Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Polacy inaczej słyszą?

Marek9

Rekomendowane odpowiedzi

>Marek9

Chciałem przez to powiedzieć, że jeżeli to nie był jakis mój przypadek (i np. w całych Niemczech Rotel był sprzedawany osobno, a nie wymieszany na półkach wśród reszty japońszczyzny) - to byłoby prawdopodobne, że przez lata zakodowało się u nabywców, że "Rotel to nie byle co" - w przeciwieństwie do kilku/nastu innych japońskich (a może i niemieckich) marek.

Stąd może wynikać wyższe mniemanie Niemców o Rotelu, i wyższe ceny na rynku wtórnym.

Z drugiej strony - coś mi się kojarzy, że trochę podobnie jest z Luxmanem.

-> il Dottore

"Przepraszam - nie będę kontynuować tego wątku bo się na Mesiach nie znam (ja to tylko włoszczyzna...) a i temat jakby inny! ;)

W każdym razie rozumiem, że mamy porozumienie co do głównej, stawianej tu tezy, że dawniej, Panieee to był sprzęt a teraz... ;)"

Tak tu się zgadzamy w 100 procentach :-D Przynam jednocześnie, że mercedesy W124 to są baaardzo dobre samochody ! Wracamy jednak do tematyki wątku; otóż może to nie Rotel czy Luxman ;-) ale mam w domu ok. 30-letni polski wzmacniacz z Diory - Kleoptra HiFi. Poddałem go podstawowej restauracji - wymiana wyschniętych kondensatorów i byle jakiego okablowania wewnętrzngo oraz pewnym zmianom "użytkowym", czyli wymianie gniazd głośnikowych na takie, które akceptują banany oraz dołożeniu dwóch kompletów czinch-y na wejściach.... No jeszcze został odcięty jeden z systemów podbicia basu i wysokich, bo "kasznił" dźwięk. No i ten wzmacniacz brzmiał niemal równorzędnie z NADem C320, a czasami po prostu grał lepiej. No NAD okazywał się często z lepszej strony, ale Kelopatra była dla niego równorzędnym przeciwnikiem :-D - Szczególnie bas, tutaj Kleopatra pokazała duuużo więcej, niż NADzik, którego - nota bene - bardzo sobie cenię do tej pory :-D Ogólnie miałbym problem, co wybrać, gdybym te dwa wzmaki odsłuchiwał w np. ślepym teście. Zatem czasami to co jest starsze jest lepsze od tych rozmaitych "nowinek"...

Parsec -Nie pytam o opinię sprzętu za 300 kzł bo na ten temat mam swoją.Pytam o to czego nie wiem.Nie mów też za "większość",bo nie masz takiego prawa.Poza tym historia uczy nas,że bardzo często większość nie ma racji.

Pozdrawiam

• 11 miesięcy później...

pozwole sobie odnowic temat. Tak z ciekawosci (i dlatego ze szukam wzmacniacza ze spokojna gora mocna srednica i dołem) przeszukalem ebaya i allegro. Na niemieckim ebayu taki rotel ra-840 bx3 kosztuje w okolicach 100E. Przyklad prawie skonczonej aukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a w polskim allegro prawie 700zł.... wiec przeczy to tezie o dyskryminowaniu przez polaków tej marki :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To, że na kilka godzin przed końcem licytacji na Ebay sprzęt stoi za 100 euro nie świadczy, że za tyle zostanie sprzedany. Może, ale to nieczęste. Zazwyczaj cena najbardziej skacze w ostatniej minucie aukcji.

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.