Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup daca Chord Qutest vs Gustard serii 26

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem zadowolonym posiadaczem zestawu Denon pma dcd 1700ne połączonego z B&W 603 S2 AE.

Pokój w znacznym stopniu zaadoptowany akustycznie.

Ostatnio wzięło mnie na porównywanie daców Denona. Za transport plików odpowiada laptop z Daphile RT.

Ponieważ nie mam możliwości wyrównania poziomów głośności celowo obniżałem poziom głośności przy odsłuchu z CD.

Pomimo tego zabiegu CD grał wyraźnie lepiej. Po podpięciu CD do ona przez koaksjal muzyka brzmiała tak samo. Ewidentnie moim systemie transport nie grał, ale dac grał

Nie chcę słuchać plików ze świadomością, że nie domaga dac zatem stanąłem przed koniecznością zakupu takiego, który zagra lepiej niż cd.

Płyt mam około 200, a albumów w plikach około 1000.

Budżet 5-6 k zł, repertuar w 90% Black death i pokrewne metal.

Preferuję szybkie techniczne granie nie pozbawione barwy.

Który dac z tytułowych powinien lepiej sprawdzić się w metalu?

Pozdrawiam Grzech

Qutesta słuchałem i może i gra, ale to zabaweczka, mojego zaufania nie wzbudza takie pudełko po zapałkach.

W budżecie masz w zasięgu Denafrips Ares 15th i Enyo 15th, ja kupiłem tego drugiego i powiem Ci, że do metalu to są bardzo dobre DACi, brzmienie jest dynamiczne, rozdzielcze, nasycone i analogowe. Osobiście jestem bardzo zadowolony. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Też moim zdaniem Qutest wpisuje się w Twoje oczekiwania 🙂 Denafripsy też wkrótce powinny być u nas do odsłuchu w razie czego 😉 

Ciekawą opcją będzie też Cayin iDAC-6 mk2 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ukryta Zawartość

Jesteś w stanie z pamięci opisać różnice w dźwięku pomiędzy chordem a denafripsem. Dla mnie akurat wygląd ma drugorzędne znaczenie. Nie sądziłem, że dcd 1700 nie ma taki dobry dac.
Podpiąłem jeszcze sobie starego dcd 1500ae i ten zagrał gorzej niż dac we wzmacniaczu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Będę śledził ofertę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co prawda Qutesta miałem dość dawno temu, ale zapamiętałem go jako bardzo dynamicznego, dobrze nasyconego, barwnego i dość szczegółowego, jednak miał pewną nerwowość dźwięku jakby nie mógł się doczekać kiedy zagra, on bardzo rwał się do grania. Mnie to trochę irytowało. Nie zdecydowałem się na niego. 

Mój obecny Denafrips jeszcze się wygrzewa, ale już teraz spokojnie mogę stwierdzić, że bardziej mi się podoba niż Qutest. Do brzmienia trudno się do czegokolwiek przyczepić. Denafrips wykonany jest w technologii R2R, która jest w opozycji do popularnych DAC delta-sigma i powiem Ci, że R2R to jest brzmienie, które bardzo mi odpowiada. DACi które moim zdaniem powinieneś wziąć pod uwagę to Denafrips, Gustard R26 lub Holo Audio Cyan 2, wszystkie to R2R i wszystkie polecam.

Jako lekturę polecam poczytać:

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Wątek przeczytałem dlatego na listę trafił Gustard.
Skomplikowalem sobie życie porównaniem niby takich samych daców w denonach.
Zestaw gra świetnie i tylko dążenie do jak najlepszego dźwięku popycha do dalszych zmian.
Żeby dac w pma wypadł lepiej niż w dcd to tematu by nie było. CD podłączył bym do pma po coax i po zawodach, a tak ehh..

21 godzin temu, Grzech76 napisał:

Który dac z tytułowych powinien lepiej sprawdzić się w metalu?

Metal? A to wszystko jedno. 😄 

yes-rock.gif

A na poważnie - unikaj delta/sigma, bo one upiększają dźwięk. Kup DAC R2R - zagra Ci metal w całej naturalnej surowości. 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Przypomniało mi się jeszcze, że miałem w swoim systemie CD Meridian 506.20. Grał niskim dźwiękiem z dobrze wypełnioną średnicą, nienachalnymi wysokimi zarazem z ogromną ilością szczegółów. Odsłuchiwałem go w czasach jak miałem pna/dcd 1500ae i zmiótł CD Denona.
Czy znacie brzmienie Meridiana i możecie polecić podobne dace?
Wiem, że nic nie zastąpi odsłuchu ale chcę ograniczyć wybór do 3-4 daców gdyż wypożyczanie tylu przetworników i tak zajmie ponad miesiąc.
Pozdrawiam Grzech

• 3 tygodnie później...

