Skocz do zawartości
IGNORED

alternatywa Amplifikatora - jaki plan??

lukson

Rekomendowane odpowiedzi

lukson => ten klocek -6850 nowy u Polskiego dystrybutora kosztował ok. 23000 - 24000zł !

Jego następca McIntosch 6900 też tyle kosztuje !

Ja swojego ok.4 miesiące temu sprzedałemj za ok.14500zł

Wstawiłem wątek o Gainclonie - zainteresuj się bo naprawdę warto, za niewielkie pieniądze masz minimalistyczny klocek , który wykosi większość wzmaków, a napewno te o których jest mowa w tym wątku,

wiem bo słuchałem przez dwa dni i to jeszcze niewygrzanego.

Jest jedno " ale" jest bardzo wymagający co do towarzystwa, im lepsze tym lepiej gra.

Ale kolumny masz nawet bardzo pasujące bo ja go testowałem na 804.

Zostanie ci kasa na dobre CD i kabelki.

Gainclona używają ludzie z sprzętem towarzyszącym za grube tysiące zł.

Może ktoś z kolegów z forum ci pozwoli coś takiego przetestować, tylko musi być dobrze zrobiony - bo na tym polega cała sztuka Gainclona ;-)

=> gutekbull

Pomyłka, chodzi o 6500 oczywiście. A ten kosztował coś z 16000. Poza tym, jak używka, to używka. Czemu mam się odnosić do polskiej, chorej ceny? Zwłaszcza, że producent zamieścił zaj...sty disclaimer na www, że tylko Mac zainstalowany przez wykwalifikowany personel autoryzowany przez MacIntosh Laboratories jest objęty gwarancją, a żadne tam wysyłkowe, z netu itp. nie są...

Gainclon? What's that???

A prpos używek. Zachęcony Waszymi głosami przejrzałem audiostereo. I pytań kilka wróbla ćwirka:

- Rotel RA980BX

- Audiolab8000S

- Tag McLaren 60iRv, który w.g. sprzedającego jest rozwinięciem Audiolaba 8000S

- Exposure xx.

Kto mi coś powie o powyższych w kontekście pracy z B&W805?

• Redaktorzy

Muzyki słucham każdej poza hip-hopem, bo mnie takie rytmiczne mamrotanie trochę irytuje. W testach używam płyt które lubię, poza Amused to Death, której używam tylko jako narzędzia. Generalnie najwięcej słucham jazzu i klasyki (zarówno symfonicznej jak i kameralnej). To wymagający materiał. Muzyka popularna - wedle własnego gustu, bardzo różne rzeczy, ze styarą elektroniką włącznie, ale te płyty zwykle są bardzo kiepsko nagrane.

• Redaktorzy

A, lukson, obecne ceny McIntosha w Polsce są bardzo korzystne, nie narzekaj. Dystrybutor ma ambicje trzymać się bliżej cen amerykańskich niż europejskich, przynajmniej na ile mu na to cła pozwolą. To poprzednia dystrybucja była bardzo droga.

• Redaktorzy

Aha, chłopaki, a propos Audiolaba: wrócił! HiFiNews pokazało zdjęcie z jakiejś wystawy, z Audiolabem 8000S w kolorze srebrnym. Może to nie Prima Aprilis.

>Lukson

Po pierwsze to mam 6500 MA i za 10'000 ZŁ!

Po drugie w naszym na półce kraju kosztuje on ok.16 500 ZŁ[tylko 4....6 sztuk sprzedano].

Po drugie pomnożyc musiśsz dolce ..dodac cło i przewóz .. i wtedy zobacz ile wyjdzie, juz pomijam kwestję gwarancji takiego klocka.

Juz pomijam fakt że wielu sprzedawców w second handu z zachodu wogóle nie jest zainteresowanych sprzedazą klocka..wysyłki do naszego regionu!

McIntosh to juz taka marka.. solidny..poprawny zrównowazony dzwiek,urzadzenia jest solidnie wykonane i za to bulisz.

Fajnie jozwa. To teraz tylko dopisz krociotko, bo to ludzie roznie mysla: jakie sa twoje priorytety, co uwazasz za najwazniejsze: timbre, ton, barwa czy tez efekt 3D, przezroczystosc, przestrzen lub jakies audiofilskie smaczki ?

>gutek po co do clona sprzet za grube tysiace, nie lepiej pociagnac konsekwentnie ta idee, i kolumny tez na zamowienie zrobic? ;) wyjdzie dajmy na to 15kzl a by gralo jak cos z 50zl

=>Jozwa Maryn

A gdzie mogę się czegoś bliżej dowiedzieć o Audiolab-ie 8000S? Czy mógłbyś się odnieść do pytania o kombinację tegoż (lub TAG-a, który jak twierdzi sprzedający jest następcą 8000S) z805? Oba są w ogłoszeniach na stronie, razem z Twoją lampką, o której też chętnie czegoś się dowiem, choć boję się lampowego sprzętu - zmiana parametrów w czasie, wymiana lamp, itp. trochę to dla mnie czarna magia, tranzystor bardziej "user friendly" :-)

=>darkul

Czyli cena spadła od naszej rozmowy o 1000 ;-)) Czekam dalej i zbieram kasssę...

Masz rację z kalkulacją polskiej ceny, że trzeba to wszystko pododawać. Umknęło mi, albo nie pytałem wtedy, czy on kupiony w PL, czy wwieziony w bagażu podręcznym z USA (chyba by po prześwietleniu bagażu odstrzelili podróżnego bez wnikania w szczegóły :-)))

A kwestia gwarancji tego klocka jak się ma?

lukson => z tym wywiezieniem w bagażu to nie zupełnie tak, te z USA mają inne zasilanie chyba na 110V ?

A wzmak z osobnym zasilaczem ???!

One chyba w Hamburgu mają zmieniane zasilanie na Europę - ale nie jestem tego pewny.

McInotsh ma ważną gwarancje ogólno-europejska.

Był zakupiony w PL.

Watpie czy można takie bydle traktowac jako bagaz podreczny..35 Kg!!!

Jak go przeniesiesz raz po schodach...to tzw.pot po przyrodzeniu cieknie...

=>darkul

Dziękuję za dobre słowo. Po takim tekście, to Ci tylko mogę powiedzieć, że to dla mnie nie jest kwestia zbierania, tylko dojrzenia do decyzji o wyłożeniu kasy. I właśnie chyba chcesz mi pomóc dojrzeć - NIE kupuj od darkula ;-)

A wiedzieć czego chcę nie mogę, skoro dopiero wgryzam się w zupełnie nową dla mnie dziedzinę wiedzy. To tak, jakbym od Ciebie oczekiwał, że po jeżdżeniu całe życie rowerem, gdy postanowisz kupić auto, po miesiącu będziesz wiedział wszystko o wadach-zaletach marek, modeli, sieci serwisowych, spadku wartości, itp. I że zapisawszy się na jakieś forum napiszesz: chcę ten i ten model, taki rocznik, takie wyposażenie. Stan ma być taki, przebieg taki, a cena taka. I że to nie będą brednie...

Chyba, ze niepotrzebnie czytam między wierszami. To mnie naprostuj.

=>darkul

Ty mnie chyba chcesz sprowokować w ten sposób :-))

To powiedz (na priv najlepiej), jaka jest ostateczna, nieprzekraczalna cena tego Mac-a. Skoro wszyscy zgodnym chórem twierdzą, że będzie OK z 805 i nawet gutekbull się nie burzy, to może pomyślę, policzę i kupię? I poczekam na cd, jak mi radzili wyżej.

lukson - króciutko na temat tych propozycji o których wspomniałes parę postów wyżej:

Tag Maclaren i audiolab s są brzmieniowo trudne do odróżnienia - to ciekawe wzmaki ale raczej pod kolumny pokroju Castla albo Spendora, z 805 dźwięk będzie miał tendencje do lekkości i rozjaśnienia. Exposure XX to granie z trochę większym ciałem niż Audiolab, mi jednak wydawał się trochę mechaniczny na średnicy - jednak miałem dość podejrzany egzemplarz (byc może niefachowo naprawiany), lekko przybrudzał przełom średnicy i góry - efekt podobny jak z Amplifikatora ale znacznie wyraźniejszy. Rotel 980 to przyjemnie grajace urządzenie - fajnie wypada z B&W CDM 1, choć po przesiadce z mojego systemu dźwięk był nieco przytłumiony, jednak to chyba najlepszy partner do 805 spośrod wymienionych. Mac to oczywiście inna bajka także cenowa - pogadaj może się dogadasz, niestety nie miałem okazji słuchac MAców z 805 ale inne kolumny o podobnym charakterze wypadały na Macach dobrze. W porównaniu do rozpatrywanych tutaj dobrych (pojęcie względne jak wszystko) lamp z Macka zapewne dostaniesz zapewne znacząco lepszy bas (oczywiście na miarę 805), ze średnicą jednak może już nie pójść tak łatwo. A tu inne propozycje z ogłoszeń na www.hifi.pl:

1. Mazowieckie

0 500197156

[email protected] Musical fidelity A 1000, 2 x 50 w w czystej klasie A. Piękne lampowe brzmienie podparte solidnym basem. Kolor czarny fortepian. Odczielny zasilacz. Cena 2900 zł.

co za cena!!! kiedyś kosztował kole 10kzł (?!)

2. Pomorskie

0601 673 921

[email protected] Electrocompaniet ECI-1, rocznik 1998, stan wizualny i techniczny bdb..preferowany odbiór osobisty.

5900zł

Jak niedłubany może byc niezłym partnerem dla 805

3.Mazowieckie

(22)863 69 98 / 888 88 66 22

MUSICAL FIDELITY A.1001.A.-CLASS.stan absol.perfekcyjny(jak nowy)pilot,instr.karton(200/400w)cena 6380,-

Jest jeszcze kilka innych klocków podobnej klasy: ECI 4, Gryphon Tabu tak że chyba nie jest tak źle z wyborem.

lukson => jak cię stać to kup tego MAca z 805 to bajeczny dźwięk ,

wiem coś na ten temat bo długo miałem taki zestaw i choć MAC 6500 jest troszkę słabszy dźwiękowo od 6850 czy 6900 to i tak powinno być wspaniale.

Właściciel powinien trochę zejść z tej ceny bo $ slabo stoi i można taniej kupić choćby na Ebayu ;-)

Ten Musical Fidelity 1000 to przeciwieństwo Nautilusów i dlatego mogłoby być ciekawie. Ale cena była chyba raczej z okolic 6,5-7 tys. zł. Recenzja urządzenia - bardzo zgodna - na www.hifi.pl (stary MHF).

• Redaktorzy

Już odpowiedź właściwie padła, ale dodam od siebie: zestawienie 805 z Audiolabem ma wszelkie szanse zaowocować tzw. synergią negatywną. Ogólnie, według współczesnych kryteriów, dźwięk firmowy Audiolama był raczej suchy, lepiej dopasowany do tradycyjnych kolumn brytyjskich z membranami polipropylenowymi i 8 ohm impedancją. Współczesne chłodne, wysoce detaliczne monitory to raczej nie dla niego.

dudivan: ty się przyznaj lepiej, co chcesz wiedzieć? :-)

>lukson

Jak byś chciał posłuchać, albo zakupić Exposure Super XX, to pisz na priv. Użytkowałem go czas jakiś z B&W CDM 1NT, które prezentują podobny charakter dźwięku co 805-tki (nie ta kultura wprawdzie ale, no cóż). Mogę go tanio odstąpić, albo zanim zdecydujesz się na jakiegoś Maca, to przynajmniej osłuchasz się trochę z czymś innym.

Darkul dobrze prawi, że warto trochę posłuchać różnych klocków i hmmm... dojrzeć - w sensie znaleźć swoje preferencje brzmieniowe - a te potrafią się kształtować latami.

Być może, że po dłuższym grymaszeniu wybrałbyś właśnie Maca, bo to dobry amp, ale i tak warto posłuchać innych.

szorstki ostry i siermięzny.....biorąc dziecko pod uwagę reszte tego twojego niby toru to nie dziwne że osiągnłeś takie wyniki a amplifikatorem....zreszta sam fakt posiadania nada przez Twoja wszystkowiedzącą osobę potwierdza to czego szukasz w odsłuchu....Polecam Ci kotku takie zestawienie:

Amplifikator, CD Accuphase DP -67, Xlo unlimited edition, i kolumny Sonus Faber Cremona zobaczysz chyba ze sam jestes siermięzny...ten klocek to dobry partner dla innej półki niż twoj leciwy mcintosh,,czy nad;;;______)))),

jak widzisz stać mnie na dobre klocki i ten za 3,5 tys nawet do nich nie pasowalby ceną ale widocznie gra jak trzeba....a to że jest polski..cóż gdzieś musieli go wyprodukowac...

revert => A to co ???? Pierwszy dzień na forum ? :-) Masz refleks szachisty ;-) I straszne kompleksy.

Możesz swoje locki zestawiać choćby z Diorą - tez dobre bo nasze , a co nasze to musi byc przecież dobre,

pewnie wiesz najlepiej bo domyślam się produkujesz te cuda techniki.

Dobrze, czyli odpuszczam używki z ogłoszeń poza forum, bo nigdy nie wiadomo, co, kto i kiedy dłubał. I z jakim skutkiem...

=>rekin

Zaraz piszę priv, dzięki za propozycję.

Wczoraj podpiąłem Rotela 1062 + cd1070 + kable Audioquest. I jest to najlepsza z dotychczasowych kombinacji. Największy dźwięk, największa energia, bas, a góra choć dokładna, to nie męczy (ale posłucham jeszcze parę dni, żeby przeczekać pierwsze wrażenie). Tak jakby poprzednie wzmaki nie miały dość pary, żeby szarpnąć 805. Choć słychać to, o czym pisali niektórzy - kolumny wciąż mają przewagę i bawią się ze sprzętem w kota i mysz. Czyli tylko czekają, żeby gdzieś się potnął i nonszalancko to pokazują ;-)) Wiem, że Rotel/B&W troszkę jakby odsądzana od czci i wiary kombinacja tutaj, i dystrybutor, mam wrażenie, niekochany. Ale co ja poradzę, że mi gra ;-))

Oczywiście, wolałbym się poruszać po wyższej półce, ale wtedy jeden klocek i dalsza praca nad sobą, żeby się przekonać do wydatku. A używki to problem, bo poza zagadkami technicznymi (stan, przeróbki itp.) dochodzi jeszcze problem odsłuchania sobie w domku, na swoich głośnikach. Sklep daje większy komfort pod tym względem.

Co Państwo na to?

Lukson

Dobrze Ci koledzy radzą. Skup się na jednym klocku a porządnym teraz. Za jakiś czas dokupisz drugi.

Jeśli kupisz Rotela to pewnie po 1/2 roku będziesz chciał zmienić. Ale to też na dobre Ci wyjdzie bo sprzedając może zyskasz trochę wiary w sprzęt używany ( no chyba że sam coś w nim będziesz dłubał albo zrzucisz z wysokości).

lukson => Przyglądam się tym wpisom i dochodzę do wniosku,

że "obojtnie" co kupisz najważniejsze żebyś ty był zadowolony,

aby słuchanie sprawiało ci frajdę, żeby dźwięk nie męczył - bo tak też potrafi być,

żeby nie było takiej sytuacji, że pod wpływem kolegów z forum na coś się zdecydujesz,

a sam do końca nie będziesz pewny - czy to jest to.

Wpisy tutaj powinny ci zawęzić pole poszukiwań i nic poza tym.

Ale posłuchać i podjąć decyzję niestety trzeba samemu - bo na tym ta zabawa polega ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.