Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541 non A w trybie symultanicznym?

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, Scott L.F. napisał:

Czy możemy użyć TDA1541 bez A w trybie symultanicznym np z I2S over USB?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

datasheet dla "golego 1541" normalnie ma ten tryb

Ukryta Zawartość

Chodzi mi  o współpracę z I2S over USB

Z datasheet TDA541 bez A :

The high maximum input bit-rate and fast settling time facilitates application in 4 ´ oversampling systems (44,1 kHz to
176,4 kHz) with the associated simple analogue filtering function (low order, linear phase filter).

Z datasheet TDA1541A:

The high maximum input bit-rate and fast setting facilitates application in 8 ´ oversampling systems
(44.1 kHz to 352.8 kHz or 48 kHz to 384 kHz)

Z datasheet  i2Sover USB :

TDA1541 in simultaneous mode. Pin27 of the TDA1541 must be connected to -5V.
The DAC is working up to 384kHz in this mode.

Wieści z pola boju

Niestety - okazało się ze moje wątpliwości mialy uzasadnienie

W połączeniu z I2Sover USB w trybie symultanicznym działa tylko TDA1541A

TDA1541 zwykły -testowany na dwóch kostkach ( sprawnych -działają w trybie " normalnym " ) - porażka !

59 minut temu, Scott L.F. napisał:

TDA1541 zwykły -testowany na dwóch kostkach ( sprawnych -działają w trybie " normalnym " ) - porażka !

jak dobrze pamiętam to gołego 1541 układ się nieco różni

Danielu -choć jeden temat bez pyskówek proszę....

28 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Własnoręcznie wykonałem 3 sztuki ze schematu, z lampami w trybie równoległym z i2sover

Pytanie - czy z TDA1541 A czy bez A ?

Bo jeżeli  z TDA1541A to Twoja odpowiedz nic nie wnosi do tematu...

47 minut temu, Daniel_68412 napisał:

jak dobrze pamiętam to gołego 1541 układ się nieco różni

Wiem ze się rożni

TDA1541 zwykły ma wbudowany , wewnętrzny oscylator

TDA1541A wymaga zewnętrznego - kondensator na pinach Cosc 26,27 albo układ DEM

Rożni się tez max częstotliwością oversamplingu ...

I tu chyba jest pies pogrzebany

9 minut temu, Scott L.F. napisał:

Danielu -choć jeden temat bez pyskówek proszę....

Przecież tylko się bronie, dlaczego trollowi nie zwrócisz uwagi że zaczyna? 

Bo jeżeli  z TDA1541A to Twoja odpowiedz nic nie wnosi do tematu...

Tak 1541a, 1541 nie testowałem a teraz zdaje się  jest u Grześka więc nie mam jak sprawdzić. Natomiast odpowiedź była do tediego który nic nie zrobił a zawsze ma coś do powiedzenia.

10 minut temu, Scott L.F. napisał:

Rożni się tez max częstotliwością oversamplingu ...

A na ile kHz testujesz? Zawsze najlepsze rezultaty miałem na 8x44.1. no i temat tłumienia zakłóceń - tu najlepiej kuknij to co publikował Grzegorz

41 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Własnoręcznie wykonałem 3 sztuki ze schematu, z lampami w trybie równoległym z i2sover, ostatnia stoi na półce pomierzona i gra cacy na 6n2p.

Daniel , przypomnij sobie swoje własne wpisy o zniekształceniach/podbarwieniach lamp . Teraz piszesz , że sam je stosujesz i gra ,,cacy". Ogarnij się bo przeczysz sam sobie . Nie jesteś wiarygodny . Ty piszesz to , co ci w danym momencie pasuje ale nikt już tego nie bierze na poważnie . A rady dobrego wujka nie są tu nikomu potrzebne , bo traktowanie innych użytkowników jak idiotów przez człowieka , który niczym się nie wykazuje i nawet nie sprawdzi co pisze , to zachowanie godne politowania . Popatrz co napisałeś w tym wątku , kilka postów wyżej , o TDA1541 - najpierw z sensem , w oparciu o dane a potem bez sensu , bo nie do końca wiesz o co chodzi ale musisz coś napisać z niewiadomych powodów . 

30 minut temu, Scott L.F. napisał:

Scott, sprawdź jak masz podłączony pin OB/TWC od TDA1541  , w trybie symultanicznym powinien był spięty z -5V . 

