Skocz do zawartości
IGNORED

Aplikacja Pro-Ject Play. Brak wyższych rozdzielczości w TIDAL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. 
Może ktoś już się zetknął z tym problemem. 
Utwory które są w Tidalu w 24/192 apka od Projecta wysyła jako 16/44.1. 
Coś w ustawieniach czy jakieś ograniczenie sprzętowe?

Project Stream Ultra S2 i Pro-Ject Digital Box S2

Ten player teoretycznie wspiera takie formaty. 

Skąd wiesz że plik jest w tej rozdzielczości? 

Jakie masz ustawienia w projekcie? 

To jest bliźniacze menu do tego z volumio możesz poszukać podobnych ustawień o tym w necie. 

O tym w jakiej rozdzielczości jest plik informuje sama aplikacja oraz dac który wyświetla info co otrzymuje. Ten sam plik puszczany bezpośrednio w apce Tidala ma wyższą rozdzielczość. 
Jeżeli chodzi o ustawienia apki projecta to jest tam raczej niewiele ustawień. W sekcji jakości streamingu mam „Highest possible”. 

23 minuty temu, Kasza77 napisał:

O tym w jakiej rozdzielczości jest plik informuje sama aplikacja oraz dac który wyświetla info co otrzymuje. Ten sam plik puszczany bezpośrednio w apce Tidala ma wyższą rozdzielczość. 
Jeżeli chodzi o ustawienia apki projecta to jest tam raczej niewiele ustawień. W sekcji jakości streamingu mam „Highest possible”. 

Pokaz screen z apki Tidal. 

?👈

Nie łączę w tej chwili. Pro-jest nie ma typowego TIDAL connecta. Chodzi o to że w apce tidala plik ma wyższą rozdzielczość niż ta którą „widzi” apka streamera. Zgodnie z radą Piotra Sonido poczytałem trochę o Volumino i tam też mieli z tym problem. W zasadzie nawet nie wiem czy to już rozwiązali. Miałem nadzieję że ktoś kto ma projecta to rozkminił. 

TIDAL Connect łączy bezpośrednio urządzenie docelowe obsługujące ten protokół z aplikacją TIDAL. Natomiast pro-ject nie obsługuje natywnie tidala. Łączy się przez swoją aplikację. Coś jak HEOS Denona

Dla osób które też się nad tym problemem zastanawiają. Jest to kwestia aplikacji,a nie samego Stream Box S2 Ultra który działa genialnie. Rozwiązaniem okazało się być przejście na aplikacje MQA czyli mconnect player. Na moje potrzeby wystarczyła darmowa wersja Lite. Teraz wszystko jest pięknie odczytywane i przesyłane w najlepszej możliwej rozdzielczości. 
Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Takie wpisy obrzydzają ludziom fora internetowe. Musisz wiedzieć że nie zawsze chodzi o jakość. Niektórzy po prostu mają potrzebę pogłębiania wiedzy i rozwiązywania problemów. Pozdrawiam

Nie unos się już. Po prostu dla mnie te całe MQA to marketing. Porównałem kiedyś na dość dobrych słuchawkach album w MQA vs ten sam, ale w zwykłym 16/44 i nic tam w sumie nie było słychać. Dlatego od lat się tym nie przejmuje, słucham Tidala po Chromecast z downsamplingiem do 16/44. 

?👈

Chodzi o to że faktycznie ten player nie ma connect. Czyli trzeba wejść w aplikację Project tam zalogować się na Tidal i tam przeglądać utwory które chce się odtwarzać. No działa to dokładnie tak samo jak na każdym innym urządzeniu które nie posiada konekta. 

Kurcze wiesz co możliwe że faktycznie ja też korzystałem z mconnect jak teraz mi o nim wspomniałeś jak miałem to urządzenie na testach. Nie pamiętam już ale bardzo dobrze że udało ci się rozwiązać sprawę. 

Wygląda że jakby wina leżała po stronie volumio? Nie wiem. Nie gdybam juz

Dla osób które też się nad tym problemem zastanawiają. Jest to kwestia aplikacji,a nie samego Stream Box S2 Ultra który działa genialnie. Rozwiązaniem okazało się być przejście na aplikacje MQA czyli mconnect player. Na moje potrzeby wystarczyła darmowa wersja Lite. Teraz wszystko jest pięknie odczytywane i przesyłane w najlepszej możliwej rozdzielczości. 
Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Przecież to nie ma nic wspólnego z MQA. MQA to przeszłość. To co na zrzucie to FLAC 24/192 a nie MQA.

Ukryta Zawartość

W dniu 16.03.2025 o 12:12, rafal735r napisał:

Nie unos się już. Po prostu dla mnie te całe MQA to marketing. Porównałem kiedyś na dość dobrych słuchawkach album w MQA vs ten sam, ale w zwykłym 16/44 i nic tam w sumie nie było słychać. Dlatego od lat się tym nie przejmuje, słucham Tidala po Chromecast z downsamplingiem do 16/44. 

DAC musi mieć dekoder w najwyższym poziomie MQA. Inaczej to brzmi jak każdy inny MP3 VBR lub FLAC. 

W dniu 20.03.2025 o 22:36, przmor napisał:
W dniu 16.03.2025 o 06:58, Kasza77 napisał:
Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Przecież to nie ma nic wspólnego z MQA. MQA to przeszłość. To co na zrzucie to FLAC 24/192 a nie MQA.

MQA to tylko dodatkowa warstwa do kontenera FLAC.

Możliwe, że aplikacja, która wcześniej dekodowała MQA jest bardziej kompatybilna z Tidal i czyta nowe pliki bez znaczenia czy mają warstwę MQA czy nie mają. 

Mój DAC z komputera czyta pliki MQA jako MQA za to z transportu CD te same piliki są wykrywane jako FLAC. Brzmią bardzo podobnie.

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, Benef napisał:

Kasza77. Tez mam ten problem w aplikacji Pro-Jecta. Dziękuję za informację. Brawo.

To nie problem tylko właściwość. 

Po prostu aplikacja tego nie obsługuje. 

Na pocieszenie napiszę, że niewiele straciłeś, bo Tidal ma kiepską implementację high-res i brzmi tak samo na Hi-Fi.

Jak masz możliwość to włącz sobie Oversampling w DAC i wyjdzie na to samo.

Akurat "Time" na Tidal jest w formacie FLAC 24/192 i nie jest potrzebny dekoder MQA żeby go odtworzyć. Potrzebna jest aplikacja i sprzęt, który potrafi to obsłużyć bo np. z aplikacji Tidal, która potrafi dźwięk odtwarzany z Chromecast Audio będzie 16/44 bo urządzenie kończy się na 24/48.

Panowie,tutaj nie chodzi o MQA tylko o poprawną synchronizację używanej aplikacji z serwerami Tidala. Niepotrzebnie napisałem, że użyłem aplikacji MQA. Chodziło o to, że mconnect jest aplikacją która obsługuje MQA więc ma odpowiednie „dojście” do serwerów Tidala natomiast aplikacja Pro-Jecta nie ma i „widzi” max do 16/44.1. Ja osobiście przy sprzęcie jaki posiadam również nie słyszę różnicy w jakości pomiędzy tym co puszcza aplikacja Pro-Ject,a tym co leci przez apkę mconnect. Chodziło tylko o zrozumienie zagadnienia. Pozdrawiam

We sprzęcie cyfrowym jest mnóstwo dziwnych zachowań zależnych od firmware. Mnie ostatnio zadziwiło, że DAC nie synchronizuje mi się z transportem po SPDiF Coaxial, ale na SPDiF Optical wszystko śmiga bez problemu. Najlepsze - tydzień wcześniej wszystko działało. Chyba coś się zaktualizowało. Uwielbiam te nowoczesne technologie 😄