Jestem po odsłuchu Chorda Qutesta.
Zanim opiszę różnice zadam pytanie, dlaczego przy takim samym napięciu wyjściowym odawanym przez producentów wynoszącym 2V Qutest grał głośniej od dcd 1700ne?

Porównanie dotyczy różnic w brzmieniu daców Denona w pma i dcd 1700ne vs Qutest.

Różnice są nieduże, Qutest gra mocniejszą średnicą przez co brzmi bardziej liniowo. Nie przekłada się to na słyszalność szczegółów wszystkie daci stały na nieodróżnialnym dla nnie poziomie w tym względzie.
Niskie tony w Quteście były delikatnie szybsze, twardsze sprawiając wrażenie minimalnie mniejszej ilości. Tony wysokie w Quteście były delikatniejsze tak jakby odtwarzane były w niższym rejestrze. Nie miały tendencji do sybilantów ale były bliżej średnicy i moim zdaniem przez to mniej słyszalne.
Szerokość sceny była taka sama, głębokość minimalnie lepsza w denonach.

Nie jestem w stanie ocenic, który dac jest lepszy ponieważ oba są dobre, wybór daca zależałby od preferencji słuchacza i zgrania z systemem.
Bardziej liniowy jest Qutest, Denony grają lekką Vałką.

Moje wnioski są następujące, w systemie

Zostałem z Denonami.

Piszę z tapatalka i wcieło mi tekst w 1 poście więc tu dokończę.

W moim systemie było za mało różnic żeby zmieniać daca. Wolę te pieniądze dołożyć do kolumn.
Być może dać r2r wniesie więcej zmian w moim systemie. Mam nadzieję , że za jakiś czas się i tym nausznie przekonam.

Jaki ciekawostkę dodam, że stary laptop Dell Inspiron z Daphile RT gra inaczej niż Dell lattitude z foobarem.

Byłem tym bardzo zaskoczony. Foobar brzmi dla mnie lepiej. Dźwięk jest gładszy i bardziej dociążony.
Pozdrawiam Grzech

W dniu 13.03.2025 o 21:09, Grzech76 napisał:

Zanim opiszę różnice zadam pytanie, dlaczego przy takim samym napięciu wyjściowym odawanym przez producentów wynoszącym 2V Qutest grał głośniej od dcd 1700ne?

to jest dobre pytanie - moim zdaniem te napięcia są różne

z przyczyn hobbystycznych mam trzy dac podłączone do preampa pasywnego. wg specyfikacji jeden ma 2V drugi 2.3V trzeci 2.7V. i to słychać. jest głośniej. z tego powodu mam pewne trudności z oceną brzmienia. chyba najbardziej podoba mi się ten z 2.7V czyli m2tech young 😉

pierwszy jest na jakiejś dziwnej kości (typu multibit, r2r?) drugi na cirrus logic, trzeci na pcm1705

kiedyś miałem w planach zakup qutesta ale teraz to chyba nie ma sensu

Z początku myślałem, że Qutest gra większym dźwiękiem ale po podgloszeniu cdka różnice się zmniejszały. Demon podaje dla dcd 2V a qutesta ustawiałem na 2V. Bez względu na różnice w głośności Qutest lepiej akcentował wydarzenia na średnicy, doskonale było to słychać na Frozen Madonny.

Masz daci z podobnej półki cenowej jak Qutest. Moim zdaniem masz rację żeby odpuścić qutesta. Prawdopodobnie zagra nie tyle lepiej co inaczej może się to tobie spodobać lub nie . Uważam, że sprzedając stare kolumny i dokładając cenę qutesta będzie większy progres w dźwięku dlatego odpuściłem zakup.
Mogę zgodzić się z ogólnym stwierdzeniem, iż Qutest więcej różnic na plus pokaże ze sprzętem z wyższej półki niż mój, jednak biorąc datę wprowadzenia go na rynek i dynamicznej zmiany w ilości ofert na różne daci, nie będzie to zakup przyszłościowy.
Pozdrawiam Grzech