Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-900HNE z Polk Audie Signature ES60 czy Fyne Audio F501 ?

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, Rafalll napisał:

A tak na poważnie, to szukam zestawu nowego, zapieczętowanego, ze sklepu. Polk R600 dobrze wpisują się w moje oczekiwania ale na taki (nowy) zestaw z Denonem PMA 900HNE mógłbym przeznaczyć maks. 8500 zł i ani złotówki więcej. Może na Black Friday uda mi się wynegocjować taką cenę

na olx dostaniesz nowki, jak mowilem to sa z ibooda czyli sklep z Holandii, teraz kupujesz i masz zestaw za 7k, a dwa cos sie uparl na tego denona?

Edytowane przez ryback
10 godzin temu, ryback napisał:

na olx dostaniesz nowki, jak mowilem to sa z ibooda czyli sklep z Holandii, teraz kupujesz i masz zestaw za 7k, a dwa cos sie uparl na tego denona?

Bo ma dobry stosunek jakości dźwięku i funkcji do ceny... A słucham wyłącznie Tidala więc dobrze wpasowuje się w moje oczekiwania. 

39 minut temu, Rafalll napisał:

Bo ma dobry stosunek jakości dźwięku i funkcji do ceny... A słucham wyłącznie Tidala więc dobrze wpasowuje się w moje oczekiwania. 

rozumiem ze go sluchales, bo to 50 wat nie wrozy na papierze ze dobrze wysteruje bas

6 minut temu, ryback napisał:

rozumiem ze go sluchales, bo to 50 wat nie wrozy na papierze ze dobrze wysteruje bas

To co w takim razie zamiast ? Wchodzi w grę zakup wyłączanie w polskich sklepach lub na Amazon ... za OLX i IBOOD dziekuję 

9 minut temu, Rafalll napisał:

To co w takim razie zamiast ? Wchodzi w grę zakup wyłączanie w polskich sklepach lub na Amazon ... za OLX i IBOOD dziekuję 

kup, sprawdz jak bedzie to gralo u ciebie, jak sie nie sprawdzi to oddasz,  albo sie przejedz i posluchaj, ja ci niestety nie powiem co fajnego mozesz miec z pl sklepow bo jak cos kupuje to patrze gdzie najtaniej :), ale faktem jest ze do 4k to ciezko o lepsze kolumny niz te r600, ktore u nas kosztuja 6k i wiecej, czasem uda sie upolowac w podobnych pieniadzach MA bronze 500

12 godzin temu, Rafalll napisał:

A tak na poważnie, to szukam zestawu nowego, zapieczętowanego, ze sklepu. Polk R600 dobrze wpisują się w moje oczekiwania ale na taki (nowy) zestaw z Denonem PMA 900HNE mógłbym przeznaczyć maks. 8500 zł i ani złotówki więcej. 

Rozważałem jeszcze Yamaha as 701, Musical Fidelity M2Si, Cambridge Audio CXA61, Audiolab 6000, Pioneer A40 i poza tym nie widzę nic uczciwego w cenie 3000 zł.

8 minut temu, ryback napisał:

kup, sprawdz jak bedzie to gralo u ciebie, jak sie nie sprawdzi to oddasz,  albo sie przejedz i posluchaj, ja ci niestety nie powiem co fajnego mozesz miec z pl sklepow bo jak cos kupuje to patrze gdzie najtaniej :), ale faktem jest ze do 4k to ciezko o lepsze kolumny niz te r600, ktore u nas kosztuja 6k i wiecej, czasem uda sie upolowac w podobnych pieniądzach MA bronze 500

.... w podobnych pieniądzach MA500 ???

Za 6500 można w polskim sklepie kupić cały zestaw : Denona pma 900 + parę Monitor Audio Bronze 500, prosto spod igły, w zapieczętowanych kartonach. 

... i mocno się nad tym zastanawiam.

Edytowane przez Rafalll

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uzupełniasz ten set streamerem i jeszcze możesz być w budżecie ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

16 minut temu, Rafalll napisał:

Rozważałem jeszcze Yamaha as 701, Musical Fidelity M2Si, Cambridge Audio CXA61, Audiolab 6000, Pioneer A40 i poza tym nie widzę nic uczciwego w cenie 3000 zł.

.... w podobnych pieniądzach MA500 ???

Za 6500 można w polskim sklepie kupić cały zestaw : Denona pma 900 + parę Monitor Audio Bronze 500, prosto spod igły, w zapieczętowanych kartonach. 

... i mocno się nad tym zastanawiam.

pochwal sie gdzie sprzedaja tak tanio MA500, bo wychodzi jakies 3500 🙂

12 minut temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Za małe głośniczki ... Takie jak w R600 to minimum. Mój ideał to R700

6 minut temu, ryback napisał:

pochwal sie gdzie sprzedaja tak tanio MA500, bo wychodzi jakies 3500 🙂

Kolega podsunął linka z tego sklepu ... Sprawdzałem przed chwilą - dokładnie 6590 zł 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rafalll
4 minuty temu, Rafalll napisał:

Kolega posunął linka z tego samego sklepu 

wow widze, no to ci powiem ze cena super, bralbym i testowal, zobacz ile same kolumny u nich kosztuja

R600 vs R700 nawet wg danych producenta są niemal identyczne, ale jak na imprezy,

to na pewno R700 sprawdzą się lepiej. Parametr - 6dB zasięgu basu dla wszystkich

trzech modeli różni się zaledwie o 2 Hz 😉   Co dziwne bardzo ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

24 minuty temu, audioburak napisał:

R600 vs R700 nawet wg danych producenta są niemal identyczne, ale jak na imprezy,

to na pewno R700 sprawdzą się lepiej. Parametr - 6dB zasięgu basu dla wszystkich

trzech modeli różni się zaledwie o 2 Hz 😉   Co dziwne bardzo ...

Fizyki Pan nie oszukasz ... ogromna różnica powierzchni membran robi swoje ... a że papier przyjmuje wszystko 

na bank roznica bedzie w spl ogolnym i spl na najnizszych rejestrach, ale czy warta doplaty ok 4000 zl?:>

po drugie Rafal jaki masz metraz? bo nie sztuka wsadzic wielkie kolumny a takie sa r700 do 20 metrow 😄

ok doczytalem ze 30m, ja mam 35m2 plus otwarta kuchnia, korytarz i robi sie z 50m2 i czy potrzebne mi sa wieksze to bym nie powiedzial 🙂

Edytowane przez ryback
4 godziny temu, ryback napisał:

na bank roznica bedzie w spl ogolnym i spl na najnizszych rejestrach, ale czy warta doplaty ok 4000 zl?:>

po drugie Rafal jaki masz metraz? bo nie sztuka wsadzic wielkie kolumny a takie sa r700 do 20 metrow 😄

ok doczytalem ze 30m, ja mam 35m2 plus otwarta kuchnia, korytarz i robi sie z 50m2 i czy potrzebne mi sa wieksze to bym nie powiedzial 🙂

Kolumna z dwoma głośnikami 6,5 cala to rzeczywiście takie bezpieczne minimum nawet przy 30 m2, bo istotna jest także odległość miejsca odsłuchu .... 

A tak z innej beczki to patrząc teraz na promocję Pioneer a40 w marketach RTV (w ratach wychodzi ok. 1580 zł) i jego recenzje w Audio Video to grzechem by było kupić jakikolwiek inny / droższy wzmacniacz. Do tego BARDZO chwalone przez WSZYSTKICH recenzentów Pylon Audio Pearl 27 i mamy za 4580 zł zestaw marzeń ... czyli za mniej niż niektórzy wydają na zestaw podstawek pod kable głośnikowe.

Edytowane przez Rafalll

PS np. 

Ukryta Zawartość

Potrzeba min. 2 szt. pod kabel co daje 5600 zł 

Ukryta Zawartość

Jakby cena dwóch wzmacniaczy Yamahy, ale kto bogatemu ... 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, audioburak napisał:

Jakby cena dwóch wzmacniaczy Yamahy, ale kto bogatemu ... 😉 

Ukryta Zawartość

Czytałem już ten test ... Jeden i drugi w swoim przedziale to zacne i uczciwe wzmacniacze.

Ja mam bardzo wysłużonego Pioneera A30, który w środku wygląda jak dual mono a ten A40 jakoś tak mizernie ... pomimo to mówią, że A40 jest nieco lepszy niż A30. Jeśli A40 grałby chociażby tak samo jak A30 to kupił bym bez wahania ... może w końcu uda mi się znaleźć trochę czasu na umówienie się na odsłuchy.

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, ryback napisał:

a ja nie kumam skad takie opisy jak ten wzmak ma 30 wat :DDDD ktos se chyba jaja robi

... bo to chyba wszystko ściema ... 

Ukryta Zawartość

Wystarczy znajomość podstaw fizyki dotyczącą wpływu (niewystarczającej) masy (kabli) na (ich bliską zeru) bezwładność (na podstawkach) aby wiedzieć, że podstawki pod kable akustyczne to w 100% placebo, za które niektórzy płacą 5 000 czy 10 000 zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rafalll
11 minut temu, Rafalll napisał:

... bo to chyba wszystko ściema ... 

Ukryta Zawartość

Wystarczy znajomość podstaw fizyki dotyczącą wpływu (niewystarczającej) masy (kabli) na (ich bliską zeru) bezwładność (na podstawkach) aby wiedzieć, że podstawki pod kable akustyczne to w 100% placebo, za które niektórzy płacą 5 000 czy 10 000 zł.

hehe ale ja pisze o a40, a te podkladki to wiadome ze dla jelenia 😄

Ukryta Zawartość

20 minut temu, ryback napisał:

hehe ale ja pisze o a40, a te podkladki to wiadome ze dla jelenia 😄

Wiem.

Chodzi o to, że te same osoby (nie chodzi konkretnie o badabum) recenzują wzmacniacze, kolumny ... i podkładki pod kable i to wszystko równie mocno chwalą ... więc jaka jest wiarygodność ich testów ? 

PS Za te herezje i bezeceństwa, które tu wypisuję nikt mi już nie pomoże w wyborze sprzętu 

Edytowane przez Rafalll

Lepiej wróć do początku i rezygnując z Denona kup wzmacniacz z Signature ES60.

A ponieważ widać z treści wyrażanych pragnień 😉 że priorytetem jest dla Ciebie

poważny bas, to minimum jest A S701, coś z Musicala, albo np. jakaś klasa D.

5 godzin temu, audioburak napisał:

Lepiej wróć do początku i rezygnując z Denona kup wzmacniacz z Signature ES60.

A ponieważ widać z treści wyrażanych pragnień 😉 że priorytetem jest dla Ciebie

poważny bas, to minimum jest A S701, coś z Musicala, albo np. jakaś klasa D.

Yamaha tak, Musical M2SI ... mimo tej pustki w środku trzeba też dać mu szansę a klasa D nie, bo nie ma chyba zbyt dobrej "przestrzeni" i trochę po macoszemu traktuje soprany... choć ciągnie mnie aby posłuchać NAD C368 + ... no właśnie co ? ... coś jasnego i przestrzennego ? FA501 ? 

W dniu 6.04.2025 o 11:21, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Ale to są malutkie podłogowe 😕

W dniu 6.04.2025 o 11:29, Rafalll napisał:

Kolega podsunął linka z tego sklepu ... Sprawdzałem przed chwilą - dokładnie 6590 zł 

To dobra cena. Urywają na maksa pewnie z Denona i ile się da byłem mieć co zarobić na MA. 

