Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Proszę o doradzenie kolumn w tym stylu co tytułowe Bowersy 603 S3. Są znacznie lepsze od poprzedniczek S2, które były mocno rozrywkowe na wysokich. S3 są już utemperowane ale dalej zostaje im ten metaliczny sznyt i dobitność. Może jakby były zestrojone inaczej nie rzucało by się to tak w uszy, ale teraz wysokie są jakieś nie pasujące do reszty.

Znajdę jakieś paczki do 22 m. kw z taką detalicznością i analitycznością, zależy mi na szybkim zróżnicowanym i nie buczącym basie.

https://www.audiostereo.pl/topic/169422-bowerswilkins-603-s3/
6 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Cześć. Proszę o doradzenie kolumn w tym stylu co tytułowe Bowersy 603 S3. Są znacznie lepsze od poprzedniczek S2, które były mocno rozrywkowe na wysokich. S3 są już utemperowane ale dalej zostaje im ten metaliczny sznyt i dobitność. Może jakby były zestrojone inaczej nie rzucało by się to tak w uszy, ale teraz wysokie są jakieś nie pasujące do reszty.

Znajdę jakieś paczki do 22 m. kw z taką detalicznością i analitycznością, zależy mi na szybkim zróżnicowanym i nie buczącym basie.

Będzie ciężko, bo B&W ma w sobie to coś 😉

Z jaką elektroniką masz je spięte? Może tu będzie pole do manewru... 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Teraz, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Będzie ciężko, bo B&W ma w sobie to coś 😉

Z jaką elektroniką masz je spięte? Może tu będzie pole do manewru... 

Państwa koledzy z Andersa spieli je z Heglem 190V. Tylko nie był podobno do końca dobrze wygrzany. 

Przyznaję że byłem zdumiony że bas nawet w tych Bowersach trochę pływał, pamiętam że S2 z Rotelem A14 miały bardzo bardzo dynamiczny bas. Przed 603 grały Vele 407, po które docelowo przyjechałem na odsłuch. 407 zagrały karykaturalnie jak boombox z miekkim i płynącym basem... Może faktycznie błąd obsadowy? Ale dlaczego ktoś robi taką krecią robotę?

5 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Państwa koledzy z Andersa spieli je z Heglem 190V. Tylko nie był podobno do końca dobrze wygrzany. 

Przyznaję że byłem zdumiony że bas nawet w tych Bowersach trochę pływał, pamiętam że S2 z Rotelem A14 miały bardzo bardzo dynamiczny bas. Przed 603 grały Vele 407, po które docelowo przyjechałem na odsłuch. 407 zagrały karykaturalnie jak boombox z miekkim i płynącym basem... Może faktycznie błąd obsadowy? Ale dlaczego ktoś robi taką krecią robotę?

To ja czasem słyszę od klientów słuchających na odsłuchu bardziej popularnej muzyki i mniej audiofilskiej, że w połączeniu Hegel i B&W brakuje basu. Tutaj Elac z może mniejszą sceną , rozdzielczością, wigorem i przestrzenią jednak staje się  bardziej uniwersalny. 

Jednak bas w Elacu jest zupełnie inny; bardziej misiowaty, wolniejszy. B&W to życie i szybkość. 

Posłuchaj może elektroniki od Coplanda do tych B&W, bo to pójdzie w oczekiwanym kierunku 😉

Peachtree Audio to też dobry pomysł z naszej oferty, aby ocieplić przekaz. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Moze warto zainteresowac sie uzywanymi Bowersami, ale z wyzszej serii. Takie rozwiazanie powinno zapewnic lepszy przyrost jakosci niz poruszanie sie w budzetowych wynalazkach innych producentow.

Biorac pod uwage cene 603 s3 mozna na rynku wtornym kupic cos z wyzszej serii, ale jeszcze na kewlarowym glosniku.

A jak gra ten Hegel 190V prosto z pudełka? Vela 407 w połączeniu z nim grały karykaturalnie, bas lał się i płynął po podłodze potwornie, tego nie dało się słuchać. Na prawdę nie słyszałem wcześniej gorszego zestawu.

Rozumiem że straciłem 4h w autobusie i skreslam całkiem fajne kolumny?

Nawet nagrałem sobie kawałek Slayer Threshold i odtworzyłem koledze to złapał się za głowę - niestety nie mogę go wrzucić na YT prawa autorskie.

Edytowane przez AndrzejPiaseczno
1 minutę temu, AndrzejPiaseczno napisał:

A jak gra ten Hegel 190V prosto z pudełka?

Może tak być, nie znam szczegółów. Hegel z kartonu gra łasko i beznamiętnie, sucho. 

