Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo małe monitorki i bardzo tanie...

Rotor

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka lat temu stworzyłem również coś takiego, standartowo Tesla ARN150 + Tonsil GDWK11/100 z ferrofluidem. Faktycznie, takie coś gra lepiej niż M2. I jest tańsze.

Zwrotnicy niestety już nie mam, gdzieś zniknął schemat, prawdopodobnie po awarii HDD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1349-100009781 1170280308_thumb.jpg

post-1349-100009782 1170280306_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam

widze ze tamt sie rozrasrata :) to fajnie

jako ze zamieściłem fotki monitorków ARN150+GDWK

to zamizczam schematzwrotki jaką zastososowałęm w tych monitorkach, zgadzam sie z igodem ze grają lepiej niz m2 i to oklase wyzej !!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

qrde zapomnialem o fotce ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

matis - wygląda znajomo, może to być jedna z wersji zwrotnicy. Bawiłem się tymi monitorami prawie rok, bo zawsze coś mi nie pasowało. Teraz nie wiem, czy to ostateczna zwrotnica. Ale powinno na niej nieźle grać.

Foksik -mniej basu (choć wcale nie jest źle) ale i tak bardzo przyjemnie. Nie chciało mi się robić jakichś dogłębnych porównań bo poprostu chciało się ich tylko słuchać :)

_igod_

To jest wycinek ze skanu Elektroniki Praktycznej, gdzie były opisane Twoje kolumny. Zainteresowanym mogę wysłać całość, jeśli nie masz nic przeciwko...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w ostatnim audio opisany jest wzm chyba azur z lm 3886 na wyjsciu. Z pomiarow wynika, ze kiepskie parametry ma ten scalak? duze zniksztalcenia szczegolnie na malych poziomach a df to pala z minusem tylko 18/4om.

LM chyba jednak lepszy. Szcegolnie te thd na malych poziom. dla 0.1W az 0.3% straszne !!!!!!!!

_igod_

To, co wydaje Ci się przeróbką, to tylko mój retusz, gdyż po zeskanowaniu drobny druk był nieczytelny. Wartości wstawiłem z oryginału artykułu.

Mam bardzo dziwne pytanko pewnie odpowiedz bedzie równie dziwna,ale co mi da dołożenie jeszcze jednego magnesu do cewki głośnika(mowa o Tesli)jaki parametr się zwieksza i jaki ma on wpływ na dżwięk???

• 1 miesiąc później...

Reaktywacja

Chcę zrobić kolumienki j.w. dla szwagra co by się nie męczył (i mnie przy okazji) tandetnymi samsungami.

Chciałbym sie dowiedzieć:

-która zwrotnica (rafo, matis czy porlick) jest najbardziej udana

-litraż kolumnienek

-strojenie B-R (najlepiej długość i średnica tunelu)

Muzyka - rock progresywny (głównie Camel) do nie za ostrego metalu (moonspell), wzmacniacz radmor 5102, cd kenwood (już niedługo, składam mu philipsa). Grać to będzie na około 7m^2

Przepraszam, że tak na gotowe liczę, ale zależy mi na czasie.

Witam.

Posiadam podobne monitory jak te z projektu I_Goda. Tesla gra w około 11 litrach netto, strojone na 48 Hz, tunel b-r fi 47 o długości 170. Jak dla mnie w pokoju 15 mkw gra nieźle, ale bas jest nieco rozwleczony (choć niesamowicie niski jak na takie małe głośniczki). Pewnie przesadziłem z objętością i te 8,5 litra, bąź nieco więcej, dałoby szybszy basik przydający się przy muzyce rockowej.

Jeśli chodzi o zwrotkę to włożyłem bardzo przypadkową "na jakiś czas" i tak już zostało, ale planuje wymianę więc też byłbym szczęśliwy gdyby ktoś zamieścił "jedyną i najlepszą"

Z symulacji dla Arn'a w WinIsd Wychodzi że przy strojeniu obudowy 8,4 litra na 48 Hz(tak jest w projekcie I_Goda) rurka b-r o średnicy 4,5 cm powinna mieć długość 21 cm czyli nieco przydługa, można oczywiście skrócić zmniejszając średnicę, ale nie wiem czy wtedy nie będzie słychać szumów powietrza.

moja obudowa jest (jak pisałem wcześniej) nieco większa. więce B-R wyszedł krótszy i nie musiałem z nim nic kombinować. Zeby dać ten 21 cm musisz raczej zrobić kolanko. kup krótką rurkę b-r lekko się zwężającą i dopasuj w castoramie rury PCV do montarzu umywalek. U mnie weszło na wcisk i nawet nie musiałem kleić. dodatkowy plus jest taki że możesz znaleźć kolanka jakie sobie wymarzysz.

Właśnie skojarzyłem, że w oryginalnym pojekcie głębokość kolumny to 290mm, więc po odjęciu jednej ścianki zostaje jakieś 270. Nie pamiętam dokładnie jaki powinien być odstęp między końcem rurki a ścianką ale 6cm powinno chyba wystarczyć

• 3 tygodnie później...

Witam

Poniewaz temat jest o bardzo malych monitorkach, chcialbym zaprezentowac swoje kolumny, a raczej to co w nich zostalo zrobione podczas modyfikacji.

Kolumienki to Eltax Nexus 2E, jako nisko-sredniotonowy glosnik pracuje ARN130

Ukryta Zawartość

jako wysokotonowy Peerles WA-10 (DT-100 ma identyczne parametry tylko inny obrys zewnetrzny)

wymiary zewnetrzne skrzynki - (obudowa zamknieta)

szer/ wys/ gl 146/ 235/ 205. przednia scianka jest z MDF i ma grubosc 18mm pozostale maja 16mm.

Kolumienki po dolozeniu zwrotnicy w/g projektu _IGOD_a (wielkie dzieki przy okazji) graja bardzo czysto

jak na taka cene to stereofonia jest oszalamiajaca, porownywalna z glosnikami za 1kzl i wyzej, srednie tony sa delikatne, plastyczne i czyste, nie podbarwione,

wada jest natomiast totalny brak basu (maly glosnik i obudowa zamknieta) jednak mozna sie do tego przyzwyczaic gdyz ten ktory jest jest dosc szybki i zwarty. Zawsze mozna ew. uzupelnic zestaw o subwoofer.

Zamieszczam foto kolumienek jak i projekt zwrotnicy, gdyby ktos chcial kiedys sobie cos takiego zrobic.

Myslalem tez o montazu otworu bass-reflex, jednak sam tego nie zrobie i nie wiem tez czy to zmieni cokolwiek jesli idzie o zakres niskich tonow, moze sie okazac ze roznica bedzie niewielka a cala "magia"

zestawu zniknie wraz z pojawieniem sie otworu

post-9877-100006752 1170284968_thumb.jpg

post-9877-100006753 1170284967_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.