Skocz do zawartości
IGNORED

alternatywa Amplifikatora - jaki plan??

lukson

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Do Nautilusów 805. Obecnie jest:

805+Aplifikator+Nad521BEE.

Trochę szczupło z basem, troszkę za dokładna góra czasem, za mało "mięsa" w dźwięku, zdarzają się dziwne trzaski jak z winylowej płyty. W zamian rozdzeilczość, dokładność, piekne talerze i "przeszkadzajki", ładne fortepiany. Saksfony za ostre :-)

Czy zmiana cd na jakąś, np. hybrydę w cenie ok. 3kPln, czy lepiej zakręcić się koło innego wzm. (rotel 1062, primare20, jakiś marantz)??

https://www.audiostereo.pl/topic/17091-alternatywa-amplifikatora-jaki-plan/

bardzo dobrze robisz że wymieniasz wzmaka, na twoim miejscu zdecydowanie też pomyślałbym o wymianie żródła, amplifikator jak też NAD521 jakoś mi nie pasują z 805-kami. Lepiej wymień jedno i drugie.

pozdr

Ja ich jeszcze ostatecznie nie kupiłem :-) Muszę albo wziąć, albo oddać. Grają ślicznie, ale nie do końca....

Pytanie w zasadzie powinno brzmieć: "Czy za 5, max. 6kPln mozna sobie zrobić lepiej z Nautilusami?". Mam w tych pieniądzach propozycję Primare 20 wzm. +cd, Rotel też by się zmieścił. Tylko czy to lepiej zagra (niespecjalnie mam jak odsłuchać przed zakupem)?

>Lukson: chyba byłeś wczoraj w Top HiFi w Sopocie? Spróbuj pożyczyć tego Primare I21 - jeśli jego brzmienie jest podobne do A20mkII to dostaniesz więcej nasycenia niż z Amplifikatora - kiedyś odsłuchiwaliśmy różne CD podłączone do Amplifikatora i ProAc 2.5, na koniec zmieniliśmy wzmaka na Primare - z ProAc zrobiło się dużo więcej basu i ogólnie ociepliło się brzmienie (dla mnie za ciepło). Z 805 może być lepiej.

Pozdrawiam

>lukson widzialem Cie wczoraj w sopockim hi-fi i slyszalem co sprzedawca mowil :)

faktycznie wzmaki z rejonow 4kzl (nowe) to troche za slabo do tych kolumn.

z wymienionych to raczej primare, gra cieplawo, moze byc fajnie z nautilusami. albo jakis lepszy wzmak z drugiej reki.

basu z tych kolumn zawsze bedziesz mial malo, ale im silniejszy wzmak tym wiecej z nich wycisnie. moze np. integra maca? najtansza to 6500, pojawiaja sie uzywane w dobrych cenach. mac doda zimnym 805 nieco muzykalnosci i ciepla, jednoczesnie brzmi czysto i ma sporo mocy.

Witam

A może coś z polskich wzmacniaczy - myślę o SoundArcie?

Warto by też poszukać na rynku wtórnym jakiegoś Electrocompanienta ( ECI-2 może być "za mały" )

Sądzę że nieźle sprawdziłby się MusicalFidelity A3.2

Piotr

Taaa, forum czuwa. Są dwie opcje: albo zolty i pitdog pracują w Top hi-fi Sopot, albo nie wiem, o co chodzi. Wydawał mi się sklep zasadniczo pusty... wychodziła jakaś para po odsłuchu, ale poszli precz, i ktoś z bajkiem stał przy ladzie (musi kumpel, bo chyba nie każdego wpuszczają z bikiem między regały ;-))

Rozmawiałem z Draculem jakiś czas temu. To opyla ktoś, kogo on zna, wzmak prawie nowy, cena była 11kPln.....

Aleśmy sobie przynajmniej miło pogadali, zawsze coś. 11 nie wchodzi w grę, no way. Choć liga na pewno inna.

Czyli z wymienionych przeze mnie Primare? A Rotel be? Nie zagra? Paskudny jest z wyglądu strasznie, ale jak niektórzy uważam, że B&W nie promowałoby szitu. Czy się mylę??

Pytanie zasadnicze, to czy, np Primare 20 zagra lepiej/mocniej/pełniejszym dźwiękiem niż Amplifikatorrrr??

>lukson byles zajety rozmowa, bajk stal faktycznie, dwa lepki siedzialy i cos sluchaly, a my wpadlismy po koncowki do kabli, chwiele sie pokrecilismy i zniknelismy.

skoro nie maczek, to primare, szczegolnei ten nowy 20 ponoc cieplejszy niz popszedni, warto posluchac, wykonanie swietne, do tego teraz bez vatu kupisz. niezla wydajnosc pradowa, do chlodnych analitycznych kolumn moze byc lepszym wyborem niz amplifikator. a jesli dasz rade, to kupuj od razu 30tke primare :), bardzo fajny klocek.

Sound Art ponoc fajny, mam na mysli te wyzsze modele - tutaj niech np. sie Jozwa lub Papamek wypowiedza, z tego co pisali to taki pelny troszke cieplawy dzwiek. no ale przed kupnem warto posluchac, primare jest pod reka...

>lukson to wlasnie przewaznie odwrotnie jest. bryczka to nie wiadomo gdzie i jak kto jezszil, czy stuknieta i ile razy. a audio, szczegolnie jesli klocek cos kosztuje - to wychuchane wypolerowane zadbane klocuszki, pielegnowane czesto przez takich maniakow jak tutaj. ;)

pitdog => trudno komuś polecac MACa po Radmorze, nie jest to zły pomysł ,ale cenowo to przepaść ;-)

Spróbuj Primare 30.1 używany dostaniesz za ok. 3500-4000zł

Ja go używałem z tymi kolumnami dość długo i było ok.

Jako CD miałem srebrnego NADa 500s ,teraz dobry jest NAIM 5.

Jeśli chodzi o bas to nie pozbędziesz się wrażenia ,że jest go za mało-po prostu zmień kolumny jak ci ten dźwięk z bardzo szczupłym basem nie pasuje.

Zresztą monitory to jakiś kompromis.

Ja obecnie mam 804 ,jest dużo lepiej, ale pociesz się pewnych cech 805 mi brakuje ;-)

pitdog=> jakbym był zadowolony to by się zabawa skończyła i znowu musiałbym jeździć na ryby, a tych coraz mniej w naszych wodach ;-)

Primare 30 to przede wszystkim kultura w całym pasmie i nie każdy to docenia,

a to bardzo dobry wzmak - oczywiście są lepsze ;-)

1. MF A3.2 (ujmująco muzykalny i szczegółówy dźwiek, po prostu klasa). Baardzo mi się podoba.

2. ECI-2 - tez niezły, ale na rynku starocie (niska cena to tez plus). Niestety nie ma pilota.

3. Rock (tu może być za mała rozdzielczość, za to ujmująca muzykalność i lampowy charakter brzmienia. Brak pilota :-(

Pozdr.

->Lukson

Ja niedawno sprzedałem (w układzie czasowym - z możliwością powrotu do mnie później) dobrą konstrukcję lampową (pentoda EL34 końcówka + pre kopia Counterpointa, całość zmajstrowana przez p.A.Markówa) człowiekowi który prześledził prawie wszystko co jest ciekawe do powiedzmy, 8 kPLN....

.... i wyszło że moja konfiguracja była najlepsza. Mam nadzieję że do mnie wróci, po prostu na jakiś czas muszę wstawić pauzę na hi-end audio. Ale do rzeczy : tutaj warto już rozglądać się za wzmacniaczem lampowym. Do tego CD którego brzmienie akceptujesz (ja miałem lampowe CD). Kieruj się TYLKO odsłucjem własnym - zawsze ze swoimi kolumnami i najlepiej w swoim pokoju odsłuchowym.

Kolumny + pokój to 60%brzmienia.

I nie bój się rynku second-hand. Kierując się własnym uchem nie popełnisz błędu sugerując się kwiecistymi opisami sprzętu który od Amplifikatora lepszy nie będzie... Ale to moje zdanie oczywiście ;)

MF A3.2 do B&W 805 ;-) chyba żart - wysokie będą za jasne, bas powinien być bardzo dobry.

Miałem okazję bezpośrednio porównywać MF A3.2 z Primare 30 ,dwóch zaprzyjaźnionych audiofilów miało ten wzmak.

Bardzo dobry choć troszkę efekciarski , gra skrajami pasma - świetny lekko podbity bas i bardzo jasna - czytelna góra z wycofaną średnicą.

Primare zdecydowanie bardziej wyrównany i bardziej dojrzały.

=>Barthuss

Kieruję się odsłuchem, ale chcę zawęzic pole poszukiwań, bo mi kręgosłup padnie od targania kolejnych klocków na III pietro :-)

Bezpilotowce raczej odpadają... Lenistwo...

Wczoraj postanowiłem zweryfikować hipotezę o cienkosci cd (nad521). Wyczyściłem konto i runąłem do tophifi po Primare I21/cd21. Najpierw podłączyłem cd do Amplifikatora. Wrażenia: więcej przestrzeni i "oddechu" w muzyce, jeszcze lepsza kontrola basu, cieplejsze średnie, ale góra dalej "za zimna". Zmiana na pełny zestaw Primare i... szok lekki. Dużo gorszej jakości (subiektywnie ;-) dźwięk - jakby "przybrudzony", wrażenie delikatnej mgiełki, zasłony między słuchaczem a instrumentami (zwłaszcza na samplerze Naima z ostatniego "Hi-fi" oraz "przejrzystych" nagraniach, jak soundtrack "himalaya"). Nie ta precyzja zupełnie, choć stereofonia bez pogorszenia, bas też (może nawet nieco więcej go, albo to sugestia, bo jest ocieplony w porównianu do Amplif.). Góra nie to, że się zmieniła. Po prostu jest jej mniej. Ogólne wrażenie: w większości kawałków dźwięk "przyjaźniejszy", milszy dla uszu, ale kosztem przekazywanej informacji. Dzisiaj oddaję Amplifikatora i Nada (ten poległ definitywnie, ale uwzględniając różnicę ceny 1405 vs. 4599 jest kapitalny w swojej klasie) i słucham dalej Primare.

Problem:

Więcej na klocki niż Primare kostet nie wydam, a wzmak polski się obronił bezproblemowo. Z tym, że ten dźwięk jest czasem za ostry. Co mogę wykombinować z cd? Czy hybrydowy cd, np Vincent (taki pomysł mają w sklepie, są naprawdę chętni pomóc rozwiązać problem) może radykalnie ocieplić górę i dodać "mięsa" bez straty precyzji i

kontroli basu? Czy po prostu wzmaki za 3-5 kPln są bez szans w starciu z 805 i już, i nie ma co sobie dupy zawracać dziesiątkami prób, tylko trzeba wziąć Primare30, albo Rotel 1070, albo MF A5 czy coś w tym rodzaju, albo tego maca od Dracula??

Odsłuchiwałem Radmora - poza tym ,że grał - co niektórzy uważają już za sukces to był bardzo szorstki - ostry-siermiężny dźwięk, a 805 to wszystko wyrzucą.

Poziom Cambridge i taka powinna być cena.

Nie drogo można dostać NADA srebrnego ,ma wszystko co potrzeba choć brak mu czaru ,ale za to tanio chodzi (4000-4500zł) ,no i te wykonanie -palce lizać, ale nie wiem jak zagra z 805 - warto sprawdzić ?

Musisz raczej szukać wśród wzmaków ciepłych i z kuturą bo inaczej B&W się pogniewają.

ze to nie cudo to zrozumiale, ale np. z usherami zagral lepiej od srebrnego nada (ktory de facto wart jest uwagi wlasnie dopiero przy ok 4-4,5kzl). do kambodzy raczej bym nie porownywal, chyba ze jakies niefortunne zestawienie. tak sie wypowiadajac mozna napisac, ze mac zupelnie do bani bo strasznie dociepla (edytuje) dzwiek... takze wazmy slowa nieco.

jak bywa ostrawo, to moze cos kablami zadzialac? ale fakt faktem, do podstawkowych nautilusow lepiej po prostu wyzszej klasy sprzet,np. primarek 30 i sprawa zalatwiona. to transparentne kolumny i wszystko na nich wylezie.

lukson = > na Primare 30 i McIntoshu świat sie nie kończy ( choć jesli chodzi o tego ostatniego to nie jestem pewien ;-)

Ale to co ci polecam to sprawdzone i bardzo dobre zestawienie, gdybyś się zdecydował jeszcze np. na CD NAD 500s (ale ten stary model) to on dodałby tak poszukiwanego przez ciebie basu.

Ja miałem takie zestawienie i nie chwaląc ;-) się był to jeden z moich najlepiej zestawionych systemów, oczywiście z MACiem będzie jeszcze lepiej, ale drożej.

MACi i B&W bardzo się lubią.

=>gutekbull

Co to jest "srebrny Nad". Sorry za lamerskie być może pytanie, ale jaki model? Postaram się spróbować.

=>józwa maryn

Cieszę się, że kupiłem taki wypas, i w ogóle ;-) Jak pisałem w innym wątku, słuchałem różnych sztuk chcąc kupić podłogówki, zwykle zestawiając je z Marantzami w sklepie (sam nie wiem czemu, stylistyka M. mi pasuje, a o sprzęcie nie miałem wtedy jeszcze pojęcia. Mcintosh nie istniał w mej świadomości ;-))

Tan decydujący i jedyny odsłuch miał miejsce z Rotelem 1062, o którym czytałem i słyszałem, że jest też transparentny i dokładny. Jaka więc drzemie w tym tajemnica, że to grało? Nawet w tophifi polecili mi Primare mówiąc, ze lepiej niz z 1062. I co z tego, jak gorzej niż z Amplifikatorem. Gorzej, choć milej dla ucha na pozór. Czy jakiś skrytojebczy plan widzisz może w mej sytuacji, która rysuje sie coraz bardziej kosztowną???

Chodzi o najwyższy model ze srebrnej serii NADa gdzie gwiazdą był CD 500 S ,a wzmak to 300 S.

Głównie polecam CD z tej serii, zresztą i jedno i drugie można nie drogo wyrwać, a za te pieniążki to bardzo dobry sprzęt.Tylko uważj bo CD ma już nowszą wersję i jak wieść niesie ponoć gorszą ?

A PRIMARE 30 nawet nie porównuj do Radmora, to nie ta liga.

Z Primare trzeba troszkę dłużej pobyć ,aby go docenić.

Na pewno to klocek dla wyrobionego audiofila, który umie docenić szlachetność, kulturę brzmienia.

On nie jest efekciarski.

Ja swego czasu miałem w domu dwa klocki obok wspomianego już Primare 30 był jeszcze M.F. A3,

po 2 godzinnym odsłuchu kolega wtbrał A3 i pobieglł do sklepu kupować, ja się biłem z myślami,

ale im dłużej słuchałem tym bardziej doceniałem klasę Primare 30 ,a pod wieczór bylem zdecydowany.

Primare wygrał niemalże pod każdym względem.

Kolega później żałował pochopnej decyzji.

Drugi mój znajomy audiofil przeszedł tą samą drgę i też M.F A3 zamienił na Szweda.

A może Naim, albo Crimson ??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.