Skocz do zawartości
IGNORED

Rozbudowa zestawu kina domowego do Atmos, kino domowe w narożniku salonu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o porady, wskazówki, pomoc w ustawieniu kolumn/głośników w narożniku salonu.

Do tej pory posiadałem zestaw złożony z:

Kolumn B&W Dm604s3 (fronty), LCR600 (centralny), Dm601s3 (surround, surround back, front high), ASW 675 - 2szt (subwoofer).

Amplituner Onkyo TxNr-818 jako procesor, do frontów i stereo Rotel Rc1082+Rb1080, do surround, surround back i front high Rotel Rmb 1066, do centralnego B&W MPA 1.

Do streamingu muzyki Cambridge Audio CXN.

Do odtwarzania płyt cd Cambridge Audio CXC.

Napisałem "posiadałem" ponieważ amplituner się zepsuł i obecnie rozglądam się za innym. Reszta zestawu pozostaje.

Chciałbym uruchomić Dolby Atmos. Mogę zainstalować głośniki sufitowe (np. Magnat IC 82). Sufit jest wykonany z płyty wiórowej 12mm plus warstwa na zakładkę litej deski świerkowej o grubości około 18mm. Konstrukcja dachu z wiązarów kratowych. Warstwa wełny mineralnej 30cm. Celowo o tym wspominam, ponieważ z racji wysokości pomieszczenia w wymiarze 240cm głośniki sufitowe chciałbym zainstalować jako wpuszczone. W związku z tym kratownice "delikatnie" komplikują rozstawienie głośników. Na załączonym rysunku czarne cztery kropki to planowane/możliwe rozmieszczenie głośników sufitowych.

1.Nie wiem czy zostawić tam gdzie są kolumny Front High i dołożyć tylko dwa głośniki sufitowe?

2.Czy też Front High usunąć i zainstalować cztery sufitowe?

3.Można też usunąć Front High i zainstalować dwa sufitowe.

4.A może zostawić Front High i dołożyć cztery sufitowe? Niestety wówczas obsłuży to wyłącznie amplituner co najmniej 13.2 np. Denon AVC X6800, Marantz Sr 8015, Marantz Cinema30. Cena tych ampli jest lekko wygórowana jak dla mnie.

5.Czy do tego pomieszczenia nie jest to zbyt duża ilość kolumn/głośników (mam na myśli Front High) - Atmos ich w zasadzie nie potrzebuje. Instrukcje Dolby i Denon trochę są dla mnie nieczytelne w tym temacie. Jeśli się ich pozbędę (kolumn Front High) wówczas wystarczy mi tańszy amplituner np. Onkyo Tx-Nr50 (Dirac), Arcam Avr 5, Marantz Sr 7015, Marantz Cinema 40. Wiem, że Front High były w systemie Auro3d, jednak Denon dopuszcza ich użycie w Atmos.

Załączam rysunek pomieszczenia. Nie jest łatwo. Jedyne sensowne rozstawienie jest po przekątnej. Kominek, drzwi wejściowe, okno i drzwi tarasowe. W dodatku duże przejście do jadalni. Bardzo ciężko było uzyskać dużą ilość basu w miejscu odsłuchu. Miałem Wharfedale Diamond 10.7, B&W 630s3 ale dopiero B&W Dm604s3 plus wzmacniacz Rotel pozwoliły uzyskać jako taki efekt (jeśli chodzi o bass) - w stereo. Wiem, że Dm604s3 to nie jest najlepiej brzmiąca kolumna jednak na droższe modele przyjdzie czas. Jeżeli chodzi o stereo to z amplitunera nie dało się tego słuchać. Streaming z Onkyo 818 plus wzmacniacz Rotel też słabo. Po podłączeniu Cambridge Audio CXN do wzmacniacza Rotela wreszcie zestaw wskoczył na właściwy poziom. Marzenie to wymiana Dm604s3 na B&W 803d.

W kinie domowym używam dwóch subwooferów aby było można odczuć potęgę systemu plus fronty ustawione na full band.

6.Planuję przesunąć Tv do tyłu. W narożniku jest dużo niewykorzystanego miejsca. Obecnie ekran Tv jest w linii z frontami. Po przesunięciu będzie około pół metra głębiej niż kolumny frontowe (tak jak kolumna centralna). Chciałbym postawić go zdecydowanie niżej i centralny ustawić nad tv. Czy kolumna centralna może nie być w linii z frontami?

Proszę o porady.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

s1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MaciejMocek
W dniu 18.03.2025 o 20:57, MaciejMocek napisał:

1.Nie wiem czy zostawić tam gdzie są kolumny Front High i dołożyć tylko dwa głośniki sufitowe?

Front High do "usunięcia" a zamiast nich cztery atmosy sufitowe

2.Czy też Front High usunąć i zainstalować cztery sufitowe?

Jak wyżej

3.Można też usunąć Front High i zainstalować dwa sufitowe.

4 sufitowe

A może zostawić Front High i dołożyć cztery sufitowe?

Jak masz możliwość instalacji głośników "nad głową" to zapomnij o "front high" nie ma z nich większych korzyści dla dźwięku, instalują je przeważnie osoby które mają problemy z żoną, nie chcą iść w remont lub nie mają takiej możliwości

5.Czy do tego pomieszczenia nie jest to zbyt duża ilość kolumn/głośników (mam na myśli Front High)

W tym pomieszczeniu proponuję maksymalnie 5.2.4, sorround boczne 90 stopni

6.Planuję przesunąć Tv do tyłu. W narożniku jest dużo niewykorzystanego miejsca. Obecnie ekran Tv jest w linii z frontami. Po przesunięciu będzie około pół metra głębiej niż kolumny frontowe (tak jak kolumna centralna). Chciałbym postawić go zdecydowanie niżej i centralny ustawić nad tv. Czy kolumna centralna może nie być w linii z frontami?

Cały sprzęt na dłuższą ścianę, telewizor koniecznie niżej (nie mam pojęcia jak mogłeś tak oglądać ;)), centralny może być nad lub pod choć według mnie niżej wygląda estetycznie. Centrala nie musi być w linii, amplituner "wyrówna" odległości pomiędzy nimi.

Ukryta Zawartość

Zrzut ekranu 2025-03-23 172423.png

Pozdrawiam AM

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Audiomono

Odpuść sobie ten Daremny Atmos! 

Mam co prawda s1 Bowersy z serii 600 ale są podłączone do Amplitunera Denon AVR-4810. Przewaliłem mnóstwo nowego sprzętu i miałem dwie konfiguracje ( Atmos 5.2.4 oraz Auro 13.1 z SBA na aktywnych subach ), nie polecam żadnej instalacji a tym bardziej jakieś nowe amplitunery! To są gnioty w porównaniu do tych starszych, są przepełnione nowinkami które nie grają!!! Porównywałem w bezpośredniej konfrontacji Denon AVC-A1HD z Denon AVC-A10H i ten najnowszy nie ma nic wspólnego z jakością którą znamy ze starych denonów! Dla przykładu podam kolumny B&W stare serie typu CDM a dzisiejsze 700s3, Matrix vs 800d4, to po prostu nie gra!!! 

Kupił bym na Twoim miejscu procesor AVP-A1HD i do tego POA-A1HD i nie zawracał cobie głowy gównami. Dolby True-HD oraz DTS-HD rozpier...la dynamiką dzisiejszy Atmos. Zmienił bym TV na 100 cali i dał dużo niżej. Fronty i centralny bym wymienił na 800-setki a resztę na mniejsze, bo w kinie i tak suby odpierd...ją całą robotę więc i jakieś SVS PB by się przydały lub idąc jeszcze wyżej to coś od Rythmik-a na serwo lub PSA-audio

Dziękuję zaodpowiedź Audiomomo.

Tv już obniżyłem. Znaczna poprawa. Jest też cofnięty do tyłu.

Front High demontuję i muszę kupić 4szt Magnat IC82.

Niestety inny układ w pomieszczeniu odpada. Już próbowałem. Kominek jest często używany. Po przestawieniu narożnik kanapy byłby zbyt blisko szyby kominka. Po drugie kanapa stałaby w ciągu komunikacyjnym - Żona mówi NIE.

Narożnik za telewizorem chciałbym po skosie zabudować - to pusta przestrzeń, która zbiera wyłącznie kurz. Będą tam ukryte wszystkie przewody.

Skoro już wiem, że dążę do systemu maksymalnie 7.1.4. i mając dwukanałowy wzmacniacz stereo do frontów, sześciokanałową końcówkę i jednokanałową końcówkę do centralnego jaki amplituner proponujesz?

Ukryta Zawartość

Dziękuję za odpowiedź Pan Nikt.

Jesteś bardzo negatywnie nastawiony do młodszej elektroniki.

Przy prawidłowym rozstawieniu kolumn/głośników ludzie są zachwyceni Atmosem.

Uważasz, że się mylą?

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, MaciejMocek napisał:

Uważasz, że się mylą?

Nie mylą się ...Zrób cztery Atmosy jak kolega wyżej radzi i ciesz się fajnymi efektami.Warto i to...          NIE JEST przereklamowane 😉

Tylko zrób to dobrze 

2 godziny temu, MaciejMocek napisał:

Jesteś bardzo negatywnie nastawiony do młodszej elektroniki.

Uważasz, że się mylą?

Przekonasz się sam wywalając pieniądze. Muzyka w Atmos brzmi świetnie bo wtedy te górne głośniki naprawdę grają, ale do filmów nie warto! Jeżeli się zadowalasz 10 minutowym graniem we filmie 2-3 godzinnym to powodzenia. Są wyjątki gdzie jest tego więcej. 

Co do elektroniki, nie wyobrażasz sobie ile to wszystko psuje, degraduje dzwięk. Taki dirac z pustego pomieszczenia nagle ci wszystko tak wygładzi, poustawia że jak byś miał go odpowiednio zaadaptowanego akustycznie, te wszystkie procesory tak mieszają w brzmieniu że aż tego nie da się słuchać względem czystego masteringu. Ja nawet z Audyssey nie korzystam bo też zmienia brzmienie. Porównując analog vs cyfra( korekcja pomieszczenia ) jest tak duża różnica w brzmieniu że sobie co niektórzy sprawy nie zdają co do oryginalnego brzmienia w ścieżce dźwiękowej. 

Ale to twoja sprawa, twoje pieniądze, jak słyszałeś u kogoś w domu i cię to zadowala to droga wolna, ja do niczego nie namawiam😉

19 godzin temu, Audiomono napisał:

centralny może być nad

Tak 200 cm od podłogi to rzeczywiście musi dobrze brzmieć dialog z sufitu👏👏👏 

3 godziny temu, MaciejMocek napisał:

jaki amplituner proponujesz?

Tylko i wyłącznie procesor...

Szukaj Marantz-a 8806 chyba to był ostatni model z przed modernizacji. Ma wszystko co Ci potrzebne oprócz Dirac-a a jest 1000 razy lepszy od wszystkich amplitunerków 

48 minut temu, RAF77 napisał:

Nie ma takiego modelu

Jeśli o to ci chodzi, to ostatni był AV 8805a

O dzięki Rafał za poprawkę😉 dokładnie o ten model mi chodziło. 

Lub szukać ostatniego Rotela w procesorach by całość spójnie grała 

5 minut temu, Pan Nikt napisał:

A czy ktoś gdzieś coś napisał odnośnie jaki to ma być?! No nie więc nie podskakuj!!!

No więc skoro nie napisał Marcinku to 3... 2...1... AV10! Hop. Hop. 

5 minut temu, Pan Nikt napisał:

Używany Marantz 

Ukryta Zawartość

Nie potrafisz poprawnie zalinkować i zapomniałeś, że nie każdy mieszka w Dojczlandii... 

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Chloru napisał:

Ja bym poszedł w stronę uproszczenia zestawu

Tia... sprzedał wszystko i kupił cherlawego Denona X3800 który ma się ni jak do posiadanych końcówek mocy. Samych B&W 604 nawet nie potrafi ten paździerz wysterować a co dopiero 11 kanałów!!!🤣

7-8 kPLN za procesor/amplituner raczej nowy lub używany ale jeszcze na gwarancji np. Rz50 Onkyo (zaleta to wbudowany Dirac - a jak wiadomo moje pomieszczenie pozostawia wiele do życzenia).

Druga opcja to właśnie procek np 8802 plus następna końcówka mocy (lub zamiana mojej Rotel RMB1066 na 12-sto kanałową RMB-1512 jest na olx) ale dobijamy tutaj do 10kpl (wliczając Magnat IC82 - 4szt).

Kolejna opcja to Rotel Rap-1580 MKII - jest na olx. Co prawda przekracza budżet ale wówczas sprzedałbym końcówkę mocy.

O widzę że ktoś zrobił porządek bo się nie spodobało że linkuję Niemieckie oferty no i Chloru przegiął...

Moderator powinno być jakieś wyjaśnienie a nie że od tak usuwasz wpisy!!! 

Hah za jeden wulgaryzm zostało wszystko usunięte

👏👏👏 Brawo Moderacja, Brawo!!! 👏👏👏

Człowiek traci cenny czas by pomóc a po godzinie i tak wszystko usuwają🤣 porażka🤦‍♂️

@MaciejMocek

Z miłą chcę Ci pomogę jeżeli byś chciał coś z zagranicy kupić, mieszkam w DE i jak coś to pisz śmiało na PW

Edytowane przez Pan Nikt

Prawdziwy atmos jest w suficie 😉

Instalacyjne na sufit mogą być B&W CCM https://www.tophifi.pl/catalogsearch/result/?q=ccm

albo do podwieszenia M-1 albo AM-1

Tutaj są schematy rozstawienia kolumn: https://www.dolby.com/technologies/dolby-atmos/

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

17 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Prawdziwy atmos jest w suficie 😉

Dokładnie. Wszystko inne to atrapa 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Na olx pojawiły się kolumny instalacyjne Bowers &Wilkins pb1705. Nie mogę znaleźć żadnych informacji na ich temat. Czy ktoś z forumowiczów miał z nimi styczność? 

Godzinę temu, MaciejMocek napisał:

Na olx pojawiły się kolumny instalacyjne Bowers &Wilkins pb1705. Nie mogę znaleźć żadnych informacji na ich temat. Czy ktoś z forumowiczów miał z nimi styczność? 

Ze względu na brak mozliwości nakierowania głosników na miejsce odsłuchu - odradzam. Nie znam walorów brzmieniowych ale wiem jedno. Jesli zamontujesz takie głosniki w suficie będą grały w podłogę przed i za słuchaczem. Miałem kiedyś zamontowane głosniki grające do dołu i wiem ze gra to słabo. Nakierowanie atmosów na słuchacza to dzień do nocy. 

Przy głosnikach skierowanych do dołu najbardziej cierpią wysokie tony.

Oczywiscie zakładam ze chciałes je dac na sufit, a nie jako surroundy 😉

Poszukałem tych głosnikow w necie i wszystko co znajduję na ich temat to same ogłoszenia sprzedazy uzywanych. Wygląda na to ze to bardzo stare głosniki albo model nazywa się inaczej niz sugerują to napisy na wooferze.

Ps zrobiłeś błąd. Tam jest BP1705, a nie PB1705

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Tak literówka.

Tak szukam głośników na sufit.

Na olx są B&W ccm65 też starsze. Ciekawe jak się mają w stosunku do nowych Magnat ic82?

Mam trudności z rozmieszczeniem głośników sufitowych. Przednie zachowują odległość prawidłowo. Tylne z powodu braku miejsca wypadają prawie nad głową słuchającego. Przesuwanie do tyłu wiąże się ze zmniejszeniem odstępu między nimi.

Mogą być nad głową?

6 minut temu, MaciejMocek napisał:

Mogą być nad głową?

Moim zdaniem nie bardzo. Ogranicza Cię sciana, ze nie mozesz ich bardziej do przodu dac?

Wg mnie tylne atmosy tuz nad głową to zły pomysł ale na forum widziałem juz wiele kombinacji i często uzytkownicy takich systemów są wniebowzięci z zachwytu (z braku odniesienia do prawidłowego ustawienia głosników). 

Jesli ograniczeniem dla głosnikow jest tylna sciana to zazwyczaj bardziej optymalnym ustawieniem są 2 atmosy ciut przed słuchaczem. 

Zerknąłem jeszcze na zamieszczony szkic. Wg mnie spokojnie moglbys jeszcze dać do tyłu prawy atmos blizej okna, no chyba ze juz tam karnisz jakis wypada. Gdy dasz głosniki kierunkowe to bliskość sciany az tak bardzo nie popsuje efektu. Kalibracja wszystko wyrówna.

Ideałem jest sytuacja w ktorej głowa słuchacza będzie w kwadracie utworzonym z 4 atmosów. Na tym szkicu wcale nie wygląda to tak zle 🙂 tylne atmosy kilkanaście cm do tyłu, kanapa kilkanascie do przodu i masz ksiązkowy atmos 🙂 

A jak się ma sprawa głośników ? Będą dobre te Magnaty ic82? Nie ma możliwości aby to porównać do np B&W CCM65.

31 minut temu, MaciejMocek napisał:

A jak się ma sprawa głośników ? Będą dobre te Magnaty ic82? Nie ma możliwości aby to porównać do np B&W CCM65.

Raczej mało kto jest w stanie odpowiedziec na takie pytanie. Głosniki instalacyjne zazwyczaj mozna odsłuchac dopiero po montazu. Klient kupuje, montuje i korzysta. Przeciętny konsument nie montuje kilku modeli na "odsłuch" aby wybrać najlepszy. Moze branza ma jakies salki demonstracyjne z zamontowanymi roznymi kompletami ale to naprawdę problematyczne. 

Mimo wszytko uwazam, ze nie warto na atmosy kupować bardzo drogie głosniki. Oczywiscie co dla kogo jest drogie to pojęcie względne to jednak przeinwestowac tez mozna - tylko po co ?🤔😉

To może CCM683 które mają regulację wysokotonowego? Tylko cena nie ta😞 bo 3600 zł za 4 sztuki 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zakupiłem B&W CCM65. I teraz pytanie. Sufit to lite drewniane deski na zakładką plus 12mm płyta wiórowa. Na tym leży 30cm wełny. Generalnie głośnik po umieszczeniu w otworze montażowym będzie może ze 3cm wystawał pod wełną z sufitu (na poddaszu). Przykryć go wełną i to wszystko? Czy jakieś pudła dodatkowo zamontować (w zasadzie nakryć/nałożyć)?

gniazdo z wełny mineralnej i śmiga 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Czy ktoś potrafi mi podpowiedzieć co będzie lepsze:

1. Dokupić Rmb 1066 (jedną już mam).

2. Zakupić Rmb 1512.

• Pokaż nowe odpowiedzi