Skocz do zawartości
IGNORED

HDFury + Projektor = Dolby Vision

Rekomendowane odpowiedzi

Temat ucichł. Dla odświeżenia dodam, ze ja nadal czekam na zamówione HDfury Diva. Mam nadzieje ze po weekendzie dojdzie od Niemca 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

12 minut temu, brewka87 napisał:

Temat ucichł. Dla odświeżenia dodam, ze ja nadal czekam na zamówione HDfury Diva. Mam nadzieje ze po weekendzie dojdzie od Niemca 🙂

Chyba dlatego bo ustawiliśmy i już nie chcę się nikomu przy tym grzebać 😄
Czekamy aż dostaniesz, ciekawe czy jakieś nowe opcje są wzg Vertexa2 no i jak się Tobie sprawdzi w konwersji SDR.
A już masz wysłane i jaki kurier? z ciekawości zobaczymy w ile dni dojdzie co, nigdy nie kupowałem nic od osoby prywatnej z Niemiec, ani przez Amazona ani w ogóle

Edytowane przez Fanek
2 minuty temu, Fanek napisał:

Czekamy aż dostaniesz, ciekawe czy jakieś nowe opcje są wzg Vertexa2

On chyba nie jest nowszy względem Vertexa2. To bardziej blizniaczy model z delikatnie inną funkcjonalnością. Z wyglądu są podobne (jak nie identyczne). Mozliwe ze roznią się np tylko oprogramowaniem.

4 minuty temu, Fanek napisał:

A już masz wysłane i jaki kurier? z ciekawości zobaczymy w ile dni dojdzie

Na stronie ebay widnieje informacja ze towar wysłany ale nie ma podanego numeru do sledzenia. Przewidywany czas dostawy to 4-10 kwietnia. 

A tak a propos zamowień za granicą. Orientuje się ktoś jak to jest teraz z zakupami uzywanej elektroniki ze Stanów Zjednoczonych? Chodzi mi o cła, podatki itp opłaty. Nigdy nie kupowałem ze Stanów i nie mam pojęcia jakie mogą być koszty dodatkowe. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

a ja się zastanawiam czy nie kupić vertexa 2, akurat mam 1700 wolnego..

Fanek gratulacje za przełamanie betonowego oporu, nie da się, nie ma sensu, nie będzie różnicy, masz epsona 😛 Nie wiem ile razy sam patrzyłem na ten projekt ale zawsze go odrzucałem.

Edytowane przez fetek

Tak jak Fanek mówi, raz ustawisz i możesz zapomnieć, chyba że coś wymienisz w zestawie to kolejna próba ustawienia od nowa.

@brewka87 miałem właśnie pytać czy doszła Diva. Ze Stanów nic nie zamawiałem bezpośrednio, ale ostatnio na niemieckim amazonie kupiłem kurtkę Levisa, był trochę dlugi termin dostawy 3-4 tygodnie i się potem okazało, że wysłana z Kaliforni 🤣 Przyszło bez żadnych cel i dodatkowych przystanków, tyle że długo. Ale to nie elektronika to mogło być inaczej.

Sony XW-5000 / Kauber FRAME LITE VELVET Grey Flex 110" / Arcam AV40 + PA720 + PA410 / Panasonic DP-UB9004 / Apple TV 4K / Klipsch: 2 x RP-8000F, 1 x RP-504C, 4 x RP-500SA, 4 x PRO-180RPC, 2 x SPL-120

3 godziny temu, fetek napisał:

a ja się zastanawiam czy nie kupić vertexa 2, akurat mam 1700 wolnego..

Fanek gratulacje za przełamanie betonowego oporu, nie da się, nie ma sensu, nie będzie różnicy, masz epsona 😛 Nie wiem ile razy sam patrzyłem na ten projekt ale zawsze go odrzucałem.

1660zł z Amazona i 30 dni zwrot jak się nie sprawdzi, jest też po tyle teraz na allegro HCX (pewnie allegro zrobiło tą akcje że dokładają sprzedającemu, abym być konkurencyjnym), ale tam 14 dni zwrot, więc lepiej Amazon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No ja pisałem w moim pierwszym temacie o ekranie, po kolei nie wszystko na raz, po Zidoo przyszła kolej to sprawdzić 🙂
Z Headsstarem ogarnęliśmy to na tyle ile się dało aby nie zwariować 😆
tam jak już się pozna o co chodzi to 2 zakładki od ustawień tylko. Może to rozwiąże Twoje problemy, tylko przygotuj sobie trochę czasu na testy ustawień. Ja kupiłem z myślą aby wycisnąć więcej z obrazu.
Brewka na YT widziałem, że są jakieś inne opcje niektóre niż Vertex2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fanek
7 godzin temu, bl4ck napisał:

Tak na oko 150-200zł haraczu od 700zł wydanych 🙂

Dzięki. Chcialem wydać jakieś 10x więcej czyli przy zakupach za około 8000zł zapłacę około 2000zł "haraczu" jak go nazwałes plus przesyłka kolejny 1000 😑

Z innej beczki- Zidoo - czy ktoś używa może innego pilota do Zidoo niż ten oryginalny w pudełku?
Np. Zidoo V12 na bluetooth lub jeszcze inny?

Ukryta Zawartość

Ten oryginalny jeszcze na IR prawda? też nie zawsze łapie wam idealnie, tak że trzeba wycelować prosto w odtwarzacz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fanek
Godzinę temu, Fanek napisał:

Z innej beczki- Zidoo - czy ktoś używa może innego pilota do Zidoo niż ten oryginalny w pudełku?
Np. Zidoo V12 na bluetooth lub jeszcze inny?

Z pilotem V8 na BT od Z1000 pro działo wszystko ale testowałem tylko na podczerwień. Nie parowałem go po BT z Z30 ale z tego co czytałem to powinno wszystko działac bez problemu. Tylko u mnie akurat pilot v8 to bardzo duzy apetyt na baterie posiada.. 

10 godzin temu, Zochu91 napisał:

Fanek, napisz więcej info co udało Ci się zmienić w parametrach pod Epsona i jakie konkretne efekty uzyskałeś 

zdjęcia porównawcze obrazu DV mile widziane

wszystko masz w temacie

W dniu 6.04.2025 o 17:07, Fanek napisał:

Fetek jeszcze czy Twój player potrafi wypuścić LLDV? przypomnij co masz Shield czy inny

Jeśli oryginalny materiał posiada to tak, jeśli nie ma to nie.

Ale odpuszczam, szkoda mi teraz czasu.

Do Zidoo wypuścili na szybko patch do apk Wall poster:

Changelog:
1. Fixed Trailer Issues
2. Fixed MediaInfo loading issue
3. Fixed slow poster loading issue

@brewka87 a Tobie na Z1000 działają dobrze trailery? 
Ponoć trzeba jedną opcje wyłaczyć i temu chyba to na Z30 Pro nie działało, wieczorem to sprawdze

Diva przyszła?

4 godziny temu, Fanek napisał:

Juz dawno tego nie sprawdzałem 

4 godziny temu, Fanek napisał:

Diva przyszła?

Tak. Dzisiaj. Podłączyłem tylko do zasilania. Nie wiem czy sprzęt działa ale się włącza.

11 godzin temu, brewka87 napisał:

Juz dawno tego nie sprawdzałem 

Tak. Dzisiaj. Podłączyłem tylko do zasilania. Nie wiem czy sprzęt działa ale się włącza.

To ile dni razem szło z Niemiec od dnia wysłania? jaki kurier dostarczył pod drzwi?

40 minut temu, Fanek napisał:

To ile dni razem szło z Niemiec od dnia wysłania? jaki kurier dostarczył pod drzwi?

Kupiłem 31 marca. Niemiec wysłał 1 kwietnia. Paczkę odebrałem wczoraj na poczcie (awizowana wczoraj). Całkiem niezle biorąc pod uwagę, ze w doręczeniu brała udział nasza poczta 😉

@brewka87 miałeś czas się już pobawić?  Diva robi to co miała u Ciebie robić?

Sony XW-5000 / Kauber FRAME LITE VELVET Grey Flex 110" / Arcam AV40 + PA720 + PA410 / Panasonic DP-UB9004 / Apple TV 4K / Klipsch: 2 x RP-8000F, 1 x RP-504C, 4 x RP-500SA, 4 x PRO-180RPC, 2 x SPL-120

W dniu 10.04.2025 o 17:30, Fanek napisał:

Do Zidoo wypuścili na szybko patch do apk Wall poster:

Changelog:
1. Fixed Trailer Issues
2. Fixed MediaInfo loading issue
3. Fixed slow poster loading issue

Ponoć trzeba jedną opcje wyłaczyć i temu chyba to na Z30 Pro nie działało, wieczorem to sprawdze

Diva przyszła?

Do z9x pro też?

29 minut temu, Rybens86 napisał:

Do z9x pro też?

Wypuścili do serii 8k, czy do innych to nie wiem, musisz zajrzeć na forum Zidoo do odpowiedniego działu.

36 minut temu, Rybens86 napisał:

Do z9x pro też?

Wygląda na to że też

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, headstar napisał:

@brewka87 miałeś czas się już pobawić?  Diva robi to co miała u Ciebie robić?

Pobawiłem się chwilę w piątek ale przyznam ze urządzenie przytłacza ilością ustawień. Na początku w ogole miałem problem zeby uzyskac jakikolwiek obraz na wyjsciu hdmi. Czasem obraz jest, a po wylączeniu np odtwarzacza albo amplitunera i ponownym włączeniu jest tylko czarny obraz. Prawdopodobnie jakies ustawienie albo kupiłem uszkodzony egzemplarz 🤣 po wybraniu w zidoo wyjscia w 4k ani razu nie uzyskałem obrazu na wyjsciu divy ale moze to wina moich kabli hdmi. 

5 minut temu, brewka87 napisał:

Pobawiłem się chwilę w piątek ale przyznam ze urządzenie przytłacza ilością ustawień. Na początku w ogole miałem problem zeby uzyskac jakikolwiek obraz na wyjsciu hdmi. Czasem obraz jest, a po wylączeniu np odtwarzacza albo amplitunera i ponownym włączeniu jest tylko czarny obraz. Prawdopodobnie jakies ustawienie albo kupiłem uszkodzony egzemplarz 🤣 po wybraniu w zidoo wyjscia w 4k ani razu nie uzyskałem obrazu na wyjsciu divy ale moze to wina moich kabli hdmi. 

A jakie kategorii masz kable HDMI? Czytałem że Vertex2 jest wrażliwy na kable, tu może być tak samo. Ja u siebie akurat mam prawie wszystkie certyfikowane 2.0b i wyżej.

Wrzuć screeny z divy z menu to podpowiemy co ma być zaznaczone. Jak masz chroma w Zidoo wybrane ?

Tam jest dużo opcji, ale większość nie jest nam potrzebna i zostaje default

Edytowane przez Fanek
12 minut temu, Fanek napisał:

jakie kategorii masz kable HDMI?

Nie mam pojęcia dlatego tez nie mogę wykluczyc kabli 😜 jedyny kabel ktorego jestem pewny to ten optyczny podpięty do projektora ale podczas testow z niego nie korzystalem. Testowo do divy podlączałem monitor fullhd do wyjscia opisanego jako 1080p SDR. Gdy w zidoo ustawiam wyjscie na 4k to na wyświetlaczu divy widnieje info, ze odbiera sygnał np 4k60. Na wyjsciu niby wysyla 1080p60 ale monitor jest czarny (swieci podswietlenie i w menu monitora widac info, ze odbiera sygnał 1080p 60Hz). Tak jakby diva wysyłała do monitora czarną planszę.

Dopiero co wrociłem z pracy i jeszcze nie mam weny aby do tego usiąść ale dzięki za chęć pomocy 🙂 jak zrobię kolejne podejscie do tematu dam znac.

A jednak podlączyłem raz jeszcze, tym razem zido->diva-> projektor i od razu ruszyło 🙂 moze to moj monitor jakiś kapryśny albo faktycznie te kable. Kabel optyczny na 100% obsluguje 4k ale diva skaluje obraz do 1080p i taki obraz leci optykiem. 

Najwyzej marantza podlącze do divy dedykowanym wyjsciem hdmi-audio.

Pusciłem jakis film w hdr10 i cos takiego jest na wyświetlaczu divy

Ukryta Zawartość

Czyli chyba cos tam konwertuje 😁

Najwazniejsze ze chociaz obraz jakis na wyjsciu jest bo juz sie balem ze to popsute jest 😁

Podlączyłem wyjscie audio z divy i dziala atmos na marantzu czyli tu na szczęscie bez niespodzianek. 

Ukryta Zawartość

Co do kabli to HDFury jest kapryśne faktycznie, pisałem na AVSForum to dostałem odpowiedź, że często kable chcą ciągnąć więcej prądu niż podaje HDFury (a podaje ponoć zgodnie ze standardem). U mnie działa połączenie AppleTV -> Vertex2 -> Arcam AV40 -> Sony XW5000, ale przy połączeniu Apple TV -> Arcam -> Vertex2 -> Sony już mam problemy, dopiero włączenie formatu 4:2:0 działa, przy 4:2:2 pojawiają się błędy i momentami zanika obraz. Kabel mam optyczny 10m, ale przy testowaniu na innym działa wszystko ok, więc albo mój kabel żre za dużo prądu jak ma danych pod korek, albo przy kładzeniu gdzieś go panowie zgięli. Leży w podwieszanym suficie i za dużo roboty z wymianą. Może przy jakimś remoncie.

Panowie. Zrobić zrzut wszystkich ustawien czy wazne są jakies konkretne? Udalo mi się uruchomic konwersję hdr do sdr ale obraz jest bardzo ciemny. Poprawiają się kolory ale obraz jest jakby przekontrastowany. Tych ustawien jest tyle że nie ogarniam 😜

Pytam o to z ktorych zakladek porobic screeny bo nie chce zasmiecac wątku. 

Za obraz jasny i ciemny odpowiadają wartości nitów w zakładce HDR i DV - podaj zakłade 1 , HDR DV i może screen jakie są wszystkie zakładki (taki aby uchwycił te zakładki, może w Diva jest coś wiecej) chyba że gdzieś na youtube znajdziesz menu

• Pokaż nowe odpowiedzi