Tabelka ze strony podaje jak łączyć poszczególne wyprowadzenia .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

32 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

A na ile kHz testujesz? Zawsze najlepsze rezultaty miałem na 8x44.1. no i temat tłumienia zakłóceń - tu najlepiej kuknij to co publikował Grzegorz

Cały ten układ testowy trafi do Daniela wkrótce. Ale pamiętajmy, że miał on za zadanie sprawdzenie mitów odnoście niesamowitych efektów z jakichś tam modyfikacji. Modyfikacje te pokazałem, pomiarzyłem i nie stwierdziłem tych głupot, które wypisuje się na forach światowych. Nawet napisał do mnie jeden z ludzi uznanego forum w tej sprawie. Również przejrzał na oczy...

Natomiast co do tego próbkowania. Badałem to analizatorem, który generuje wzorcowy I2S ale niestety tylko 48kHz. Grał  (układ doświadczalny) również przy 96kHz. Trybów innych niż pojedynczy nie ćwiczyłem. 

Ale może warto posłuchać 1541 w innych trybach? Pogadam ze @Scott L.F. tym bardziej, ze ma jakiś zajebisty I/V... 😉

6 minut temu, arturp napisał:

Daniel , przypomnij sobie swoje własne wpisy o zniekształceniach/podbarwieniach lamp . Teraz piszesz , że sam je stosujesz i gra ,,cacy". Ogarnij się bo przeczysz sam sobie . Nie jesteś wiarygodny . Ty piszesz to , co ci w danym momencie pasuje ale nikt już tego nie bierze na poważnie . A rady dobrego wujka nie są tu nikomu potrzebne , bo traktowanie innych użytkowników jak idiotów przez człowieka , który niczym się nie wykazuje i nawet nie sprawdzi co pisze , to zachowanie godne politowania . Popatrz co napisałeś w tym wątku , kilka postów wyżej , o TDA1541 - najpierw z sensem , w oparciu o dane a potem bez sensu , bo nie do końca wiesz o co chodzi ale musisz coś napisać z niewiadomych powodów . 

Napisałem że gra cacy oczywiście jak chodzi o tda1541/nos z lampami i z drugą harmoniczną na poziomie 40db - bo tyle obecnie ma zmierzone (w przeciwieństwie do twoich tworów). Póki co stoi na półce bo dostaje manto z wyjściem macbook air m2pro a ostatnio z ak4493s. Natomiast w temacie labilności zdania to pozwól, że nawet nie będę probował z toba kolego konkurować 😀

cały czas utrzymuję że nos i bułowate granie drugą harmoniczną to zupełnie nie mój gust ale jak ktoś to lubi to ten uklad z symultanicznym tda1541 gdzie 20khz nie wygląda jak śmietnik jest o niebo wyżej niż jak go miałem na 88,2khz i po standardowym i2s czyli tak jak to robisz na tym archaicznym spdif

zdecydowanie jestem ciekaw jak to zagra z dobrą konwersją i/v zamiast rezystora

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Pogadam ze @Scott L.F. tym bardziej, ze ma jakiś zajebisty I/V... 😉

🤣🤣 Fakt - jest zaje....Ale najpierw obiecane uwagi do PCB

Bez tego to się wstydzę coś napisać bo mnie tu zaraz zjadą 😁

17 minut temu, arturp napisał:

Scott, sprawdź jak masz podłączony pin OB/TWC od TDA1541  , w trybie symultanicznym powinien był spięty z -5V . 

Tabelka ze strony podaje jak łączyć poszczególne wyprowadzenia .

Sprawdzone - jest OK

Zreszta PCB jest TYLKO do trybu symultaniczneo

42 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Zawsze najlepsze rezultaty miałem na 8x44.1

TDA1541 bez A pracuje do 176k

Daniel- proszę naprawdę grzecznie - bez ataków personalnych!

Uwierz-dasz rade !

11 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Póki co stoi na półce bo dostaje manto z wyjściem macbook air m2pro a ostatnio z ak4493s

Przecież to kompletnie nie na temat !!

Edytowane przez Scott L.F.

Ja powiem tak.

Nie wiem czy warto wchodzić w tryb symultaniczny. Niech Scott się wypowie. 

Ja będę coś rezał na nowszych kostkach dac. Podlegam tu takim samym wpływom jak słyszący inaczej 😉. Wydaj mi się, że większe liczby w parametrach zagrają lepiej... To taki syndrom droższego kabla,...

Natomiast ten zwykły TDA1541, który zrobiłem na tyle zachwycił przyjaciół, że nie za bardzo chcą się rozstać z PCB... Ale ma wrócić za chwilę... Zresztą sam byłem zachwycony jej reprodukcją... Zresztą oceniam tę kość jako naprawdę nie do zajechania...

I teraz nie wiem, może warto tryb symultaniczny, niech powiedzą Ci, którzy porównywali oba tryby...

41 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Nie wiem czy warto wchodzić w tryb symultaniczny. Niech Scott się wypowie. 

Ja tam jestem zwykły dłubacz - amator wiec moja opinia  "mało waży "

O trybie symultanicznym dużo dobrego na diyaudio.com

A ja jestem taki ze raczej staram się samemu sprawdzić niż wierzyć na słowo wiec dlatego zrobiłem sobie swoje PCB .

Ten tok myślenia zaprowadził mnie z reszta  do konwertera I/V , o którym wspomniał ( niedyskretnie 😉) Grzegorz7

Układ działa ( jeden i drugi ) i teraz wiem i nie muszę pytać  😉

Z racji tego ze całość uruchomiłem wczoraj wieczorem - na jakieś wyważone opinie jest za wcześnie .

@Scott L.F., może niedoczytałem - czy TDA na PCB masz w podstawce i przekładasz tylko wersje "A" i bez "A"? Kurcze, z tego, co kojarzę u mnie obie wersje działały w trybie symultanicznym. Może nie karmiłem ich sygnałem z dużym oversamplingiem, ale na pewno wszystko działało. W instrukcji I2soverUSB nie ma wyraźnego rozróżnienia TDA z "A" czy bez "A", wiec moim zdaniem nie powinno to mieć znaczenia.  

8 godzin temu, pjasio253 napisał:

czy TDA na PCB masz w podstawce i przekładasz tylko wersje "A" i bez "A"?

Dokladnie tak !

i u mnie wersja bez A nie dziala

Ale to niewazne .

Opublikowano (edytowane)

Ten DAC powstał w sumie trochę przez przypadek ...Co prawda PCB do TDA1541 przygotowalem już dawno ale jego budowę planowałem na " za jakiś czas "

Wiec dlaczego teraz ?

Otóż , od jakiegoś czasu "eksploruje" rożne kostki DAC :TDA1543 , TDA1387 , TDA1305 , PCM 1700 , AD1865, 1864 - te wszystkie zbudowałem i posprawdzałem w rożnych konfiguracjach .

Z konwersja pasywna , z konwersja aktywna  , z analogami lampowymi ( rożnymi) , z tranzystorowymi ...

Trochę tego było...

W ramach tych prób z rożnymi analogami / konwersja  postanowiłem sprawdzić stopień I/V autorstwa Grzeorza7 opisany  tu :

Ukryta Zawartość

Co prawda ,Grzegorz obiecał ze wstawi projekt swojej PCB ale  tak się nie stało , wiec zrobiłem swój .

( co prawda nie ustrzegłem się niedoróbek -tu Grzegorz mi bardzo pomógł i nowa wersja właśnie powstaje )

Plan był taki , aby ten I/V sprawdzić z AD1865 .

No i nie zagadało  ...wiec- Grzegorz RATUJ !

Okazało się ze ten stopień I/V współpracuje  tylko z określonym typem wyjść prądowych kostek DAC .

A ze bardzo się " napaliłem" na sprawdzenie tego konwertera - wiec na szybko polutowałem swoja PCB do TDA1541

Na szczęście wszystkie elementy miałem na stanie

i ot cala historia...

Słucham tego zestawu ( I2SoverUSB+DACTDA1541 +stopień Grzegorza) już ....nascie godzin .

Jest to  najlepszy dźwięk jaki słyszę z własnoręcznie zrobionego urządzenia.

Nie jestem audiofilskim poetą , nie umiem " w kwieciste opisy "

Barwa , dynamika , lokalizacja, przestrzeń  i co tam jeszcze ..Niesamowita precyzja , detal , tło...

Jakoś mam wrażenie ze wszystko jest tak jak powinno być...

Po prostu MUZYKA.

Zeby nie było za różowo ...Po głowie kołaczą mi teraz pytania :

czy to I/V ?

Czy to tryb symultaniczny ?

Czy synergia?

Zeby się dowiedzieć- chyba będę musiał zmodyfikować PCB do TDA , tak aby sprawdzić tryb I2S

Kurcze -szkoda ze wcześniej nie przewidziałem takiej opcji ....

PS.

Musze potestować kondy na wyjściu  🤣

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Scott L.F.
11 minut temu, Scott L.F. napisał:

Co prawda ,Grzegorz obiecał ze wstawi projekt swojej PCB ale  tak się nie stało

Jakaś PCB tam jest. Co prawda nie gerber.

12 minut temu, Scott L.F. napisał:

co prawda nie ustrzegłem się niedoróbek

Nie była żadnych niedoróbek. Po prostu te kości dac z którymi nie poszła mają w trybie prądowym wyjścia wpływająco-wypływające. Ten mój I/V działa tylko z wyjściami kości dac o prądzie wpływającym. 

Ale spoko, mam  pomysł na zrobienie równie prostego i dobrego I/V wg tego samego mojego pomysłu dla tych kości. 

15 minut temu, Scott L.F. napisał:

Po głowie kołaczą mi teraz pytania

Myślę, że wszystko po trochu. Sam oczywiście będę stał murem za swoim I/V ale ja nie stwierdzam różnic w porównaniu z dobrze zrobionym I/V na wzmacniaczu transimpedancyjnym. Mój ma  lepsze mierzalne parametry ale ona leżą poniżej możliwości percepcji. 

33 minuty temu, Scott L.F. napisał:

Musze potestować kondy na wyjściu  🤣

Zwróć uwagę, że wcale się nie czepiałem tych kobylastych kondensatorów... 🙂

Można we wzajemnym uszanowaniu swoich wartości współdziałać na Forum...?  

Można.

14 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Nie była żadnych niedoróbek.

Pisałem o mojej PCB- prowadzenie masy  😉

15 minut temu, Grzegorz7 napisał:

mam  pomysł na zrobienie równie prostego i dobrego I/V wg tego samego mojego pomysłu dla tych kości. 

Chyba nie tylko ja będę czekać z napięciem ( bardziej prądem 😁)

2 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Zwróć uwagę, że wcale się nie czepiałem tych kobylastych kondensatorów... 🙂

DOCENIAM !

2 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Można we wzajemnym uszanowaniu swoich wartości współdziałać na Forum...?  

Można.

I za to DZIEKUJE !

Teraz, Scott L.F. napisał:

Pisałem o mojej PCB- prowadzenie masy

Wiem. ale nie ma tam żadnych błędów.

Jak popatrzymy to również w sprzęcie profesjonalnym znajdziemy taki sposób prowadzenia ścieżek. Czasami nie zwraca się na to uwagi bo bywają nieistotne. 

To były tylko moje uwagi, które warto dawać osobom robiącym dobrą robotę. Sam się od nich uczę.

3 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Wiem. ale nie ma tam żadnych błędów.

I jest bosko 🙂

Pisałem o mojej PCB- prowadzenie masy

Dwuwarstwowa płytka z wylewka masy to miniumum dla dac.  Najlepiej w smd, bez przewlekanych elementów.  

31 minut temu, Scott L.F. napisał:

Otóż , od jakiegoś czasu "eksploruje" rożne kostki DAC :TDA1543 , TDA1387 , TDA1305 , PCM 1700 , AD1865, 1864 - te wszystkie zbudowałem i posprawdzałem w rożnych konfiguracjach

Szanuję 🙂 . Pewnie wielu obecnych tutaj dodałoby od siebie coś do tej listy - ja przynajmniej jeszcze TDA1540 i AD1862, bo szczerze na tym ostatnim zakończyłem (przynajmniej póki co)  swoje eksploracje. Co do stopnia analogowego, to doświadczenia i wiedza @Grzegorz7 mocno do mnie przemawiają i też pewnie skuszę się na jego pomysł - póki co gram na AD811 zasilanym Walterem Jungiem. Ta konfiguracja przekonała do siebie wielu "lampowców" i odstawili swoje stopnie lampowe I/V na półkę. Ale zawsze będę twierdził, że nie ma tutaj żelaznej reguły i gra cały zestaw - sam ostatnio zrobiłem "machniom" i w miejsce wzmaczka tranzystorowego podstawiłem własnej roboty lampowca SE na pentodzie EL84. I od tego momentu słuchanie muzyki nabrało innego wymiaru. Myślę, że każdy kiedyś znajdzie lub przynajmniej zbliży się to tego swojego "wow", czego każdemu życzę 🙂

30 minut temu, jar1 napisał:

Dwuwarstwowa płytka z wylewka masy to miniumum dla dac.

PCB do DAC jest 4warstwowa Wylewki mas itp itd

Pisaliśmy o PCB do IV

Wiem- błędów nie ma ( bo działa ) ale okazuje się ze można jak nie lepiej to choć poprawniej 😁

27 minut temu, pjasio253 napisał:

Pewnie wielu obecnych tutaj dodałoby od siebie coś do tej listy - ja przynajmniej jeszcze TDA1540

Mam jakiegoś gotowca z Ebay 

Kosci- wyluty

Czeka w kolejce.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Scott L.F. napisał:

PCB do DAC jest 4warstwowa Wylewki mas itp itd

Moim zdaniem, to cztery warstwy i montowanie elementów przewlekanych oraz układów na podstawkach to niszczenie tego wszystkiego, co ma dawać pcb czterowarstwowa.  😉

Wolę skupiać się na samym projekcie pcb i dopracowywać, jak tam mają płynąć prądy, odsprzęgać układy jak najbliżej się da, walcząc o każdy milimetr odległości.

I to potem słychać. 😉

Taki przykładzik mojego projektu dac jako nakładki na malinkę. PCB jest dwuwarstwowa tylko. 

Ukryta Zawartość

ZAsadą też są osobne zasilania do poszczególnych układów.

Oraz zupełnie osobne dla sygnałów audio z kostki dac.  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jar1
Opublikowano (edytowane)

Panie! Ja amator jestem ..

Naprawdę bez złośliwości i szczerze:

Gdzie mi tam do Was profesjonalistów!

Staram się uczyć i naprawdę się cieszę że uruchomił się bez problemów , gra tak że nie mogę się oderwać.

A że można lepiej - nie wątpię!

Dla mnie powód do zadowolenia ze nie ulepiłem przypadkowej płytki z Ali...

A ze względu na wzrok/wiek elementy SMD to dla mnie koszmar....

Edytowane przez Scott L.F.
1 minutę temu, Scott L.F. napisał:

Panie! Ja amator jestem ..

Naprawdę bez złośliwości i szczerze:

Gdzie mi tam do Was profesjonalistów!

Staram się uczyć i naprawdę się cieszę że uruchomił się bez problemów , gra tak że nie mogę się oderwać.

A że można lepiej - nie wątpię!

Dla mnie powód do zadowolenia ze nie ulepiłem przypadkowej płytki z Ali...

I dobrze, ja nie krytykuję. Jedynie osobiście już sporo lat się w to bawię i jak to niektórzy mówią, sam uczę się całe życie.

Zawsze można zrobić lepiej  bo w rzeczywistości nie ma ideałów. 

I zawsze co zrobiłem starając się poprawiać projekt pod kątem zasad i planowania uwzgęlędniając istotne wg mnie czynniki potem mogłem ocenić na "słuch" jaki jest tego wynik. Dzięki temu również wiem,  w jakim kierunku idzie dźwięk, gdy coś technicznie w projekcie poprawię. 

Generalnie coraz przyjemniej się słucha muzyki 😉

6 minut temu, jar1 napisał:

Generalnie coraz przyjemniej się słucha muzyki 😉

I o to chodzi !

A pozytywna krytyka zawsze mile widziana- zwłaszcza o naprawdę doświadczonych DIY-owcow!

31 minut temu, Scott L.F. napisał:

I o to chodzi !

A pozytywna krytyka zawsze mile widziana- zwłaszcza o naprawdę doświadczonych DIY-owcow!

Na dodatek chyba już ponad 20 lat co tydzień się spotykamy w klubie Kaim i słuchamy tam różnych rzeczy i nagrań. Co prawda, ostatnio to głównie zagłuszamy muzykę własnymi refleksjami na temat życia, ale zawsze, jak coś gra inaczej, to wszyscy równice słyszą. Owszem, zawsze ocena na plus i minus bywa różna u różnych słuchaczy, ale jednak jest zauważalna.

Ostatnio, wyobraź sobie, słuchaliśmy różnic pomiędzy dwoma różnymi kabelkami LAN (takie ok. półmetrowe odcinki tuż przed streamerem) i różnica była naprawdę spora.  N dodatek wszyscy byli zgodni, co do tego, który grał lepiej. 😉

Także zabawa trwa i trwa mać 😉

Takie rzeczy też czytałem i uwzględniałem "po drodze" 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jar1
  • Pokaż nowe odpowiedzi