My się staramy zawsze każdy nowy klocek wygrzać chociaż te 100 h przed pokazywaniem klientom. Jeśli to się nie uda, to wspominamy o tym podczas rozmowy. 

www.tophifi.pl

16 godzin temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Zupełnie nie rozumiem tych uwag pod kątem serii S3. Gdy jeszcze najnowsza była seria S2 pojechałem kupić podstawkowe 606 S2. Wróciłem z Elac'ami, bo nie wyobrażałem sobie wielogodzinnych odsłuchów ze względu na wysokie, a i cała reszta mnie nie urzekła. Gdy pojawiła się seria S3 kupiłem podłogowe 603 S3. Nie mają one absolutnie nic męczącego i jak dla mnie, to jest zupełnie inna kolumna niż seria S2. Powiem więcej... momentami to mi wysokich nawet jakby brakowało! nie ma żadnego kłucia w uszy. Może to kwestia zestawienia. Z MOONem jest bardzo OK, a na pewno nie ma żadnej metaliczności w wysokich tonach.

22 godziny temu, BlueDot napisał:

Moze warto zainteresowac sie uzywanymi Bowersami, ale z wyzszej serii. Takie rozwiazanie powinno zapewnic lepszy przyrost jakosci niz poruszanie sie w budzetowych wynalazkach innych producentow.

Biorac pod uwage cene 603 s3 mozna na rynku wtornym kupic cos z wyzszej serii, ale jeszcze na kewlarowym glosniku.

No właśnie lepiej nie, pr#ecież nie po to odchodzili od kevlaru.

Za 10kzł można już kupić jak nowe 702S2 a to już gra. W porównaniu do zbyt miękkiego basu z Elaca czy Monitor Audio Gold będzie szybciej i precyzyjniej.

7 godzin temu, MagneticFields napisał:

Zupełnie nie rozumiem tych uwag pod kątem serii S3. Gdy jeszcze najnowsza była seria S2 pojechałem kupić podstawkowe 606 S2. Wróciłem z Elac'ami, bo nie wyobrażałem sobie wielogodzinnych odsłuchów ze względu na wysokie, a i cała reszta mnie nie urzekła. Gdy pojawiła się seria S3 kupiłem podłogowe 603 S3. Nie mają one absolutnie nic męczącego i jak dla mnie, to jest zupełnie inna kolumna niż seria S2. Powiem więcej... momentami to mi wysokich nawet jakby brakowało! nie ma żadnego kłucia w uszy. Może to kwestia zestawienia. Z MOONem jest bardzo OK, a na pewno nie ma żadnej metaliczności w wysokich tonach.

Zgadzam się że S3 jest zupełnie inną konstrukcją od S2. Ale ja słucham tego czego słucham - Iron Maiden, Slayer.

Co do napędu Hegel 190V to też był wielki błąd obsadowy - Elac 407 zagrały tak potwornie karykaturalnym dźwiękiem że nie sądzę że komuś może się taki przekaz podobać - bas lał się potwornie - jedna wielka papka.

Nie rozumiem salonu na Andersa, dzwoniłem 3 tygodnie wcześniej i mówiłem że mam Teac AI-2000, a został podłączony wzmacniacz niewygrzany i z ewidentnym charakterem własnym.

Godzinę temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Zgadzam się że S3 jest zupełnie inną konstrukcją od S2. Ale ja słucham tego czego słucham - Iron Maiden, Slayer.

To tu Leema Tucana II byłaby lepszym kierunkiem.

Cześć 🙂 Ja bym sprawdził z kolei takie opcje jak Monitor Audio Silver 300, Dali Opticon 6 Mk2, w dobrej cenie mamy też Audiovectory QR3 SE. Nie zaszkodzi też posłuchać Focali Theva No3 🙂 Wszystkie tu kolumny są jaśniejsze, detaliczne, ze zwartym basem. Na wzmacnaicze będzie sporo opcji 🙂 Przemyślałbym też nieco tańszą elektronikę i może kolumny z ciut wyższego pułapu, jak Pylony Zirkon 20 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 tygodnie później...

Używane 702 s2 to bardzo dobry kierunek, piękne granie ale z dobrym ciepłym piecem do tego wydajnym. W głośnikach dużo życia i wybitna scena. Z heglem raczej bym nie łączył 

16 godzin temu, Mikolaj1212 napisał:

Używane 702 s2 to bardzo dobry kierunek, piękne granie ale z dobrym ciepłym piecem do tego wydajnym. W głośnikach dużo życia i wybitna scena. Z heglem raczej bym nie łączył 

No tylko, żeby dobrze "napędzić" 702 to już trzeba konkretnej elektrowni 😉

Polecam połączenie z hybrydą Coplanda CSA-150, uwielbiam granie tego zestawu. 

www.tophifi.pl

3 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

No tylko, żeby dobrze "napędzić" 702 to już trzeba konkretnej elektrowni 😉

Polecam połączenie z hybrydą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , uwielbiam granie tego zestawu. 

Daje sobie rade z basem ten Copland?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
1 godzinę temu, BlueDot napisał:

Daje sobie rade z basem ten Copland?

Tak. 

ale najczęściej u mnie wybierana elektronika do 702 s3 to Rotel Michi X3 albo nawet X5, Nad M33 i Luxman 505z i 507z. To pokazuje potencjał tych kolumn 😉 Warto ich posłuchać z czymś droższym, aby się przekonać ile te kolumny mogą z siebie dać 😉

www.tophifi.pl