Skocz do zawartości
IGNORED

totalna transformacja Yamahy DSP-AX1

Rekomendowane odpowiedzi

wcześniej popełniłem błąd i zamieściłem nie ten schemat z algorytmem dla stereo bez udziału DSP

ten jest prawidłowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wynika z niego , że faktycznie nie ma sensu ingerencja w ten moduł, to się samo odpowiednio przełączy i sygnał ominie procesory , ale nadal nie mam pojęcia jak to się ścisza o 3,4 dB .... jak to możliwe bez udziału dsp ... ???

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Bogdan napisał:

wcześniej popełniłem błąd i zamieściłem nie ten schemat z algorytmem dla stereo bez udziału DSP

ten jest prawidłowy

Ukryta Zawartość

wynika z niego , że faktycznie nie ma sensu ingerencja w ten moduł, to się samo odpowiednio przełączy i sygnał ominie procesory , ale nadal nie mam pojęcia jak to się ścisza o 3,4 dB .... jak to możliwe bez udziału dsp ... ???

Dobrze , przynajmniej jesteśmy w punkcie wyjścia . Direct łączy wejście filtra z odbiornikiem Spdif .

A ściszać może podanie innej nastawy głośności ( tłumienia ) realizowane na kostce CS 3310 .  Dlatego wskazane jest pomierzyć co mamy na wyjściu samej sekcji DACa a co po CS dla każdego z trybów .

Ukryta Zawartość

Powróciłem do oryginału i przez krótką  chwilę było ok. Jednak po chwili zaczęło ciągle charczeć :-( coś siada i za cholerę nie wiem co... sekcję analogową dopieściłem przez zmniejszenie tłumienia tylko do rezystora 4.3 K w szereg z CS3310 zamiast tłumika 10/5 k i wyrzuciłem wzmacniacz na OPA1656 za CS , który sam potrafi wysterować obciążenie 600 Ohm i ma w strukturze opamp. Na zewnętrznym dacu wszystko gra super. Cyfra wymaga diagnostyki , a niestety nie jestem w tym dobry... no nic kto mówił, że będzie łatwo... układ zachowuje się tak, jak by coś się po krótkim czasie się przegrzewało... 

13 godzin temu, Bogdan napisał:

Na zewnętrznym dacu wszystko gra super. Cyfra wymaga diagnostyki , a niestety nie jestem w tym dobry... no nic kto mówił, że będzie łatwo... układ zachowuje się tak, jak by coś się po krótkim czasie się przegrzewało... 

Czy problem występuje jednocześnie w dwóch kanałach L i R  i z tą sama intensywnością ?

Indywidualnie to na 99% kostka PCMa .

Sprawdzić tez stan pod nogami odpowiedzialnymi za wybór _20 BIT / dla kazdego ze stanów

Sprawdzić to samo przy nogach odpowiedzialnych za wybór formatu i dlugości slowa dla DFa 1704 ./ dla kazdego ze stanów

W skrajnym przypadku wymienić filtr

CS powinien być pin kompatybilny z PGA 2310. Ma zasilanie plus-minus 15 V które masz na płycie . Możesz pozbyć się tłumika na wejściu i bufora / wzmacniacza na wyjściu . Prościej i lepiej.

Edytowane przez Nakamichi

Zniekształcenia solidarnie w obu kanałach , zamówiłem odbiornik spdif, zamówię te układy z bramkami ,a jeśli to nie pomoże , to przelutuję filtr.  Na razi jeszcze jest pole manewru , a jak sie wkurzę ,to do AX1 wejdzie inny dac , choć to absolutna ostateczność 🙂

PS. CS3310 to PGA2311 - zasilanie +- 5 V 

Godzinę temu, Bogdan napisał:

zamówię te układy z bramkami ,a jeśli to nie pomoże , to przelutuję filtr

Jak jest w dwóch kanałach to bardziej prawdopodobny jest filtr . Do tego masz obok na plycie .

Godzinę temu, Bogdan napisał:

PS. CS3310 to PGA2311 - zasilanie +- 5 V 

A ja piszę o PGA 2310 , zasilanie plus minus 15V

PIN AND SOFTWARE COMPATIBLE WITH

THE PGA2311 AND CIRRUS LOGIC CS3310

E

Edytowane przez Nakamichi
  • 2 tygodnie później...

Miałem preamp na CS-ie, którego niechcący upaliłem. W jego miejsce wstawiłem PGA, różnicy nie zauważyłem. Może gdyby porównywać równolegle przełączając raz jeden raz drugi to byłaby szansa wychwycić jakieś niuanse, ale ja nie miałem okazji.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

8 godzin temu, kolmen napisał:

PGA gra lepiej od CS ?

Godzinę temu, frobek napisał:

Miałem preamp na CS-ie, którego niechcący upaliłem. W jego miejsce wstawiłem PGA, różnicy nie zauważyłem. Może gdyby porównywać równolegle przełączając raz jeden raz drugi to byłaby szansa wychwycić jakieś niuanse, ale ja nie miałem okazji.

Ja tez nie potrafię tak odpowiedzieć . Ale nie wskazanie na rodzaj brzmienia stoi za tą propozycją , ale mnożenie zbędnych działań na sygnale . CS ma ograniczenie dopuszczalnej amplitudy sygnału jak możemy podać na jego wejście i takie samo ograniczenie amplitudy sygnału na wyjściu . Stąd Bogdan stosuje dzielnik napięcia na wejściu CSa i o ten sam stosunek wzmacnia sygnał na jego wyjściu plus podnosi dopuszczalna amplitudę na wyjściu .

Zamieniając scalak z SC na proponowany PGA zmieniamy zasilanie z + - 5V na +- 15 V , nie musimy tłumic sygnału na wejściu CSa i stosować wzmacniacza na jego wyjściu . W takim wypadku funkcyjnie wystarczy sam PGA 2310 aby uzyskać ten sam rezultat .

Wymieniłem odbiornik YSD917 i 2 kości z bramkami IC4 i IC57, ale przestało mi wykrywać sygnał cyfrowy i przełączać z analoga na cyfrę. Nie da się wymusić trybu digital , tylko wejście jest w trybie auto i dopóki procesor główny nie dostanie informacji o  wykryciu sygnału cyfrowego odbiera sygnał z wejść analogowych. Wygląda na to , że ta informacja wypływa z któregoś procesora dsp , bo gdyby to było z odbiornika ysd to powinno działać mimo uszkodzenia sekcji dsp. Możecie się wypowiedziedzieć. Wcześniej pierdziało , ale wykrywalo sygnał cyfrowy i prawidłowo przełączało zdekodowane audio. Teraz kicha... 

• Pokaż nowe odpowiedzi