Skocz do zawartości
IGNORED

Malutkie, tanie głośniczki

fv

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję budowę tanich (do 150zł za komplet głośników), malutkich głośników. Oprócz tego, że muszą być bardzo ładne, chciałbym także aby sensownie grały. Na początek wybrałem sobie głośniczki TVM ARN-150-05-8 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Przy użyciu WinISD zaplanowałem całkiem fajną obudowę bass reflex i chciałbym prosić o komentarz tego co zrobiłem źle.

Obudowa ma mieć 6 litrów (niżej o tym czemu tak mało) - wykres basu prezentuje się przy tym bardzo fajnie. Wymiary skrzyni dobrałem klikając na optimum: WxHxD: 22x33.1x14.7cm. Wymyśliłem dwa porty BR strojone na Hz o średnicy 1,8cm; jeden będzie wychodził do dołu kolumny a drugi do przodu. Ich długość wyszła 6,9cm. Wskaźnik Vent mach 0,14 - cokolwiek by to nie znaczyło.

Wszystko byłoby cacy, gdyby nie to, że:

1. na węższej ściance NIE ZMIEŚCI się ten głośnik ;-) A na szerszej chyba będzie dzwnie go montować?

2. WinISD ma okropną tendencję do wyliczania obudów bardzo wysokich, tak jakby był pomyślany do konstrukcji podłogowców...

3. Charakterystyka SPL tego głośnika w okolicach 150Hz _bardzo_ mi się nie podoba (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Czy WinISD uwzględnia ją w wyliczeniach?

Czy możecie pomóc mi w dobraniu optymalnej obudowy do tych głośniczków albo polecić inny, w podobnej cenie, który jest _znacznie_ lepszy? Ten można przyciąć na 5kHz i to mi się podoba...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/16971-malutkie-tanie-g%C5%82o%C5%9Bniczki/

Nie przejmuj się kształtem obud. pokazanej przez program, ważna jest objętość. Ta jest jak najbardziej poprawna - sam robiłem podobne monitorki na TVM-ach i z rezultatu jestem zadowolony. Tylko portu BR nie rób

tak, jak opisałeś, a raczej pojedynczy. Życzę udanych efektów pracy.

poszukaj w necie "kolumn Yoshiego"

Sam mam podobne tzn 2xARN 150 + GTC 11/100 ciete kolo 2800 hz i graja bardzo przyjemnie. Z przdu maja kolo 15,5cm do 16cm (juz nie pamietam)

Sa tez monitorki na tej konfiguracji - monitry Igoda

Na poczatek moge polecic Ci ten glosnik ale trzeba go odciaac przy 3,5 khz max bo przy okolo 5-6khz ma brzydki rezonans (mozna go stlumic pulapka rezonansowa)

pozdrawiam

Oto moje kolumienki na TVM 150 : mają wewn. obj. ok 5l , na ,,górze" taniutką nokię (co mam zamiar zmienić),

f podziału ok. 3 kHz. Na tyły są OK.

[obrazekLUKASZ-286373_1.jpg] [obrazekLUKASZ-286373_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-7066-100008817 1170266290_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.