Skocz do zawartości
IGNORED

HDFury + Projektor = Dolby Vision

Rekomendowane odpowiedzi

Wybaczcie ze się wtrące ale kupiłem właśnie uzywane HD fury Diva za 185€ 😎 z wysyłką do Polski wyszlo 835zł 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, brewka87 napisał:

Wybaczcie ze się wtrące ale kupiłem właśnie uzywane HD fury Diva za 185€ 😎 z wysyłką do Polski wyszlo 835zł 🙂

Zajebiście, witaj w klubie 😃

@headstar  no że zrobiłem ustawienia do fabryki i ustawiłem wszystko od nowa, jedna rzecz mi się nie podoba, gdy zapuszczam materiał HDR i aby wychodził HDR to mam takie info OSD, mimo zadanych wartości mam MaxCLL/FALL 0/0 , mógłbyś zerknąć jak jest u Ciebie z tym?   robiłem teraz na nowo przez te kopiowanie łancucha i 00 zerowanie. Może tego nie trzeba zerować tylko zostawić jak jest, te ustawienia Harpera były z 2022, chłop mógł pozniej wyciągnąć inne wnioski.

Cyknij fote jak możesz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja pisałem wcześniej, że różnice są nieduże HDR vs DV (LLDV), zmieniam zdanie, wcześniej jak robiłem porównanie to jednak leciał z Zidoo DV, a nie HDR10 który by leciał normalnie gdyby nie było Vertexa, zle zasymulowałem w ustawieniach. Wyszło na to, że niebo było bardzo mocno przepalone i zero chmur, gdyby człowiek nie wiedział że tam są chmury pomyślałby że słońce oślepiło 🙂

20250331_191923.jpg

20250331_193524.jpg

To na ustawieniach Epson suwak HDR 4, domyślnie jest 8 i wtedy jest "więcej chmur", ale tak mi się obraz bardziej podoba dla oka, więc zostawiam, kolor wody przekłamuje aparat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fanek

Teraz jestem w trasie, jutro sprawdzę. „Do fabryki” pomyślałem że odsyłasz 🤣
@brewka87 myślę że nie pożałujesz.

Edytowane przez headstar

Sony XW-5000 / Kauber FRAME LITE VELVET Grey Flex 110" / Arcam AV40 + PA720 + PA410 / Panasonic DP-UB9004 / Apple TV 4K / Klipsch: 2 x RP-8000F, 1 x RP-504C, 4 x RP-500SA, 4 x PRO-180RPC, 2 x SPL-120

40 minut temu, Fanek napisał:

Zajebiście, witaj w klubie 😃

Ciekawosc jednak zwycięzyła 🙂

Jak się nie sprawdzi w moim zastosowaniu to najwyzej sprzedam po kosztach jesli znajdzie się ktos chętny 🙂

21 minut temu, headstar napisał:

@brewka87 myślę że nie pożałujesz

Tez mam taką nadzieję. 

Z drugiej strony - przynajmniej będzie nowa zabawka na kilka dni 😜

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

@headstar a powiedz jeszcze jak testujesz zmiany po wprowadzeniu nowych wartości w DV , robisz zdjęcie telefonem i zrzucasz na kompa i porównanie czy masz bardziej efektowny sposób?

I z tymi wartościami HDR byś zobaczył jak u Ciebie się to wyświetla jak puszczasz materiał HDR?

W ogóle w Apple TV masz ustawione żeby każdy materiał wypuszczał jako LLDV czy tylko sam Dolby Vision, a HDR10 to HDR10, SDR to SDR ?

Dziś wieczorem postaram się usiąść i sprawdzić co pokazuje OLED display dla materiału HDR.

Przy porównaniu te znaczne różnice widać od razu, potem staram się skupić na jakimś obszarze, który wydaje mi się prześwietlony lub niedoświetlony i po zmianie patrzę tylko na niego. Zdjęcia nie robię, bo z telefonu to i tak inaczej może wyjść za każdym razem, trzeba by się bawić w statyw i jednakową wartość przesłony i czasu naświetlania. Więc takie drobniejsze różnice odpuszczam, rodzina i tak twierdzi że jest ok, niezależnie który obraz im pokażę. Dopiero ewidentne zmiany pokazane na zdjęciu ich przekonują.

Apple TV ustawiłem na sztywno na DV.

Sony XW-5000 / Kauber FRAME LITE VELVET Grey Flex 110" / Arcam AV40 + PA720 + PA410 / Panasonic DP-UB9004 / Apple TV 4K / Klipsch: 2 x RP-8000F, 1 x RP-504C, 4 x RP-500SA, 4 x PRO-180RPC, 2 x SPL-120

Tylko zobacz co pokazuje te OSD na obrazie z projektora, ekran OLED na Vertexie nie wyświetla tych wartości

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy sygnale HDR pokazuje mi takie wartości:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tobie dobrze pokazuje, możesz cyknać screen z zakłądki HDR/AVi z tymi polami i ciągiem kodu?
To bym porównał ze swoim, gdzieś mam błąd

Max Luminance masz widze 4000, u mnie lepszy efekt daje 1000, no ale nie koniecznie musi u Ciebie.

Edytowane przez Fanek

Z telefonu 

Ukryta Zawartość

nie robiłem kopiowania i wklejania 00, może to przez to. Na razie bardziej skupiałem się na zakładce DV niż HDR

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez headstar

9 minut temu, headstar napisał:

nie robiłem kopiowania i wklejania 00, może to przez to. Na razie bardziej skupiałem się na zakładce DV niż HDR

Dzięki, no to pewnie będzie o to chodziło, ja kopiowałem i 00.
DV ważniejsza tak, a coś jeszcze poprawiasz czy zostawiasz już temat jest ok?

Z tego co czytałem i sam zobaczyłem to na projektorach nie działa wprowadzanie zmiennych w zakładce HDR, nawet jak bierzesz tam wyślij to nic się nie dzieje prawda? (przynajmniej na Vertex2 )
ale mimo wszystko chciałem już ogarnąć tip top
W DV jest wysłanie info do projektora i słychać elektronike i czarne ekran na chwile, że przyjmuje dane.

Edytowane przez Fanek

Ja mam podobnie, przy HDR niby coś robi, ale efekty nie widzę. Zostawiam jak jest. Jak zrobiłem wczoraj reset, to przestały mi się wejścia automatycznie przełączać 🙃

Teraz czekamy aż @brewka87 zacznie się bawić.

Edytowane przez headstar

1 minutę temu, Fanek napisał:

niech jemu teraz coś przestanie działać 🫣

Źle mi życzysz? 🤔

15 minut temu, Fanek napisał:

Żartowałem

Prima aprilis 🙃

🤣 Nie wiedzialem ze o tej godzinie to jeszcze sie liczy 🤣

@brewka87  miałem w Zidoo menu ustawione cały czas w SDR, gdy właczałem film projekotr potrzebował te kilka sekund ( ok 5sekund pewnie) na przełaczenie w HDR i jak mówisz uciekał ten fragment filmu, dziś dałem menu w HDR i przełączajac czy to na film w HDR czy Dolby Vision nie słychać już elektroniki projektora i obraz jest od razu!  Nawet DV teraz da się wybrać w UI

Czy ktoś widzie negatywne aspekty menu w HDR ?
@Gmow1977 @RAF77  jak macie u siebie ustawione menu?

Edytowane przez Fanek
48 minut temu, Fanek napisał:

@brewka87  miałem w Zidoo menu ustawione cały czas w SDR, gdy właczałem film projekotr potrzebował te kilka sekund ( ok 5sekund pewnie) na przełaczenie w HDR i jak mówisz uciekał ten fragment filmu, dziś dałem menu w HDR i przełączajac czy to na film w HDR czy Dolby Vision nie słychać już elektroniki projektora i obraz jest od razu!  Nawet DV teraz da się wybrać w UI

@Gmow1977 @RAF77  jak macie u siebie ustawione menu?

Fanek, moj projektor nie jest w stanie wyswietlić hdr, więc w zidoo nawet nie mam takiej opcji. Czekam na Divę 😎

1 minutę temu, brewka87 napisał:

Fanek, moj projektor nie jest w stanie wyswietlić hdr, więc w zidoo nawet nie mam takiej opcji. Czekam na Divę 😎

To na czym trafiłeś na Z30 Pro te kilka sekund na starcie?

[mention=33561]brewka87[/mention]  miałem w Zidoo menu ustawione cały czas w SDR, gdy właczałem film projekotr potrzebował te kilka sekund ( ok 5sekund pewnie) na przełaczenie w HDR i jak mówisz uciekał ten fragment filmu, dziś dałem menu w HDR i przełączajac czy to na film w HDR czy Dolby Vision nie słychać już elektroniki projektora i obraz jest od razu!  Nawet DV teraz da się wybrać w UI
[mention=86096]Gmow1977[/mention] [mention=63713]RAF77[/mention]  jak macie u siebie ustawione menu?
4k SDR 60Hz
2 godziny temu, Fanek napisał:

To na czym trafiłeś na Z30 Pro te kilka sekund na starcie?

Jak to na czym? Menu Zidoo wyświetlam w 1080p60. Po włączeniu filmu przełącza mi na natywne 1080p24. Projektor znowu musi złapać synchro ze źródłem. HDRy nie mają tu nic do powiedzenia 🤣

1 minutę temu, brewka87 napisał:

Jak to na czym? Menu Zidoo wyświetlam w 1080p60. Po włączeniu filmu przełącza mi na natywne 1080p24. Projektor znowu musi złapać synchro ze źródłem. HDRy nie mają tu nic do powiedzenia 🤣

A ok, to daj menu też 1080p24 i będzie 👌
Ale Ty pewnie tego opoznienia w opcjach Zidoo używasz tak. Oba rozwiązania dobre

8 minut temu, Fanek napisał:

A ok, to daj menu też 1080p24 i będzie 👌

Wiem ze wtedy nie przełącza i jest szybciej bo zamiast częstotliwości odświeżania zmienia się tylko treść.

Minus jest taki ze menu w 24Hz jest nieprzyjemne dla oka.

Zostalem przy z1000 i nadal mam opcję opoznienia więc z niej korzystam. To ze film/serial włączy mi się kilka sekund pozniej mi nie przeszkadza. Wazne ze ja widzę wszystko od samego początku 😎

zużycie lampy, ew pobór prądu

Nawet bym o takich bzdurach nie pomyślał
Jak jesteś taki żyd, to po co ci projektor...

Minus menu w HDR jest taki, że wygląda brzydko. Jak za mgłą, bo plansza menu jest cały czas ta sama a odtwarzacz wysyła sygnał HDR. Mamy więc obraz SDR, wyświetlony w HDR.
10 godzin temu, RAF77 napisał:

Nawet bym o takich bzdurach nie pomyślał

Ukryta Zawartość

Jak jesteś taki żyd, to po co ci projektor...

kłamcy tak mają że najpierw piszą potem myślą, wybaczam.

Menu w HDR wygląda dobrze i możesz sobie skonfigurować jasności, po za tym przewagą mimo wszystko jest SDR a nawet netflixowy HDR w serial często totalnie nic nie wnosi. Żywotność lampy spada drastycznie po za tym gdy nic nie oglądasz i siedzisz w ciszy napier... Tobie wentylatory.

Po za tym 1080p @4k wygląda lepiej niż natywne 4k. Więc gdzie tu sens ?

Opóźnienia w starcie można sobie skonfigurować jak komuś to przeszkadza.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, fetek napisał:

Menu w HDR wygląda dobrze i możesz sobie skonfigurować jasności

Godzinę temu, fetek napisał:

Żywotność lampy spada drastycznie po za tym gdy nic nie oglądasz i siedzisz w ciszy napier... Tobie wentylatory.

No właśnie wczoraj ustawiłem menu w HDR i dobrze wygląda, kolory bardziej nasycone chyba.
Wentylator u mnie w Epsonie czy to SDR czy HDR chyba pracuje tak samo, a i tak chodzi nie na ECO tylko Medium.
Mówisz że żywotność lampy w HDR spada? skąd ten wniosek? ktoś robił jakiś test?
ja prawie wszystko oglądam tylko w HDR/ DV.

Plusem chyba jest jak projektor ma mniej przełączania się SDR- HDR i synchronizacji obrazu, to pewnie zdrowsze w jakimś stopniu dla elektroniki, że ma mniej roboty

Edytowane przez Fanek
3 godziny temu, Fanek napisał:

Wentylator u mnie w Epsonie czy to SDR czy HDR chyba pracuje tak samo, a i tak chodzi nie na ECO tylko Medium.
Mówisz że żywotność lampy w HDR spada? skąd ten wniosek? ktoś robił jakiś test?

oczywiście że tak, przecież mocniej świeci... w Twoim przypadku: 3.500 h durability vs 5.000 h durability

U mnie ceny lampy to ~1200-1500 zł zamienniki i oryginał powyżej 2k, biorąc pod uwagę że proj jest warty mniej niż 10k to raczej nie jest żydzenie jak nasz kłamczuszek sugeruje a zwykły zdrowy rozsądek.

ja prawie wszystko oglądam tylko w HDR/ DV.

Mi w SDR brakuje tylko lepszego koloru, po za tym nie mam gdzie tego konwertować a seriale nie są tego warte.

Plusem chyba jest jak projektor ma mniej przełączania się SDR- HDR i synchronizacji obrazu, to pewnie zdrowsze w jakimś stopniu dla elektroniki, że ma mniej roboty

tia...

Mnie teraz zastanawia połączenie HDFury z projektorem który ma dobre mapowanie tonów.

Edytowane przez fetek
  • Pokaż nowe odpowiedzi