Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Audio Note 300B

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, 2A3_fan napisał:

Ani nie popieram, ani nie neguję. Trzeba sprawdzić, pomierzyć i osłuchać w tym konkretnym układzie. Znam przypadki wzmacniaczy SE które grały lepiej ze sprzężeniem niż bez, ale to żadna reguła. Z drugiej strony znam ten układ dobrze i byłem też właścicielem dwóch oryginalnycn AN KIT One z końca lat 90 i wiem, że potrafią grać wybitnie bez sprzężenia czyli z oryginalnym schematem. Niestety temat jest dyskusyjny i niejednoznaczny. 

ps. fajny avatar. Pozdrawiam "kurła"... 🙂

Tak to właśnie jest w audio , czasem zagra lepiej z sprzężeniem czasem bez , sam zwolennikiem sprzężenia zwrotnego nie jestem w układach se .

Między innymi dla tego w tych transformatorach jest dodane kilku procentowe sprzężenie cfb , które można alternatywnie wykorzystać zamiast sprzezenia globalnego. 

Polepsza ono tłumienność układu 4 razy , zmniejsza thd . 

Można wykorzystać , lecz nie trzeba , można też dać i globalne i cfb .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakoś dzisiaj chyba wolniej jarzę niż zwykle 🙂

To krótkie podsumowanie:

@Tomek 1685 Wykonałeś urządzenie wg tego schematu? Transformator od Piotra na rdzeniach RZC. Mógłbyś podać do tego schematu kilka kluczowych napięć na elementach włączając B+ na początek. Co do trafa wyjściowego to zbaraniałem do reszty bo w linku, który ja podałem jest......5k a typ transformatora to: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wykonałem wzmaka wg tego s tematu.

Ukryta Zawartość

Lampa 300B jak każda inna lampa może pracować prawidłowo z różnymi napięciami i z rożnymi transformatorami wyjściowymi.  Jedni wstawia do układu trafo  5k, inni 2k, a wzmacniacze będą działy tak samo prawidłowo. Będzie to skutkowało poziomem mocy wyjściowej i pewnie rozkładem zniekształceń, i tyle. 

Do przeanalizowania nota katalogowa 300B, gdzie ładnie przedstawiono kombinacje napięć i parametrów transformatora wyjściowego.

Ukryta Zawartość

Moja rada. Zanim zbuduje się wzmacniacz na dowolnej lampie trzeba ich trochę posłuchać.  Ja dość długo nie mogłem zdecydować się na budowę se 300B, bo mi te wzmaki nie grały. A najbardziej nie grały mi te które były najlepiej przemyślane. Teoretycznie powinno grać, bo wyciągnięto najwyższą moc, osiągnięto najniższe zniekształcenia, zastosowano najtrafa itp, a tu d..pa. Słyszałem dwa wzmaki na 300B, które zrobiły na mnie piorunujące wrażenie, jeden to Art Audio Diavolo, drugi to właśnie Meishu AN. Zdecydowałem się na ten drugi z racji tego że są na jego temat dostępne pełne informacje. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedź. Jeśli chodzi o Audio Note to zbudowałem kilka lat temu tylko dwie konstrukcje a w zasadzie jedną w dwu wariantach z nieco obniżonym anodowym. Obie były PP na EL84 i obie mi przypadły do gustu, chociaż zdażało mi się usłyszeć opinie, które wręcz te konstrukcje wyśmiewały. Ja do Audio Note mam zwyczajnie zaufanie-stąd jeśli chodzi o 300B chciałbym zacząć od opracowań z Audio Note. Nie potrzebuję dużych mocy, wzmacniacz będzie przeznaczony do współpracy z Korg T3 chyba, że coś by się w tym brzmieniu pojawiło takiego co spowoduje, że jednak trafi na półkę do pracy z ambitniejszymi źródłami dźwięku. Nie wiem jak to u mnie się wszystko toczyło ale nigdy nie budowałem SE. Zawsze kończyło się na konstrukcjach PP-tak więc będzie to mój pierwszy SE jaki mam zamiar wykonać. Jeszcze nie zacząłem a już mnie korci zmienić zasilacz (puryści już pewnie w wyobraźni  zaciskają ręce na mojej szyi 🙂 )Jeszcze chwilę się wstrzymam z potencjalnym zakupami elementów-dam sobie kilka tygodni i jak mnie nie minie 🙂 wówczas zabiorę się do roboty.

Pozdrawiam

9 godzin temu, safer napisał:

Dzięki za odpowiedź. Jeśli chodzi o Audio Note to zbudowałem kilka lat temu tylko dwie konstrukcje a w zasadzie jedną w dwu wariantach z nieco obniżonym anodowym. Obie były PP na EL84 i obie mi przypadły do gustu, chociaż zdażało mi się usłyszeć opinie, które wręcz te konstrukcje wyśmiewały. Ja do Audio Note mam zwyczajnie zaufanie-stąd jeśli chodzi o 300B chciałbym zacząć od opracowań z Audio Note. Nie potrzebuję dużych mocy, wzmacniacz będzie przeznaczony do współpracy z Korg T3 chyba, że coś by się w tym brzmieniu pojawiło takiego co spowoduje, że jednak trafi na półkę do pracy z ambitniejszymi źródłami dźwięku. Nie wiem jak to u mnie się wszystko toczyło ale nigdy nie budowałem SE. Zawsze kończyło się na konstrukcjach PP-tak więc będzie to mój pierwszy SE jaki mam zamiar wykonać. Jeszcze nie zacząłem a już mnie korci zmienić zasilacz (puryści już pewnie w wyobraźni  zaciskają ręce na mojej szyi 🙂 )Jeszcze chwilę się wstrzymam z potencjalnym zakupami elementów-dam sobie kilka tygodni i jak mnie nie minie 🙂 wówczas zabiorę się do roboty.

Pozdrawiam

Co do zasilacza, dodam tylko, jak to wieść gminna niesie, że użycie lampy prostowniczej dla U anodowego zamiast mostka powoduje że wzmacniacz lepiej gra. Natomiast użycie stabilizowanego U żarzenia w 300B likwiduje problem z brumem sieciowym.Z drugiej strony ,mówi się jednak że lampy żarzone U zmiennym pracują dłużej, jednak uważam że typowe Uż 6,3V zmienne tworzy inne warunki pracy lampy niż zasilanie jej stałym U żarzenia o wartości 6,3V, dlaczego? Chodzi o skuteczność napięcia zmiennego 6,3V względem 6,3V stałego.

Ps. Ja dywagacje, robić nie robić mam już za sobą, mam trafa więc zrobię co postanowiłem     

31 minut temu, aveton napisał:

Co do zasilacza, dodam tylko, jak to wieść gminna niesie, że użycie lampy prostowniczej dla U anodowego zamiast mostka powoduje że wzmacniacz lepiej gra. Natomiast użycie stabilizowanego U żarzenia w 300B likwiduje problem z brumem sieciowym.Z drugiej strony ,mówi się jednak że lampy żarzone U zmiennym pracują dłużej, jednak uważam że typowe Uż 6,3V zmienne tworzy inne warunki pracy lampy niż zasilanie jej stałym U żarzenia o wartości 6,3V, dlaczego? Chodzi o skuteczność napięcia zmiennego 6,3V względem 6,3V stałego.

Ps. Ja dywagacje, robić nie robić mam już za sobą, mam trafa więc zrobię co postanowiłem     

... obrazowo.

6,3 V napięcia przemiennego to 6,3 V napięcia stałego- miernik jest skalowany do mierzenia wartości skutecznej. Chyba żeby był przełączony na pomiar wartości maksymalnej, wtedy wynik dzielimy przez jakiś pierwiastek, np z dwóch. To coś jak mierzenie zawartości ,, cukru w cukrze,, w filmie z Czechowiczem😁.

A w temacie krótszej pracy lampy żarzonej prądem stałym, należy wiedzieć, że /o ile dobrze pamiętam/ na ujemnym biegunie katody wydziela się więcej ciepła i następuje jej  szybsze odparowanie. Trzeba cyklicznie zmieniać bieguny zasilania na nogach od żarzenia lampy. To samo można osiągnąć żarząc lampę prądem AC, tylko szybciej, bo 60 X /sek. Z tym, że przy takim żarzeniu będzie buczało z głośnika i żadna symetryzacja nie pomoże.

I dlatego w praktyce lampy bezpośrednio żarzone żarzymy prądem DC.

Żarzenie AC jako-tako sprawdzi się w z lampami z 2,5 V żarzeniem- poziom tętnień będzie niższy niż np od 5V / 300B/, 6,3V / 6S4S/.

Jak szybko zachodzi proces degradacji katody przy żarzeniu DC?
Może wystarczy jakiś prymitywny układ (typu mikrokontroler z wbudowaną pamięcią EEPROM), który przy każdym włączeniu wzmacniacza podłącza żarzenie przez mostek H/przekaźniki w odwrotnym kierunku niż poprzednio - czyli wzmacniacz gra jak  żarzony DC, ale w perspektywie całego życia wzmacniacza lampa będzie żarzona w obu kierunkach mniej więcej tą samą ilość czasu. Spokój umysłu osiągnięty, zalety żarzenia DC - również. 

Godzinę temu, tenkowal napisał:

Może wystarczy jakiś prymitywny układ (typu mikrokontroler z wbudowaną pamięcią EEPROM), który przy każdym włączeniu wzmacniacza podłącza żarzenie przez mostek H/przekaźniki w odwrotnym kierunku niż poprzednio - czyli wzmacniacz gra jak  żarzony DC, ale w perspektywie całego życia wzmacniacza lampa będzie żarzona w obu kierunkach mniej więcej tą samą ilość czasu. Spokój umysłu osiągnięty, zalety żarzenia DC - również. 

... mnie wystarczy, że każdy kanał ma odwrotną biegunowość napięcia żarzenia na gniazdach. Zamieniam lampy jak mi się przypomni, przeciętnie co 2-4 tyg. 

300B tak przeżyły ponad pięć lat- z tym, że chińskich nie używam, mam ruskie😁.

2 godziny temu, Lisor napisał:

... obrazowo.

6,3 V napięcia przemiennego to 6,3 V napięcia stałego- miernik jest skalowany do mierzenia wartości skutecznej. Chyba żeby był przełączony na pomiar wartości maksymalnej, wtedy wynik dzielimy przez jakiś pierwiastek, np z dwóch. To coś jak mierzenie zawartości ,, cukru w cukrze,, w filmie z Czechowiczem😁.

A w temacie krótszej pracy lampy żarzonej prądem stałym, należy wiedzieć, że /o ile dobrze pamiętam/ na ujemnym biegunie katody wydziela się więcej ciepła i następuje jej  szybsze odparowanie. Trzeba cyklicznie zmieniać bieguny zasilania na nogach od żarzenia lampy. To samo można osiągnąć żarząc lampę prądem AC, tylko szybciej, bo 60 X /sek. Z tym, że przy takim żarzeniu będzie buczało z głośnika i żadna symetryzacja nie pomoże.

I dlatego w praktyce lampy bezpośrednio żarzone żarzymy prądem DC.

Żarzenie AC jako-tako sprawdzi się w z lampami z 2,5 V żarzeniem- poziom tętnień będzie niższy niż np od 5V / 300B/, 6,3V / 6S4S/.

Dziękuję za informację, jak widać "Amerykę odkrywam", kolejny raz 🙂

19 minut temu, Lisor napisał:

... mnie wystarczy, że każdy kanał ma odwrotną biegunowość napięcia żarzenia na gniazdach. Zamieniam lampy jak mi się przypomni, przeciętnie co 2-4 tyg. 

300B tak przeżyły ponad pięć lat- z tym, że chińskich nie używam, mam ruskie😁.

Ja pomyślałem o układzie cyklicznie zmieniającym biegunowość DC na żarzeniu podczas włączania wzmacniacza,  pytanie czy warto i o jaki czas wydłuży to czas pracy lampy?

3 godziny temu, tenkowal napisał:

Temat często poruszany. Na forum za którego podanie nazwy dostaje się tu bana fachowcy twierdzą, że degradacja katody na skutek zasilania długotrwale prądem stałym jest przesadnie demonizowana. Niemniej jeżeli komuś ta argumentacja nie wystarcza to sposobów na odwrócenie sytuacji jest kilka a Tomek podał jeden z nich. Bardzo prawdopodobne, że porządna symetryzacja załatwi sprawę. A co podaje DTR-ka odnośnie żarzenia?

