Skocz do zawartości
IGNORED

Konwersja I/U w układzie diamentowym

Rekomendowane odpowiedzi

Temat nie nowy, ale w ramach różnych eksperymentów z analogami dla DAC prądowych stwierdziłem, że może warto spróbować. Nie jestem za mocny w tego typu układach, więc proszę o wyrozumiałość 🙂 i do rzeczy.

Myślę, że nie będzie nadużyciem jeśli jako układ wyjściowy przyjmie się ten opracowany przez Pedję Rogica (szczegóły w załączeniu).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W sieci można znaleźć modyfikacje tego układu, ale żeby nie szukać daleko ciekawym wydaje się ten przedstawiony (i uruchomiony) przez @Scott L.F. w jednym z aktywnych wątków na forum (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

image.thumb.png.67cdb372896bac7bf3e9b32fd364d407.png

Idea wydaje się być wspólna, ale na pierwszy rzut oka dwie główne różnice to: 1) skrajna lewa gałąź - połączone do masy emitery, nie bazy tranzystorów; 2) wyjście układu - bufory na JFET, u Pedji zwykły filtr RC. (no jest jeszcze u Pedji na wejściu układ na 2SK170 "wstrzykujący" +-2mA w celu eliminacji DC offsetu z TDA1541)

Pytanie, co te różnice mogą wnosić do brzmienia obu układów? W PDF Pedja pokazał dość mocno wyeksponowaną 2 harmoniczną, kol. @Scott L.F. w swojej symulacji otrzymał wyrównany poziom 2 i 3 harmonicznej, a sam dźwięk określił jako neutralny i prawdziwy, więc jest pewnie coś na rzeczy ...

Jeśli ktoś ma własne doświadczenia z takimi układami to zapraszam do podzielenia się nimi. Jeśli @Grzegorz7 znalazłby chwilkę czasu na dodanie fachowego odniesienia idei tych układów do głównych założeń przedstawionych w swoim wątku o konwersji I/V to myślę, że byłoby to ciekawe i wartościowe 🙂 . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pjasio253

Oba układy są identyczne co do zasady działania.

Pierwsze dwa komplementarne tranzystory od lewej spełniają dokładnie to samo zadanie; kompensują wpływy (głównie termiczny) Ube tranzystorów w drugim stopniu.

Na drugi stopień w emitery wpływa/wypływa prąd wyjściowy kostki dac.

Trzeci stopień "odwraca" ten prąd (rezystory 1k w pierwszym układzie a 1k5 w drugim układzie są równe) i w efekcie prąd sygnałowy konwertuje się na napięcie na rezystorze wyjściowym 1k5 w obu przypadkach.

W pierwszym rozwiązaniu zbędne jest źródło prądowe wrzucające prąd do wyjścia kostki dac (zadział to tylko z kostką typu 1541). Idea takiego prądu jest z cyklu baśni o mchu i paproci.

W drugim rozwiązaniu z kolei zbędne wydaje się skompensowany wtórnik na FET`ach na wyjściu. W niczym on nie pomoże a wprowadzi tylko coś od siebie.

Co konstrukcje mają zapewnić?

1. Poprzez uziemienie od lewej (baz lub emiterów) starają się zapewnić na zaciskach wyjść prądowych kostki dac stały potencjał równy masie. O tym pisałem w swoim wątku, że to najważniejszy aspekt poprawnej współpracy konwersji I/V z kostkami dac o wyjściach prądowych.

2. Poprzez komplementarność układy pracują również z kostkami dac o prądzie wypływającym (w TDA 1541 prąd wpływa z pinów wyjściowych do źródła napięcia -15V wewnątrz kostki).

Zalety:

Działanie z prądami wpływającymi i wypływającymi.

Wady:

Tranzystory mają ograniczone h21E przez co układ jest gruboskórny i nieliniowy. Prądy wyjściowe kostek dac są na poziomach max kilku mA co przy rozdzielczości na poziomie 16-24bitów daje prądy "pojedynczego bitu" na poziomie poniżej kilkunastu nA aż do kilkunastu pA...!

Duże fluktuacje napięć baza emiter (np. nieskompensowanie termiczne). I ponownie delta Ube to ze 2mV/C a rozdzielczość bitowa to dla nominału np. 2V jest na poziomie poniżej kilkunastu uV.

20 minut temu, Grzegorz7 napisał:

W niczym on nie pomoże a wprowadzi tylko coś od siebie

Dokładnie! Słuchałem z wtornikiem i bez.

Dalej to kwestia indywidualnych preferencji.😉

Btw.

Do układu Pedji zrobiłem PCB ( bez źródła prądu). Czeka grzecznie w kolejce .Jak znajdę chwilkę to uruchomie i podzielę się opinią.

4 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

W pierwszym rozwiązaniu zbędne jest źródło prądowe wrzucające prąd do wyjścia kostki dac (zadział to tylko z kostką typu 1541). Idea takiego prądu jest z cyklu baśni o mchu i paproci.

Faktycznie, miałem okazję bawić się takim "wstrzykiwaczem" w układach z TDA1541 i TDA1540 i na poziomie "usznym" niezauważyłem żadnych różnic.

4 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Zalety:

Działanie z prądami wpływającymi i wypływającymi.

I to jest dobra wiadomość, bo można użyć również z rodziną AD18xx.

Zapewne mając na uwadze symetryczność tego układu podejrzewam, że bardzo istotne oprócz sparowania tranzystorów, będzie również dobranie rezystorów o toleracji pewnie rzędu 0,1%  

20 minut temu, pjasio253 napisał:

na poziomie "usznym" niezauważyłem żadnych różnic.

Na pomiarach jest zawsze gorzej. Wstrzykujemy prąd z jakiegoś napięcia poprzez średnie źródło prądowe albo i przez rezystor. Pół biedy kiedy wstrzykuje się prąd z zakresu dolnego prądu nominalnego ale widziałem rozwiązania z prądem na poziomie powyżej 10% prądu nominalnego.

25 minut temu, pjasio253 napisał:

istotne oprócz sparowania tranzystorów, będzie również dobranie rezystorów o toleracji pewnie rzędu 0,1%

Tak.

Ale tu zaskoczenie; ważna jest symetria góra-dół.

W poziomie stosunek wartości rezystorów (mówimy o tych 1k i 1k5 z drugiego schematu) przeskalowuje prąd. 

Tranzystory muszą być dobrane również poziomo.

3 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Ale tu zaskoczenie; ważna jest symetria góra-dół.

W poziomie stosunek wartości rezystorów (mówimy o tych 1k i 1k5 z drugiego schematu) przeskalowuje prąd. 

Tranzystory muszą być dobrane również poziomo.

@Grzegorz7, rozwiń proszę te czary 🙂 

Ten układ coś mi przypomina.

Jak dobrze zrozumiałem działanie układu bez prądu jest stan równowagi.

Wtedy na wejściu jest potencjał równy temu na wyjściowych tr kolektorach.

Kiedy płynie do wejścia 1ma powoduje to zmianę napięcia o 1v i tyle samo na wyjściowych tr kolektorach.

To oznacza, że różnica między wejściem, a wyjściem powinna być dla idealnej liniowość i równa zero. Czyli wpiąć milivoltomierz i ma być zero.

Ciekawy jest ten rezystor 1500 na wyjściu, co daje obciążenie wyjścia?...chyba nie do ustalenia zeroV...

A właśnie, ten układ zabierania prądu z dac....

Więc ktoś się namęczył nad superliniowoscia wyjścia prądowego, dzięki czemu jest nadzieja na superliniowe napięcie, a tu jakieś zabieranie tego prądu układowi iv, ale czy też superliniowe, a jak tak, to po co? Thd+?