Skocz do zawartości
IGNORED

Czy to uszkodzony kabel zasilający?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zauważyłem dziwne "zachowanie" przewodu zasilającego. Sprawdzając polaryzację próbówką we wtyczce IEC we wszystkich otworach zapala się lampka przepływu prądu. Tam gdzie jest faza świeci jaśniej w pozostałych dwóch trochę ciemniej. Co ciekawe dzieje się tak tylko w pobliżu sprzętu. Kiedy sprawdzałem kabel trochę dalej od elektroniki próbówka pokazywała kontrolkę tylko przy otworze fazowym w pozostałych już  nie. O co chodzi czy to uszkodzony przewód?

Bardziej bym obstawiał uszkodzenie innego sprzętu, który puszcza fazę na inne żyły, albo instalacji elektrycznej ze słabym połączeniem zera i uziemienia.

Sprawdź omomierzem przejście między żyłami niepodłączonego przewodu- jeśli go nie ma, to przewód jest ok.

10 godzin temu, radark napisał:

Kiedy sprawdzałem kabel trochę dalej od elektroniki próbówka pokazywała kontrolkę tylko przy otworze fazowym w pozostałych już  nie. O co chodzi czy to uszkodzony przewód?

Masz bardzo czułą próbówkę która wzbudza się pod wpływem siły elektromotorycznej w przewodniku. Prawdopodobnie masz tam dużo kabelków w pobliżu.  Tak czasami jest z tymi probówkami, że się wzbudzają. 😉

W sumie sam sobie odpowiedziałeś, że z przewodem jest wszystko O.K., kiedy sprawdziłeś kabel w innym gnieździe z dala od elektroniki i prawdopodobnie gąszczu kabli. 

W prawidlowo wykonanej instalacji elektrycznej doszłoby do zwarcia i zadziałania bezpiecznika w skrzynce rozdzielczej.

Tak jak napisal porlick dla świętego spokoju możesz przemierzyć sobie (jeśli masz miernik) ten kabel między żyłami, ale gdyby do którejś z żyl byłoby zwarcie, to tak czy owak zadziałałby bezpiecznik.

Zobacz sobie jeszcze wtyk schuko dla pewności, czy w tym miejscu jak na foto w Twojej wtyczce jest śrubka, czy taki nit.

Bywa, że te śrubki są poluzowane i taki kabel też gubi ochronę po żyle PE, kiedy się przemierzy przejścia do wtyku IEC. 

IMG_20250314_091132.jpg

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

Masz bardzo czułą próbówkę która wzbudza się pod wpływem siły elektromotorycznej w przewodniku. Prawdopodobnie masz tam dużo kabelków w pobliżu.  Tak czasami jest z tymi probówkami, że się wzbudzają. 😉

W sumie sam sobie odpowiedziałeś, że z przewodem jest wszystko O.K., kiedy sprawdziłeś kabel w innym gnieździe z dala od elektroniki i prawdopodobnie gąszczu kabli. 

W prawidlowo wykonanej instalacji elektrycznej doszłoby do zwarcia i zadziałania bezpiecznika w skrzynce rozdzielczej.

Tak jak napisal porlick dla świętego spokoju możesz przemierzyć sobie (jeśli masz miernik) ten kabel między żyłami, ale gdyby do którejś z żyl byłoby zwarcie, to tak czy owak zadziałałby bezpiecznik.

Zobacz sobie jeszcze wtyk schuko dla pewności, czy w tym miejscu jak na foto w Twojej wtyczce jest śrubka, czy taki nit.

Bywa, że te śrubki są poluzowane i taki kabel też gubi ochronę po żyle PE, kiedy się przemierzy przejścia do wtyku IEC. 

IMG_20250314_091132.jpg

oo wlasnie ja zgubilem taka śrubkę we wtyczce furutech. masz moze pomysl gdzie to kupic ?

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

oo wlasnie ja zgubilem taka śrubkę we wtyczce furutech. masz moze pomysl gdzie to kupic ?

Tylko, że ja nie mówiłem o zgubieniu śrubki, tylko z powodu słabego jej dokręcenia gubieniu przejścia z schuko do IEC po żyle PE 😉 kabel wtedy nie spełnia warunków bezpieczeństwa. 

A jakie wtyki furutecha mają tę śrubkę ? bo z tego co kojarzę, to mają w tym miejscu połączenie nitowane.

Z tego co widzę na zdjęciu wygląda to na nit więc wszystko jest ok. Zmierz sobie miernikiem obydwa końce żyły uziemiającej po obydwu stronach przewodu dla pewności.

Tylko, że ja nie mówiłem o zgubieniu śrubki, tylko z powodu słabego jej dokręcenia gubieniu przejścia z schuko do IEC po żyle PE kabel wtedy nie spełnia warunków bezpieczeństwa. 
A jakie wtyki furutecha mają tę śrubkę ? bo z tego co kojarzę, to mają w tym miejscu połączenie nitowane.

Ja cię rozumiem jak najbardziej tylko pomysłem że zapytam. Jak będę w domu obadam jakie to ale na pewno jest śrubka no wsiąkła więc to ciut gorzej niż poluzowana i mnie zmobilizowales żeby coś z tym zrobić

Wysłane z Wrocławia

Podejrzewam chyba co innego 🤭

Bo tak jak mówiłem wtyki furutecha mają w tym miejscu połączenie nitowane, ale w tej tulejce/nicie jest coś w rodzaju gwintu, tylko to nie jest gwint. 😉

Czuję, że tam nie miałeś żadnej śrubki 🤭

Edytowane przez sir.jax

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, sir.jax napisał:

IMG_20250314_091132.jpg

Dzięki wielkie za rzeczową odpowiedź, to kabel Audioquesta nie ma tam śrubki ani nitu ale sprawdzę czy ta blaszka się dobrze trzyma. Co ciekawe obok mam zasilający Wireworlda i tam takie zjawisko nie występuje.

Edytowane przez radark
2 godziny temu, radark napisał:

Dzięki wielkie za rzeczową odpowiedź, to kabel Audioquesta nie ma tam śrubki ani nitu ale sprawdzę czy ta blaszka się dobrze trzyma. Co ciekawe obok mam zasilający Wireworlda i tam takie zjawisko nie występuje.

A masz jeszcze inny jakiś i też sprawdzałeś? Wireworld ma specyficzną budowę i żyły robocze są od siebie odseparowane.

Jaki model tego Audioquesta?

Edytowane przez sir.jax

Godzinę temu, sir.jax napisał:

A masz jeszcze inny jakiś i też sprawdzałeś? Wireworld ma specyficzną budowę i żyły robocze są od siebie odseparowane.

Jaki model tego Audioquesta?

AQ to NRG Y3

40 minut temu, radark napisał:

AQ to NRG Y3

Tam masz wtyki nierozkręcane, więc tego typu problemu nie masz.

Podpowiem sprzedaj i kup coś innego 😉

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Tylko że on świetnie gra

2 godziny temu, radark napisał:

Tylko że on świetnie gra

Jak świetnie to świetnie😃, ale inny może jeszcze świetniej. Już masz doświadczenie, że to pomaga.

3 godziny temu, sir.jax napisał:

Łeeeee, no ja wierzę 🤭

A co Ty nim zasilasz?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sir.jax napisał:

Łeeeee, no ja wierzę 🤭

A co Ty nim zasilasz?

Cedeka, przetestowałem kilka i Aq wypadł zdecydowanie najlepiej oczywiście w połączeniu z Wireworldem na wzmaku, jakoś te dwa przewody się świetnie dogadują. W przypadku innych konfiguracji zawsze coś było nie tak albo za jasno albo za ciemno. Pytanie tylko czy to bezpieczne że ten Aq tak się świeci bo jeśli tak to nie ma problemu. Żadnych zwarć nie było a mam go już ze dwa miesiące.

Edytowane przez radark
W dniu 13.03.2025 o 22:38, radark napisał:

Witam,

zauważyłem dziwne "zachowanie" przewodu zasilającego. Sprawdzając polaryzację próbówką we wtyczce IEC we wszystkich otworach zapala się lampka przepływu prądu. Tam gdzie jest faza świeci jaśniej w pozostałych dwóch trochę ciemniej. Co ciekawe dzieje się tak tylko w pobliżu sprzętu. Kiedy sprawdzałem kabel trochę dalej od elektroniki próbówka pokazywała kontrolkę tylko przy otworze fazowym w pozostałych już  nie. O co chodzi czy to uszkodzony przewód?

Wezwij porządnego elektryka,i nie grzeb w tym,czego nie wiesz.

Sprawdzi wszystko w domu i na lata masz spokój.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

15 minut temu, radark napisał:

Cedeka, przetestowałem kilka i Aq wypadł zdecydowanie najlepiej oczywiście w połączeniu z Wireworldem na wzmaku, jakoś te dwa przewody się świetnie dogadują. W przypadku innych konfiguracji zawsze coś było nie tak albo za jasno albo za ciemno. Pytanie tylko czy to bezpieczne że ten Aq tak się świeci bo jeśli tak to nie ma problemu. Żadnych zwarć nie było a mam go już ze dwa miesiące.

Nie wiem, nie znam sie na kablach 🤭

Popytaj, może ktoś ma taki sam i niech u siebie też próbnikiem sprawdzi, albo najprościej zadzwoń do TopHifi, oni mają w ofercie te kable. Domyślam się, że na stanie takie probówki też do sprawdzania polaryzacji.

Spytaj, czy mogą u siebie w salonie na tym samym kablu sprawdzić, czy u nich też wzbudza się próbówka i świeci na żyle N i PE.

Wcześniej pisałeś, że ten AQ wpięty z dala od sprzętu i kabli w inne gniazdko nie wykazywał wzbudzania sie probówki i bylo wszystko O.K.

Edytowane przez sir.jax

25 minut temu, radark napisał:

Tak planuję zrobić, będę do nich dzwonił, zobaczymy co powiedzą, instalację w domu mam ok niedawno była sprawdzana.

To nie wina instalacji.

10 godzin temu, sir.jax napisał:

Nie wiem, nie znam sie na kablach 🤭

No, lepszego dowcipu w sobotni poranek na przebudzenie to w życiu nie usłyszałem.🤣

14 minut temu, radark napisał:

Problem rozwiązany, to nie wina kabla. Temat do zamknięcia.

A kto mówił, że to wina kabla ? 🤭

Coś tam nowego wymyślił, wymieniłeś próbówkę na nową ? 😁