Skocz do zawartości
IGNORED

drogie klocki vs lepszy pokoj odsluchowy

adamo_0

Rekomendowane odpowiedzi

Dokladnie takie buczenia wydaje moj subwoofer od glosnikow komputerowych. Stoi berposrednio na dywanie cala powierzchnia spodu i blisko nogi biurka, ktora jest deska. Z nim juz nic nie warto robic.

Dzisiaj przesluchalem dwie kolumny podlogowe i jedna podstawkowa. POdstawkowa wg. mnie najlepiej zagrala. Dokladny opis zamiascilem w temacie: "Kolumny za 1500 zl".

Mam takie pytanie: czy między kolumnami powinno coś stać ? Wiele osób które nie uskarżają sie na akustykę mają między kolumnami np telewizor lub coś innego. Widać to na zdjęciach w wątku "ustroje akustyczne".

Więc co mam o tym myślec ?

Jak możesz, to zostaw pomiędzy kolumnami tylko powietrze. Ja wprawdzie tak nie mam, ale niedługo już będę miał, na czym zyska głębia stereofonii, bo teraz jest niestety taka sobie.

Potwierdzam spostrzezenia McGyvera - u mnie rowniez po postawieniu TV 32" pomiedzy kolumnami (to kino ...) stereogfonia pogorszyla sie dramatycznie. W moim nowym pokoju bedzie juz tam jak ma byc - sprzet bedzie stal obok siebie na ziemi.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witam wszystkich,

w niewielkim pomieszczeniu można uzyskać bardzo dobrą przestrzeń; generalnie wszystkim zainteresowanym dobrą przestrzenią w małych przestrzeniach ; ) polecam ten wywiad z Davidem Moultonem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wywiad dotyczy 'reżyserek' ale wszystko co tam się mówi można także odnieść do pokojów odsłuchowych; z mojego własnego doświadczenia z kolei wynika, że nie ma lepszej 'przestrzeni w małej przestrzeni' a także w ustawieniach niesymetrycznych w pokojach 'wielofunkcyjnych' ; ) niż z takiej konfiguracji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - żadne konwencjonalne ustawienia normalnycyh kolumn nie zagrają lepszą i precyzyjniejszą przestrzenią

pozdrawiam,

graaf

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stereofonia jest u mnie bardzo dobra. Problemem jest wzbudzanie się basu... Mam już w dwóch rogach półki z książkami, w trzecim szafę z pościelą a w rogu z oknem zasłony. Niestety to niewiele pomaga :(

Pomyślałem że problemem są puste ściany za i przed głośnikami. W pokoju 2,5x4,5 niestety nie można dać jakiejś meblościanki, bo wtedy zamiast siedzieć przed głośnikami musiałbym siedzieć międzi nimi :))

No ale jeszcze zamienie łóżko na sofę z oparciem i kupię dywan. Może to coś pomoże choć wątpie.

McGyver pewnie będzie musiało się skończyć na obudowach zamkniętych. No chyba że te 15 litrowe okażą się jednak wystarczająco małe...

A pozatym czegoś nie kapuję w temacie akustyki pomieszczenia. Rezonanse przeważnie tworzą się przy niskich częstotliwościach. Ale jednocześnie takie fale akustyczne przenikają przez każdą przeszkodę i nie da się ich wytłumić inaczej niż przez pułapkę basową... Więc jak to jest że fala akustyczna przenika przez ścianę a jednoczesnie tworzy rezonans między ścianami ?

każda powieerzchnia w mniejszym lub wiekszym stopniu część energii akustycznej pochłania a częśc odbija i stąd rezonanse pomiędzy płaszczyznami w których dzwięk się rozchodzi

niskie częstotliwości najtrudniej wytłumić i dlatego najwięcej rezonansów leży właśnie w niskich częstotliwościach ( potrzebne są grube dobrze absorbujące ustrojstwa - np. bardzo ciężkie duże sofy, cięzkie szafy. Tak naprawde do efektywnego wytłumienia 20 Hz byłaby potrzebna pułapka basowa o srednicy 3-4m

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.