Skocz do zawartości
IGNORED

Przróbki Denona DCD-520

trryt

Rekomendowane odpowiedzi

To ja już trochę wysiadam od tych tranzystorów. Moja hipoteza:

TR300, TR301 - (EKB) Mute

TR203, TR204 - pracują jako inwertery odwracają sygnał MUTE osobno dla każdego z kanałów

TR302, TR303, (TR304) - ?

I tu nie ma co w zasadzie poprawiać.

>Co to dokładnie są tranzystory mutujące, czy sterownik CD odcina nimi (czy zwiera do masy)

>wyjścia jak mogłyby się na nich dziać dziwne rzeczy (np. tuż po włączeniu, podczas

>wyszukiwania utworów), czy może też jak CD jest zatrzymany. Dziwne rzeczy widziałem o takich >tranzystorach

Tak właśnie do tego służą.

>np.: ktoś komuś radził żeby je całkiem wywalić (nie wymienić).

Lepiej zastąpić je podwójmym przekaźnikiem lub kontaktronem bo będą stuki w głośnikach przy włączaniu / wyłaczaniu CD. Pomiędzy odlutowane od wyjść (mogą być zwarte razem) kolektory tranzystorów mutujących a + zasilania (5 lub 12V w zależności od typu) włącza się cewkę przekaźnika / kontaktronu (uwaga na polaryzację - może być ważna - zaznaczone na obudowie), a między wyjścia a masę - styki zwierne przekaźnika / kontaktronu oczywiście osobno każde styki na kanał).

Nie mogłem ustalić jak są podłączone C510, C511, jeśli więc są za stabilizatorami to tam można dawać duże pojemności (jeszcze większe niż masz teraz).

O tym czy trzeba jeszcze zwiekszać pojemności możesz sie pzrzekonać metodą "na słuch" którą opisywałem wczesniej - słuchawki przez kondensator między masę a testowany punkt zasilania na obecność zakłóceń.

Pozdrawiam.

Przypomniało mi się jesze o diodach Schottky'ego które można wstawić do prostowika w zasilaczu. Potrzebne będą 4 sztuki i 4 kondensatory ok. 100nF by je bypass-ować. Diody które znalazłem w katalogu ELFY powinny być do kupienia w sklepie z częsciami, podaję typy które się najelpiej nadają:

1N5821 nap. przewodzenia przy prądzie namoionwym 0.5V nap. wsteczne 40V prąd dop. 3A

1N5822 nap. przewodzenia przy prądzie namoionwym 0.5V nap. wsteczne 30V prąd dop. 3A

BYV10-40 nap. przewodzenia przy prądzie namoionwym 0.55V nap. wsteczne 40V prąd dop. 1A

1N5818 nap. przewodzenia przy prądzie namoionwym 0.5V nap. wsteczne 40V prąd dop. 1A

1N5819 nap. przewodzenia przy prądzie namoionwym 0.5V nap. wsteczne 30V prąd dop. 1A

Przypomniało mi się jesze o diodach Schottky'ego które można wstawić do prostowika w zasilaczu. Potrzebne będą 4 sztuki i 4 kondensatory ok. 100nF by je bypass-ować. Diody które znalazłem w katalogu ELFY powinny być do kupienia w sklepie z częsciami, podaję typy które się najelpiej nadają:

1N5821 nap. przewodzenia przy prądzie namoionwym 0.5V nap. wsteczne 40V prąd dop. 3A

1N5822 nap. przewodzenia przy prądzie namoionwym 0.5V nap. wsteczne 30V prąd dop. 3A

BYV10-40 nap. przewodzenia przy prądzie namoionwym 0.55V nap. wsteczne 40V prąd dop. 1A

1N5818 nap. przewodzenia przy prądzie namoionwym 0.5V nap. wsteczne 40V prąd dop. 1A

1N5819 nap. przewodzenia przy prądzie namoionwym 0.5V nap. wsteczne 30V prąd dop. 1A

Jak widzisz trochę zniknąłem i raczej jeszcze na trochę zniknę- projekt na uczelni:( Jak coś zrobię to dam znać na maila. Co do diod to kupiłem 1N5821 i oczywiście po 100n dla każdej. Z tymi prekaźnikami to wygląda ciekawie, tylko czy to jest warte wysiłku? Czy te tranzystory mogą dużo szkodzić? Tym to jeżeli się zajmę to wogóle poźniej. Mam chyba dobre przekaźniki: Siemens V23042-A2001-B201 (podwójny na 5V), muszę tylko mu prąd cewki zmierzyć, bo to chyba ważne żeby był jak najmniejszy żeby tych tranzystorów mutujących nie uszkodzić. No ale to raczej dalsza przyszłośc.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.