Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA 980 R - ciekawostka:):):)

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Qrcze myslalem ze o Denonach wiem wiele ale okazuje sie ze czlowiek uczy sie przez cale zycie:):):)

Oto dwa osobliwe egzemplarze tego samego modelu... Jeden o poborze wg tabliczki znamionowej 207W a drugi zdaje sie 280... Czy ktos z forumowiczow moze mi to wyjasnic????

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46583070

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=23958&item=7504281376&rd=1

https://www.audiostereo.pl/topic/17063-denon-pma-980-r-ciekawostka/

-> discomaniac71

Jest jeszcze jedna róznica między tymi wzmacniaczami - terminale głosnikowe ;-) W egzemplarzu z Allegro akceptują wtyki bananowe, natomiast w tym z e-baya - nie (są identyczne, jak w modelu PMA-350SE, jakiego kiedyś posiadałem). Prawdopodobnie są to egzemplarze produkowane w różnym czasie i - być może - w róznych miejscach. Wszak Denon produkuje/produkował swoje klocki w różnych krajach, m.in. w Japonii i gdzieś w Europie (chyba w Wlk. Brytanii, ale mogę się mylić)...

Ten Denon z Allegro ma w okolicach kabla zasilającego selektor napięcia oraz gniazda sieciowe - gniazda te są chyba amerykańskie.. natomiast w tym z ebaya - nie ma nic takiego... Zatem obstawiam, że jeden z nich był produkowany na rynek w USA, natomiast drugi - w Europie; to może tłumaczyłoby różnice w "power consumption" ??

-> discomaniac71

Zawsze lubiłem zabawy w stylu "wytęż wzrok..." :-D Ale tak na poważnie, to są tylko moje przypuszczenia po obejrzeniu tych aukcji i zdjęć tych wzmacniaczy. Daleko mi jednak do Twojej wiedzy na temat takich klocków, zatem może jeszcze ktoś się tu odezwie z inna ciekawą hipotezą ?? ;-)

Miałem kiedyś końcówki mocy kenwooda,na jednej pisało 1200 W ,a drugiej 600 albo 650 W nie pamiętam,w środku to samo.Róznice z tym poborem to prawdopodobnie normy użytkowe ktore sie zmieniały w EU ,a producencji dostosowywali się do tego wynajdujac inne warunki pomiaru i stad takie róznice w napisach na obudowach.

>vinyldemon

Z tymi normami w Unii, zdaje mi się, jest tak że teraz producenci podają moc urządzenia w watach pobieranych z gniazdka (tzw. moc P1), a nie w wielkości efektywnie oddawanej mocy - stąd mogą wynikać różnice.

Trochę off-toppic:

Z ceną PMA 2000 R to Horn trochę przesadził :)

Właściwie to powinno być :(

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

discomaniac71, moze wypowiesz sie na temat brzmienia nowych denonow, najnowszego i ponoc poprawionego pma1500 i 2000.

Piotrek608 b. pozytywnie wypowiadal sie na temat ich budowy a to oznacza ze jest dobrze:)

>eMiL

Tak, miałem na myśli cenę nowego (zresztą Horn chyba nie sprzedaje używek?)

Poza tym, moim zdaniem, różnica w cenie PMA 1500 i 2000 jest po prostu za duża.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Tak wracając do tematu.Chyba każda niemal firma podaje informacje,że "dane (parametry) techniczne mogą zostać zmienione bez powiadomienia".Jeżeli firma chciała wejść na rynek amerykański to dodała selektor napięc,dodatkowe wyjścia napięciowe i lepsze gniazda głośnikowe.Nie zmienia to może tak bardzo poboru mocy (przy tej samej przekładni transformatora) ale normy pomiarowe w europie mogą być inne niż w stanach i stąd różnica w pobieranej mocy.Częstotliwość sieci też jest wyższa o te 10 Hz.Warto o tym pamiętać.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.