Nie bardzo "pojechałem" w temacie bo oczywiście symetryzacja zasilania ma się nijak do skracania życia przy zasilaniu żarzenia prądem stałym. Oczywiście chodziło mi o przydźwięk sieciowy eliminowany w ten sposób przy zasilaniu prądem przemiennym. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Wg mnie eliminacja przydźwięku poprzez min. zasilanie układu żarzenia prądem stałym daje najlepsze wyniki

Edytowane przez safer
6 godzin temu, aveton napisał:

Dziękuję za informację, jak widać "Amerykę odkrywam", kolejny raz 🙂

Ja pomyślałem o układzie cyklicznie zmieniającym biegunowość DC na żarzeniu podczas włączania wzmacniacza,  pytanie czy warto i o jaki czas wydłuży to czas pracy lampy?

... ma być prosto, bo po co sobie komplikować życie kolejną płytką z elementami, którą trzeba wykonać, zmieścić, zasilić. Mnie wystarczy ,,zwykły proszek,, . Odwrotna biegunowość w podstawkach załatwia sprawę. Moje bańki żyją ponad pięć lat😁. A jak się ma stopień sterujący bezpośrednio żarzony- u mnie - to schody zaczynają być bardziej strome.

Jeśli Kolega ma gotowy projekt ,,odwracacza biegunowości,, to chętnie obejrzę.

34 minuty temu, Lisor napisał:

... ma być prosto, bo po co sobie komplikować życie kolejną płytką z elementami, którą trzeba wykonać, zmieścić, zasilić. Mnie wystarczy ,,zwykły proszek,, . Odwrotna biegunowość w podstawkach załatwia sprawę. Moje bańki żyją ponad pięć lat😁. A jak się ma stopień sterujący bezpośrednio żarzony- u mnie - to schody zaczynają być bardziej strome.

Jeśli Kolega ma gotowy projekt ,,odwracacza biegunowości,, to chętnie obejrzę.

Proszę bardzo coś na szybko, prosto ale półautonatycznie 😉 

Przełącznik na 250V  / 3 sekcyjny / 3 pozycyjny -> +- / 0 / -+ 

Jedna z trzech sekcji jako włącznik zasilania L, góra i dół

Pozostałe dwie sekcje zmiana polaryzacji góra lub dół

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

W schemacie AudioNote kit.1 zasilanie żarzenia lamp 300B odbywa się przez zasilacz stabilizowany na układzie 7805 który daje na wyjściu 5V DC  przy U wej. 7,5V AC. Lmpa 300B potrzebuje do grzania (DC) 5V / (DC)1.2A   W swoim dual mono chciałbym zastosować dwa gotowe moduły z tego żródła :   

Ukryta Zawartość

lub:     

Ukryta Zawartość

W schemacie oryginalnym zastosowany jest inny układ stabilizujący 7805, w tych  z linku LM317, mocowo są podobne, w obu przypadkach dla bezpieczeństwa należy zastosować większy radiator,  lampa 300B pożera  1200mA. Dobrze kminię?

A może jest na forum chętna osoba z doświadczeniem i wiedzą aby zaprojektować PCB do 2 zasilaczy na lampach prostowniczych 5U4GB wówczas nie kombinował bym z gotowymi modułami, schemat zasilacza poniżej (uklad wzmacniacza bedzie montowany metodą powietrzną)

audionote 300B kit 1 schemat.jpg.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez aveton

... na gotowych płytkach od Audena to akurat nie robiłem zasilania, ale na płytkach od AVT jak najbardziej. Te ostatnie miały problem z nadmiernym grzaniem kondensatorów od radiatora. Myślę, że audenowskie chociaż trochę  lepiej wykonane będą zachowywać się podobnie.

Rozwiązałem to robiąc własne zasilacze na stabilizatorach typu LDO, które zasilałem możliwie najniższym napięciem. Najlepiej kupić 5V LDO i doświadczalnie do obciążenia dobrać napięcie transformatora. 

Zastępczo🤣, dobre rezultaty dawało podlutowanie elektrolitów od strony druku😁. Zwiększał się gabaryt płytki, ale opiekania kondensatorów nie było.

405V-415V

12 godzin temu, Lisor napisał:

... na gotowych płytkach od Audena to akurat nie robiłem zasilania, ale na płytkach od AVT jak najbardziej. Te ostatnie miały problem z nadmiernym grzaniem kondensatorów od radiatora. Myślę, że audenowskie chociaż trochę  lepiej wykonane będą zachowywać się podobnie.

Rozwiązałem to robiąc własne zasilacze na stabilizatorach typu LDO, które zasilałem możliwie najniższym napięciem. Najlepiej kupić 5V LDO i doświadczalnie do obciążenia dobrać napięcie transformatora. 

