Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowe Edifier R1700bts czy coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, poczytałem, pooglądałem sporo materiałów na temat wspomnianego w tytule Edifier R1700bts. Chociaż wiem, że teraz trudno wierzyć w filmiki, bo większość z nich nie jest wiarygodna z racji sponsorowania, stąd też decyzja o napisaniu na tym forum. A teraz do sedna:

Szukam w miarę budżetowych monitorów do muzyki i filmu, które rozstawie w lewym i prawym kącie pokoju pośrodku tv. Pokój to 3.5x3.5m. Koniecznie chce mieć zestaw z bluetooth i portem sub-out. Zdaję sobie sprawę, że te konkretne Edifiery do filmów nie dadzą mocnego basu, więc nastawiam się na dokupienie z drugiej ręki jakiegoś fajnego subwoofera aktywnego (również możecie coś polecić).

Nie znam dużo sprzętu audio, a chciałbym coś kupić co będzie maksymalnie ładnie grało do zbliżonej kwoty. Co za mną przemawia to kwota Edifiera i ladne drewniane wykonanie. 

Czy jesteście w stanie polecić coś co niekoniecznie będzie droższe, ale zagra lepiej? Albo coś co nie kosztuje dużo więcej a zagra klasę wyżej?

A brałeś pod uwagę system pasywny oparty o chiński wzmacniacz pracujący w klasie d i parę dwóch monitorów? 

Akurat nie ten salon sporo udzielający się na tym forum przedostatnią w tą markę więc myślę że możesz śmiało od nich wypożyczyć albo też z Media expert oni nie robią problemu żadnych ze zwrotami i po prostu sprawdzić je u siebie. 

Tutaj na tym forum mi może jest tu sporo użytkowników ten produkt nie jest zbyt często wybierany

Cena końcowa powstaje duża, a nie ma subwoofera w zestawie...

Ciekawe czy jest ktoś na forum, kto posiada te edifiery i mógłby się wypowiedzieć jak to gra. Schodzilem sklepy nigdzie ich nie ma na miejscu, wszędzie tylko zakup przez sklep internetowy. 

Ja mam w sypialni tylko model r1600. To samo tylko bez Bluetooth bo z niego nie korzystam. Podłączony WiiM mini i nic więcej do sypialni mi nie potrzeba. A jak jeszcze dokładałem zewnętrzny dac to już całkiem zdziwko jak mogą grać kolumienki za 300zl. Dla mnie nie ma żadnej konkurencji w tej cenie. Mój znajomy ma 1700 do sprzedania prawie nieużywane więc jak chcesz to mógłbym go zapytać za ile odda? Do kompletu subwoofer Edifier T5 i do filmów super zestawik za śmieszne pieniądze. 

Edytowane przez hary1357

Pytanie czy ten sub z takich dobrych monitorów będzie ci potrzebny.

Pamiętaj że w pierwszej kolejności zaproponowałem ci odsłuch. Masz salon na tym forum który ma je w ofercie albo media expert. Łatwo i przyjemnie.

W dniu 6.05.2025 o 12:55, hary1357 napisał:

Ja mam w sypialni tylko model r1600. To samo tylko bez Bluetooth bo z niego nie korzystam. Podłączony WiiM mini i nic więcej do sypialni mi nie potrzeba. A jak jeszcze dokładałem zewnętrzny dac to już całkiem zdziwko jak mogą grać kolumienki za 300zl. Dla mnie nie ma żadnej konkurencji w tej cenie. Mój znajomy ma 1700 do sprzedania prawie nieużywane więc jak chcesz to mógłbym go zapytać za ile odda? Do kompletu subwoofer Edifier T5 i do filmów super zestawik za śmieszne pieniądze. 

Hej, jak możesz podeślij mi na priv cenę za ile Twój znajomy chciałby opchnąć swoje R1700, tyle, ze ja poluję jedynie na wersję BTS (a więc z tym złączem sub-out). Powiedz mi jeszcze po co do takiego zestawu podpinasz WiiM mini? i po co dokładasz zewnętrzy DAC, trochę nie ogarniam co to jest. Jak mógłbyś wytłumaczyć jak dla lajka co dają te dwa elementy byłoby super

Streamer WiiM podpinam pod kolumny jako transport bo przecież muzyka musi z czegoś lecieć 🙂 Puszczam z tidala. A zewnętrzny dac jest lepszy od wbudowanego w WiiM a co za tym idzie lepiej to wszystko gra. Zapytam czy ma te kolumny z wyjściem na sub i dam znać. 

No szkoda, ale one nawet jako nówki nie śmigają drogo, obecnie można je kupić poniżej 500zł. Nie używasz tych edifierów z kompem, bądź tv? jak najlepiej je podłączyć między tymi dwoma urządzeniami. Zwykły kabel 3.5 jack?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nawet z opt DAC 😉 do TV ....

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, drakan88 napisał:

Nie używasz tych edifierów z kompem, bądź tv? jak najlepiej je podłączyć między tymi dwoma urządzeniami. Zwykły kabel 3.5 jack?

Nie mam podłączonych do tv ani komputera. Używam ich wyłącznie do słuchania muzyki ze streamera. Z tv możesz wyjść jack jeśli tv posiada takie wyjście ale nie będzie to super jakość. Z komputera też tak można ale jeśli masz jakąś podstawową kartę muzyczną to też będzie nie najlepiej. Najlepsza jakość osiągniesz z dobrą kartą muzyczną czy interfejsem audio lub przetwornikiem DAC. 

4 godziny temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Nawet z opt DAC 😉 do TV ....

wow, nie wiedziałem, że te długie kolumny też będą mieć bluetooth'a od razu i z tego co widzę ma to też przyłącz do subwoofera jeżeli zajdzie potrzeba skorzystania z niego. Mega jestem zainteresowany tą opcją. Cena dobra, czy można probować zbić? a dwa to coś sprawdzonego? ładnie to faktycznie gra?
- jaki DAC do tego mógłbyś mi polecić, z góry dzięki.

Jedynie co, to boję się, że ciężko będzie u mnie tylko z miejscem w rogach gdzie planuje to dać, ale mega mi się to podoba i nie wiem czy nie zaryzykuję, miejscem będę martwił się później. Tyle przetworników, to raczej musi być różnica w brzmieniu , w przestrzeni dźwiękowej względem edifiera(?)

Ukryta Zawartość

To niewiele znaczy, ale pewne pojęcie daje:

Ukryta Zawartość

DAC jest wbudowany w te kolumny i jest wejście zarówno coax, jak też opt - do TV.

Cena nowego kompletu była ok 1,7 kzł. Powinno grać poważniej, niż Edifiery.

Nie słyszałem, bo mam jak dotąd tylko klasyczne zestawy ze wzmacniaczem.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Hej czytałem dwa wątki na forum i gdzies tak apropo tych kolumn podlogowych i raczej opinie nie przychylne są. Ciekawe z czego to wynika, może po prostu każdy odradza bo to chińczyk. Widze tam gniazdo jack SW to przyłącz na ewentualny subwoofer?

Ukryta Zawartość

Wygląda, że do tego właśnie służy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość