Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podlogowe do 15tys

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 9.03.2025 o 08:15, krakers33 napisał:

Może miał ktoś z was styczność z quadral platinum +9 ? Podobno grają gęsto i dynamicznie ? 
zapomiałem napisać, że słucham praktycznie wszystkiego, ale z lekkim naciskiem na elektronikę typu Jarre oraz ambient. 

A jakim subwooferem mógłbym się spróbować posiłkować do tych 40m2 ? Powiedzmy coś do 4k ? Czy jest w ogóle sens w takim budżecie łapać suba ? 

Słuchałem ich w salonie. I to była moja jedyna z nimi styczność. Jednak w domu od 2 lat grają Quadral Platinum+ Seven i tu wielkiej różnicy w charakterze brzmienia nie ma. Może średnica troszkę niżej osadzona przez większe głośniki, no i bas zapuszczający się w niższe rejestry.

Poniższe w oparciu o moje doświadczenia z modelem Seven.

Kolumny łase na prąd. Z kilkunastu wzmacniaczy jakie testowałem, żaden z mocą poniżej 150-160W na kanał przy 4OHm nie pokazał ich możliwości. Im więcej tym lepiej.

Grają dynamicznie, ale potrafią i bardzo spokojnie. Gęsto? Tak też potrafią, ale potrafią się tej gęstości pozbyć. Tu bardzo wiele zależy od wzmacniacza. Z Unico Due jest "gorąco" i gęsto", z M5SI człowiek się zastanawia gdzie jest bas i wieje większym chłodem. Są czułe i dość wyraźnie pokazują różnice w brzmieniu wzmacniaczy. Dlatego, gdyby się na nie decydować, warto posprawdzać z różnymi wzmacniaczami. 

U siebie słuchałem ich z między innymi Synthesis Roma 54DC+, 37DC+, Atoll SDA200, wspomniane Unico Due, M5SI, Cyrus 8.2 DAC, Cyrus One Cast i jeszcze kilkoma innymi.

Dla mnie najlepszym dla nich partnerem sa jednak wzmacniacze Quadrala Aurum A8 i A9. A9 mam w domu, ale nie wiem czy A8 jednak nie byłby dla mnie fajniejszy. A9 bardziej dociąża bas (porównywalnie z Atollem, Synthesisami czy Unico Due).

A8 w kwestii basu był oszczędniejszy, ale nie można powiedzieć, że kastrował je z basu tak jak to robił M5SI. A8 grał bas bardzo nisko, dokładnie i dojrzale, ale w przeciwieństwie do innych wzmacniaczy "nie chełpił się" tym basem. Jak ma być bas to jest, ale przecież nie trzeba tego ciągle zaznaczać.

Dla przykładu, w Yello "The Race" nie było żadnych braków pod tym względem w stosunku do innych, gdzie przy M5Si miałem wrażenie, że połowy utworu nie zagrał.

A8 grał świetną średnicą i wysokimi. Tu wszedł na poziom wyższy od innych wzmacniaczy, które testowałem. Tu może być lepiej niż w A9, ale nie miałem okazji porównać ich obok siebie. Pamiętam szok po pierwszym odsłuchu A8. Potem pojawił się A9 i może po prostu już na to byłem przygotowany. Wcześniej myślałem, ze wysokich już nie słyszę, a ten wzmacniacz mi je pokazał.

Subwoofer do tych kolumn? U mnie w sylwestra studenci szukali subwoofera, którego nie ma. Już Seven grają bardzo dobrze pod tym względem. Nine będą lepsze.

Próbowałem u siebie JL Audio D108 i zanim subwoofer przebił się przez kolumny to już chodził po podłodze, a jak się przebił, to nie dało się tego słuchać. JL Audio e112 wkomponował się świetnie, ale nie było tu jakiegoś wielkiego otwarcia niskich częstotliwości, tylko bardziej ich delikatne dopełnienie i docieplenie. W każdym razie jak go odłączyłem, to nie czuję jego żadnego braku. 

Z innych kolumn, których słuchałem, to najbliższe charakterowi brzmienia i barwy były Sonus Faber Olympica Nova 3.

Dla mnie te Quadrale to najlepsze nowe kolumny jakie można było w tym budżecie kupić. I to zdecydowanie lepsze od konkurencji. Równe pasmo w całym zakresie - żadna V'ka czy wypchnięta średnica.

Subwoofer w stereo raczej będzie fanaberią i żaden maluch tu się nie przebije - potrzebny mocny zawodnik.

Wzmacniacz warto dobrać do słuchanej przez siebie muzyki. Quadrale Aurum A9, a przede wszystki A8 będa mniej się lubiły z death metalem. Brakuje im trochę ciepła. W A9 jeszcze mozna sobie z tym poradzić podbijając trochę tony niskie, ale w A8 już tak dobrze to nie zadziałało. Jeśli jednak słuchasz elektroniki, bluesa, jazzu czy symfoniki, to są świetne.

Jeśli death metal czy inne ciężkie "gorące kawałki" to Unico Due, Synthesisy Roma 54DC+, 37DC+ albo Atoll in200.

Bardzo polecam. 

Edit:

Jeszcze jedno - nie powinno być problemu z ich ustawieniem. Podejrzewam, że to efekt konstrukcji komory ciśnieniowej, ale nie mam u siebie żadnych wzbudzeń basu. Kolumny raczej przyjazne do sutawienia w pomieszczeniu.

Druga sprawa związana z ustawieniem - u mnie prawa kolumna stoi blisko mebli i ściany, lewa ma kilka metrów przestrzeni otwartej na korytarz i nie ma żadnych problemów ze stereofonią, czego się bardzo obawiałem.

Edytowane przez Chmarski
  • 2 tygodnie później...
W dniu 22.03.2025 o 22:43, Ronaldo9 napisał:

Zrobiłeś 6 par kolumn i nie masz żadnej foty

no dziś przybyłem do domu i zrobiłem foto,tylko proszę się nie śmiać,obudowy są testowe,złozone z 3 warstw różnych materiałów,jak już skończę projekt w 100% to zamówię nowe obudowy u profesjonalnego stolarza audio,pewnie u Seweryna z naszego forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wzorowałem się układem głośników na tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, szpotek73 napisał:

no dziś przybyłem do domu i zrobiłem foto,tylko proszę się nie śmiać,obudowy są testowe,złozone z 3 warstw różnych materiałów,jak już skończę projekt w 100% to zamówię nowe obudowy u profesjonalnego stolarza audio,pewnie u Seweryna z naszego forum

Ukryta Zawartość

wzorowałem się układem głośników na tym:

Ukryta Zawartość

Ok

I mowisz że to z prawej kosztowało cię 15kzl jak.nnie pamięć nie myli?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Ronaldo9 napisał:

I mowisz że to z prawej kosztowało cię 15kzl jak.nnie pamięć nie myli?

no,same wysokotonowe prawie 6 tys zł

😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, NRK napisał:

do Marcina z Sochaczewa po obudowy i szafa gra.

właśnie się umawiałem dziś😀

wyglądają tragicznie,ale dla dzwięku nie ma to znaczenia,grają tak,jak lubię

na pewno nowe obudowy będą miały ścięcia na sekcji średnie - wysokie,na pewno jeszcze będę lekko to korygował w zwrotce

42 minuty temu, szpotek73 napisał:

właśnie się umawiałem dziś😀

wyglądają tragicznie,ale dla dzwięku nie ma to znaczenia,grają tak,jak lubię

na pewno nowe obudowy będą miały ścięcia na sekcji średnie - wysokie,na pewno jeszcze będę lekko to korygował w zwrotce

No właśnie na  zdjęciach stolarki najbardziej mi zależało 

Teraz, Ronaldo9 napisał:

będzie podobnie do tych focali,na których się wzorowałem,tyle,że w naturalnym fornirze,jesion,albo dąb,filc też zostanie ,bo robi robotę w pomiarach ,będzie coś na wzór wilson audio

Teraz, Ronaldo9 napisał:

Wejdź na facebooka i zobacz na co stać Marcina.

Loudspeakers Manufacturer

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez NRK
4 minuty temu, NRK napisał:

Wejdź na facebooka i zobacz na co stać Marcina.

Loudspeakers Manufacturer

Ukryta Zawartość

Robię w budowlance  kilkanaście lat,po zdjęciach na oko to nie bardzo żeby oceniać stolarkę. .jak by to nie wyszło i jak by to nie grało ją nadal wolę metkowca,ale wam życzę miłej zabawy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ronaldo9
  • Pokaż nowe odpowiedzi