Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat Mr780 dobór kolumn

Rekomendowane odpowiedzi

Może być ciepło. 

14 godzin temu, Lis3k88 napisał:

Jutro zrobię roszade i dam go na górę. Piotrze jakbyś mógł jeszcze doradzić w kwestii źródła. Używam laptopa. I teraz pytanie czy kupić zewnętrzny dac do laptopa i podłączyć przez rca do Magnata czy streamer typu IFI zen albo Wiim? Wygoda nie ma znaczenia liczą się walory dźwiękowe. 

Warto moim zdaniem pójść w streamer, ale do iFi i tak będziesz potrzebował DACa, bo to tylko transport. Wybór DAC/Streamer z DACiem już bym podejmował pod kątem budzetu i wygody, bo znacznie lepiej moim zdaniem się działa bez użytku PC po drodze 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

21 godzin temu, Lis3k88 napisał:

Jutro zrobię roszade i dam go na górę. Piotrze jakbyś mógł jeszcze doradzić w kwestii źródła. Używam laptopa. I teraz pytanie czy kupić zewnętrzny dac do laptopa i podłączyć przez rca do Magnata czy streamer typu IFI zen albo Wiim? Wygoda nie ma znaczenia liczą się walory dźwiękowe. 

Powiem ci na tym forum dowiesz się tyle że transporty sieciowe nie mają kompletnie żadnego znaczenia ale ja parę w swoim życiu przerobiłem i uważam akurat że PC jeśli odpowiednio go przygotujesz jest bardzo dobrym transportem. Potem tanio a dobrze malinka. Albo ifi zen stream kurde naprawdę mówiąc to ten gra naprawdę dobrze ale nie wiem czy kupowanie go teraz to nie jest strzałką w kolano No bo on to wsparcie techniczne to ma na bardzo niskim poziomie. 

Teraz, Piotr Sonido napisał:

Powiem ci na tym forum dowiesz się tyle że transporty sieciowe nie mają kompletnie żadnego znaczenia ale ja parę w swoim życiu przerobiłem i uważam akurat że PC jeśli odpowiednio go przygotujesz jest bardzo dobrym transportem. Potem tanio a dobrze malinka. Albo ifi zen stream kurde naprawdę mówiąc to ten gra naprawdę dobrze ale nie wiem czy kupowanie go teraz to nie jest strzałką w kolano No bo on to wsparcie techniczne to ma na bardzo niskim poziomie. 

A jak wygląda odpowiednie przygotowanie komputera? 

3 minuty temu, Lis3k88 napisał:

A jak wygląda odpowiednie przygotowanie komputera? 

Manualnie jest to opisane w poradniach głównie po angielsku. 

W głównej mierze chodzi o to aby zwolnić pamięć i udostępnić ją tylko po co są odpowiedzialnym za odtwarzanie muzyki.

Pamiętam też że w ustawieniach Windows da się zmienić traktowanie USB i ograniczanie tam napięcia trzeba to o ile dobrze pamiętam wyłączyć. 

Oczywiście omijanie miksera systemowego 

Jest także program do mierzenia jittera.

Natomiast w prosty sposób nie pamiętam teraz jak się nazywa ten plik jest taki program który przygotowuje ci komputer pod dedykację audio i tam masz do wyboru kilka stopni pamiętam że ten najbardziej zaawansowany to wyłącza nawet szatę graficzną. 

Spotkałem się też gdzieniegdzie z tym że niektórzy gasili kartę graficzną w opcjach biosu. 

15 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Manualnie jest to opisane w poradniach głównie po angielsku. 

W głównej mierze chodzi o to aby zwolnić pamięć i udostępnić ją tylko po co są odpowiedzialnym za odtwarzanie muzyki.

Pamiętam też że w ustawieniach Windows da się zmienić traktowanie USB i ograniczanie tam napięcia trzeba to o ile dobrze pamiętam wyłączyć. 

Oczywiście omijanie miksera systemowego 

Jest także program do mierzenia jittera.

Natomiast w prosty sposób nie pamiętam teraz jak się nazywa ten plik jest taki program który przygotowuje ci komputer pod dedykację audio i tam masz do wyboru kilka stopni pamiętam że ten najbardziej zaawansowany to wyłącza nawet szatę graficzną. 

Spotkałem się też gdzieniegdzie z tym że niektórzy gasili kartę graficzną w opcjach biosu. 

Wow dużo jest tych opcji. Kiedyś z komputerami byłem za pan brat. Pogrzebie, nie byłem świadomy że tyle można pozmieniać. 

24 minuty temu, Lis3k88 napisał:

Wow dużo jest tych opcji. Kiedyś z komputerami byłem za pan brat. Pogrzebie, nie byłem świadomy że tyle można pozmieniać. 

Wydaje mi się że ja to kiedyś nawet opisywałem w jakimś poradniku. Tylko chyba jeszcze spod Nicku s4home

@Lis3k88 jeśli nie jesteś pewien co robisz, lepiej nie ruszaj napięć, taktowania i innych zaawansowanych ustawień komputera.

