Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

56 minut temu, J.Jerry napisał:

A jak zmieniłeś %thd na dB?

W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pliki odtworzyłes softem

A nie softem to jak?

to nie jest 44/16 lub 48/16 tylko wyżej.

Plik wejściowy to 44.1k / 24-bit.

W ten sposób nie zobaczysz różnicy FLAC 48/16-mp3vbr- mp3cbr, bo nie ma tej górki szumów, a u mnie przy vbr ta górka jakoś znika.

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Tutaj porównanie 44.1k / 16-bit z MP3:

• lame preset insane (CBR 320 kbps)
  • lame preset extreme (VBR, aktualny bitrate wyszedł ~99 kbps)

ale tylko analiza plików, bo mi się już nie chciało nagrywać:

16b_cbr_vbr.thumb.png.b939628db394f66946f4c0446ab17c99.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez danadam

@danadam

Tak się dopytuję o obsługę jak bym nie umiał przycisku znaleźć, naprawdę mamy inne wersję. Dałeś linka do pomocy od swojej wersji, ja mam 5.19 i pomoc też jest u mnie do tej wersji, ale działa to na razie zostanę przy tej.

Co do reszty, mam takie porównanie

Ukryta Zawartość

Licząc od góry mamy tę różnicę i to jest normalne, ta górka znana z przy okazji pokazywania wyższości hi-res.

Dalej jest CBR z górką, potem vbr z nagraną ciszą z częściową wycięta górką i na dole vbr z sygnałem i tu może być działanie FFT lub górka znika podczas kodowania.

To jest zrobiona konwersja z wav do MP3 i z powrotem do wav i odtworzone z fizycznego urządzenia.

Jednak można równie dobrze zrobić to z poziomu edytora i wtedy mamy czyste wykresy z symulacją analogu.

U mnie nie ma dużej różnicy, a może być jeszcze lepiej.

A teraz to samo, ale nagrane karta na płycie głównej

wav-mp3-wav02.thumb.gif.2703d2e143463f8f792f5ba02d8185c0.gif

Tu można powiedzieć, że mamy te same wykresy, thd, trochę H1 na dolnym jest zaszumiona. Te wykresy można z kolei interpretować jako brak sensu stosowania formatów bezstratnych.

W ogóle, to zastanawiam się, czy te wykresy nie robią tylko zamieszania. Może jakby kilka osób mierzyło to samo urządzenie tym samym systemem, to ma to sens.

Przecież każdy wie jak się mają MP3 do wav...bez wykresów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 17.04.2025 o 12:55, tsa napisał:

Wiesz, kiedyś - na innym forum - ale nie trzeba mieć konta żeby przeczytać cały watek - zgłosiło się chyba 12 odważnych, do porównania FLAC vs MP3/320

Dostali  te pliki do pobrania

Mogli je "katować" przez 3 dni u siebie

W dobrze sobie znanych warunkach

I co ? Jaki wynik ?  Wszyscy polegli

Także ,  hmmmm  🤔

Jest wielce prawdopodobne, że testowali na sprzęcie z problemem technicznym i z kablami co są mega nic nie psujące, zbliżone do ideału.

21 minut temu, lamario napisał:

Jest wielce prawdopodobne, że testowali na sprzęcie z problemem technicznym i z kablami co są mega nic nie psujące, zbliżone do ideału.

To jak mieli takie przejrzyste kable, to chyba raczej na plus

Bo nie mieli przetestować kabli

Tylko wskazać plik stratny i bezstratnny

Było 10 próbek

Najlepszy wynik to 70 %

Żadna osoba nie uzyskała wyniku 100 %

Ale w 100 % przypadku  "rozpoznawali" wymianę kabla zasilającego bądż bezpiecznika  🧐

21 minut temu, lamario napisał:

Jest wielce prawdopodobne, że testowali na sprzęcie z problemem technicznym

A tak w ogóle to mi sie przypomniało

Wiesz może ile wyniesie wynik

70db + 20db  =  ?

🤔

Edytowane przez tsa

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

2 godziny temu, tsa napisał:

Było 10 próbek

Najlepszy wynik to 70 %

Żadna osoba nie uzyskała wyniku 100 %

A wynik średni? 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, A co tam napisał:

Jak na n=12 to szybko wyszło, że zgadywanka.

Tak właśnie podsumowano ten "test"

Nie wiem czy admini się nie obrażą, bo wkleiłbym tu link do tego posu

Ale to tak zwane  "konkurencyjne forum"  , to nie wiem czy jest to akceptowane ?

15 godzin temu, A co tam napisał:

Jak na n=12 to szybko wyszło, że zgadywanka.

Każdy test kabli to zgadywanka. Jeśli średnia różni się znacząco od 50% to oznacza to grę znaczonymi kartami 😄

Godzinę temu, lamario napisał:

W takim razie jesteś pewien, czy w pytaniu podałeś wszystkie dane?

Wnikanie w szczegóły zmieni wynik na audiofilską niekorzyść. A jeśli chodzi o tzw "maskowanie", które maskowaniem nie jest, to źródło jest jedno.

3 minuty temu, lamario napisał:

Tak jak zauważyłeś, pytanie było ogólnikowe bez podania szczegółów.

Zauważyłem, że lawirujesz naokoło szczegółów wynikających z dyskusji, by uniknąć konfrontacji z odpowiedzią na zadane pytanie. Zauważyłem też, że po uwzględnieniu wszystkich szczegółów, wynik będzie jeszcze bardziej niekorzystny dla audiofilskich teorii od prostego dodawania.

4 minuty temu, lamario napisał:

Więc nasuwa mi się pytanie czy też tak kable testujecie, ogólnikowo? 

Kabli nie testujemy wcale, tak jak i Ty wcale nie testujesz, bo twoje zabawy nie są testem.

Hehe...tak mi przyszło do głowy, że ślepe testy porządnie wykonane sa podobne do pomiaru....a wiadomo, że pomiarów się nie robi, bo...

Swoją drogą robienie ślepych testów to świetna zabawa, mogą paść zaskakujące opinię. Nie mówię o takich poważnych, ale o zmianie kolumn i bez patrzenia ocenianie brzmienia, kolumny najlepiej nieznane. 

6 minut temu, J.Jerry napisał:

Swoją drogą robienie ślepych testów to świetna zabawa, mogą paść zaskakujące opinię. Nie mówię o takich poważnych, ale o zmianie kolumn i bez patrzenia ocenianie brzmienia, kolumny najlepiej nieznane. 

Ja bym wymyślił lepszą "zabawę"

Szymonowi może by sie spodobała, ja też bym w  sumie w takich chętnie wziął udział

dostajemy 4  wykresy z komory bezechowej i słuchając kolumn, trzeba przypisać wykres do brzmienia

😎

Mnie chodziło o to, że np. w sklepie albo u kogoś słuchamy tego co znamy, a potem coś po cichu zmieniamy i patrzymy, czy ktoś się polapie. Chodzi o zaskoczenie i niewiedzę, żeby się nie nastawiać wstępnie na wynik.

Najlepiej zacząć zabawę od kolumn, bo już tutaj można się zdziwić i potem będzie wiadome, czego się spodziewać.

Co do wykresów to kiedyś tak ustalili najlepszy wykres dla kolumn, że słuchali i mierzyli.

Ja się niedawno nastawiłem na dobre brzmienie klasy a i bez nfb, to z miesiąc wytrzymałem, a dźwięk męczył, ale klasa a, druga harmoniczna...to musi grać.

14 minut temu, J.Jerry napisał:

Mnie chodziło o to, że np. w sklepie albo u kogoś słuchamy tego co znamy, a potem coś po cichu zmieniamy i patrzymy, czy ktoś się polapie

Aaaaa czaje

Czyli taki lekki troling.

Tu był też dobry troling 🥲

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nieźle, no właśnie takie rzeczy mogą wyjść nie tylko z kablami.

Kolumny oczywiście grają różnie i razem z akustyka, ale i tu można się pomylić nastawiając się na upatrzony model odrzucić coś lepszego.

