Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.03.2025 o 15:24, treinerek napisał:

A z tą grupą to w jakim sensie, bo ty skrótowo Piotrze piszesz i czasem ciężko zrozumieć o co ci chodzi

Laiv i denafrips czy to nie te same osoby za tym stoją. Konstrukcyjnie.

W dniu 28.03.2025 o 15:41, rafa napisał:

Weng Fai, założyciel firmy, był wcześniej częścią Vishine Audio. Postanowił i założył własną firmę LAiV i jak sam mówi, nie ma żadnych powiązań z Denafrips.

Ok. Czyszczę swoje informacje.

W dniu 28.03.2025 o 15:41, rafa napisał:

jak chciałbyś zaistnieć globalnie wchodząc z nowym brandem na rynek?

Tylko tak 🙂

Ale ja jestem odbiór a teraz 🙂

W dniu 29.03.2025 o 19:10, spokojnie napisał:

Czytajcie ASR, naprawdę warto!

Ja się niejednokrotnie przejechałem.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ja się niejednokrotnie przejechałem.

Piotrze, detektor sarkazmu Ci się rozkalibrował 😉

Zalecam przez dwa tygodnie raz dziennie po jedzeniu odcinek Dr House. 

Edytowane przez spokojnie
W dniu 11.03.2025 o 13:46, bartoszek32 napisał:

Cześć,

Chciałem kupować streamer,ale doszedłem do wniosku,że chyba lepiej będzie jak wymienię mojego starego dacka (Audio gd 10es2) na coś lepszego.

Po weryfikacji na placu boju zostały:

Gustard r26

Chord qutest 2

Denafrips Ares 2

Mając zestaw składający się z:

Roksan K3 jako końcówka mocy,pre lampowe,Kef R11 jako źródło laptop + Roon.

Który waszym zdaniem z powyższych najlepiej by się sprawdził?

A może macie jeszcze jakieś inne propozycje?

Pozdrawiam

Do stawki dorzucę brzydkie kaczątko, zupełnie nie docenione na forum a bardzo ładnie wykonane, bardzo czysto brzmiące, bardzo czułe na sprzęt towarzyszący i mające wirtualne przyciski - Gustard A26 MQA (2024, czyli na kościach EX nie EQ). 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

P.s. srebrny ładniejszy.

Ukryta Zawartość

W dniu 11.03.2025 o 16:07, il Dottore napisał:

Z wymienionych to brałbym Gucia.

Chord nie jest R2R. Oni tam grzebią w algorytmach i filtrach i tak protezują niedostatki jednobitowca.

Ale jak chcesz słuchać muzyki to tylko R2R.

Dzisiaj już ciężko znaleźć prawdziwego 1-bitowca. Ostatniego miałem takiego antycznego Panasonica MASH. Nawet ładnie to grało. Używał tylko jednego bitu za to z częstotliwością 11,3 MHz. Kiedyś to robiło wrażenie.

ESS to 6 bitów

ESS PRO to 8 bitów

AKM to 7 bitów 

CL to 5 bitów 

TI to 6 bitów 

Jest jeszcze coś takiego jak "wewnętrzna precyzja przetwarzania" i tu są wartości od 64 bit w górę. 

W dniu 13.03.2025 o 21:33, PanAntoni napisał:

Dołączam z zapytaniem, jaki dac ? bardzo rozdzielczy nie mulący ale skręcający w stronę muzykalności ?

Gustard A26 MQA w trybie "listening".

W dniu 28.03.2025 o 11:25, il Dottore napisał:

Trudno powiedzieć. 

Hajp na LAIV wydaje mi się taki sztucznie dmuchany - widać, że na marketing nie żałują, a to zawsze wzbudza moją podejrzliwość. 

Takie maleństwo naprawdę może dobrze zagrać?  Jeśli może, to w takim razie warto też Fiio K11 R2R brać pod uwagę. Do tego 5x tańszy.

Poniżej ceny tego mikroprzetwornika masz np. SMSL VMV D2R na chipie ROHM. Jest co prawda delta/sigma ale chipy MU-SIC od ROHM mają bardzo dobrą opinię. A do tego VMV ma na pokładzie uczciwe zasilanie.

