Skocz do zawartości
IGNORED

Starszy Lampizator - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim! 

To mój pierwszy post forum, więc przepraszam z góry jeśli zadaję niewłaściwe pytania 🙂

Zastanawiam się czy zakup starszych przetworników Lampizatora, które n-lat temu były flagowymi modelami w ofercie, ma jeszcze aktualnie uzasadnienie?  

Np. modela Big7 można kupić teraz za ok. 18-22k, cena pierwotna wynosiła zapewne ok. 50k PLN. Zastanawiam się czy kilkuletni DAC za taką kwotę jest ciągle sensownym zakupem, konkurencyjnym pod względem jakości/ dźwięku itd?  

Dzięki za wszelkie sugestie! 🙂

https://www.audiostereo.pl/topic/169314-starszy-lampizator-czy-warto/

A dlaczego nie ? Znaczący postęp nastąpił w wśród tanich DAC. Jednak dobrej lampy nic nie zastąpi. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

A dlaczego nie ? Znaczący postęp nastąpił w wśród tanich DAC. Jednak dobrej lampy nic nie zastąpi. 

To co nastapilo wsrod tanich DACow to nie jest postep tylko wyscigi jak napisalem powyzej.

Muszę przewietrzyć mój system…

Teraz, pmcomp napisał:

To co nastapilo wsrod tanich DACow to nie jest postep tylko wyscigi jak napisalem powyzej.

Zapominasz o R2R. Dzięki tej technice brzmienie tanich DAC zbliżyło się do brzmienia High-End sprzed kilku lat. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

24 minuty temu, Piopio napisał:

Zapominasz o R2R. Dzięki tej technice brzmienie tanich DAC zbliżyło się do brzmienia High-End sprzed kilku lat. 

R2R?

A co to za przelom, co to za technika? Znana i stosowana w DAC od lat 80-ych.

😂🥱😂

Z ciekawości, jeśli nie starszy Lampizator - co innego w takim budżecie warte zwrócenia uwagi? 

Nie mam wielkiego doświadczenia z DAC-ami - kiedyś miałem okazję posłuchać Chord Quest i nie miałem pozytywnych odczuć... 

6 minut temu, pmcomp napisał:

R2R?

A co to za przelom, co to za technika? Znana i stosowana w DAC od lat 80-ych.

😂🥱😂

Owszem. Ale ostatnie 30 lat to dominacja delta-sigma. Teraz (parę lat temu) zrobili drabinkę rezystorową, która okazała się lepsza od gotowych kości DAC. Dziś są już DAC za 850 zł w tej technologii. 

5 minut temu, ephemeral napisał:

Z ciekawości, jeśli nie starszy Lampizator - co innego w takim budżecie warte zwrócenia uwagi? 

Rockna Wavelight PRE/DAC

Denafrips Terminator 15th.

Prawda jest też taka, że nasłuchałem się tyle dobrego o Lampizatorach na zagranicznych forach, że chciałbym po prostu ich spróbować. Niestety szansa na pożyczenie gdzieś raczej niewielka, więc pozostaje zakup bez funkcji zwrotu 🙂 Dlatego chciałbym najpierw na rodzimym forum podpytać o odczucia i wrażenia i może nabrać trochę przekonania, że to nie będą stracone pieniądze - albo zostać uświadomionym, że jednak jest odwrotnie.

Wiem też, że takiego Big7 można zaktualizować również do nowszej elektroniki rodem z Golden Gate 3 co przyniesie dodatkowe korzyści, ale cena upgrade to ~20k zł. 

7 minut temu, ephemeral napisał:

Dlatego chciałbym najpierw na rodzimym forum podpytać o odczucia i wrażenia i może nabrać trochę przekonania, że to nie będą stracone pieniądze - albo zostać uświadomionym, że jednak jest odwrotnie.

Nie słyszałem Lampizatora, który grałby kiepsko 😉 To są wysokiej klasy DAC - szczególnie te wysokie modele. 

1 godzinę temu, ephemeral napisał:

Nie mam wielkiego doświadczenia z DAC-ami - kiedyś miałem okazję posłuchać Chord Quest i nie miałem pozytywnych odczuć... 

No to mozesz sobie darować DACki z wyjsciem na krzemie, szczegolnie wszystkie nowe wynalazki.

