Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Mentor 6 czy Dali Opticon 6 mk2

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Bardzo proszę Państwa o poradę co kupić z tych dwóch kolumn. Użytkowanie : kino domowe oraz dodatkowo stereo przez wzmacniacz. Dali mentor powinny być lepsze ale konstrukcja ma już sporo lat. Opticony to znowu odświeżone ikony ( czyli niby klasa niżej) ale świeży projekt, czy  rozwiązania które w nich zastosowano przybliżają je do mentorów??

Szukałem w sieci ale nie znalazłem podobnego tematu. 

Pomińmy proszę elektronikę.

Dziękuję. 

https://www.audiostereo.pl/topic/169434-dali-mentor-6-czy-dali-opticon-6-mk2/

Dziękuję za zainteresowanie.

Sprzęt raczej z niższej półki. 

Kino przez Yamahę RX-2A2.

Stereo CD, gramofon, magnetofon oraz tuner przez wzmacniacz Onkyo Integra A8870.

Miały już być Ikony 6 ale wiemy jak to jest...zawsze znajdzie się jeszcze coś. 

Pokój ok. 20 M2.

Nie jestem obeznany w temacie ale Onkyo ma chyba mały prąd 😞

Dziękuję, bardzo ciekawa opcja. Muszę się zastanowić nad tym rozwiązaniem. Zakres cenowy do zaakceptowania. Mogę z elektroniką poeksperymentować tylko pierwotne pytanie co miałyby zasilić mentory czy opticony:)

...

Pozostaje nierozwiązana kwestia kolumn, ich fronty są w podobnej cenie ( używane  4000 zł -5000 zł) jeśli ktoś z Państwa miał z nimi do czynienia proszę o sugestię. 

Dziękuję.

Zdziwił bym się, gdyby Onkyo miało ten "mały prąd" 😉 przy klasycznym zasilaniu

masie własnej 16,5 kg i mocy wyjściowej 160 W / 4 Ohm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapomnij na razie o wzmacniaczu, a będziesz się martwił, jak nie zagra.

Kup kolumny które uważasz, choć AUDIO nie wykazywało specjalnych przewag

modeli Dali z hybrydą na górze a klasycznymi - tylko z kopułką. Ale to Twój wybór.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuję za pomocną opinie i wykazanie mocnych stron wzmacniacza. Bardzo lubię ten wzmacniacz i na pewno bym się go całkiem nie pozbywał. Ale dużo tu się pisze że konkretne wzmacniacze nie pasują do konkretnych kolumn. Stąd jestem otwarty na sugestię (nad którymi się zastanowię zanim zrealizuje).

Póki co chciałbym zostać tak jak Pan pisze przy obecnej konfiguracji (długo ją zbierałem) i w pierwszej kolejności kupić kolumny bo ich mi teraz brakuje. Obecne były tymczasowe.

Może zadam pytanie jeszcze w troszkę inny sposób. Są teraz na OLX do kupienia bardzo ładne białe Dali Opticony 6 mk2 za 4900 zł oraz Dali Mentory za ok. 4000 zł. Nie znalazłem na internecie bezpośredniego porównania tych dwóch modeli a zostanę z kupioną serią na długie lata. Napiszcie mi proszę Panie i Panowie tak po prostu jak uważacie czy któraś seria z tych dwóch ma przewagę nad drugą. Czy Mentory to dalej wyżej półka nad Opticonami. Nie ukrywam że mało się znam i dlatego bardzo szanuję każda Państwa opinię i będzie to dla mnie duża pomoc przy wyborze:) 

Myślę że będzie to interesujący zestaw z tym  amplitunerem, wzmacniaczem i kolumnami Dali. 

Pozdrawiam

Dziękuję

Nie kupujemy tu "półek" ale kolumny 😉 a Opticon mk2 są ciągle na rynku i nawet 

po rabatach cena tego białego kpl. jest jeszcze do przyjęcia.

To są konstrukcje bardzo podobne i trudno znaleźć jakąkolwiek motywację techniczną

żeby zdecydować o wyborze pod tym kątem.

Ja bym się kierował kolorem - wygrywa biały a do tego ma jeszcze lepszy PESEL 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski