Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo małe monitorki i bardzo tanie...

Rotor

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, ten schemat kilka wpisów wyżej, który przeliczałeś na 4Ohmy.

Wprawdzie zwrotnice ledwo się zmieściły wewnątrz (130x85mm), ale chciałem jeszcze dodać, że grają coraz lepiej:-) Na początku były troszkę zamulone, wysokie były wycofane. Pomęczyłem je trochę różnymi sygnałami muzycznymi przez kilka godzin i teraz to całkiem inne kolumny. Pojawiły się się wysokie i całe brzmienie się wyrównało. Jest świetnie!

Pozdr.

• 3 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)

Witam

Potrzebuje pomocy w zaprojektowaniu zwrotnicy do głośników Tesla ARN-150-08 i Tonsil GDWK 11/100

Jeżeli ktoś ma zrobione monitory na tych przetwornikach lub mógł by mi pomódz w zrobieniu zwrotnicy byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

• 5 tygodni później...

Witam,

jak człowiek ma za dużo roboty to wymyśla sobie zajęcia zastępcze, i tak właśnie narodził się pomysł unormalnienia kolumn które kurzą się pod ścianą, a mogły by mruczeć mi kołysanki do snu ;-)

Nie mam pojęcia co z tego może wyjść dla tego liczę na wasze opinie i sugestie zanim zacznę wydawać kasę. Skrzynki to 'kolumny' Technicsa od wieży SC-CH530, padlina totalna, niby trójdrożne ale za zwrotkę robi 1 kondensator elektrolityczny; wymiar wewnętrzny 39x19x16 cm. Nie oczekuję od tego cudów i dla tego chciałbym wstawić tanie przetworniki, myślę o ARV-104-04/8 i ARN-150-05/8.

O ile od tego momentu jest wszystko standardowo to martwi mnie kwestia basreflexu który jest w tych kolumnach - plastikowy profil z dwiema prostokątnymi 'rurkami' o długości 11 cm każda i otworze 5x1,5 cm (jak to wygląda w całości można zobaczyć tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Chciałbym zachować oryginalny wygląd ale czy ten plastik nie rozniesie brzmienia?

Można zastosować jakąś standardową zwrotnicę czy trzeba by było kombinować?

W załączeniu szkic jak wyglądało by rozmieszczenie głośników.

post-11321-100007689 1172132474_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bardzo małe - 1l.

Ale czy bardzo tanie .... 100-120zł całość.

Zwrotnicy brak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Ma na myśli pewnie klony Totem Mite na głośnikach Tonsila GDN 13/40/2 i GDWK 10/80.

Dodam ze stosując głośnik GDWK 10/80/19 i podział w okolicach 2,5-3khz zwrotnica III rzędu można (teoretycznie oczywiście) zrobic kolumienki nie tylko dobre ale także poprawnie brzmiące o liniowej charakterystyce przenoszenia. Bo >mietki< to mają karpaty na charakterystyce dzięki czemu >ładnie< brzmią ;)

Witam mam pytanie do kolegi Przemek13 czy te podstawki które wykonałeś pod monitorki to są przykręcone na stałe do kolumn?? czy jak??

w miarę możliwości mógł byś mi podać trochę więcej szczegułów konstrukcyjnych tych podstawek bo wyglądają zabujczo:)

pozdrawiam Dogu

• 3 tygodnie później...

Witam

dzisiah złożyłem jedną kolumienke(TVM 150-5-8, SC10N) i po podłączeniu okazało się że basu jest tak jagby za dużo:/

(wzmacniacz mam ustawiony na "Direct")

co może byś przyczyną takiej sytuacji??

jestem bardzo zdiwiony tą okolicznością bo na forum pisali że te tesle mają mało basu,

co mogę zrobić aby temu zaradzić??

pozdrawiam i czekam na odpowiedz Dogu

Opcje są dwie:wygrzać dziadostwo to się wyrówna, albo przyzwyczaić się ;)

ARN150 wcale tak mało basu nie ma. Na przykład w porównaniu do M2 moje kolumienki dają więcej niskich tonów. Na czym słuchałeś wcześniej? A może coś spieprzyłeś...jaka obudowa? jaka zwrotnica? o ile dB obciąłeś wysokotonówkę?czyna pewno wszystko dobrze polutowałeś?

Myślę że jednak problemem będzie niewygrzany głośnik, dziś jest już lepiej:)

Obudowe dałem 9l, BR o średnicy 50mm i długości 127mm, zwrotnice wykonałem według projektu który znalazłem na jakimś forum.

pozdro dogu, jak się z czasem niepoprawi to zacnę kombinować chyba z długością br bo mam wrażenie że jest za krótky:/

a co do pprzednich kolumn to lepiej niekomentowąć:/

były to szerokopasmówki JBL wyciągnięte ze starego Boom Box'a w otwartej obudowie,(kiedyś mi się podobało jak grają)

pozdrawiam Dogu

Sporo za krótki, masz niezłe podbicie basu powyżej częstotliwości strojenia (jakieś 3-4 dB) Wydłuż B-R do 20 cm powinno być lepiej. I głośnik niżej zejdzie. Pokaż schemat zwrotki, może i tu zrobiłeś coś nie tak?

tu jest schemat zwrotnicy:

a co do bass reflexy to w winISD wychodziłe mi chyba coś koło 15cm mam 12.5 więc niepowinno chyba być aż tak źle??

ale popróbuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

mam jeszcze jedno pytanie.

jak policzyć długośc BR z "kolankiem" bo prosty BR mi się w obudowie niezmieści:/

więc muszę zastosować kolanko tylko niewiem jak policzyć dokładnie długośc:/

pozdro i czekam na podpowiedzi

dogu

• 3 miesiące później...

nasprzedaz;) 400zl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 4 lata później...

Odkurzyłem stary wątek. Kolega rozważa jakieś małe monitorki do komputera. Ponoć ARN+ARV juz się nie opłaca, więc jaki zestaw głośników jest polecany? Chodzi o coś taniego i łatwiego, żeby zwrotnica była już gotowa w sieci, objętość taka na biurko. Może jakieś STX?

Mietki, znane także jako klony Totem Mite . Mam i chwalę. Ewentualnie jakieś gotowce, ale tutaj to raczej koledzy z działu pcaudio pomogą.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

a na tym "ktos-cos" robil?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już widzę, że to kolejny wynalazek tonsila... Jak chcesz dwie drogi to 15AWX od STXa i kopułki dobierz takie na ile starczy kasy bo ten gdn ma duży potencjał..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 3 miesiące później...

Odświeżę wątek.

Planuję wykonać niewielkie monitorki w obudowie 1-4 litrowej br, podobnej do konstrukcji:

Ukryta Zawartość

Za elektronikę posłuży panel z monitorów aktywnych:

Ukryta Zawartość

Monitorki będą obsługiwać tylko i wyłącznie TV.

Ktoś miał styczność z tanimi szerokopasmowcami? Coś godnego polecenia?

Na dzień dzisiejszy moimi faworytami są FR88EX lub FR89EX:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.