Skocz do zawartości
IGNORED

Dynamic Volume i niewyraźne dialogi – problem z Denon X1800H

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam problem z funkcją Dynamic Volume w moim zestawie (Mission LX MKII + Denon X1800H). Teoretycznie powinna ona redukować różnice głośności, co powinno poprawiać wyrazistość dialogów, ale u mnie działa odwrotnie – dźwięk jest zbyt uśredniony, a kwestie mówione tracą na czytelności, zwłaszcza gdy w tle gra muzyka (zyskuje ona głośności kosztem dialogów).

Najpierw podejrzewałem Dynamic EQ, ale nawet po wielokrotnej kalibracji Audyssey problem się utrzymuje. Czy to normalne zjawisko? Jakie ustawienia Audyssey polecacie, żeby poprawić wyrazistość dialogów w filmach i serialach?

Dodatkowe pytanie: Czy ręczne podbicie głośnika centralnego względem kalibracji Audyssey jest dobrym rozwiązaniem? Jeśli tak, to jakie maksymalne podbicie będzie jeszcze sensowne, aby nie zaburzyć całego miksu?

59 minut temu, marchew92 napisał:

Cześć,

Mam problem z funkcją Dynamic Volume w moim zestawie (Mission LX MKII + Denon X1800H). Teoretycznie powinna ona redukować różnice głośności, co powinno poprawiać wyrazistość dialogów, ale u mnie działa odwrotnie – dźwięk jest zbyt uśredniony, a kwestie mówione tracą na czytelności, zwłaszcza gdy w tle gra muzyka (zyskuje ona głośności kosztem dialogów).

Najpierw podejrzewałem Dynamic EQ, ale nawet po wielokrotnej kalibracji Audyssey problem się utrzymuje. Czy to normalne zjawisko? Jakie ustawienia Audyssey polecacie, żeby poprawić wyrazistość dialogów w filmach i serialach?

Dodatkowe pytanie: Czy ręczne podbicie głośnika centralnego względem kalibracji Audyssey jest dobrym rozwiązaniem? Jeśli tak, to jakie maksymalne podbicie będzie jeszcze sensowne, aby nie zaburzyć całego miksu?

Przy wyłączonych "wspomagaczach" nie jest przypadkiem lepiej? Spróbuj podbić głośność samego kanału centralnego. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Opublikowano (edytowane)

No, właśnie Dynamic Volume mi zaburza. Nie zawsze, ale jak jest rozmowa a w tle muzyka piano, np. jak rozmowa dzieje się w klubie albo jakiejś restauracji, to nie wiem dlaczego, ale podbija mi te muzykę z tła. Zastanawiam się, czy tylko ja mam taki problem. Niestety, nawet podbicie centralnego nie daje wiele, bo Dynamic Volume zaburza proporcje.

A o ile sugerujesz podbić centralny względem ustawień z kalibracji, żeby nie zaburzyć miksu?

Edytowane przez marchew92

Ja bym wyłączył wszystkie "wynalazki" i ustawił bazowe poziomy z odległościami.

Posłuchał i jeśli będzie za mało centrala to go po 2 dB podnosił.

Może się to skończyć prostym wyborem - albo - albo 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Przy totalnie wszystkim wyłączonym czuję, że audyssey wycina sporo basu, czy można sobie jakoś z tym poradzić. Chyba, że najlepiej wyłączyć cały Audyssey? 

34 minuty temu, marchew92 napisał:

wyłączyć cały Audyssey?

tak 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 godzinę temu, marchew92 napisał:

Czyli Audyssey to taki "pic na wodę" 🙂 ?

Niekoniecznie, czasem zależy od "trudnego" akustycznie pomieszczenia.

21 godzin temu, marchew92 napisał:

Czyli Audyssey to taki "pic na wodę" 🙂 ?

Zalezy od wersji tego systemu. Audysey 32XT robilo bardzo dobra robote.

Ale ty w tym Denonie masz Audyssey MultEQ. To taki sobie budzetowy wariant 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Mam s670h i dialogi słychać pięknie, czysto i wyraźnie po kalibracji. Jedyne co mi przychodzi do głowy to kompresja. Sprawdź czy masz włączoną.

9 godzin temu, marchew92 napisał:

MultiEQ XT - Nie wiem, czy on daje jakąś różnicę względem MultiEQ, ale taki jest obecny w moim amplitunerze 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo wazna role odgrywa tez jakosc kolumny centralnej..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

A jakie kolega ma źródło dźwięku? Netflix? Bo u siebie w niektórych serialowych produkcjach też zauważyłem że muzyka tła lub sceny też często wybija się ponad standardową ustawiną głośność. A u mnie w salonie Onkyo + klipsch i tylko w stereo.

Opublikowano (edytowane)

Akurat ten negatywny efekt słyszałem w produkcjach z różnych źródeł, ale tak głównie VOD, w Ślebodzie np. jak jest jedna scena, drugi odcinek w klubie, to DV sprawia, że dźwięk z klubu się wybija ponad dialogi, bez DV jest normalnie nawet z Dynamic EQ ustawionym na domyślny 0 dB offset. Jednak podobny efekt słyszałem w wielu "produkcjach", w tym anglojęzycznych.

W tym momencie, tak naprawdę ustawiłem MultiEQ XT na Reference, Dynamic EQ na 0 dB i Dynamic Volume na Off, a poza tym Dialog Enhancer na High i przy głośności -20 do -30 dB zaczęło mi się oglądać komfortowo, nawet przy -40 dB, ale to już dialogi są często na granicy słyszalności, więc trzeba się wsłuchiwać za bardzo, ale w nocy tak ustawiam :). Apka od SplendApps Decibel (wiem, nie jest to dokładne) pokazuje mi zazwyczaj wtedy 60 db-C dla dialogów, co jak dla mnie jest takim fajnym minimum, by zacząć komfortowo dialogi słyszeć. Podbiłem też centra +3 dB względem ustawień z kalibracji. Co w ogóle sądzicie o tych ustawieniach? 

Generalnie wyłączenie Audyssey jest rzeczywiście skuteczne, ale przy mniejszych poziomach głośności, nawet tych na których słucham, efekty przestrzenne są mało słyszalne. Pomimo różnych opinii, ja bardzo lubię ten efekt podbicia tylnych przez Dynamic EQ, zwiększa to rzeczywiście immersję na mniejszych poziomach głośności do poziomów kinowych :).

Czytałem, że warto rozważyć instalacje apki, usunięcie kompensacji średnich tonów, i ograniczenie Audyssey do 400 Hz. Macie jakieś doświadczenie w tym zakresie?

A jeszcze zapytam jak u kolegi z akustyką? Czy głośniki LR nie stoją zbyt blisko ścian bocznych, które zapewne nie mają absorberów? Wtedy odbicia robią swoją negatywną robotę. No i jeszcze głośnik centralny, czy jest skierowany do słuchacza?

Pomijając powyższe, może zamiast podgłaśniać centralny, obniż dB na frontach LR.

Tak, są bliżej ściany, obok TV, który jest zawieszony 🙂 ale fronty nie dominują, więc nie widzę aż tak dużej potrzeby ich ściszenia. Prędzej pewnie bym ściszył tylne, ale nie po to chce zastosować Dynamic EQ, by zwiększyć immersję i ich słyszalność, by potem je wyciszać 🙂 Centrala też mam skierowanego w twarz, pewnie mógłbym go zawiesić ciut wyżej, ale wtedy miałbym problem z ustawieniem TV. A sądzisz, że wspomniane przeze mnie ustawienia mogą nie być jeszcze aż tak optymalne? 🙂

Mówiąc szczerze, bardziej od początku się zastanawiam, dlaczego tak negatywnie wpływa Dynamic Volume na materiał, skoro ludzie go tak chwalą. Nie ukrywam, że liczyłem na to, że w nocy pozwoli mi na zmniejszenie dynamiki, poprzez zmniejszenie głośności eksplozji, obniżyć dynamikę w filmach Nolana (gdzie dialogi są niżej zmixowane, bo jak to Nolan mówi, dialogi w filmach nie ważne i nie muszą być dobrze słyszane 🙂 ). Jednak mam wrażenie, że wręcz powoduje, że ogólnie słucham głośniej, bo często muzyka w tle zaczyna dominować nad dialogami. Tak jak pisze na codzień ustawienie dialogów na 60+ db-C jest dla mnie OK, ale liczyłem, że DV pozwoli mi ograniczyć podbicia głośności na scenach akcji, a nie do końca tak to działa :).

Nie masz opinii, co do aplikacji MultiEQ App?

12 minut temu, Paweł Klemens napisał:

Dynamic volume tak nie działa. Tak działa kompresja, która możesz ustawić w audio>kompresja dynamiki.

Ok, to co powoduje Dynamic Volume, w takim razie?

Wyrównuje poziom dźwięku między innymi po to żeby różne źródła miały tą samą głośność, np. przy przełączaniu kanałów tv - reklamy nagrane głośniej. To co chcesz uzyskać to kompresja, spłaszczenie dynamiki.

Opublikowano (edytowane)

Hmm, czyli dlaczego Dynamic Volume tak bardzo podbija dźwięki z tła, skoro to nie do końca rola tej funkcji?

Czyli ta kompresja ułatwi mi nocne słuchanie, są różne ustawienia tej funkcji?