Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotka Vifa XT18WH-09-08 i D25AG-35-06

jaro4444

Rekomendowane odpowiedzi

Rhs

Tak, pamiętam jak dzisiaj, kiedy to podjechałeś pod moją pracę z pociętymi deskami z MDF-u ;-) Od tego się wszystko zaczęło, łezka w oku się kręci. Później, przy samej budowie miałem chwile zwątpienia, były momenty, że miałem już rzucić to wszystko w kąt. Chciałem wykonać je perfekcyjnie, a w warunkach domowych, bez specjalistycznych narzędzi, jest to trudne, ale możliwe do zrealizowania. W sumie to dzięki Tobie ruszyłem z Proacami, za co bardzo Ci dziękuję :-)

Ostatnio chodzą mi po głowie dziwne pomysły, chciałbym znowu coś stworzyć ;-) na innych głośnikach. Eton, Accuton, Raven. Koszty tylko mnie powstrzymują, bo głośniki drogie, a gwarancji, że zagra to o kilka klas lepiej od Proaców nie mam.

Proaci to rewelacyjne kolumny DIY w swojej cenie, niestety wymagające od toru.

Rhs ze swojej strony polecam Ci Nos Daca Petera, jazda co najmniej tak duża jak w przypadku Proaców, nie będziesz żałował. Dopiero po zbudowaniu Nos Daca membrana 8535 zaczęła u mnie pracować jak tłok, wcześniej latała jak szmata :-)

Co do porównania moich Proaców z Matthew, to sam jestem ciekaw, kto wie, może będę zmieniał zwrotnicę ;-)

Pozdr.

Rhs

Aha, kolejną obowiązkową jazdą w przypadku posiadania Proaców i Gainclona jest posiadanie przedwzmacniacza. Ja jestem na etapie budowania Passa 1.7. Mówię Ci, Gainclon z przedwzmacniaczem to zupełnie inny wzmacniacz. Dynamika i wykop.

Rogus,

Dzieki za zaproszenie, naprawde bardzo chetnie sie pojawie. Z Waszym sprzetem nie moge konkurowac to przynajmniejzapewnie aprowizacje.

Co do przedwzmacniacza to przyznam, ze mialem na niego wielka ochote, ale wydawal sie byc ponad moje sily. Nie jestem tak zaawansowany w elektronice jak Ty i Matthew. Ale kto wie, moze powtorzymy sytuacje z GC i po obfotografowaniu Twojego przedwzmacniacza bede w stanie zbudowac klona klona.

Pozdrowienia.

>Rogus,

oto moja nowa produkcja, tym razem jestem ze skrzynek zadowolony, zrobilem je samodzielnie od poczatku do konca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1631-100006390 1170285526_thumb.jpg

post-1631-100006391 1170285524_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jaro4444,

masz dobre oko- jest to okolo 28-29 litrow. Kolumna ma tylko jedna komore i wzmocnienia wewnetrne w polowie wysokosci. Zrobilem je aby sobie troche poekspermentowac, miedzy innymi z objetoscia. Jaka jest optymalna objetosc w/g Ciebie? Najpierw jednak musze poprawic zwrotnice.

Pozdrowienia

qrcze gonimy te króliczki razem ;))) no jeszcze mi do końca się nie wygrzały Proacki a już też coś na wstędze mi łazi po głowie... hehe obłęd ;)

z porównaniem to luzik, niech tylko do końca dojdą do siebie... myślę że jakies bezpieczne 2 tyg i luz ...

Rhs

"Jaka jest optymalna objetosc w/g Ciebie?"

U mnie taka Vifa gra w 16,5 dm3 brutto (netto ok 15,8-16 dm) Bas refleks fi ok 60 mm (muszę sprawdzić w domu) długi na 185 mm. Uważam, że można zwiększyć jeszcze 1-2 dm3 i nie więcej. Moja objetośc uważam za dobrą. Słuchał ich Matthew,Dreamer_1, Tdrodz, McGyver, Vovo i paru innych. Niech się wypowiedzą bo mi nie wypada.

McGyver

tak korzystam z GC (kit Petera) i sprawuje sie doskonale. Mam zamiar dokonac w nim pewnych usprawnien (selektor wejsc, nowy potencjometr - szukam Alpsa!!).

Przyznam, ze licze na pewien odzew z Twojej strony jesli chodzi o zwrotnice, bo glosniki wybralem pod wplywem dyskusji w jednym z Twoich watkow. (niestety nie korzystam z GG -mam tylko Linuxowe komputery).

rhs, 16 Lut 2006, 13:37

(...) (niestety nie korzystam z GG -mam tylko Linuxowe komputery...

no to jest Kadu... kompatybilne z GG,niech ci informatycy zainstalują a jak powiedza że się nie da hehe to kłamią ;)))

rogus,

Specjalnie do tego celu kupilem na przecenie reczna frezarke (okolo 70 PLN), ktora po zakonczeniu roboty rozleciala sie, ale i tak bylo warto. Metody nauczylem sie dzieki watkowi na forum. Dzieki

pietro4,

dokonalem zmian zgodnie z Twoimi sugestiami (na razie tylko zwrotnica) i roznica jest kolosalna. Dzieki. Musze jeszcze troche powalczyc z wewnetrznym wytlumieniem oraz dlugoscia barefleksu. A tak przy okazji jaki masz BR?

Matthew,

dzieki za namiar na czesci, zamowilem je telefonicznie a odbieralem na Wolumenie.

>rhs

Bardzo się cieszę :)

Teraz daj Em-osiemnastkom pograć . Po kilku tygodniach diametralnie zmienia się charakter ich brzmienia.

Co do b-r mam stożkowy fi duże 62mm , fi małe 56. Długość pierwotnie była 22 cm , jednak teraz skróciłem do 16 cm.

W ub. sobotę wreszcie doregulowałem swój stary DIY generator :) na nowym oscyloskopie i zdjąłem ch-kę impedancji.

Tak strojona objętość 21 litrów wykazuje Fb=około 40 , 41 Hz ( minimum na wykresie )

Bas jest super

Pozdrawiam

panowie probowalem polaczyc XT18WH i d26AG i niestety nic dobrego mi nie wychodzilo

robiila sie dziura od 3-5khz i niebardzo dalo soe to wyeliminowac

wg mnie vifa AG to bardzo fajny glosnik ale nie nadaje sie do wooferka 18 cm ,moze do 13-14 dalo by rade.

Teraz polaczylem XT z morelem mdt29 i powoli dochodze do tego jak to ma grac ,ale juz od samego poczatku widac inne granie.

Jak skoncze dodam pomiary.

"Co bym nie robił zawsze była dziura w paśmie przy tym zestawieniu. Teraz to juz wiem... D25AG to wspaniały głośnik ale raczej do 3 way." - to też popieram i doświadczyłem nausznie ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.