Tak, maleńkie DAC też mogą dobrze zagrać. Zależy czego po nich oczekujesz?

W dniu 28.03.2025 o 11:34, il Dottore napisał:

To jest dobrze zbudowany DAC. Aha. A co powiesz o tym? Cena: 300€ więcej. A samo trafo waży pewnie 2x więcej niż ten mikroprzetwornik.

Ukryta Zawartość

To sprzęt audio kupuje się na kilogramy jak kiełbasę?

W dniu 29.03.2025 o 19:43, il Dottore napisał:

Ależ nie mam pretensji. Mówię tylko, że cały hajp nie wydał mi się naturalny. I tyle.

Natomiast podejście do ASR - perfekcyjne! Tak właśnie należy czytać ten portal! Jeśli coś tam chwalą - nie da się tego słuchać. Jeśli ganią - to może być dobry sprzęt. 🙂

Chyba do końca nie ogarniacie co promuje ASR?

Oni stawiają na maksymalną przejrzystość DAC. Wy lubicie jak wam DAC podbarwia. To są różne podejścia. 

Ukryta Zawartość

19 minut temu, Gargan napisał:

To są różne podejścia.

Są różne podejścia, tylko że oni oceniają i z transparentności robią wzorzec jakości. Tu jest problem. Według nich - im DAC bardziej transparentny tym bardziej idealny. Kiedyś się na to nabrałem, i co czytam na tym forum nie ja jeden. Stąd nieufność.

35 minut temu, Gargan napisał:

Chyba do końca nie ogarniacie co promuje ASR?

ASR promuje Chi-Fi. 

@spokojnie niestety, ale Europa i reszta Zachodu dostała zadyszki. 

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przejrzysty DAC grał przyjemnie. Wystarczy nagranie wysokiej jakości. Szukasz problemu w niewłaściwym miejscu.

Jak ktoś ma trochę większy budżet to obecnie killerem jest Denafrips Pontus 15th za 2K Euro. To bebechy Venus 12th, który kosztował prawie 4K Euro.

Kupno innego DAC to głupota w tej sytuacji. Za 2K Euro dostajemy High-End. Żaden konkurent w tej cenie nie ma żadnych szans. Gustard R26 traci pozycję króla. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

34 minuty temu, Gargan napisał:

@spokojnie niestety, ale Europa i reszta Zachodu dostała zadyszki. 

Nie zrozumiałeś.

Nie oceniam że Chi-Fi to coś złego. Pytałeś co promuje ASR to odpowiedziałem.

Według mnie to nie Europa i reszta zachodu dostały zadyszki, tylko Chińczycy podkręcili tempo wypustów nowych modeli do absurdalnego poziomu. Serio co rok jest potrzebny nowy DAC w portfolio producenta?

35 minut temu, Gargan napisał:

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przejrzysty DAC grał przyjemnie. Wystarczy nagranie wysokiej jakości. Szukasz problemu w niewłaściwym miejscu.

Kupić ujowy DAC a potem słuchać tylko to, co dobrze na nim brzmi? Szukasz rozwiązania w niewłaściwym miejscu.

10 minut temu, spokojnie napisał:

tylko Chińczycy podkręcili tempo wypustów nowych modeli do absurdalnego poziomu. Serio co rok jest potrzebny nowy DAC w portfolio producenta?

Dokladnie! Wylew nowych modeli to podobny absurd jak z telefonami.

Dopracuj produkt i wypusc nastepce jak na prawde cos wniesie..

11 minut temu, spokojnie napisał:

Kupić ujowy DAC a potem słuchać tylko to, co dobrze na nim brzmi? Szukasz rozwiązania w niewłaściwym miejscu.

Szach mat 😃👍

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

4 minuty temu, rafa napisał:

Dokladnie! Wylew nowych modeli to podobny absurd jak z telefonami.

Ze wzmacniaczami też zaczęli szaleć ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 godzin temu, spokojnie napisał:

Piotrze, detektor sarkazmu Ci się rozkalibrował 😉

Zalecam przez dwa tygodnie raz dziennie po jedzeniu odcinek Dr House. 

