Skocz do zawartości
IGNORED

Mały zestaw do TV i Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, próbuje złożyć dla siebie pierwszy, budżetowy zestaw pod słuchanie muzyki oraz oglądania filmów na TV i komputerze.

Zamówiłem wzmacniacz Fosi Audio V3 48V i teraz szukam pod to używanych kolumn z przednim lub dolnym bas reflex bo będą stały około 10cm od ściany.

Fosi Audio V3 na razie połączę z moim DACiem do kompa ale docelowo chcę go wymienić na FIIO K11 R2R.

No i tu pytanie. Na jakie używane kolumny polować żeby to fajnie zagrało w budżecie 500-700zł za parę (maks 1000zł jeśli na prawdę warto). Raczej skłaniam się w kierunku kolumn podstawkowych ale jeśli w tej cenie będzie warto to podłogówki też uda mi się ustawić. Pomieszczenie około 24m2, muzyka rock, metal, jazz, szanty, trochę muzyki poważnej. Nie przewiduje rozkręcać głośności tak żeby wkurzać sąsiadów 🙂

Z kolumn jakie rzuciły mi się w oczy (i były w zakładanym budżecie) a były jakieś próbki brzmienia na YT i tyle ile można było z takiego nagrania wyciągnąć to podobały mi się:

• Mission 732
  • CANTON Fonum 251 DC
  • Dali 310
  • Dali Blue 3003
  • KEF Q50
  • Dali Concept 2 

Będę wdzięczny za wszystkie rady i sugestie 🙂

https://www.audiostereo.pl/topic/169764-ma%C5%82y-zestaw-do-tv-i-komputera/
4 godziny temu, MBFeniks napisał:

Na jakie używane kolumny polować

To zależy do Twojego subiektywnego kaprysu, a nie obiektywnej jakości. Musisz coś posłuchać, opisać co Ci pasuje a co nie... bez tego to jak chybił-trafił w totka.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

To zależy do Twojego subiektywnego kaprysu, a nie obiektywnej jakości. Musisz coś posłuchać, opisać co Ci pasuje a co nie... bez tego to jak chybił-trafił w totka.

Tak byłby by najlepiej, niestety jestem z małego miasta, na miejscu raczej nie ma wyboru więc szukam czegoś co ma największe prawdopodobieństwo fajnie zagrać w takim układzie 🙂

Ja bym brał te Tannoy'e - łatwe do napędzenia i nie zmęczą przy dłuższym słuchaniu.

Jeśli to te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w okolicy mogły by również:

Ukryta Zawartość

Jednak BR z tyłu, więc lepiej nie przy samej ścianie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, audioburak napisał:

Ja bym brał te Tannoy'e - łatwe do napędzenia i nie zmęczą przy dłuższym słuchaniu.

Jeśli to te:

Ukryta Zawartość

w okolicy mogły by również:

Ukryta Zawartość

Jednak BR z tyłu, więc lepiej nie przy samej ścianie.

No właśnie z właścicielem Tannoy Mercury mx3 z tego ogłoszenia rozmawiam od rana 🙂 co do koda to też je widziałem, są bliżej ale ten bas reflex z tyłu 😞

To jeszcze doradźcie jakie przewody głośnikowe wybrać do tego zestawu Fosi Audio V3 48V + Tannoy Mercury mx3, będę potrzebował po 5 metrów żeby móc je swobodnie przestawić na weekendowe seanse filmowe bez przepinania przewodów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MBFeniks

Ukryta Zawartość

Szczególnie w przypadku kolumn 8 Ohm jest absolutnie wystarczający.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Trzymajcie kciuki 🙂 Jeśli nic się nie wydarzy to w sobotę jadę po Tannoy Mercury mx3, dodatkowo od właściciela będę miał przewody głośnikowe Cambridge audio więc kolejny problem z głowy 🙂

7 godzin temu, MBFeniks napisał:

To jeszcze doradźcie jakie przewody głośnikowe wybrać do tego zestawu Fosi Audio V3 48V + Tannoy Mercury mx3,

Najtańsze.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 30.03.2025 o 21:25, MBFeniks napisał:

docelowo chcę go wymienić na FIIO K11 R2R

Zajebisty wybór. Gratuluję gustu.

Bo może być tanio ale dobrze!

Cieszę się, że moda na R2R zatacza coraz szersze kręgi. Właśnie leci "Takie Tango" z koncertu Unplugged i jakby Cugowski stał u mnie w pokoju i śpiewał. Tylko trzeba do koncertowego poziomu podkręcić głośność. Ciary normalnie! 😄 

Żaden DAC na chipie delta/sigma Ci tego nie zapewni.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ja mam radochę jak dziecko z prezentu na gwiazdkę 🙂 To mój pierwszy raz z pełnoprawnym (choć budżetowym) stereo 🙂

Mam jeszcze pytanie techniczne. Niestety mój obecny DAC nie ma żadnych wejść przez co nie podłączę całości pod telewizor. Pytanie czy Fosi Audio V3 dam radę podłączyć bezpośrednio do telewizora ? Mam stary telewizor telewizor LG 32LD450. Czy wystarczy przewód 3,5mm na RCA lub tego typu adapter ? Jak będę miał FIIO K11 R2R to on już ma wejścia i problem się rozwiąże.

to opis gniazd w telewizorze Złącza - bok

AV - wejście 1

Component+Audio -

HDMI 1 - 1.3 ver. (Simplink)

CI (Common Interface) 1

USB 2.0 1 (JPEG, MP3)

Wyjście słuchawkowe 1

Złącza - tył

RF - antenowe 1

Scart Full/Half 1/-

Component 1

Cyfrowe wyjście audio 1 (optyczne)

AV - wejście -

HDMI/HDCP

1 - 1.3 ver. (1 Port PC Mode, Simplink)

RGB D-sub (15 pin) 1

PC audio 1

LAN -

RS-232C 1 (serwisowy)

USB 2.0 -

krótki jest czas na ewentualną edycję postu 😞

Czy taki adapter wystarczy (do czasu aż kupie nowego DACa) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba potrzebujesz z wyjścia słuchawkowego - mini jack na wtyki RCA czyli raczej:

Ukryta Zawartość

Fosi ma gniazda RCA, więc potrzebujesz dwa wtyki.

Ten wymieniony przez Ciebie ma gniazda rca a do tego tylko 15 cm ...

Ukryta Zawartość

17 minut temu, audioburak napisał:

Chyba potrzebujesz z wyjścia słuchawkowego - mini jack na wtyki RCA czyli raczej:

Ukryta Zawartość

Fosi ma gniazda RCA, więc potrzebujesz dwa wtyki.

Ten wymieniony przez Ciebie ma gniazda rca a do tego tylko 15 cm ...

Chyba na to samo wychodzi - tak mi się wydaje - bo RCA-RCA mam do podłączenia z DACiem. 3,5mm z adaptera do telewizora, RCA-RCA z wzmacniacza do żeńskich RCA w adapterze. Czy coś skopciłem ?

Ukryta Zawartość

Piszesz o połączeniu TV i Fosi - stąd najprostsze połączenie ze słuchawkowego,

czyli mini jack na 2 x RCA ale na pewno wtyki, a nie gniazda.

Jak kupisz DAC to wiadomo, że np. optykiem.

Unikaj kolumn jasnych i grających technicznie gdyż to połączenie będzie bardzo mało melodyjne i nastawione raczej na laboratoryjny odsłuch. 

Z twojej listy moim zdaniem canton nie

Mission, tannoy, kefnto dobra opcja.

Które? Mateusz indywidualne preferencje. Ja swoją uwagę kierowałbym w tannoy f4 albo M4 lub nowsze kefy ale używane

W dniu 2.04.2025 o 06:56, Piotr Sonido napisał:

Unikaj kolumn jasnych i grających technicznie gdyż to połączenie będzie bardzo mało melodyjne i nastawione raczej na laboratoryjny odsłuch. 

Z twojej listy moim zdaniem canton nie

Mission, tannoy, kefnto dobra opcja.

Które? Mateusz indywidualne preferencje. Ja swoją uwagę kierowałbym w tannoy f4 albo M4 lub nowsze kefy ale używane

Czyli trafiłem chyba 🙂 w sobotę jadę po Tannoy Mercury mx3.  Do tego właściciel pozwolił przyjechać z Fosi więc będę mógł już tam podłączyć i chwilę posłuchać jak grają 🙂

Nie chce psuc Ci wizji ale jesli chodzi o Tannoy to poczytaj o roznicach miedzy M3 a mx3, to sa te same pieniadze.

Jesli bym kupowal teraz to bym celowal w te: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nie wiem w jakim sa stanie ale jesli sa w pelni sprawne to za cene mx3 masz kolumny o klase wyzej. Niekoniecznie musza Ci sie bardziej podobac, ale granie M3 a (w moim przypadku) 638 to zupelnie inny poziom.

Ewentualnie tu masz 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) M2.5, podobno tez dobre i w Twoim budzecie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, Biedronek napisał:

Nie chce psuc Ci wizji ale jesli chodzi o Tannoy to poczytaj o roznicach miedzy M3 a mx3, to sa te same pieniadze.

Jesli bym kupowal teraz to bym celowal w te: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nie wiem w jakim sa stanie ale jesli sa w pelni sprawne to za cene mx3 masz kolumny o klase wyzej. Niekoniecznie musza Ci sie bardziej podobac, ale granie M3 a (w moim przypadku) 638 to zupelnie inny poziom.

Ewentualnie tu masz 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) M2.5, podobno tez dobre i w Twoim budzecie.

U mnie podstawowa sprawa to bass reflex na przedniej ścianie kolumn bo będą stały dość blisko ściany, druga sprawa to finanse, które i tak nadszarpnąłem na różne wydatki na własne przyjemności 🙂. Dodatkowo większość osób nie wysyła kolumn a te Mx3 są blisko mnie i mogę po nie podjechać.

spacer.png

Natomiast popatrzcie na to z mojego punktu widzenia. Obecnie muzy na kompie z Tidala słucham przez kolumny komputerowe kupiona laata temu. Choć wtedy na jednym z forum poświęconemu sprzętowi audio były opisane jako komputerowe na których da się już posłuchać muzyki to jednak one przeszły już baardzo wiele i same z siebie zaczynają się sypać 🙂 Przesiadka na Fosi Audio V3 + Mx3 + mój obecny DAC 24/96 a w przyszłości FIIO K11 R2R to dla mnie przeskok jakby Neandertalczyk podbił kosmos 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I do tego maczugą 😉 

Daj sobie spokój z dalszymi poszukiwaniami bo nie wiem, czy zauważyłeś:

"zawsze można lepiej"   i jeśli coś nie spełni oczekiwań, to dopiero wtedy zaczniesz

od początku budowanie swego audio. Ciesz się muzyką, a nie gratami ...

4 godziny temu, MBFeniks napisał:

Czyli trafiłem chyba 🙂 w sobotę jadę po Tannoy Mercury mx3.  Do tego właściciel pozwolił przyjechać z Fosi więc będę mógł już tam podłączyć i chwilę posłuchać jak grają 🙂

Brzmi jak plan

A taki szybkie pytanko, jeśli dobrze rozumiem mając przewód 2xRCA na jack 3,5mm do podłączenia fosi pod telewizor to tym samym przewodem będę mógł połączyć fosi z telefonem ? 

Zastanawiam się z jakiego źródła puścić muzykę jak będę kupował kolumny a na telefonie mam Tidala z moją listą ulubionych utworów.

No jak nie, jak tak 😉 

To standardowe podłączenie każdego ( dotychczas ) telefonu ...

11 godzin temu, MBFeniks napisał:

A taki szybkie pytanko, jeśli dobrze rozumiem mając przewód 2xRCA na jack 3,5mm do podłączenia fosi pod telewizor to tym samym przewodem będę mógł połączyć fosi z telefonem ? 

Zastanawiam się z jakiego źródła puścić muzykę jak będę kupował kolumny a na telefonie mam Tidala z moją listą ulubionych utworów.

Z telefonu tak i z tv z wyjścia słuchawkowego tak. Ale to będzie katastrofalna jakość. 

Zainwestuje w wiim mini albo wiim pro który będzie robił jaki dac z tv od razu.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Z telefonu tak i z tv z wyjścia słuchawkowego tak. Ale to będzie katastrofalna jakość. 

Zainwestuje w wiim mini albo wiim pro który będzie robił jaki dac z tv od razu.

Docelowo będę miał FIIO K11 R2R który ma wejścia cyfrowe więc podepnę pod niego telewizor, natomiast zastanawiam się czy na spokojnie nie nazbierać na Wiim Ultra. Ma HDMI ARC, podepnę aktywnego suba i do tego  ma fajne zarządzanie 🙂

8 godzin temu, MBFeniks napisał:

Docelowo będę miał FIIO K11 R2R który ma wejścia cyfrowe więc podepnę pod niego telewizor, natomiast zastanawiam się czy na spokojnie nie nazbierać na Wiim Ultra. Ma HDMI ARC, podepnę aktywnego suba i do tego  ma fajne zarządzanie 🙂

Tylko pytanie zasadnicze oo co ci on skoro będziesz miał inny dac? 

Wtedy inny tani transport ci wystarczy. Jak pro. Na przykład. 

23 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Tylko pytanie zasadnicze oo co ci on skoro będziesz miał inny dac? 

Wtedy inny tani transport ci wystarczy. Jak pro. Na przykład. 

Zasadniczo FIIO K11 R2R je po prostu lepszy jakościowo, Wiim Ultra nie ma USB PC a dodatkowo ma zarządzanie dźwiękiem i możliwość kalibracji (pomijam opinie o tej kalibracji). HDMI ARC też daje dodatkowy plus 🙂

No i jestem po zakupie i pierwszym odsłuchu już u mnie w domu 🙂

Kopara mi opadła i na pewno nie wrócę już do moich komputerowych piszczałek 🙂 Fajne wyraźne wokale, nisko schodzący bas, który nie zamul a całość przyjemna muzykalna z sporą ilością detalu 🙂 (pamiętajcie, że mam przesiadkę z kolumn komputerowych)

Wszystkim dziękuję za pomoc i podpowiedzi 🙂

No ta kalibracja to taki dodatkowy gadżet, bardziej. Nie liczył bym na nią za bardzo.

Wiim ultra ma USB wiim pro nie ma. O to ci chodziło?

Ważne żebyś był zadowolony. O to chodzi w tej zabawie. Wszystkiego dobrego.