Skocz do zawartości
IGNORED

CA 500 i AE EVO 3 Co dalej?

pawelm

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj w sklepie bylem na odsluchu ( okolo 2 godzin)....i to nie zagralo. Plany byly nawet czytelne ale powierza bardzo bardzo malo i zimno ...nawet grama emocji nie dalo sie wyczuc. Nastepna proba bedzie moze z 2ma koncowkami CA kto wie. Chce miec kolumny raczej 3 drozne ktore moglbym trzymac przy zmianie wzmaka ( a i teraz mam mozliwosc czasami przez kilka godzin miec znacznie lepszego wzmaka i go posluchac) wiec Omeg nie chce. Slucham jazzu i klasyki. Czy ktos moze mi w temacie kolumn do 3 tys cos poradzic?

https://www.audiostereo.pl/topic/1698-ca-500-i-ae-evo-3-co-dalej/

czy te Aegisy były dotarte, czy wyjęte z kartonu??

tak czy inaczej - KONIECZNIE posłuchaj kombinacji A500 z ESA Ostinato 2000. Kolumny kosztuja dokładnie 3000zł, a w ich brzmieniu powinno pojawic się wszystko to, czego nie znalazłeś w AE

AE byly podobno wygrzane ale pacany ( nie napisze gdzie ) nie byli wstanie znalezc srobek i podstawa z kolcami lezala obok.

Wczesniej AE zagraly niezwyklym dzwiekiem z NADem chyba 300 ( ale byla to nie znana mi muzyka i no i zdecydowanie lepszy piecyk) i wypadly po 30min sluchania calkiem calkiem wiec wziolem klocki i znowu obciach

w jednym ze sklepów w P-niu sprzedaja duzo zestawów CA500 +Vivace - klienci którzy wybieraja te zestawy chwala ogólna witalnośc i zywość brzmienia tego zestawu. Więc to nie jest tak, że to "nie zagra" - jednym sie podoba , innym nie. Znów wracamy tu do kwestii preferencji.

Jak dla mnie - to zestawienie gra zbyt jasno i lekko. Ale to juz wynika z charakteru tych kolumn - tak sa zestrojone. Kiedyś słuchałem ich z NADami C320 i C521, i na płycie Dire Straits "On Every Street", wejscia gitary Knopflera dosłownie zagluszały reszte instrumentów.

kiedyś wysłałem maila do AudioAcademy z pytaniem jaki wzmacniacz w cenie ok 2kzł dobrze zagra z Hyperionami. Panowie polecaja A500, na to zestawienmie decyduje się wielu klientów. Drugie tyle wybiera C320 lub 350 NADa.

Gość andrea29->pawelm

(Konto usunięte)

Moje zdanie w tej kwestii:

1. zgadzam się z Arkiem.

2. ESA Vivace - nie !!!.

3. Mam Tabletki (ponad 2 lata) i polecam je z II ręki. / Nie wiem, ile takie kosztują. / Spróbuj chociaż ich posłuchać - moze to będzie to, jak w moim przypadku. Wygrały wtedy z VA Haydn i Dynaudio 52. Nie miałem żadnych wątpliwości, że taki dźwięk mi pasuje. Może i Tobie się spodoba ?

4. Nie wiem, co lubisz i czego oczekujesz.

5. Spróbuj Ostinato lub czegoś z AA.

6. Posłuchj więcej zestawów, aż sam zobaczysz, że Cię coś w końcu ruszy. Nad cieniasami nie ma co się rozczulać - szukaj dalej swego brzmienia.

Czas start.

Powodzenia.

Uważam, że CA nie nadaje się do poważki. Podłogowe AE grają ponoć świetnie z wzmakami Regi(patrz test w A/V). Do 3kzł. warto też plecić ampy Audio Analogue Puccini, nowego Creeka50 i Thule60. Z kolumn świetnie grają ponoć Phonary z nowej serii. Jeśli możesz przekroczyć 3kzł polecma Avance Dana(!) i Dynaudio 62.

Dzieki za wsparcie

W tej chwili mam Totem Mite i srednica i przestrzen sa bardzo ladne ( slyszalem jednak Model 1 ze sfinxem no i gralo bosko ale do combo) Teraz chce cos co bedzie nie skompresowane przy orkiestrze hmm i jak bysmy jeszcze do tego dodali chór oj oj to trza do tego podlogowce, a tym bardziej ze mam jakies 30 m chociaz na poddaszu

Sorki - umkło mi ;-)

Do jazzu Tabletki są ok. Do klasyki - na 100% nie wiem, bo za mało jej słuchałem.

Wstęp do Toccaty i fugi d-moll, Bacha, powalił mnie powtórnie na kolana, zważywszy, co potrafią i, że to standowe pudła.

Czyli mnie się podobało, choć do takiej muzy pewnie koledzy wskażą lepsze - np. Ostinato, o których słyszałem wiele dobrego.

Twój wybór.

/ Jednak teraz, bez wcześniejszych obaw kupię sobie w Oliwie muzykę organową i odtworzę na moim budżeciku ;-) Klasyki nie słucham prawie wcale. /

• 4 tygodnie później...

Po kilku odsluchach doszedlem do kolumn ktore kiedys odrzucilem a mianowicie Monitor Audio Silver 5i. Kiedys zagraly zbyt rokowo a teraz...z kablem blue haven, stozkami pod wzmacniacz (CA500) swietnie. Tylu szczegolow nigdy wczesniej na CA nie slyszalem ( zawsze ten spadek mocy). Po kupnie ( warto zaznaczyc ze sa nie wygrzane, nie obciazone i ze zdecydowanie slabszym kablem itp) w moich pieleszach domowych zagraly calkiem calkiem. CA lubi male obciazenia i moze dlatego ten zestaw moze sie okazac jednym z ciekawszych rozwiazan...po kilku miesiacach zamieszcze recezje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.