Zastępczo🤣, dobre rezultaty dawało podlutowanie elektrolitów od strony druku😁. Zwiększał się gabaryt płytki, ale opiekania kondensatorów nie było.

Skłaniam się ku pomysłowi aby wykonać PCB zasilacza w dual mono na jednej płytce,  zamiast 2 x stabil.7805 - 1,5A zastosować LM1085-5.0 NOPB - 3A

Ponawiam więc pytanie czy jest na forum osoba a takich mozliwościach, czy też zna kogoś takiego?

1 godzinę temu, aveton napisał:

405V-415V

Skłaniam się ku pomysłowi aby wykonać PCB zasilacza w dual mono na jednej płytce,  zamiast 2 x stabil.7805 - 1,5A zastosować LM1085-5.0 NOPB - 3A

Ponawiam więc pytanie czy jest na forum osoba a takich mozliwościach, czy też zna kogoś takiego?

... 405-415 V B+ to może w przypadku tego wzmacniacza- wg oryginalnego KIT-u i na jego TG- jest właściwe, ale w przypadku wariacji na temat może być przymało. 65-75 V na katodzie+ 10 V spadku na R głośnikowca pozostawia średnio 330 V Ua-k - mało. To dobre do zasilania 6S4S. Robiłbym zasilacz przynajmniej na 430-450 V  pod obciążeniem lub  nawet na  500V - nie zaszkodzi. Można wtedy skutecznie zmieniać punkt pracy, zmieniać TG liczone na inne Ra. Poza tym takie 500 V to całkiem przyzwoite napięcie do zasilania ,, małych,, lamp.

Ewentualną nadwyżkę zasilania zawsze można zagospodarować rozbudowaniem zasilacza o dodatkowy człon- CLC+LC lub dać dławik na początku- LC... Trafo sieciowe może też mieć odczepy, np 350V, 400 V.

Zasilania w praktyce nigdy nie za wiele😁.

2 minuty temu, Lisor napisał:

... 405-415 V B+ to może w przypadku tego wzmacniacza- wg oryginalnego KIT-u i na jego TG- jest właściwe, ale w przypadku wariacji na temat może być przymało. 65-75 V na katodzie+ 10 V spadku na R głośnikowca pozostawia średnio 330 V Ua-k - mało. To dobre do zasilania 6S4S. Robiłbym zasilacz przynajmniej na 430-450 V  pod obciążeniem lub  nawet na  500V - nie zaszkodzi. Można wtedy skutecznie zmieniać punkt pracy, zmieniać TG liczone na inne Ra. Poza tym takie 500 V to całkiem przyzwoite napięcie do zasilania ,, małych,, lamp.

Ewentualną nadwyżkę zasilania zawsze można zagospodarować rozbudowaniem zasilacza o dodatkowy człon- CLC+LC lub dać dławik na początku- LC... Trafo sieciowe może też mieć odczepy, np 350V, 400 V.

Zasilania w praktyce nigdy nie za wiele😁.

405V - 415V To odpowiedź na pytanie kolegi Safera "Ile wynosi B+ tego wzmacniacza?";)

Trafa TS od Pana Przemka z Trafan wg. opisu dają 440V AC tak więc będzie z czego zbijać U DC na B+

Lisor mając na uwadze Twój staż na forum, pytanie kieruję również do Ciebie, w domyśle nie ma informacji że ma być "DARMO" : )

2 godziny temu, aveton napisał:

405V-415V

To co to za dual mono wtedy

14 minut temu, krolewicz napisał:

To co to za dual mono wtedy

Wspólna jedynie przestrzeń na laminacie PCB z dwoma odrębnymi układami zasilaczy. Z punktu widzenia schematu będą to odrębne wzmacniacze, takie dual mono  elekrycznie, wszystko razy 2,  to co bedzie wspólne to jedynie obudowa, oraz wspólny potencjometr głosności dla kanałów P+L

Nie robię 2 oddzielnych bloków, ponieważ nie chcę przedwzmacniacza jako kolejnego klocka lub 2 odzielnych regulacji głośności 

Edytowane przez aveton
1 minutę temu, aveton napisał:

Wspólna jedynie przestrzeń na laminacie PCB z dwoma odrębnymi układami zasilaczy. Z punktu widzenia schematu będą to odrębne wzmacniacze, takie dual mono  elekrycznie, wszystko razy 2,  to co bedzie wspólne to jedynie obudowa, oraz wspólny potencjometr głosności dla kanałów P+L

Nier robię 2 oddzielnych bloków, ponieważ nie chcę przedwzmacniacza jako kolejnego klocka lub 2 odzielnych regulacji głośności 

zle zrozumiałem, sorry, mam wzmacniacz w takim układzie jak mówisz ale na el34 (dual mono w jednej obudowie)

1 minutę temu, krolewicz napisał:

zle zrozumiałem, sorry, mam wzmacniacz w takim układzie jak mówisz ale na el34 (dual mono w jednej obudowie)

Dokładnie tak, mam taki PP na kt88 o nazwie Music Angel

Godzinę temu, aveton napisał:

405V - 415V To odpowiedź na pytanie kolegi Safera "Ile wynosi B+ tego wzmacniacza?";)

Trafa TS od Pana Przemka z Trafan wg. opisu dają 440V AC tak więc będzie z czego zbijać U DC na B+

Lisor mając na uwadze Twój staż na forum, pytanie kieruję również do Ciebie, w domyśle nie ma informacji że ma być "DARMO" : )

... czy 440 V jest napięciem właściwym ?

To zależy od; budowy uzwojenia -1 X 440 V lub symetryczne 2 X 440 V i samego prostownika. W pierwszym przypadku do prostowania tylko krzem, w drugim próżnia lub krzem. Napięcia oczywiście będą inne.                                                             

W układzie z lampą spadki napięcia trzeba wstępnie oszacować z charakterystyki lampy i budowy członu filtrującego. CLC lub LC. Może być, że lampowy prostownik nie wyrobi, bo potrzeba 500V zmiennego. Osobiście robię układ próbny, obciążam nominalnie i dopiero zamawiam trafa.

W przypadku za niskiego napięcia problem można rozwiązać zastosowaniem zamiast lampy próżniowej gazotronu . Taka bąńka ma stały spadek napięcia/ kilkanascie voltów/, niezależny od obciążenia. Niektóre typy mają bliźniaczy wygląd do 5U4, identyczne żarzenie, podobny prąd i ładnie świecą na fioletowo. Zamiana próżni na rtęć lub xenon daje zysk 20-30 V.

Są ruskie, zdaje się RG 1/250 ?  Typ do sprawdzenia w wątku o 300B, szukając od końca😁.

17 minut temu, Lisor napisał:

... czy 440 V jest napięciem właściwym ?

To zależy od; budowy uzwojenia -1 X 440 V lub symetryczne 2 X 440 V i samego prostownika. W pierwszym przypadku do prostowania tylko krzem, w drugim próżnia lub krzem. Napięcia oczywiście będą inne.                                                             

W układzie z lampą spadki napięcia trzeba wstępnie oszacować z charakterystyki lampy i budowy członu filtrującego. CLC lub LC. Może być, że lampowy prostownik nie wyrobi, bo potrzeba 500V zmiennego. Osobiście robię układ próbny, obciążam nominalnie i dopiero zamawiam trafa.

W przypadku za niskiego napięcia problem można rozwiązać zastosowaniem zamiast lampy próżniowej gazotronu . Taka bąńka ma stały spadek napięcia/ kilkanascie voltów/, niezależny od obciążenia. Niektóre typy mają bliźniaczy wygląd do 5U4, identyczne żarzenie, podobny prąd i ładnie świecą na fioletowo. Zamiana próżni na rtęć lub xenon daje zysk 20-30 V.

Są ruskie, zdaje się RG 1/250 ?  Typ do sprawdzenia w wątku o 300B, szukając od końca😁.

Trafa zostały zrobione dokładnie pod Kit.1 AN z dodatkowym uzwojeniem  dla ujemnego sprzężenia katodowego, bedzie ono wpiete w katodę 300B. Zanim  powstały, zostały zasymulowane w takim ukladzie, wyszło bardzo dobrze, to sprzężenie to opcja-, może grać z nim może bez, ale dużo lepiej wyszło z nim. Trafan wiedział co robi,  a robił je właśnie pod układ AN Kit.1. Jeżeli potrzebna dokładna wiedza o tych trafach, proszę pytać u Trafana 😉

Edytowane przez aveton
  • Pokaż nowe odpowiedzi