Skocz do zawartości
IGNORED

Focal Aria Evo No 2 - jaki wzmacniacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Dotychczas słuchałem Focal Chora 816 z Audiolabem 6000A Play. No i nastał czas na zmiany. Brakowało mi trochę basu i wysokie były ciut za ostre. Kupiłem więc ww. Arie (dla mnie są super) i z tym Audiolabem trzeba oczywiście się pożegnać. Wysokie są dla mnie zbyt mało eksponowane (dźwięczne) a bas jest jakiś rozlazły (choć ilościowo jest ok). I w tym miejscu proszę o Wasze sugestie. Budżet ok. 10 tys. (ze  streamerem, ktory jest dla mnie głównym źródłem). Do odsłuchu w domu wezmę max. trzy wzmacniacze. Rozmawiałem z kilkoma sklepami i dostałem takie propozycje:

Arcam A25, Rega Elicit Mk5, Audiolab 7000A, Naim Uniti Atom.

Co Wy na to?

Edytowane przez admaak
https://www.audiostereo.pl/topic/169882-focal-aria-evo-no-2-jaki-wzmacniacz/
1 godzinę temu, admaak napisał:

Arcam A25,

Ten istotnie stanowi interesującą sugestię, Audiolab 7000A chyba jednak będzie zbyt zbliżony do wersji 6000. Pozostałych nie słuchałem, więc nie ocenię. Biorąc pod uwagę Twoje oczekiwania, do listy dopisałbym też na pewno Marantz Model 40n. Góry mu na pewno nie brakuje, choć jest zrównoważona, a nie nadmiernie wyeksponowana, gra bogato, melodyjnie, z nutą finezji i kolorytu, zapewnia bardzo dobrą rozdzielczość całości pasma.

Bardziej liczy się jak dany sprzęt zgra się z kolumnami a nie zawsze to idzie w parze ze wzrostem ceny. Taki Audiolab za 5-6 tys. to brzmieniowo jedynie n-ta odświeżona wersja odgrzewanych kotletów jak 8200a czy wręcz dziadek 8000a, którego można kupić za tysiaka. Jedynie dokładny odsłuch porównawczy jak chcesz wtopić tyle kasy na nisko-średnioklasowy wzmacniacz. Albo dogadaj się ze sklepem na wypożyczenie 3-4 klocków na raz pod warunkiem że jeden kupisz na pewno. 

Ponieważ Focal jest w kooperacji z Naimem to polecam to połączenie z tym, że nie z Uniti Atom tylko z Nait XS3, a streamer choćby od WiiM, co do ceny XS3 to myślę, że jest do urwania te 2-3k więc powinieneś zmieścić się w granicach 10-11k.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Dziękuję za sugestie. Na ten moment na pewno posłucham tego Arcama A25. Zaciekawiła mnie ta klasa G, ponieważ często słucham muzyki w tle a w recenzjach wyczytałem, że ma on dobrą kontrolę od niskich poziomów głośności.

Jako że wzmacniacz będzie stał na półce przed telewizorem, ograniczenem jest jego wysokość max. 10 cm.

Co do streamera skłaniam się ku WiiMowi Ultra (kusi mnie ten ekranik), chyba że dobiorę jakiś z linii stylistycznej wzmacniacza.

1 godzinę temu, admaak napisał:

Jako że wzmacniacz będzie stał na półce przed telewizorem, ograniczenem jest jego wysokość max. 10 cm.

Ciekawe czy dotyczy to też kolumn

Czy stoją tam gdzie powinny, czy tam gdzie "nie zakłócają przestrzeni i domownicy się na to zgodzili"

🤔

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

12 godzin temu, admaak napisał:

Budżet ok. 10 tys.

12 godzin temu, admaak napisał:

Co Wy na to?

To

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem Rega Elex lub Elicit albo Musical FIdelity M5si/M6si ze wskazaniem na Regę (bardziej "soczyste" granie co sluży Focalom). Pojawi się fajny bas i barwny środek. Arcam jednak chyba za szczupły w dźwięku.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

No i po pierwszym odsłuchu.

Głośniki Focal Aria Evo No 2 i docelowy dla mnie WiiM Ultra.

Słuchałem:

Unison Research Unico Primo - nie przypasował mi, w moim odczuciu jakiś taki przygaszony (mało wysokich), no i nie cieszy oka,

Musical Fidelity M6si (x2), dźwiękowo bajka, trochę duży, jedyny minus dla mnie, to brak wyświetlania poziomu głośności, ale kurde złapałem się na tym, że mi noga zaczęła chodzić w trakcie słuchania,

Arcam A25(x2), określł bym go na 80% doznań z MFa, choć wysokie chyba ciut dla mnie fajniejsze,

Atoll IN200 Signature zbyt ostry na górze i bardziej wycofany w środku.

W planie słuchania mam jeszcze Regę Elicit mk5. Proszę też Was o wskazanie czego by posłuchać zbliżonego akustycznie do Musical Fidelity M6si i budżecie do 8000 zł (chodzi mi o sprzęt nowy, ponieważ nie mam umiejętności oceny sprzętu używanego).

13 minut temu, admaak napisał:

zbliżonego akustycznie do Musical Fidelity M6si i budżecie do 8000 zł (chodzi mi o sprzęt nowy, ponieważ nie mam umiejętności oceny sprzętu używanego).

No to zdecydowanie ten, który sam zakupiłem niecałe 3 miesiące temu, czyli model niżej M5si. Jest generalnie b. zbliżony do 6-ki, w ocenie wielu nieco jedynie cieplejszy. W obecnej cenie det., dużo niższej niż jeszcze 2, 3 lata temu, na poziomie ca. 6,5 tys. (do 6 donegocjujesz na luzie 🙂), to naprawdę idealny wprost wybór. Bardzo duża moc, układ niemal monoblok (jedynie trafo wspólne). Dodatkowo (szczera porada), posłuchaj też Marantz Model 50. Cena taka sama. Brzmienie jak to u Marantza, subtelne, melodyjne, rozdzielcze, dla mnie równie piękne. W MF zwyczajowo bardziej uwydatniona średnica.

Edytowane przez Mark75X
11 godzin temu, Mark75X napisał:

No to zdecydowanie ten, który sam zakupiłem niecałe 3 miesiące temu, czyli model niżej M5si. Jest generalnie b. zbliżony do 6-ki, w ocenie wielu nieco jedynie cieplejszy. W obecnej cenie det., dużo niższej niż jeszcze 2, 3 lata temu, na poziomie ca. 6,5 tys. (do 6 donegocjujesz na luzie 🙂), to naprawdę idealny wprost wybór. Bardzo duża moc, układ niemal monoblok (jedynie trafo wspólne). Dodatkowo (szczera porada), posłuchaj też Marantz Model 50. Cena taka sama. Brzmienie jak to u Marantza, subtelne, melodyjne, rozdzielcze, dla mnie równie piękne. W MF zwyczajowo bardziej uwydatniona średnica.

Ale takie polecanie, a to zupełnie inna klasa czy inaczej poziom grania.

Dobrze że Tobie podpasował, a osobiście znam około 20 osób, które o nim mówią że dla nich to słaby wzmak-obcinający górę i basu jak na lekarstwo.

Tak , że lepiej niech On zostanie przy tym m6si.

Inny kolega ma właśnie te kolumny co Autor tematu  do nich Atola IN 200 i trochę zaczeło brakować mu góry. Zastanawiał się w co iść by było lepiej.

Przy m5si bylo by jeszcze gorzej, no chyba że ktoś lubi taką prezentację, ale po co wtedy takie kolumny?

Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

17 minut temu, treinerek napisał:

Ale takie polecanie, a to zupełnie inna klasa czy inaczej poziom grania.

Dobrze że Tobie podpasował, a osobiście znam około 20 osób, które o nim mówią że dla nich to słaby wzmak-obcinający górę i basu jak na lekarstwo.

Tak , że lepiej niech On zostanie przy tym m6si.

A no widzisz, a ja z kolei znam gros osób, które oceniają go wprost przeciwnie i są bardzo zadowolone. Sam się przecież do tej grupy zaliczam. Bas jest bardzo solidny, konturowy i dobrze kontrolowany, nie "rozlewa się", średnica atut No 1 u MF - pięknie wypełniona i detaliczna, góra, to już kwestia subiektywizmu. Mnie jej istotnie delikatnie brakowało i sprawę fenomenalnie rozwiązał IC Chord Clearway. Kolega słuchał 6-ki przecież, a między nimi jakichś znaczących różnic raczej brak.

2 minuty temu, Mark75X napisał:

A no widzisz, a ja z kolei znam gros osób, które oceniają go wprost przeciwnie i są bardzo zadowolone. Sam się przecież do tej grupy zaliczam. Bas jest bardzo solidny, konturowy i dobrze kontrolowany, nie "rozlewa się", średnica atut No 1 u MF - pięknie wypełniona i detaliczna, góra, to już kwestia subiektywizmu. Mnie jej istotnie delikatnie brakowało i sprawę fenomenalnie rozwiązał IC Chord Clearway. Kolega słuchał 6-ki przecież, a między nimi jakichś znaczących różnic raczej brak.

Rozumiem , lubisz taką prezentację i ok. Choć z tym basem to bym się nie zgodził(mój wzmak deklasuje m5si pod względem jakości i prezentacji basu  góry, może średnica innym podobała by się bardziej z m5si), ale może tu ma znaczenie przypasowanie z kolumnami. Ale jak dla mnie pomiędzy 5 a 6 są bardzo duże różnice na korzyść m6si i to Autor tematu powinien sam sprawdzić.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

3 godziny temu, treinerek napisał:

Choć z tym basem to bym się nie zgodził

Ja mam MA Bronze 500, a one basu mają naprawdę spore zasoby. Może to więc kwestia spasowania wzmacniacza z ZG. U mnie jest naprawdę aż za dużo.

3 godziny temu, treinerek napisał:

mój wzmak deklasuje m5si pod względem jakości i prezentacji basu

Jaki to konkretnie model?

2 godziny temu, Mark75X napisał:

Ja mam MA Bronze 500, a one basu mają naprawdę spore zasoby. Może to więc kwestia spasowania wzmacniacza z ZG. U mnie jest naprawdę aż za dużo.

Jaki to konkretnie model?

No ten co mam w stopce Qudral Aurum A9. Tylko tobie taka prezentacja mogła by nie odpowiadać, bo on jest bardzo neutralny i pokazuje jak nagrany jest materiał zródłowy, co przy nie których gatunkach muzycznych się nie sprawdza. Z kolumnami też trzeba uważać ,bo jak ktoś lubi nie tak szczegółową ,przestrzenną górę to łatwo można przesadzić.

Teraz te wzmacniacze już nie są dostępne. Dla Qudrala projektował i produkował je ASR Audio System, który tworzył ASR Emmitery.

Na sąsiednim forum ,kolega ,który ma takiego samego sporo nim pisał w temacie "Jaki wzmacniacz do Qudral Platinum Plus Seven".

46 minut temu, treinerek napisał:

Qudral Aurum A9.

Nie znam zupełnie tego wzmacniacza. W sprzedaży jest widzę A8, cenowo ten sam poziom co M5si. Takie pierwsze spostrzeżenia. Poczytam o nim.

47 minut temu, treinerek napisał:

Tylko tobie taka prezentacja mogła by nie odpowiadać, bo on jest bardzo neutraln

Trudno powiedzieć. Mam też Nad C368, który również postrzegany jest jako wysoce neutralny i to brzmienie także urzeka mnie niesamowicie. Naturalnie to kl. D, więc nie można go porównywać w prosty sposób z AB, natomiast jest to wzmacniacz o zdecydowanie neutralnej charakterystyce.

39 minut temu, Mark75X napisał:

Nie znam zupełnie tego wzmacniacza. W sprzedaży jest widzę A8, cenowo ten sam poziom co M5si. Takie pierwsze spostrzeżenia. Poczytam o nim.

Trudno powiedzieć. Mam też Nad C368, który również postrzegany jest jako wysoce neutralny i to brzmienie także urzeka mnie niesamowicie. Naturalnie to kl. D, więc nie można go porównywać w prosty sposób z AB, natomiast jest to wzmacniacz o zdecydowanie neutralnej charakterystyce.

Ten A8 za 4999 to jest powystawowy z Na Temat Audio, normalnie kosztował 8000zł.A9 w Ppolsce nie był dostępny, w stosunku do A8 troszkę brzmieniem się różnią, no i w A8 za pilota trzeba było dopłacić coś około 200-250 euro.

A9 w Niemczech kosztował 2499euro, ja kupiłem gdy były już wyprzedawane ostatnie sztuki i zapłaciłem około 1300euro.

Nad 368 w porównaniu do A9 gra jak spod koca.

Jest jeden do kupienia w okazyjnej cenie 1100euro(do negocjacji, momentami stał 1050 euro i gratis dorzucał dobry zasilający),a w komplecie z CXN od Cambridga gość chce 1250 euro plus wysyłka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, treinerek napisał:

powystawowy

Ale tu już masz regularną cenę obecną, nawet taniej nieco niż M5si.

Ukryta Zawartość

Ja na ten moment niczego już nie zamierzam zmieniać. Jestem b. zadowolony z tego M5si. 

Ukryta Zawartość

17 minut temu, Mark75X napisał:

Ale tu już masz regularną cenę obecną, nawet taniej nieco niż M5si.

Ukryta Zawartość

Ja na ten moment niczego już nie zamierzam zmieniać. Jestem b. zadowolony z tego M5si. 

No i dobrze bo on z Monitor Audio seriami Bronze i Silver za dobrze by się nie zgrywał.

A ten egzemplarz który dałeś linka to jest Ex-demo, on już dużo osób zwiedził, i to nie jest regularna cena. To ostatni egzemplarz, który był wypożyczany do odsłuchów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez treinerek

6 minut temu, treinerek napisał:

Ex-demo

Racja, nie zauważyłem nawet. Dobrze, że chociaż wykazują w tym względzie należytą uczciwość i etykę, bo nierzadko różnie to bywa. "Wciskają" otwarte poekspozycyjne lub ze zwrotów, jako zupełnie nienaruszone fabrycznie.

21 minut temu, Mark75X napisał:

Racja, nie zauważyłem nawet. Dobrze, że chociaż wykazują w tym względzie należytą uczciwość i etykę, bo nierzadko różnie to bywa. "Wciskają" otwarte poekspozycyjne lub ze zwrotów, jako zupełnie nienaruszone fabrycznie.

W przypadku wzmacniacza jeśli nie ma żadnych skaz obudowy, to nawet dobrze bo już jest trochę rozruszany, dotarty i może brzmieć lepiej niż wyjęty z pudełka.

Tak właśnie jest z tymi wzmakami Qudrala, że najlepsze granie przychodzi po tygodniu częstego używania.

Tomek pisał o tym w swoim temacie. Jak go podłączył po przywiezieniu do domu, to chciał zaraz go spakować, ale miał co inne go do roboty i muza sobie plumkała i z każdą chwilą to brzmienie zmieniało się na lepsze. Zmieniło się do tego stopnia, że postanowił sobie kupić A8. W końcu wylądowała u niego A9 kupiona przeze mnie w Niemczech.

W dniu 25.04.2025 o 15:11, Mark75X napisał:

U mnie M5SI kastrował bas wyraźnie. Był u mnie na odsłuchu dwa razy. Raz sam go wypożyczyłem, za drugim razem przyjechał kolega by porównać u mnie z Aurumem A9.

