Skocz do zawartości
IGNORED

używany odtwarzacz CD - 22-25 kzł

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Szanowni koledzy poszukuję używanego odtwarzacza CD w przedziale 22-25 kzł. Może być kombinacja DAC + transport CD , tak aby w przyszłości można było grać z pilków.Obecnie mam około 700 płyt CD dobrej jakości i nie chciałbym z tego zrezygnować. 

Moj system to wzmacniacz Octave v80 - ( ta starsza wersja ) i głośniki Sonus Faber EA1 . Słucham jazz, klasyka , wokal , często wieczorkami po cichu ze względu na wcześnie zasypiające domostwo. Zależy mi na szczegółowym dźwięku pięknej muzykalnej średnicy,ale i na dobrej rozdzielczości. 

Proszę o konkretne sugestie osób które miały do czynienia z ewentualnie polecanym sprzętem.

Wesołych Świąt

Reimyo NIE.nic szczegolnego

proponuje klasyke.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo dołóż i

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dziękuję. Ten air już wisi chyba  z rok albo  i lepiej i nikt nim nie jest zainteresowany .To Reimyo sprzedaje arek-67 , ale było wokół niego mnóstwo nagonki  , więc podejrzewam że to lekko zmulone granie. Czy ktoś z was porownywał np DP700 do ARC 8 ?

Tu samo badziewie będą Ci proponowali co wisi od roku i więcej.

Jeśli masz tyle kasy na CD plus wejście na DAC to chyba wszyscy się ze mną zgodzą że tylko i wyłącznie nowy Luxman. Jeśli uda Ci się wyrwać model wyższy niż 3 to będzie już na tych rewelacyjnych tak chwalonych na naszym Forum kościach (to tak na szybkiego no sam jestem na kolacji ale wszystko znajdziesz w sieci).

Słuchałem już tych nowych Luxmanów w bardzo drogich zestawach i faktycznie grają rewelacyjnie no i pokazują wyższość SACD a takie płyty z pewnością posiadasz. Zresztą w tej cenie co szukasz to chyba każdy odtwarzacz to będzie SACD.

Ukryta Zawartość

Sprawdziłem ceny i chyba bez specjalnej oferty z Topu będzie Ciebie stać na 3. Słynny ROHM ma dopiero 7 ale to już pod 50kzł. Niestety ale to już hiend i tu postęp w technice cyfrowej w ostatnich latach był zdecydowanie największy.

Ja zastanawiam się właśnie nad nową 3 lub używki 7, ale o ile w przypadku kolumn czy wzmaka przed używką nie mam zahamowań to odtwarzacz musi być z pewnych rąk.

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Audroc napisał:

Ukryta Zawartość

Sprawdziłem ceny i chyba bez specjalnej oferty z Topu będzie Ciebie stać na 3. Słynny ROHM ma dopiero 7 ale to już pod 50kzł. Niestety ale to już hiend i tu postęp w technice cyfrowej w ostatnich latach był zdecydowanie największy.

Ja zastanawiam się właśnie nad nową 3 lub używki 7, ale o ile w przypadku kolumn czy wzmaka przed używką nie mam zahamowań to odtwarzacz musi być z pewnych rąk.

dziękuję kolego. Raczej nie szukam starych zabytków , bo w technice cyfrowej jest największy postęp, może stare odtwarzacze miały nieśmiertelne transporty ,ale dziś większość z nich jest nienaprawialna , fakt dziś nie ma już napędów szybkich jak błyskawica typu Sony KSS272A ,ale za to są udoskonalone korekty odczytu danych i to do mnie bardziej przemawia.

Godzinę temu, tomek7776 napisał:

Air

może czeka na klienta z gotówką.

i myslisz ze chodzi napewno o ten egzemparz...

myslę że tak , to CD to handlarza z Krakowa nijakiego Darka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trzy w Krakowie..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 21.04.2025 o 20:21, Audroc napisał:

Ukryta Zawartość

Ten Luxman nie odtwarza SACD...

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Stream napisał:

Ten Luxman nie odtwarza SACD...

he, he, he ... i @Audroc, specjalista i guru od SACD tego nie wie ? 🤪.

Muszę przewietrzyć mój system…

W takim razie autor tematu musiałby wyskrobać jeszcze trochę no oczywiście są promocje itd. żeby wyrwać 7-kę.

Ja zresztą też poluję na ten środkowy model bo 10-ka to już sporo kasy.

Tak czy inaczej warto moim zdaniem zdecydowanie najleps@y na rynku.

PS jeśli ktoś m w kolekcji tylko  przykładowe 1000 płyt CD i powoli bawi się w pliki to możliwość odczytu DSD z właśnie plików mu wystarczy.

SACD nie każdego interesuje, w końcu to hiendowy format i kolejny wydatek.

Ciekaw jestem czy Luxman 3-ka czyta pliki DSD z płyt DVD jak Pioneery.

Już to przerabiałem , - odtwarzacz nie musi być bardzo drogi , bo to tylko transport ,[im prościej tym lepiej] , w przypadku cd i tak trzeba dobrego dac , by cd podciągnąć. Najważniejsze, musi być niezawodny z dobrym napędem i laserem na wymianę . Do sacd oczywiście wewnętrzny dac na dobrym poziomie ,ale bez przesady . Jak reszta toru jest dopracowana to i tak będzie super wow na sacd. No i kable i jeszcze raz kable, oraz bardzo ważne dobrej klasy listwa.

Edytowane przez krzystekov
17 minut temu, krzystekov napisał:

Już to przerabiałem , - odtwarzacz nie musi być bardzo drogi , bo to tylko transport ,[im prościej tym lepiej] , w przypadku cd i tak trzeba dobrego dac , by cd podciągnąć. Najważniejsze, musi być niezawodny z dobrym napędem i laserem na wymianę . Do sacd oczywiście wewnętrzny dac na dobrym poziomie ,ale bez przesady . Jak reszta toru jest dopracowana to i tak będzie super wow na sacd. No i kable i jeszcze raz kable, oraz bardzo ważne dobrej klasy listwa.

a zapomniałem - w audio ,,piniondze nie zawsze grajom''

2 godziny temu, Audroc napisał:

SACD nie każdego interesuje, w końcu to hiendowy format i kolejny wydatek.

Nie, bo to totalna nisza. Taki sam hiendowy jak gesty PCM. I jak pliki 16/44 czy CD. Recze ci, ze w slepym tescie nie rozpoznasz 16/44 od DSD, zrobionych z tego samego mastera.

A to co wydano na SACD jest dostepne w postaci fizycznych plikow DSD lub obrazów ISO i dodatkowy czytnik plyt jest zbedny.

Edytowane przez pmcomp

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Nie, bo to totalna nisza. Taki sam hiendowy jak gesty PCM. I jak pliki 16/44 czy CD. Recze ci, ze w slepym tescie nie rozpoznasz 16/44 od DSD, zrobionych z tego samego mastera.

A to co wydano na SACD jest dostepne w postaci fizycznych plikow DSD lub obrazów ISO i dodatkowy czytnik plyt jest zbedny.

No i po co się tak kompromitować.

Tu jesteśmy na forum audiofilskie.

Jak napisał kiedyś Stryjecki z chwilą pojawienia się w domowej kolekcji pierwszej płyty SACD nic nie jest już takie samo.

Taka płyta u każdego ląduje na najważniejszym miejscu i pozamiatane.

Aha- już wolę być w tych niszach- kolekcjonować najlepsze płyty świata na SACD czy kiedyś XRCD, łączyć sprzęt dobrymi kablami Nordosta niż pozostać w 16 bitach połączonych drutami od lampki.

Jeśli faktycznie jak wielokrotnie pisałeś w innych tematach nie jesteś w stanie usłyszeć różnicy między mp3 a gęstym plikiem a kable to dla Ciebie coś niepojętego to co ja bidulek na to oradzę ?

Tylko po co wiecznie trollujesz każdy temat ?

Tu ludzie wymieniają się nowinkami czy doświadczeniem, uszanuj to.

Jeśli uważasz że SBB, Niemen czy Budka Suflera lepiej brzmi ze starej 16 bitowej płyty CD niż z nowej SACD to ok to Twoje zdanie, ale uszanuj że inni słyszą odwrotnie niż Ty.

Pamiętaj o pytaniu na które nigdy nie odpowiedziałeś- czy serio wydaje Ci się że słuchasz płyt CD skoro prawie każdy odtwarzacz zamienia w locie 16 bitowy zapis z płyty CD na gęsty PCM lub obecnie częściej na DSD ?

Ty serio myślisz że słuchasz CD ?

Edytowane przez Audroc
29 minut temu, Audroc napisał:

czy serio wydaje Ci się że słuchasz płyt CD skoro prawie każdy odtwarzacz zamienia w locie 16 bitowy zapis z płyty CD na gęsty PCM lub obecnie częściej na DSD ?

Jaki każdy , - toż to czysta profanacja w formie upsamplingu z komputerowymi metalowymi naleciałościami , które nie da się słuchać i trawić . Znowu jakieś utarcie szkłem d...itd , odtwarzaczami ,poprawiaczami za 100 misek zupy.Jesli może coś poprawić to tylko dobry dac ale nie upsamplingiem tylko rzetelnym przetworzeniem sygnału cyfrowego na analogowy.

Edytowane przez krzystekov
51 minut temu, Audroc napisał:

No i po co się tak kompromitować.

Tu jesteśmy na forum audiofilskie.

Jak napisał kiedyś Stryjecki z chwilą pojawienia się w domowej kolekcji pierwszej płyty SACD nic nie jest już takie samo.

Taka płyta u każdego ląduje na najważniejszym miejscu i pozamiatane.

Aha- już wolę być w tych niszach- kolekcjonować najlepsze płyty świata na SACD czy kiedyś XRCD, łączyć sprzęt dobrymi kablami Nordosta niż pozostać w 16 bitach połączonych drutami od lampki.

Jeśli faktycznie jak wielokrotnie pisałeś w innych tematach nie jesteś w stanie usłyszeć różnicy między mp3 a gęstym plikiem a kable to dla Ciebie coś niepojętego to co ja bidulek na to oradzę ?

Tylko po co wiecznie trollujesz każdy temat ?

Tu ludzie wymieniają się nowinkami czy doświadczeniem, uszanuj to.

Jeśli uważasz że SBB, Niemen czy Budka Suflera lepiej brzmi ze starej 16 bitowej płyty CD niż z nowej SACD to ok to Twoje zdanie, ale uszanuj że inni słyszą odwrotnie niż Ty.

Pamiętaj o pytaniu na które nigdy nie odpowiedziałeś- czy serio wydaje Ci się że słuchasz płyt CD skoro prawie każdy odtwarzacz zamienia w locie 16 bitowy zapis z płyty CD na gęsty PCM lub obecnie częściej na DSD ?

Ty serio myślisz że słuchasz CD ?

Chyba mylisz mnie z kim innym … i pisze to ten co slucha plyty SACD z odtwrzacza CD