Jeśli używasz wewnętrzny DAC we wzmacniaczu to żebyś na uszach stanął to cudów nie będzie. 

Jeśli masz Windows 10 lub 11 czary z mikserem systemowym gówno dają.

Jeśli masz Tidal to on ma swoją aplikację i nic lepiej nie będzie nawet na lepszym DAC. U mnie jest nawet gorzej, bo omija oryginalny sterownik🤦

Jeśli odtwarzasz pliki z dysku to ściągnij sobie AIMP lub MusicBee. Ustaw w nich odpowiedni dedykowany do twojego DAC interfejs (ASIO, WASAPI, DirectSound itp.) i powinno działać bez problemu.

@Piotr Sonido wyłączyć obsługę karty graficznej w BIOS? Serio? I co to niby miałoby dać? Komputer dla niewidomych?

W dniu 28.02.2025 o 18:43, Gargan napisał:

@Lis3k88 jeśli nie jesteś pewien co robisz, lepiej nie ruszaj napięć, taktowania i innych zaawansowanych ustawień komputera.

Jeśli używasz wewnętrzny DAC we wzmacniaczu to żebyś na uszach stanął to cudów nie będzie. 

Jeśli masz Windows 10 lub 11 czary z mikserem systemowym gówno dają.

Jeśli masz Tidal to on ma swoją aplikację i nic lepiej nie będzie nawet na lepszym DAC. U mnie jest nawet gorzej, bo omija oryginalny sterownik🤦

Jeśli odtwarzasz pliki z dysku to ściągnij sobie AIMP lub MusicBee. Ustaw w nich odpowiedni dedykowany do twojego DAC interfejs (ASIO, WASAPI, DirectSound itp.) i powinno działać bez problemu.

@Piotr Sonido wyłączyć obsługę karty graficznej w BIOS? Serio? I co to niby miałoby dać? Komputer dla niewidomych?

Mam nadzieję że żartujesz po raz kolejny. 

Spróbuj a się dowiesz że wtedy obsługę video przechodzi na procesor. Obraz jest dużo gorszej jakości ale nie obciąża tak zasilacza. 

Z jednej strony mówisz że czary z mikserem gówno dają a potem tak samo jak ja podajesz sposoby ominięcia go. 

Widzę że czas płynie a gargan jak byk tak jest anty na wszystko byle tylko jego było 🙂

@Piotr Sonido już od dawna wiem, że PC to dla Ciebie czarna magia i nie ma sensu z Tobą dyskutować... Ale czasem mnie najdzie i to są skutki. 

Spróbuj wyłączyć kartę graficzną w komputerze wyposażonym w procesor Intel typu "F" lub "KF" lub procesory AMD bez literki "M" lub "G" w nazwie. 

Bardzo jestem ciekawy wrażeń 🤪

Jak niby chcę omijać mikser systemu? Windows od chyba generacji 8.1 ma przebudowany system sterowania dźwiękiem, więc dłubanie przy tym to tylko placebo.

8 minut temu, Gargan napisał:

@Piotr Sonido już od dawna wiem, że PC to dla Ciebie czarna magia i nie ma sensu z Tobą dyskutować... Ale czasem mnie najdzie i to są skutki

Udowodnij

9 minut temu, Gargan napisał:

Spróbuj wyłączyć kartę graficzną w komputerze wyposażonym w procesor Intel typu "F" lub "KF" lub procesory AMD bez literki "M" lub "G" w nazwie

Jeżeli taka funkcjonalność jest w biosie to zadanie obróbki obrazu musi przejąć procesor. 

9 minut temu, Gargan napisał:

Jak niby chcę omijać mikser systemu? Windows od chyba generacji 8.1 ma przebudowany system sterowania dźwiękiem, więc dłubanie przy tym to tylko placebo.

Dziwne że asio i wasapi działają.

To nie chodzi o funkcję w BIOS'e tylko o konstrukcję procesora. 

WASAPI? Serio? To jest domyślny interface audio w Windows - jak ma ominąć samego siebie? 🤦

ASIO czasem działa, czasem nie działa a zwykle reaguje na zmianę ustawienia suwaka głośności w Windows. Z tym, że zwykle robi to źle, więc poza aplikacjami faktycznie korzystającymi z tego oprogramowania (AIMP, MusicBee) nie ma sensu tego się dotykać. WASAPI wyczerpuje temat jakości na komputerach PC a działa płynnie i niezawodnie. 

Z resztą każda karta/DAC ma dedykowany software i trzeba się go trzymać. Jakieś tam ASIO4ALL czy inne bzdety nic nie wnoszą, a zwykle po prostu nie działają.

Różne czary są w software do tej czy owej karty dźwiękowej ale usłyszeć jakąkolwiek zmianę na Windows 10 lub 11 to jest wyczyn. Właściwie to może być tylko gorzej jeśli zbyt dużo się przy tym kręci.

• Pokaż nowe odpowiedzi