Kilkanaście wzmacniaczy przesłuchałem ze swoimi kolumnami i ten się tutaj najbardziej spektakularnie wyłożył. Nawet ewidentnie za słaba do moich kolumn Rega Brio nie miała takiego problemu. Nie kontrolowała tego basu w wystarczającym stopniu, ale w M5SI po prostu sporej części tego basu nie było.

Problem kolumn raczej odpada bo inne wzmacniacze jednak nie miały takiego braku, a pod względem basu moje kolumny raczej dają sobie radę lepiej niż MA Bronze. Dlatego Tobie może się wydawać, że wszystko jest ok, a u mnie słychać, że czegoś wyraźnie brakuje. 

Aurum A8 do Focali? Może być świetnie, skoro M6SI podpasował. O ile A9 poleciłbym w ciemno, to jednak A8 wołałbym odsłuchać, bo Focale to jednak Focale. 

5 godzin temu, Chmarski napisał:

Problem kolumn raczej odpada bo inne wzmacniacze jednak nie miały takiego braku,

Nawet nie wiem jak to komentować. Ten wzmacniacz nie gra typowo dołem, a środkiem, natomiast ma bardzo solidną podstawę basową. Pokłady basu są więc naprawdę pokaźne i jest on b. przyzwoicie kontrolowany, konturowy. Porównywałem też rzecz jasna z wieloma innymi. Poza tym jego popularność i uznanie w branży od lat mówią same za siebie. Być może lubisz jak bas dudni, rozlewa się, a wszystko rezonuje. Jeśli tak to Ok, tylko taki przekaz ma niewiele wspólnego z dobrym poziomem jakości dźwięku. Nie wiem zatem jakich wzmacniaczy słuchałeś, ale patrząc na to co napisałeś o M5si, wnioskuję że były dość dalekie od standardu HiFi.

3 godziny temu, Mark75X napisał:

Nawet nie wiem jak to komentować.

Z Twoim komentarzem wcale nie jest łatwiej, ba chyba nawet podniosłeś trochę poprzeczkę 😉

Ten wzmacniacz nie gra typowo dołem, a środkiem, natomiast ma bardzo solidną podstawę basową. Pokłady basu są więc naprawdę pokaźne i jest on b. przyzwoicie kontrolowany, konturowy. Porównywałem też rzecz jasna z wieloma innymi. Poza tym jego popularność i uznanie w branży od lat mówią same za siebie.

Quadral Aurum A8 też nie gra typowo dołem. Tu nawet M5SI na pierwszy rzut ucha ma to pasmo bardziej dociążone. Jednak odsłuch np. Yello "The Race" pokazuje co innego. A8 gra w dole wszystko bez żadnego problemu tylko nie epatuje tym tak jak inne wzmacniacze. Stąd takie wrażenie.

M5SI po prostu tego nie zagrał. To nie jest tak, że tego dołu tam zupełnie nie ma, ale przy bezpośrednim porównaniu słychać wyraźnie różnicę.

Być może lubisz jak bas dudni, rozlewa się, a wszystko rezonuje. Jeśli tak to Ok, tylko taki przekaz ma niewiele wspólnego z dobrym poziomem jakości dźwięku.

No właśnie tak nie lubię i myślę, że udało mi się tego całkiem spoko uniknąć.

Nie wiem zatem jakich wzmacniaczy słuchałeś, ale patrząc na to co napisałeś o M5si, wnioskuję że były dość dalekie od standardu HiFi.

Napisałem tylko, że u mnie brakowało mu basu w porównaniu z innymi. Jeśli Ty tego braku nie odczuwasz to ja się tylko cieszę. Dla mnie, w połączeniu z moimi kolumnami tego basu brakuje. Może z MA Bronze bym tego nie zauważył.

Czy te wzmacniacze, które testowałem są dalekie od standardu HIFI? Nie wiem. Może faktycznie są.

Podejrzewam, że Quadrali Aurum A8 i A9 nie słuchałeś i być może dowiedziałeś się o nich z tego wątku. Z Synthesisami Roma pewnie też nie miałeś do czynienia. A Trigon? Można śmiało poddawać w wątpliwość ich zgodność ze standardem.

Myślę, że jednak słyszałeś o Cyrus (One Cast, 8.2 DAC z i bez QXR, i7 XR), Atoll (SDA200 Signature), Unison Research (Unico Due), Advance Paris (A7, ok to też może trochę egzotycznie być).

Dorzucę jeszcze stary wzmacniacz lampowy. Trochę popsuty, ale jednak 😉 

Co do Musical Fidelity, to z moimi kolumnami odsłuchiwałem też M3SI, a w zestawie z innymi kolumnami porównywałem M6SI z Synthesisami, Unisonem. Tu nie było problemów z basem.

Nie mam żadnych problemów z Musical Fidelity. Mam od nich DAC'a i preamp gramofonowy i jestem bardzo zadowolony. Bardzo mocno tez się zastanawiam nad MX Stream, który jutro oddaję po testach, ale raczej wezmę Eversolo DM-A6 Gen2 bo jako transport zastąpi mi od razu BS Node. MX Stream jako transport brzmi lepiej od BS Node 130i, ale komplikuje codzienną obsługę gdybym Node'a zostawił tylko na potrzeby połączenia TV.

OK, trochę się rozpisałem. Co z powyższego sprzętu nie łapie się do standardów HIFI zostawiam Tobie do oceny.

Ja ze swojego sprzętu jestem zadowolony. Wybierałem długo by uzyskać to co mi najbardziej pasuje. 

Tomkiem (@treinerek) wpadł do mnie na weekend na odsłuch moich Quadrali Paltinum+ Seven z Aurum A9 (i jeszcze tym popsutym wzmacniaczem lampowym). W sumie to chyba można znowu o tym pomyśleć, bo system trochę się rozbudował.

1 godzinę temu, Chmarski napisał:

Można śmiało poddawać w wątpliwość ich zgodność ze standardem

Ja jak widziałeś, nie poddawałem w wątpliwość zgodności ze standardem HiFi jakiejkolwiek konkretnej marki. Wskazałem jednak na fakt Twojej wysoce odosobnionej, a tym samym mocno subiektywnej oceny M5si, zdecydowanie sprzecznej z moją, a co najważniejsze, z powszechną oceną branży odnośnie rozwiązania, które co warto dodać, jeszcze całkiem niedawno kosztowało ca. 9k. Tylko tyle. Staraj się nie wyciągać zbyt daleko idących wniosków i nie traktuj absolutnie moich uwag jako złośliwości czy uszczypliwości, a bardziej jako sugestię zachowania większego dystansu przy formułowaniu tego rodzaju personalnych opinii, szczególnie wobec sprzętu cenionego od lat przez branżę audio. M5si zdecydowanie się do niego zalicza. P.S. Niektórym brakuje przy nim nieco góry, ale jeszcze nigdy nie spotkałem się z uwagami dotyczącymi rzekomych mankamentów po stronie dolnego pasma.

4 minuty temu, Mark75X napisał:

Ja jak widziałeś, nie poddawałem w wątpliwość zgodności ze standardem HiFi jakiejkolwiek konkretnej marki.

Marki nie wskazałeś, ale z góry założyłeś:

7 godzin temu, Mark75X napisał:

Nie wiem zatem jakich wzmacniaczy słuchałeś, ale patrząc na to co napisałeś o M5si, wnioskuję że były dość dalekie od standardu HiFi.

Dlatego podałem Ci marki i niektóre modele.

16 minut temu, Mark75X napisał:

Wskazałem jednak na fakt Twojej wysoce odosobnionej, a tym samym mocno subiektywnej oceny M5si, zdecydowanie sprzecznej z moją, a co najważniejsze, z powszechną oceną branży odnośnie rozwiązania, które co warto dodać, jeszcze całkiem niedawno kosztowało ca. 9k. Tylko tyle.

Moje zdanie, być może mocno odosobnione popieram własnym odsłuchem u siebie w domu. To oczywiście jest odczucie subiektywne. Z drugiej strony jeśli po przepięciu drugiego wzmacniacza, 5 minut później słychać sporą różnicę to może jednak trochę obiektywne... 

9k PLN? Tyle mniej więcej kosztował Cyrus 8.2 DAC. 

Quadrale po 2.5k EUR, Synthesis Roma 54DC+ 11k PLN, Unico Due chyba po 12k PLN wtedy było, Trigon Exxact 13k PLN, Synthesis Roma 37DC+ 16k PLN, Atoll SDA200 16k PLN... no ten M5SI nie był najdroższy z tych, które testowałem.

Godzinę temu, Mark75X napisał:

P.S. Niektórym brakuje przy nim nieco góry,

W porównaniu z Quadralami (zwłaszcza A8) to im wszystkim góry brakuje. W przypadku M5SI na to akurat nie zwróciłem uwagi.

Mi ten model wzmacniacza nie podszedł. Napisałem dlaczego. Ktoś kto go planuje kupić niech na wszelki wypadek posłucha zanim podejmie decyzję.

Ty go kupiłeś i Tobie granie z MA Bronze pasuje. Super! Na serio! Nie oznacza to jednak, że dla mnie to idealny zestaw. Ani kolumny ani wzmacniacz mnie nie zachwyciły.

5 minut temu, Chmarski napisał:

Nie oznacza to jednak, że dla mnie to idealny zestaw

Dla mnie też nie, ale na ten moment oceniam to zestawienie bardzo przyzwoicie. Słucham alternatywnie z Nad C368 i oczywiście pewnie za jakiś czas przyjdzie pora na kolejne zmiany, bo jakby dla większości na tym forum, ta droga nie ma końca tak naprawdę.

38 minut temu, Mark75X napisał:

ta droga nie ma końca tak naprawdę

No u mnie to już chyba tylko ta podmiana BS Node na Eversolo A6 Gen 2 w formie transportu i spokój na bardzo długi czas jeśli nic nie padnie.

15 minut temu, Chmarski napisał:

No u mnie to już chyba tylko ta podmiana BS Node na Eversolo A6 Gen 2 w formie transportu i spokój na bardzo długi czas jeśli nic nie padnie.

To jesteś ten w pełni szczęśliwy człowiek. 🙂

Tak zupełnie by the way, MF gra bardzo wyważonym dźwiękiem i autentycznie dozuje porcje basu adekwatnie do charakteru utworu, a że to marka od lat kładąca nacisk na subtelność i pewną finezję w dźwięku, bezdyskusyjnie o charakterze audiofilskim, to jednak skupia się na średnicy. To nie jest styl V. Ja po wcześniejszych doświadczeniach m.in. z NAD C356 i Yamaha AS701, mam dość średnio kontrolowanego przebasowienia. M5si oddaje ca. 150W przy 8 i 230 W przy 4 ohm. Ma więc bardzo dobrą kontrolę nad dynamiką, ogólną rytmiką i basem. Fakt, że momentami powstaje wrażenie jakby był powściągliwy w tym paśmie (zwłaszcza gdy porównać z typowym analogiem Nada czy V-ką od Yamahy), ale gdy potrzeba, wierz mi że wydobywa moc i precyzję z najgłębszych rejestrów dolnego zakresu. Ta recenzja bardzo trafnie oddaje jego charakter uważam.

*M5si jest wzmacniaczem, który zapewnia to, co powinna oferować integra za prawie dziesięć tysięcy złotych: detaliczne i rozdzielcze brzmienie poparte właściwie reprodukowaną dynamiką, niezależnie od skali. Monumentalnie brzmiący bas dozowany jest jednak kulturalnie i adekwatnie do określonego stylu muzycznego.

*

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi