Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo małe monitorki i bardzo tanie...

Rotor

Rekomendowane odpowiedzi

no ale fotka moze byc mylaca, z tego co szukalem w necie to ten Eltax Nexus 2E byl wykonywany w kilku wersjach i w kazdej byly inne glosniki montowane, dlatego tez podalem linka do stronki gdzie jest ten ARN130, do peerlesa linka nie znalazlemale to WA-10 , fotka kolumny jest z netu a nie jak pisuja na allegro "real foto"

jesli to zdjecie kogos wprowadza w blad, to prosze sie nim nie sugerowac, niestety innego nie mam w tej chwili, ale jak zrobie to zamieszcze

• 2 tygodnie później...

magazynier

Zwrotnica jest zamieszczona w tymże wątku tylko gdzieś bliżej początku (wpis z 31 maja 2005 r.). Zresztą robił ją wg tego schematu nie kto inny tylko już Ty wiesz kto więc możesz zapytać dokłądniej co i jak.

Dopiero teraz zauważyłem pytanie Barteque’a o kosztorys moich skromnych kolumienek.

Podaję co sobie zapisałem i co jeszcze pamiętam.

głośniki 128,80 zł razem z wysyłką

zwrotnica i przewody wew. 50zł

MDF z pocięciem ok. 26zł

wkręty 50 szt (kurna chyba nie zużyłem wszystkich ale tak mam napisane!) ok. 4zł

klej do... paneli podłogowych –miałem w szufladzie

fornir 28 zł razem z wysyłką

maty bitumiczne 32,50 zł z czego jednak większość zużyłem na wyciszenie komputera :)

terminale –hmm 10zł?

butapren (w zasadzie chyba Timebond) do forniru chyba 25 zł i sporo go zostało

packa do smarowania butaprenu –jakieś 2zł

szpachla samochodowo-uniwersalna –8zł? (na stacji benzynowej)

wałek do lakierowania –nie pamiętam ceny –6zł, 10zł???

rurki PCV na BR – wystarczyłyby tylko dwie rurki ale ja kupiłem kolanka i przedłużki i razem chyba 25zł! Bez tych łamańców to jakieś 10zł

dwie skarpety wełniane Made in Gorce

Jak się doda wszystko wychodzi dużo, bo ok. 350zł ale realnie licząc jeśli ktoś nie kupuje wszystkiego przez Allegro i nie kupi niepotrzebnych rurek jak ja i nie policzy wszystkich mat, tylko te, które zużył i resztę kleju jeszcze wykorzysta do następnych kolumn, to wychodzi ok. 280 zł plus duuużo zabawy :)

Koyotee, 25 Lut 2006, 15:07

>>>fotoarkady

>spróbuj sam, trudne nie jest a ile zabawy:)

e tam

nie ma sesnsu jak ktos robi sporadycznie

cena jednostkowa moze sie podwoic ,

juz nie mowie o czasie ktory moze sie zupelnie "skwadratowic"

JEST SENS!

Ja robiłem swoje monitory na ARN150 iGDWK11/100 w... akademiku. Bez żadnych narzędzi i wiedzy, w pokoju. Dłubałem przy nich ze 3 tygodnie, nawet dałem rade to ofornirować (kiepsko ale zawsze). w tak beznadziejnych warunkach chyba jeszcze nikt nie zrobił kolumn, dlatego jestem z siebie dumny:) Przy okazji nauczyłem się na prawdę sporo i wciągnęło mnie trochę DIY.

Dlatego jeśli masz chociaż garaż, albo jakiekolwiek miejsce do ustawienia warsztatu Zrób To Sam: niesamowita frajda i dobra nauka gwarantowane. Ludzie z forum na pewno ci pomogą jeśli czegoś nie będziesz pewny.

P.S.: na moje kolumny wydałem prawie 400zł (kupowałem narzędzia), teraz mógłbym się wyrobić taniej i wyszłoby pewnie dużo lepiej.

Koyotee, 26 Lut 2006, 13:42

studenci miedzy egazaminami maja duzo czasu

na mnie juz za pozno

podobno jest sens robic drogie , podrabiac dobre drogie konstrukcje

za cene 400-600 zl mozna zakupic aktywne monitorki

i ten pedzacy czas

fotoarkady

Przyjacielu! ja to robiłem w kuchni o powierzchni 6m2 na stoliku o wymiarach 80x60cm oraz w pokoju na podłodze. Jestem żonaty, rozumiesz... Zajęło mi to parę tygodni plus kilkutygodniowe przerwy, zwrotnicy nie robiłem sam, więc ktoś musiałby ją zmontować. Za friko (po kosztach) się nie podejmę, bo to już kawałek życia trzeba zainwestować a za wynagrodzenie to Ci się nie opłaci.

Jedno Ci powiem –jeśli nie jesteś niezguła, to nawet mając kiepskie warunki i żonę dasz radę. Jeśli masz strych, garaż czy komórkę, to się nawet nie zastanawiaj -rób. Chyba, że dwoje dzieci i własna firma.

SPROSTOWANIE DO ZWROTNICY

cewkę rdzeniową widoczną na schemacie kolega zastąpił powietrzną –zapomniałem o tym.

Rotor, widzę że powinniśmy założyć zakładkę "ekstremalne DIY" ja nawet stolika nie miałem (biurka było szkoda) robiłem to nakawałku podłogi w pokoju. Najgorsze jest lakierowanie i butapren.. spać się nie da nawet przy otwartym oknie. Czasem niepotrzebne jest doświadczenie, wystarczy trochę fantazji...

Czujemy te klimaty :) No smród jest okropny, ale nie musiałem tego robić w pokoju w którym się śpi (wszystkiego mamy dwa pokoje). Najgorsze dla mnie było to, że na każdą godzinkę roboty w kuchni przypadało jeszcze łącznie pół godziny rozkładania się ze wszystkim a potem sprzątania, bo oczywiście należało najpierw uporządkować kuchnię pochować jedzenie które stało na wierzchu np cukier żeby się nie zapylił, a na koniec sprzątanie łącznie z odkurzaniem. Fornirowanie szło już bez takich akcji -w pokoiku zająłem jeden kąt i tam wszystko leżało przez miesiąc na gazetach a ja cykałem po kawałku forniru raz na dwa dni. Ale teraz gdy przychodzą goście mówię beztroskim tonem że zrobiłem sobie sam te kolumienki a ludzie patrzą na mnie z niekłamanym podziwem :) mówiąc "ja-cie!"

moich chyba nie ma co pokazywać, nie ma się czym chwalić.

żadne cudo (nie wierzę ani w cuda ani w magię w audio:)

te fotki zrobiłem zaraz po skończeniu moich (chyba pasowałoby to już nazwać "klonów I_Goda")

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8231-100005619 1170286679_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja też kiedyś sto lat temu popełniłem małe Tesle - 104rka i 150tka:

Ukryta Zawartość

post-1818-100005593 1170286717_thumb.jpg

post-1818-100005594 1170286716_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze trzy

Ukryta Zawartość

post-1818-100005590 1170286722_thumb.jpg

post-1818-100005591 1170286720_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba mamy ten sam gust co do forniru. I lakier z tego co widzę też półmat, nawet zaciski identycznie zamontowane;). Ale trzeba przyznać, że dużo lepiej wykonane niż moje.

Mała uwaga: nie za bardzo w kąt wsunięte są na jednej z fotek?

Kolorystyka uwarunkowana przez żonę - ma być jasny buk albo sosna - innej opcji nie ma :)

Co do wciśniecia w kąt - tam jest ich miejsce bo to efektowe głośniki do kina.

A co do wykończenia - niespodzianka - to nie fornir ale laminat - nielakierowany - taki jakim pokrywa się biurka.

On tak sam z siebie wyglada, jest cholernie twardy i niewdzięczny w ręcznej obróbce - prawie palce popaliłem szlifując krawędzie. No i 50 złotych za metr kwadrat. Teraz już używam tylko forniru bukowego. Za 5 złotych za metr :) A brak terminali - chciałem być oryginalny. I proszę, widzę podobne monitory :)

dziekuje za zdjecia

rzeczywiscie kolumny bardzo ladnie wygladaja

a jak graja ?

a jakby je chciec wykonczyc zupelnie na bialo

co trzeba zrobic

jakie przetworniki polecacie do malych kolumnienek

dzwiek szybki i barwny przede wszystkim

No to ja Was chłopaki technologicznie wyprzedzam, bo jeszcze basrefleks udało mi się z przodu upchnąć i frezowanie w związku z tym wykonałem pod wysokotonowy -widać na pierwszej stronie tego wątku :) Jakość zdjęć nie pozwala na ocenę dokładności wykończenia i bardzo dobrze :D

Fotoarkady -jeśli weźmiesz cokolwiek innego niż po dwie Tesle ewentualnie Tonsil wysokotonowy, to budżet rośnie bardzo wyraźnie. W końcu mówimy o głośnikach za 30zł...

z tego co wiem to są różne relacje z odsłuchów tesli na wysokotonóce. Podobno gra dość "tanio" i niezbyt szczegółowo, gdzieś nawet przeczytałem określenie "cykadełko", ale nie wiem bo sam nie słuchałem takiej konfiguracji.

Jeśli zastosujesz Tonsila to o szczegóły nie masz się co martwić, jest ich na prawdę dużo, dźwięk jest otwarty i jasny, choć u mnie na słabym wzmacniaczu słychać sporo piasku (na 20 letniej yamaszce kumpla grało nieziemsko jak na tę cenę ale jakoś tak mniej polotu było). Mimo wszystko proponowałbym Tonsile, jest tylko jedna uwaga: NIE TE Z ALLEGRO!! widziałem kiedyś takie i w niczym nie przypominają oryginalnych. Już lepiej wydać te parę złotych więcej i kupić pewne kopółki nieskłądane po cichaczu w domu z wyniesionych z fabryki elementów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.