Przerpaszam faktycznie rano byłem jeszcze zmęczony po wczoraj. Kurcze ale tym razem na prawdę mnie nagrałeś 🙂 hehe uwierzyłem 😉

2 godziny temu, spokojnie napisał:

różne podejścia, tylko że oni oceniają i z transparentności robią wzorzec jakości. Tu jest problem. Według nich - im DAC bardziej transparentny tym bardziej idealny. Kiedyś się na to nabrałem, i co czytam na tym forum nie ja jeden. Stąd nieufność.

Nazwał bym to ostrzej niż nieufność.

48 minut temu, Piopio napisał:

Dobrze że na razie tylko z ilością i wkomponowuje się w potrzeby lo fi. Czekam kiedy wejdą w coś większego konkretniejszego. Nie mówię ze nie mają. Mają. Ale w tym furory nie robią.

Godzinę temu, spokojnie napisał:

Nie zrozumiałeś.

Nie oceniam że Chi-Fi to coś złego. Pytałeś co promuje ASR to odpowiedziałem.

Według mnie to nie Europa i reszta zachodu dostały zadyszki, tylko Chińczycy podkręcili tempo wypustów nowych modeli do absurdalnego poziomu. Serio co rok jest potrzebny nowy DAC w portfolio producenta?

No wybacz, ale Europa potrafi tłuc dokładnie ten sam model całe dziesięciolecia wciąż podnosząc cenę. To jest niby lepiej? 

Skoro ma idealne parametry to nie jest "ujowy" tylko zgodny z ideą High Fidelity o ile jeszcze ktokolwiek pamięta co to jest.

Złe brzmienie to najczęściej wynik bardzo złego przygotowania materiału muzycznego. Winisz DAC, że przekazuje dokładnie to co jest zapisane w pliku? To tak jakbyś miał pretensje do książki, że Ofelia umarła 🤪

56 minut temu, Piopio napisał:

Nareszcie! Może Rega i koledzy się ogarną widząc konkurencję na progu.

Czy twoja praca polega na robieniu czegoś innego? Czy właśnie jak 70 procent Polaków robisz w rok do roku to samo ale oczekujesz za to większego wynagrodzenia?

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Dobrze że na razie tylko z ilością i wkomponowuje się w potrzeby lo fi. Czekam kiedy wejdą w coś większego konkretniejszego. Nie mówię ze nie mają. Mają. Ale w tym furory nie robią.

Celują coraz wyżej - Topping B200, SMSL A2, SMSL PA200, Topping LA90.

Shanling, Cayin, Line Magnetic, Willsenton itd.

3 godziny temu, Gargan napisał:

To sprzęt audio kupuje się na kilogramy jak kiełbasę?

Oczywiście! Cena za kg DAC jest ważna! 

Moja Havana ok 750€/kg a np. Denafrips Venus 200€ za kg (DAC waży 20kg a kosztuje 4000€). 😄 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Czy twoja praca polega na robieniu czegoś innego? Czy właśnie jak 70 procent Polaków robisz w rok do roku to samo ale oczekujesz za to większego wynagrodzenia?

Czy ja odgrzewam kotlety żądając co dzień wyższej ceny gdy one ewidentnie tracą smak?

12 minut temu, Gargan napisał:

Skoro ma idealne parametry to nie jest "ujowy" tylko zgodny z ideą High Fidelity

Skoro ma idealne parametry to ja bym się trzymał z daleka! 🙂

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 minutę temu, il Dottore napisał:

Oczywiście! Cena za kg DAC jest ważna! 

Moja Havana ok 750€/kg a np. Denafrips Venus 200€ za kg (DAC waży 20kg a kosztuje 4000€). 😄 

Mój kosztuje 1000 PLN za kilogram, więc przynajmniej mniej przepłaciłem 🤪

6 minut temu, Piopio napisał:

Celują coraz wyżej - Topping B200, SMSL A2, SMSL PA200, Topping LA90.

Shanling, Cayin, Line Magnetic, Willsenton itd.

Robia furorę? Bo że mają to ja wiem.

2 minuty temu, Gargan napisał:

Czy ja odgrzewam kotlety żądając co dzień wyższej ceny gdy one ewidentnie tracą smak?

To świadczy że nie rozumiesz świata otaczającego cię na codzien. 🤯

Godzinę temu, rafa napisał:

Wylew nowych modeli to podobny absurd jak z telefonami.

A nie ma tego, na co NAPRAWDĘ czeka rynek: DAC w normalnej cenie dla ludzi - dyskretna drabinka R2R i stopień wyjściowy na lampach.

Na razie trzeba płacić za to Włochom z Aqua. A oni wołają oczy z głowy. 😞

Edytowane przez il Dottore

Skoro ma idealne parametry to ja bym się trzymał z daleka! 🙂

Kup wreszcie jakiś sensowny plik albo płytę, bo jak długo można jechać na internetowym radio z Hawany o jakości 48 kbps? 🤪

A nie ma tego, na co NAPRAWDĘ czeka rynek: DAC w normalnej cenie dla ludzi: dyskretna drabinka R2R i stopień wyjściowy na lampach.

Na razie trzeba płacić za to Włochom z Aqua. A oni wołają oczy z głowy. 😞

R2R + lampy = THD³ 🤪

1 minutę temu, Gargan napisał:

Kup wreszcie jakiś sensowny plik albo płytę

Jaj sobie nie rób. Nie po to mam internet, żebym za pliki czy płyty płacił.

12 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Fosi robi furorę 😉 A taki Sabaj był lepszy ...

10 minut temu, Gargan napisał:

R2R + lampy = THD³

Tylko czemu to gra lepiej od superwypasionych konstrukcji na Sabre?

Dopiero najnowsze Sabre wgl dają się słuchać bez obrzydzenia. Odkąd ta firma zaczęła robić chipy to naprawdę nic gorszego w życiu nie słyszałem z digital audio. Brzmienie suche, ostre, kliniczne, bezduszne. Tam za grosz nie było muzyki. A ludzie już branzlowali nad parametrami. Nie - parametry nie grają.

Firma chyba też to skumała bo ich nowe chipy brzmią w końcu przyjemnie. Ale wciąż nieprawdziwie w porównaniu z R2R.

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To świadczy że nie rozumiesz świata otaczającego cię na codzien. 🤯

Rozumiem, że cena powinna odzwierciedlać jakość. Nie widzę tego u europejskich producentów.

21 minut temu, il Dottore napisał:

Jaj sobie nie rób. Nie po to mam internet, żebym za pliki czy płyty płacił.

To zmień torrent 🤣🤣🤣

10 minut temu, il Dottore napisał:

Tylko czemu to gra lepiej od superwypasionych konstrukcji na Sabre?

Dopiero najnowsze Sabre wgl dają się słuchać bez obrzydzenia. Odkąd ta firma zaczęła robić chipy to naprawdę nic gorszego w życiu nie słyszałem z digital audio. Brzmienie suche, ostre, kliniczne, bezduszne. Tam za grosz nie było muzyki. A ludzie już branzlowali nad parametrami. Nie - parametry nie grają.

Firma chyba też to skumała bo ich nowe chipy brzmią w końcu przyjemnie. Ale wciąż nieprawdziwie w porównaniu z R2R.

Sabre ma swoich fanów - mnie nie urzekło. AKM jest lepsze. 

Z resztą... Dobra implementacja nawet na słabym procesorze zrobi robotę.

Prawda o nagraniach bywa bolesna. Poczułem to na moim DAC w trybie "monitor"... Ło matko! Nawet klasyczny Zenek nie brzmiał przyjemnie a Sławomir wypalał uszy 😱

14 godzin temu, Piopio napisał:

Fosi robi furorę 😉 A taki Sabaj był lepszy ...

No i znowu. Fosi tak ale to z tego lo fi 

13 godzin temu, Gargan napisał:

Rozumiem, że cena powinna odzwierciedlać jakość. Nie widzę tego u europejskich producentów.

Popraw mnie ale czy czasem ich nie używasz na codzien?

• Pokaż nowe odpowiedzi