Warto sprawdzić 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Rafalll napisał:

Yamaha tak, Musical M2SI ... mimo tej pustki w środku trzeba też dać mu szansę a klasa D nie, bo nie ma chyba zbyt dobrej "przestrzeni" i trochę po macoszemu traktuje soprany... choć ciągnie mnie aby posłuchać NAD C368 + ... no właśnie co ? ... coś jasnego i przestrzennego ? FA501 ? 

nie skreslaj klasy D, jeszcze by cie milo zaskoczyla 😄 zwlaszcza w porownaniu do tych wzmakow co chcesz kupic 😄

Dokładnie Panie Ryback 🙂 w ogóle nie wiem, dlaczego tak piszą o klasie D, ktoś kiedyś powypisywał głupoty i teraz jest powielane,tak jak że klasa D gra cyfrowo 🧐

Absolutnie nie wszystkie ale akurat ten nad a mu nie robi. Jest po prostu klasycznym normalnym wzmacniaczem. 

Roksan swego czasu kupił taki projekt oxygene. Wzmacniacz pracujący w klasie d dual Mono z dwoma dużymi trafami.

Miałem okazję go posiadać bardzo krótki czas i powiem szczerze No bardzo ciekawie i fajnie to grało. Nie miało takiej naleciałości jak tanie chińczyki D

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Absolutnie nie wszystkie ale akurat ten nad a mu nie robi. Jest po prostu klasycznym normalnym wzmacniaczem. 

Roksan swego czasu kupił taki projekt oxygene. Wzmacniacz pracujący w klasie d dual Mono z dwoma dużymi trafami.

Miałem okazję go posiadać bardzo krótki czas i powiem szczerze No bardzo ciekawie i fajnie to grało. Nie miało takiej naleciałości jak tanie chińczyki D

tez slyszalem tego oxygen i gral super, teraz za 3k mozna go wyrwac 🙂

2 godziny temu, ryback napisał:

tez slyszalem tego oxygen i gral super, teraz za 3k mozna go wyrwac 🙂

Jak za darmo serio. Rodacy go sprowadzali z UK stąd tak niskie ceny na rynku wtórnym. On nigdy nie był u nas popularny i nigdy nie był sprzedawany tanio. A świetne brzmienie i konstrukcja.

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Jak za darmo serio. Rodacy go sprowadzali z UK stąd tak niskie ceny na rynku wtórnym. On nigdy nie był u nas popularny i nigdy nie był sprzedawany tanio. A świetne brzmienie i konstrukcja.

wolałbym zostać przy bardziej "tradycyjnych" komponentach ...

Czy mógłby każdy z Panów podać swój typ - zestaw - spośród poniższych komponentów ? 

(założenia i oczekiwania : pow. 30m2, źródło TIDAL (posiadam do wykorzystania Wiim mini i DAC Cambridge`a), muzyka : filmowa i rockowa, niski bas i dobra przestrzeń (głębia), podkreślone skraje pasma przy jednoczesnej dobrej czytelności średnicy (optymalny kompromis), dobre wrażenia przy oglądaniu filmów - zamiast zestawu kina domowego ; tylko rynek pierwotny, budżet ok. 6500 zł)

Denon PMA 900 HNE, Yamaha A-S701, Musical Fidelity M2SI, Cambridge Audio CXA61 i ... NAD C368 ?

Polk Audio Signature ES60, Monitor Audio Bronze 500, Fyne Audio F501 i ... Polk Audio Reserve 600 ? (warto do nich dopłacić 1000 zł / szt. ?)

Jeśli Wasze typy będą mniej więcej się pokrywać to bardzo ułatwiło by mi dokonanie bezpiecznego wyboru ... a przynajmniej porządne skoncentrowanie się na bardzo wąskim gronie do odsłuchu.

Edytowane przez Rafalll
  • Pokaż nowe odpowiedzi