Skocz do zawartości
IGNORED

Chcę zamienić subwoofer, tylko na jaki?

norwidos

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam subwoofer Paradigm PS1200 który planuję wymienić na taki który zagra lepiej w stereo, ponieważ Paradigm do muzyki rockowej( a takiej słucham) jest za bardzo mruczący i trochę za wolny a tam gdzie jest świetny czyli w kinie mało mi się przydaje bo coraz mniej używam KD a coraz więcej słucham muzyki. Nie wiem jakie ruchy wykonać? czy potrzebne będą 2 ustawione symetrycznie czy wystarczy 1? Na razie zagra to z Tannoy M5 a potem z czymś droższym jednak nie wystarcza mi obecnie bas z żadnych kolumn w cenie do 5tyś a takich ostatnio słuchałem bez liku...Wychodzi na to że Tannoy M5 mają go i tak sporo, choć dla mnie jest mało "koncertowy" (lubię właśnie taką twardą jego odmianę-antyteza Paradigma). Pokój 26m2 o wys.2m.

to jasne potrzebny ci sub w zamknietej obudowie , tewn koles od ktorego kupilem kolumny mial takiego jamo z wyzszej polki takze na gwarancji (oczywiscie mowie to jesli wiesz jaki to byl walek z tymi moim kolumnami, jak nie przeczytaj w o mnie ), ale tak serio sproboj posluchac jeszcze jbl z seri XTi one ponoc graja wzorcowa tak jak lubisz (podkreslam ponoc, a jak wiadomo ucho wyznacznikiem), jak juz nie da rady to pasjonanic twardego plaskiego basu doradza ci suba na forum, ale jednak mi sie wydaje ze saub do rocka nie jest potrzebny ale moze mi sie tylko wydawac :) przynajmniej ja nie gustuje w takich subach twardych jak wiesz

witaj misiowcu:)

a co powiesz o JBL E 250? może to coś da radę nadążyć za szybkim rytmem. Tak swoją drogą to mój Paradigm jest nadal do kupienia więc gdybyś uzbierał trochę kaski to mógłbyś zbudować fajny zestaw. Nie myślałeś o wymianie swoich Jamo na np.Paradigm Monitor 3 + sub ps1000 lub 1200? widziałem nawet ogłoszenie na monitor 3 + standy za chyba 1000zł więc miałbyś niedrogo cały zestaw...a mój sub w odróżnieniu do v.4 ma wejścia i wyjścia nisko poziomowe więc wykorzystując main in pre out coupler w twojej Yamaszce miałbyś super odcięte pasmo i szło by na nią wszystko powyżej 50hz więc Twój wzmak by ożył a basik zdmuchnąłby Twoje Jamo...

ja nie mam żadnych problemów z ustawieniem i miejscem bo mam specjalne pomieszczenie zaaranżowane akustycznie tylko do słuchania muzyki...

Dzięki za wskazówkę bo swoją drogą opinia o XTi300 już któryś raz się potwierdza i chyba będę na niego polował...

nie powiedziałbym że sub to nieporozumienie do słuchania muzyki. Mojej ostatniej pary Tannoy M5 nie chce się pozbywać a sprzedałem ostatnio już 3(2moje i 1 kolegi) bo są zajefajne tylko zależy mi na ostrym łojeniu perkusji a inne kolumny nie zgrają mi się z resztą zestawu bo wszystko mam z serii mercury i nie zamierzam kasować zestwu 5.1 a do tego koncertów DVD słucha się wiele lepiej właśnie w tym systemie i proszę mnie nie pouczać że nie jestem w dziale KD bo nie o kino tu chodzi a o muzykę i koncerty więc bez takich...z resztą słuchanie zwykłych płyt CD też mi bardziej pasuje z subem...

Zawsze jest jednak problem z właściwym ustawieniem, zestrojeniem suba do głosników głównych :(

Alen ten XTI 300 to faktycznie dobry sub....o ile w środku nie siedzą te same wzmacniacze co w PB 10 i 12, bo wtedy wybuch może zbudzić Cię w środku nocy....

Zobacz recenzje PB 10 i 12 na audioreview - wieje grozą.....

Spokojnie, XTi ma bardzo porządny wzmacniacz texas semiconductors. Ale do tańszych sprzętów zdaje się wciąż wkładają byle co, był niedawno wątek o jakimś buczeniu z suba Northridge E. Wstyd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - no to nie pozostaje nic innego jak kupować :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

[...]nie zamierzam kasować zestwu 5.1 a do tego koncertów DVD słucha się wiele lepiej właśnie w tym systemie i proszę mnie nie pouczać że nie jestem w dziale KD bo nie o kino tu chodzi a o muzykę i koncerty więc bez takich...[...]

Szczerze mowiac wydawalo mi sie zawsze, ze zakladka "KD" tyczy sie systemow 5.1, a zakladka "STEREO" jak nazwa wskazuje winna tyczyc sie zestawow stereofonicznych, aczkolwiek wlasnie sie dowiedzialem, iz jezeli uzywa sie zestawu 5.1 do koncertow nagranych na dvd to wtedy jest to stereo...

Podobno uczymy sie cale zycie. (:

Tylko prosze nie traktowac tego wpisu osobiscie - to tylko taka OT dygresja...

przyznam że miałem pewne obiekcje pisząc w tej zakładce bo nie przypadkowo coś określa się mianem KD a coś STEREO( tutaj też możemy zastosować wykładnię zawężającą która tym samym wogole wyeliminuje krąg osób które łączy ta sama pasja czyli jak najwierniejsze odtwarzanie muzyki) Gdyby myśleć w ten sposób to okazałoby się że brakuje trzeciej zakładki czyli wielokanałowe systemy do muzyki...Wybór mam dosyć trudny bo "tamci" są z reguły nastawieni na łup łup w filmach a "ci" są zbyt purystyczni i ortodoksyjni jak się okazuje...czasem zastanawia mnie czemu niektórzy narzucają innym konieczność tragicznego wyboru-albo rezygnujesz z 5.1 albo oglądaj filmy i dyskutuj tylko z amatorami zwijających się dywanów. Przyznam że mnie już nie bawią infrasoniczne podmuchy przy oglądaniu kolejnej papy z USA i tu jest mi bliżej do audiofili natomiast zawsze kiedy przełączam dźwięk z 5.1 na stereo to trudno jest sobie wmówić że tak gra lepiej bo mnie lepiej to nie gra...proszę jednak uwzględić że nie słucham płyt audiofilskich więc nie chcę być kategoryczny i miejcie trochę litości. To nie jest postulat o nową zakładkę ale zasygnalizowanie problemu. Swoją drogą to czy ktoś się czuje obrażony że pytam o suba nie do zwijania dywanów a tylko do słuchania muzyki? Napisalibyście to w KD? a tam by mnie nie odesłali?

poszukaj w ofercie REL-a - ceny niestety wysokie ale można w 100% wykorzystywać do słuchania muzyki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

REL, też stawiał bym na nie. Seria ST. Firma zaleca użycie dwóch i podłączenie ich do wyjść głośnikowych wzmacniacza. Oczywiście można i jeden i podłączyć do dedykowanego wyjścia dla suba.

U nas mało popularna marka. Na wtórnym rynku tylko z serii Q (dla KD).

Jakieś 1,5 roku temu korespondowałem z dystrybutorem: seria ST tylko i wyłącznie na zamówienie, z przedpłatą.

Jeszcze przykłądowy link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Panowie!

Powiem krótko: bardzo sobie cenię Wasze wpisy ale myślę że z góry mogę zrezygnować z REL-a, dlaczego? Ponieważ przekraczałoby to moje możliwości finansowe i trudno coś takiego dostać. Z drugiej ręki to wogóle. Nawet JBL Xti 300 powoli staje się dla mnie ciężkim orzechem do zgryzienia gdyż na allegro za 2500 można kupić tylko czarny a ja chcę wiśniowy. Do tego mały jest wybór ofert...Najkrócej będzie jeśli wypowiecie się czy warto mi zmieniać mojego Paradigma na JBL E-250 bo raz że ma dobrą cenę a dwa że w kolorze wiśniowym, trzy że mogę przebierać w ofertach. Jeśli jednak będzie tak że zamienił stryjek.... to śmiało...jakąś godzinkę temu skończyłem odsłuch mojego Paradigma i gdy gra obcięty od góry na 80hz a kolumny mam obcięte od dołu też na 80hz to jest całkiem nieźle tylko brakuje szybkości...Jak na razie biorę już pod uwagę tylko JBL-a. Gdyby ten E250 był dobry to mogę kupić potem drugi..Ma to sens? pokój jest raczej mały(26m2) a mój Paradigm i tak jest zbyt mocny...jednak lubię zakoncertować:) a w stereo czasem czuję że sub gra tak jak stoi czyli trochę z lewej strony... wiem że poniżej 100hz ciężko jest zlokalizować ale teoria to teoria a trochę słychać brak symetrii:(

dodam jeszcze że ostatnio miałem okazję kupić suba Tannoy M10 za 850zł nowy ze sklepu i to zrobiłem. Niby używam go w salonie rodziców w połączeniu z Tannoy M1 ale nie o to chodzi bo z ciekawości przyniosłem go do swojej salki gdzie słucham i podłączyłem zamiast Paradigma. Pierwsze wrażenie: prawie go nie słychać, nie ma takich natężeń ALE? Jest bardzo szybki, zrywny i nawet twardy. Całkiem nieźle jak do muzyki. Gra jednak znacznie wyższymi częstotliwościami i jest trudny do ustawienia żeby go nie lokalizować z jednej strony bo po środku to TV stoi i nie mam możliwości. A gdybym tak kupił drugi? Sam już nie wiem...:( Tylko czy jego słabszy potencjał(w stos. do Paradigma) zyska na sile gdy będą dwa, czy zyskam tylko symetrię? Mam nawet wrażenie że moje Tannoy M5 schodzą niżej od niego...?

O właśńie!!

A może włożyć Paradigmowi nowy wzmacniacz np.300-400W? Też o tym myślałem tylko chciałbym żeby ktoś zrobił to PROFESJONALNIE! Pytanie jednak, czy obudowa pasmowo przepustowa nie jest z natury stworzona do kina domowego ze szkodą dla muzyki?

Witam. Ja swoj system bede opieral na subach. Zakupilem juz 2 TIW 400 Visatona. Teraz szukam stolarza w celu wykonania obudow zgodnie z projektem Sub T40 . Zwrotnice wykonali mi w Greltonie . Suby maja grac do 200Hz. Ze zwrotnic mam wyjscie na zestawy glosnikowe z odcieciem przy 120Hz co pozwoli na stosowanie ich w kinie jak i stereo (zestawy pasywne tu i tu). Wyzsze pasmo maja obslugiwac Visaton Couplet ktore juz mam.

Ukryta Zawartość

[obrazekLUKASZ-286509_1.jpg]

post-2004-100008803 1170266310_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sub t-40

[obrazekLUKASZ-286513_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-->norwidos JBL E 250 nie sluchalem wiec ci nie powiem jak zagraja ,musisz sprobowac

Apropos twojej propozycji to myslalem o zestawieniu monitorkow z subem ale , 1 kasa nie mam teraz budzetu po kupieniu audio na suba za ktorego pewnie chcesz troszke kasiorki , PS 1000 sluchalem i bardzo mi sie podoba ale to 2000zl a do monitor 3 nie jestem przekonany , zpewniam cie ze moje jamo 707i beda potrafily zagrac w kazdej muzyczce lepiej niz te monitorki , poztym nie wiem czy sprzedawanie jamo teraz to dobry pomysl i zrekompensowal by mi finansowa przynajmniej w 3/4 zakup suba i monitorow , w sumie mam na jamo gwarancje ale za te kolumny nie wezne juz wiele wiecej jak 2000zl , narazie jestem z nich zadowolony graja bardzo ladnie i czysto i nawet lekko zakulturalnie jak na moje wczesniejsze obiekcje a jak potrzeba basik z band pass tez daje o sobie znac w niskich rejestrach ponizej 150hz oczywiscie to nie suba ale narazie musi starczyc , nawet zaczynam powoli lubowac sie w srednicy , moze mi sie cos zmienia z przyslowiowego lupu cupu ,ale jakbym dokupil do jamo suba :))) narazie naprawde nie wiem czy jest sens cos kombinowac , najpiew musialbys mi orientacyjnie napisac ile bys chcial za tego suba :D

Apropos jamo to nie jest tak zla firma z tego co zauwazylem i podobne zdanie ma moj znajomy z Warszawy ktory sam zlozyl juz nie jeden zestaw kolumn dla ludzi bardziej wymagajacych muzycznie

hmmm.... sam mam Paradigma ps 1200 i powiem że w moim w przypadku sprawuje się wyśmieniciwe nawet a etereo, nie wiem... moze po prostu umiesciłem go w tak optymalnym miejscu że wszystko co z niego do mnie dociera przy odsłuchu stereo jeta takie jak byc p;owinno i w tym czasie w którym powinno... żadnych opóźnien itp. sam nie wiem, w każdym razie napewno wspiera moje stereo tym bardziej że terażniejsze moje fronty to niestety nie rewelka...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.