Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć jedną parę kolumn do dwóch urządzeń amplitunera KD(5.1) i wzmacniacza stereo ?

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego podałem dwa rozwiązania drugie także w postaci takiego switcha. 

Słyszysz na nim jakąś degradację dźwięku? Pytam głównie o stereo

• 2 tygodnie później...
W dniu 4.03.2025 o 06:49, Piotr Sonido napisał:
W dniu 1.03.2025 o 07:07, Gargan napisał:

@Misio38 największym problemem amplitunerów AV jest zwykle marna jakość przedwzmacniacza.

Czyli jaka? 

Ile procentowo gorsza jest jakość przedwzmacniacza na przykład w Denon x8500 do x3800?

Jaki to będzie mieć wpływ na finalne brzmienie systemu po podłączeniu końcówki? 

Trudno powiedzieć czy to jakość przedwzmacniacza czy po prostu inne granie od pre z integry, choć gorsza jakość pre w AV jest bardzo prawdopodobna. Tak czy inaczej rozwiązanie HT-in, a nie main-in (końcówka mocy na stałe, omijająca zawsze pre) i podłączanie wszystkich klamotów stereo do integry a tylko kino z AV jako pre, jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem chcąc połączyć kino i stereo, Roksan też miał podobne rozwiązanie, Audiolab itd. 

Kiedyś bawiłem się tak mając Denona 2106, po podpięciu końcówki mocy (z ampli jako pre) zawsze był skok znaczący w jakości, dynamice, mocy itd - nawet podpinając Nad 3240PE (ok 2x40W przy 8ohm), pomijam już inne mocniejsze końcówki. Wydawało mi się że nie ma większej różnicy czy gra sam Nad (integra) czy Denon z Nad jako końcówką, ale jednak była jakaś różnica, choć nie była to nawet w połowie tak duża różnica jak między samym Denonem a Denon+Nad. Możliwe że z innymi wzmacniaczami z lepszymi pre - różnice byłyby większe. Generalnie preamp myślę że ma bardzo duże znaczenie, bawiłem się więcej zwykłymi końcówkami i różnymi pre niż w samym stereo niz z AV.

Edytowane przez don111

To ja wiem że różnice mogą być , na pewno są. Ale znowu po raz kolejny pada pytanie ile?

Ile procent gorsze będzie to pre a ile procent lepsze wzmocnienie więc jaka będzie finalnie wypadkowa. 

To za trudne nawet dla Amira by było. 😉

3 godziny temu, don111 napisał:

Trudno powiedzieć czy to jakość przedwzmacniacza czy po prostu inne granie od pre z integry, choć gorsza jakość pre w AV jest bardzo prawdopodobna.

Ja bym tego tak do końca nie kategoryzował. Otóż pre mojego AVR ma wbudowaną korektę akustyki i crossover dla suba, więc bilans zysków i strat jest w moim odczuciu na plus. A czy pre jest obiektywnie jakościowo gorsze? Jakoś się nad tym nie zastanawiam.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• 3 tygodnie później...
W dniu 1.03.2025 o 10:12, xajas napisał:

Dobrze mowisz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , kto czyta jest w przewadze emoji3.png

IMG_6153.thumb.jpg.02a58cdb0a5819c033212ce0e6e3fb9b.jpg

Pisałem o tym już wcześniej. To wejście można konfigurować, ale trzeba na nie uważać, bo lubi samo się przełączyć w tryb końcówki mocy. U mnie tak się stało, na szczęście nic do niego nie miałem podłączone. Był tylko trzask w głośnikach. A jakbym miał i by akurat grało??? Dlatego więcej nie chcę mieć do czynienia z audiofilskimi manufakturami, bo tam zawsze coś jest spieprzone. A już angielskie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi