Skocz do zawartości
IGNORED

V.A.L E10 + słuchawki( jakie? )

kamil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Przymierzam się do zakupu tegoż wzmacniacza słuchawkowego, jednak chciałbym też jakieś dobre, ale i niedrogie słuchawki, a to ze względu na prawie zawsze "pustą" studencką kieszeń;) swoich typów co do słuchawek nie mam, ale bardzo chętnie poczytam o Waszych...pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/17106-val-e10-s%C5%82uchawki-jakie/

Zastanawiam się co dla Ciebie oznacza pojęcie "niedrogie". Tym bardziej że wspomniany E10 do najtańszych nie należy (do b. drogich też nie ;-).

IMHO zastosowanie do niego tanich słuchawek byłoby swoistym mezaliansem. Zakładając że masz go kupić za ok. 700pln (cena u polskiego dystrybutora) to wypadałoby podobną kwotę przeznaczyć na słuchawki. Zakładając budżet ok 1000 pln osobiście wydałbym 2/3 na słuchawki, resztę na wzmacniacz. Można niedrogo kupić udane konstrukcje półprzewodnikowe DIY.

Skorzystam z okazji i opiszę swój problem. Mam HD-600 i przymierzam się również do zakupu E10. Obawiam się tylko czy przy impedancji 300 Ohm moc wzmacniacza nie będzie za mała (ok. 65 mW). Może ktoś z forumowiczów słyszał taki tandem ?

• 4 miesiące później...

,, promocja jak promocja... bleble.. pewnie jest tak tani w produkcji że mogliby go sprzedawać normalnie za tyle a i tak by zarobili, tak w ogółe to czy któryś z forumowiczów jest w jego posiadaniu ?

Prawdopodobnie wiem.

Trudno jest przekonać ludzi do nowej firmy i w dodatku chińskiej. Wolne zejście towaru blokuje fundusze, o i cała sprawa.

Dość szybko zdecydowałem sie na Dared 300 i pod wpływem recenzji też szybko wymieniłem lampy na Full Music 300B i na Telefunken 12AU7. Za te pieniędze - Revelacyjne Granie. Mam ciągle tylko problem z kablem IC. Przepiękny był Siltech, ale nie dam za drut tyle co za wzmak.

Pzdr

VAL E-10 własnie do mnie idzie - wczoraj go zamówiłem od dystrybutora w cenie własnie 450zł (w Warszawie w sklepie - 700zł)

odłsuchiwalem go z moimi Beyerami 990 PRO i zagrał dużo lepiej od Pro-Jecta - lepsze nasycenie, pełniejsze brzmienie, mistrzowski, głęboki bas (aczkolwiek nie tak precyzyjny jak u Pro-Jecta) i co dla mnie przynajmniej bardzo ważne, lekko wycofane wysokie tony, przez co płyty, których ciężko było słuchać na Pro-Jekcie, czy na moim Nadzie 320bee, tutaj słucha się z przyjemnością

Model Cena brutto detal PLN

DV-845 8 800

VP-845 6 900

DV-300B 9 600

DV-80 3 950

DL-2000 2 900

MP-60 2 150

MP-7 1 650

VP-16 1 500

VP-10 2 300

VP-20 2 400

VP-300B 2 800

MP-6 2 150

SL-2000 1 350

SL-2000A 925

Cennik produktów V.A.L.

M30 (para) 2 440

E10 450

Pasywny kontroler PK-1 - 69

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Pasywka za 69zł opłaca się kupić dla samej obudowy - potem wsadzić jakiegoś Alpsa i mamy bardzo fajny pasywny pre za przysłowiowe grosze.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 2 tygodnie później...

Ukłony dla Forumowiczów,

Stałem się niedawno użytkownikiem tego wzmacniacza i szczerze przyznam, że uczucia mam mieszane. Niemniej żonie podziękowałem za wspaniały prezent.

Problemem dla mnie są: zbyt ostre i natarczywe wysokie tony oraz stosunkowo niewielka głębia i bas, którą uzyskuję przy słuchaniu moimi Technics'ami RP-F-500. Poza tym - bez większych zarzutów.

Pomyślałem i wymyśliłem:

1. Doprowadzić sygnał ciemniejszym kablem (jakim?), a odprowadzić Proteusem.

2. Wymienić lampę (podobno chińskie lampy nie grzeszą "pięknością" dźwieku).

3. Zmienić słuchawki (z bólem, bo nie są stare), lecz czy oprócz HD jest coś innego?

4. Zmienić wzmacniacz (raczej odpada, bo darowanemu koniowi nie patrzy sie w zęby).

Za wszelkie inne pomysły - dzięki.

Od kiedy to słuchawki Technicsa są wyznacznikiem jakości???

To bez wątpienia ich wina. Jak nie chcesz wydawać fortuny to zerknij na te wątki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak w ogóle to daj pochodzić jeszcze temu E10. Po paru dniach/tygodniach brzmienie powinno się poprawić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdyby ktos chciał nowe E10 za 350zł o niech da znać.

>>Elberoth

Tak szybko nie rezygnuj. Wymiana lampy na 12AX7 nawet na E.H Gold dużo daje nie mówiąc o Telefunkenie. Po zakupie miałem mieszane uczucia ale po experymentach to za te piniędze ++++

Dziękuję za informację.

Zapoznałem się z wcześniejszymi tematami na forum i wytypowałem wstępnie Alessandro MS-1 lub MS-2 (nie wiem czy te drugie nie będą "za dobre"). Tylko muszę znaleźć Grado w Krakowie.

Portfel natomiast ledwie dyszy i potrwa to ok. 9 mies. zanim się coś urodzi. Dlatego: jak się nie ma co się lubi, to się lubi to co ma.

Ponadto, przy wcześniejszych wymaganiach i sprzęcie wystarczały mi RP w zupełności.

raz, dwa, trzy - E10 sprzedany

nie mam słuchawek :-)

Czy któryś z forumowiczów bawił się już w upgradowanie VAL'a E10? Jeśli tak to poproszę o podzielenie się wrażeniami. Może wymiana lampy (właśnie... jaka lampa siedzi fabrycznie?), potencjometru, może instalacja gniazda sieciowego co pozwoliłoby na eksperymenty z różnymi sieciówkami? Jakiego interkonektu używacie?

vanvideo

mówisz, że taka lampka byłaby lepsza?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) aha i na czym polega poprawa? Poniewaz w sumie to ja sie na tym nie nam, to zapytam ile wynosi zywotnosc takiej lampy i czy warto kupować lamy na zapas (starzenie się lampy?)??

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.