Edytowane przez pmcomp

2 godziny temu, ephemeral napisał:

Prawda jest też taka, że nasłuchałem się tyle dobrego o Lampizatorach na zagranicznych forach, że chciałbym po prostu ich spróbować. Niestety szansa na pożyczenie gdzieś raczej niewielka, więc pozostaje zakup bez funkcji zwrotu 🙂 Dlatego chciałbym najpierw na rodzimym forum podpytać o odczucia i wrażenia i może nabrać trochę przekonania, że to nie będą stracone pieniądze - albo zostać uświadomionym, że jednak jest odwrotnie.

Wiem też, że takiego Big7 można zaktualizować również do nowszej elektroniki rodem z Golden Gate 3 co przyniesie dodatkowe korzyści, ale cena upgrade to ~20k zł. 

U Lampizatora chyba za 3kzł kaucji możesz wypożyczyć jakiś model na odsłuch. Mają też ofertę demo starszych modeli.

3 godziny temu, ephemeral napisał:

Niestety szansa na pożyczenie gdzieś raczej niewielka,

Skontaktuj się bezpośrednio z Łukaszem Fikusem. Bardzo często odkupują w rozliczeniu stare DACki przy zakupie nowego.

3 godziny temu, ephemeral napisał:

Prawda jest też taka, że nasłuchałem się tyle dobrego o Lampizatorach na zagranicznych forach

Na rodzimych forach Fikus jest hejtowany i Jego produkty nie mają dobrej prasy. Cóż, polska zawiść.

4 godziny temu, Piopio napisał:

Teraz (parę lat temu) zrobili drabinkę rezystorową, która okazała się lepsza od gotowych kości DAC

Jesteś pewien? Posłuchaj sobie co dzisiaj Chinole potrafią wycisnąć ze starych kostek TDA1541, PCM58, PCM63, PCM1701, PCM1704, PCM1865 i porównaj do tych dzisiejszych 😂😂😂, np.:

r2r-dac-board-thickbox_default-12x.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A dobre nowe drabinki rezystorowe tanie niestety nie są dlatego dobry DAC na współczesnych R2R musi kosztować.

11425712.jpg

Ukryta Zawartość

BTW nie wiem jak teraz ale Fikus robił swojego czasu DACk na 1865 z wyjściem lampowym i TO GRA. Podobnie jak Audio Note'y.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Ja mam lampi na PCM 1704 są na TDA 1541, dobry DAC to Micromega DAC-1, Abbasaudio

Ukryta Zawartość

Audio Note Dac 2.5, 3 itp. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pietuisza
9 godzin temu, pmcomp napisał:

TO GRA. Podobnie jak Audio Note'y.

Na czym polega fascynacja tymi urzadzeniami z koszmarnymi wrecz znieksztalceniami na wyjsciu?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

18 godzin temu, Lok napisał:

U Lampizatora chyba za 3kzł kaucji możesz wypożyczyć jakiś model na odsłuch. Mają też ofertę demo starszych modeli.

Dokładnie tak, za 3k pożyczasz i testujesz. Osobiście już nie oddałem.

23 godziny temu, ephemeral napisał:

Cześć wszystkim! 

To mój pierwszy post forum, więc przepraszam z góry jeśli zadaję niewłaściwe pytania 🙂

Zastanawiam się czy zakup starszych przetworników Lampizatora, które n-lat temu były flagowymi modelami w ofercie, ma jeszcze aktualnie uzasadnienie?  

Np. modela Big7 można kupić teraz za ok. 18-22k, cena pierwotna wynosiła zapewne ok. 50k PLN. Zastanawiam się czy kilkuletni DAC za taką kwotę jest ciągle sensownym zakupem, konkurencyjnym pod względem jakości/ dźwięku itd?  

Dzięki za wszelkie sugestie! 🙂

To godne uwagi urządzenia, zwłaszcza jeżeli nie będziesz szukał dziury w całym i nie nastawiasz się na słuchanie wyczynowe czyli takie w pełnym skupieniu i zwrócone ku analizie dzwięku. Grają zwykle dużym, silnym i miłym dla ucha dzwiękiem. Nie wszystkie, ale większość. Ja szczególnie dobrze wspominam starsze generacje LVL3 LVL4 generacji 3,4 lub 5. Bywają tanio na rynku a w tamtym czasie często uczestniczyłem w ich strojeniu czy odsłuchach i wiem, że reprezentowały wysoki poziom.

Co do późniejszych, tych opartych o lampy DHT - mam mieszane uczucia i sam bym się nimi nie zainteresował, ale tymi starszymi już tak.

10 godzin temu, ProjectPi napisał:

Na czym polega fascynacja tymi urzadzeniami z koszmarnymi wrecz znieksztalceniami na wyjsciu?

Na pieknym, dzwieku ze sznytem analogowego i muzykalnego brzmienia. Bez zadnego zmeczenia koncentrujesz sie na przyjemnosci ze sluchania muzyki, a nie na analizie co i jak brzmi.

Edytowane przez pmcomp

38 minut temu, pmcomp napisał:

Na pieknym, dzwieku ze sznytem analogowego i muzykalnego brzmienia. Bez zadnego zmeczenia koncentrujesz sie na przyjemnosci ze sluchania muzyki, a nie na analizie co i jak brzmi.

Dla mnie wciąż warunkiem sine qua non dla przyjemności z muzyki pozostaje dochowanie jej wierności w przekazie.

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

dochowanie jej wierności w przekazie.

Przepraszam, że się wtrącę ale nurtuje mnie, w nawiązaniu do Twojego stwierdzenia, skąd bierzesz wzorce dla porównania wierności w tzw przekazie?

Pytam poważnie, czy jest to jakiś katalog zapisany w pamięci czy na bieżąco porownujesz wierność przekazu np orkiestry grającej w La Scala? 

Bo ja mam z tym problem. Fortepian u mnie w domu nie brzmi tak jak na koncertach, na których bywam oraz na płytach, które kupuję i odtwarzam.

1 minutę temu, turandy napisał:

Przepraszam, że się wtrącę ale nurtuje mnie, w nawiązaniu do Twojego stwierdzenia, skąd bierzesz wzorce dla porównania wierności w tzw przekazie?

Pytam poważnie, czy jest to jakiś katalog zapisany w pamięci czy na bieżąco porownujesz wierność przekazu np orkiestry grającej w La Scala? 

Bo ja mam z tym problem. Fortepian u mnie w domu nie brzmi tak jak na koncertach, na których bywam oraz na płytach, które kupuję i odtwarzam.

Z pamięci w oparciu o wzorce brzmienia tego materiału, odtwarzanego bez zniekształceń. Jeśli coś tu nie pasuje, a dodatkowo dochodzi świadomość, że źródłem są zniekształcenia sprzętu, psuje mi to przyjemność.

1 minutę temu, turandy napisał:

To faktycznie może być źródłem frustracji.

Czy często Cię to dotyka?

Nie, nie używam sprzętu z frustrującym zniekształceniami.

40 minut temu, ProjectPi napisał:

wierności w przekazie.

Możesz zdefiniować?

25 minut temu, ProjectPi napisał:

w oparciu o wzorce brzmienia tego materiału

A skąd pochodzą te wzorce?

1 minutę temu, pmcomp napisał:

A skąd pochodzą te wzorce?

Przecież napisałem. Gdybys nie skopiował wycinkowo, byłoby to jasne.

28 minut temu, ProjectPi napisał:

Z pamięci w oparciu o wzorce brzmienia tego materiału, odtwarzanego bez zniekształceń.

prosze bardzo, bez wycięcia. Dalej nie wiem skąd te wzorce.

😬

11 minut temu, ProjectPi napisał:

Nie, nie używam sprzętu z frustrującym zniekształceniami.

rozumiem, generalnie to duża sztuka wyłapać zniekształcenia tak wprost, szanuję 😉 

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Co tu do definiowania? Wystarczy znaczenie słownikowe.

Co chcesz definiować? Pochodzenie twojego wzorca?

Pytam nie o sam wzorzec tylko o jego pochodzenie. Księżyc? Mars? Kopalnia w Wieliczce?

A co do znaczenia słownikowego słowa wzorzec: 

Ukryta Zawartość

Kto ustalił tą normę? Ty?

Kto uznał te cechy za właściwe? Ty?

Co jest tutaj jednostka porównawczą?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, pmcomp napisał:

prosze bardzo, bez wycięcia. Dalej nie wiem skąd te wzorce.

😬

Żartujesz sobie, czy jak? Pamięć podpowiada brzmienie tego samego materiału, ale odtwarzanego bez zniekształceń wprowadzanych przez sprzęt.

• Pokaż nowe odpowiedzi