53 minuty temu, tsa napisał:

Ja bym wymyślił lepszą "zabawę"

Szymonowi może by sie spodobała, ja też bym w  sumie w takich chętnie wziął udział

dostajemy 4  wykresy z komory bezechowej i słuchając kolumn, trzeba przypisać wykres do brzmienia

😎

Spoko, tylko żeby jeden wykres był naszych kolumn.

Ale mam lepszą grę: mamy dwa wykresy kolumn, tych co grają u nas i tych co ktoś wystawił na ebay. Porównujemy wykresy i oceniamy, czy te z ebay bardziej do kaprysu trafią. Jeśli tak, to klikamy "buy it now" a swoje wystawiamy na aukcji od £0,99. Tylko, że to nie zabawa i w przeciwieństwie do audiofilskich "testów" kabli, za przerośnięte ego nie zbierzemy na Forum AS lajków, za to możemy się mocno przejechać.

Gra ktoś? Ja już wygrywam 2:0, pierwsze kolumny sprawiały mi radość ze trzy lata, drugie już ze trzy miesiące.

Edytowane przez szymon1977

Dla mnie to za dużo i nie zrobię wykresu. 

Za to zrobiłem pewien test 3 moich wzmacniaczy. Różniły się w odsłuchu, to myślę nagram trzy, wyrównam poziomy i odtworze na tym najbardziej wyrazistym no i...nie było różnic...znaczy przy odtwarzaniu nagrań. 

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Zauważyłem, że lawirujesz naokoło szczegółów wynikających z dyskusji, by uniknąć konfrontacji z odpowiedzią na zadane pytanie. Zauważyłem też, że po uwzględnieniu wszystkich szczegółów, wynik będzie jeszcze bardziej niekorzystny dla audiofilskich teorii od prostego dodawania.

Kabli nie testujemy wcale, tak jak i Ty wcale nie testujesz, bo twoje zabawy nie są testem.

Uczę się od mistrza unikania odpowiedzi. Czyli od Ciebie. A tak nawiasem mówiac gdybym nie znał zagadnienia to skąd bym wiedział o jakie szczegóły pytać? A żeby dać Ci do myślenia w jutrzejszy dzień, to odpowiedź na pytanie: słucham muzyki, wzmacniacz mam ustawiony na 70db, ale stwierdzam, że to za mało i dodaję (+) 20db. Więc z jaką głośnością teraz słucham? Z taką samą jak w pytaniu tsa? 

Masz rację. Moje hobby to zabawa. Nie to co u Ciebie. To poważna praca i odpowiedzialność.

Męczy to Cię czasem?

15 minut temu, lamario napisał:

słucham muzyki, wzmacniacz mam ustawiony na 70db, ale stwierdzam, że to za mało i dodaję (+) 20db. Więc z jaką głośnością teraz słucham?

Ale podaj liczbę

słuchasz 70 db - dodajesz 20 db i masz obecnie ...   ?  ( liczba )

23 minuty temu, lamario napisał:

I proszę nie wyręczaj Szymona w odpowiedzi.

Bez obaw, nawet jeśli będzie pierwszy to ja udzielę własnej. Ale przed odpowiedzią dam podpowiedź, bo chyba mylisz dwie różne rzeczy:

70dB+20dB=70dB

70dB+90dB=90dB

Dziwne, prawda?

Męczy to Cię czasem?

Wprost przeciwnie! Odkąd zacząłem rozumieć audio (oczywiście nie całe, a tylko tę część, z która obcuję) to wszystko idzie gładko i przyjemnie, męczące byłe błędne ruchy e zaślepieniu audiofilskmi mitami... ale szybko się skończyły.

A żeby dać Ci do myślenia

Sory, ale Twoje pytanie jest zbyt banalne bym nad nim myślał dłużej, niż je czytałem.

Edytowane przez szymon1977

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Bez obaw, nawet jeśli będzie pierwszy to ja udzielę własnej. Ale przed odpowiedzią dam podpowiedź, bo chyba mylisz dwie różne rzeczy:

70dB+20dB=70dB

Eeeeee, zepsułeś zabawę

A tak naprawdę to wyliczyłem dokładniej

i ....

70 db + 20 db = 70,000001 db

• Pokaż nowe odpowiedzi