Skocz do zawartości
IGNORED

Stereovox HDSE; Argentum

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Zydelek - ale w tranzystorowych masz na wyjściu transformery prawda czyli zachowanie wyjścia wzmacniacz w stosunku do kolumn jest podobne jak w konfiguracji lampowej Maca - dziwne że na jadnem słychać pewne różnice na drugim nie ale pewnie to srebro :)

Nie mam powodów nie wierzyć. Najwidoczniej cos w torze tłumi sygnał wprowadzając efekt, że wszystkie kable graja tak samo. Nalezałoby krok po kroku szukać najsłabszego ogniwa:):):)

namelessclub > w mojej lampce równiez jest autoformer. Dopasowuje sie do impedancji głośnika, tyle, że kiedyś były ujednolicone impedancje. W moim jest przy trafie dopasowujacym ogromne pokrętło, które reguluje poziom zakresu. Takie info otrzymałem od "lekarza". Po wymianie lamp coś mi nie pasowało. Drobne regulacje i wszystko dopasowuje sie miodzio.

Argentum 6/4 jest wyśmienitą okazją za bardzo przystępną cenę.

Znakomity drut,bardzo melodyjny z dużym basiorem i dobrze poukładaną sceną.

Konstrukcja zbliżona do Siltecha(materiał,geometria ).

Jednak bezpośrednie porównanie z SQ80G3 stawia Argentum zdecydowanie wyżej.

Praktycznie we wszystkich aspektach jest to kabelek ciekawszy od słynnego Siltecha.

Osobiście zamawiając ten model Argentum zastosowałbym inne końcówki.

W miejsce Dexonów(kopia WBT) dałbym do montażu Neutriki,jestem przekonany ,że to dałoby jeszcze większy postęp.

Jest to bardzo interesujące,że we wszystkich znanych mi opisach(testach) końcówek zawsze stosuje się porównania do firmy Neutrik(nie do WBT,Cardasa,Sharka,itd).a tylko do Neutrika.

A może ktoś jest po odsłuchach serii Gold?

Ponoć są jeszcze lepsze do 6/4 !!

Jak najbardziej- na Neutriku.

Frank w swj ocenie stara się być nieomylny:):) Prywatnie jednak podejrzewa poziom Argentuma 6/4 do FTM a Siltecha. Brak obecnie na składzie twgo kabla, a jedynie pamięć jego brzmienia nie pozwala na wystawienie oceny.

Zydelek

Chyba jutro otrzymam przesyłkę,nie pamiętam modelu ale to coś z niższej cenowo półki. Przyznam,że po rewolucji, jaką zgotował Stereovox w torze cd>pre nie jestem już tak zdecydowany na zmianę kabli głośnikowych. Może wymienię drugiego,świetnego zresztą , Audiograde'a w systemach tranzystorowych, na łączówkę Argentum dla pre>power. Jaki kabelek łączy Twój pre i power jeśli cd>pre wykorzystuje Stereovoxa?

zildjian > kiedyś Ultralink Ultima 100 mkII, potem VDH first a obecnie Sonus Oliva (od wystawy Audio show 2004).

Czekam na długiego Argentum 6/4. Sprawdzę i zadecyduję. Stereovox między pre a power mniej mi się podobał niz Sonus. Pomiędzy cd. a pre wciąż porównuję Stereovoxa z Argentum 6/4 (krótki-60cm). Stereovox wydada wzorcowo do gramofonu. Wpierw łączyłem (1m długości) phono pre a line pre. Zniszczyłem go przecinając na pół, dołożyłem b. dobre wtyki i mam obecnie dwa po 50cm. Łączą gramofon do phono-pre i dalej do line pre. Jest wybornie i tak juz zostanie. Z cd. zauważyłem pewne niedostatki w oddaniu silnego basu. Niby wszystko jest O.K., ale ja chcę skonfigurować wszystko na dłuzszy czas. Gdyby tak udało się połączyć jego wszystkie zalety z siłą ba basie Argentuma :):):) byłoby idealnie. Dlatego chcę sprawdzić Argentuma pomiędzy pre a power. Jestem niemal pewny, ze tam jest miejsce dla niego. Przekaże siłę nie umniejszając ilości szczegółów.

Daj znać jak odsłuchasz głośnikowego.

Zydelek> Miałeś może okazję porównać Stereovoxa w torze garmofonowym do IC Transparenta phono ? W moich odsłuchach Transparent Reference Phono pozamiatał Siltecha SQ88G3, a jeżeli Stereovox w tej wersji jest zbliżony do Transparenta, to ja lecę zaraz do sklepu :). Niestety Transparent kosztuje wręcz nieprzyzwoicie, chociaż w zamian dostaje się śliczne czarne pudełko, wyłożone pluszem :). Niby można je jako ustrój akustyczny wykorzystać...

70Marcin > nie miałem przyjemności odsłuchiwać u siebie IC transparenta. Kiedyś przed laty głosnikowe zrobiły ogromne wrażenie. Ad. "pozamiatania Siltecha SQ88- to oba kable czyli i Argentum i Stereovox go deklasuja. Sitech to suchość, gruźlica i psyczenie. Gdybym poza nim nie słuchał innych kabli ze srebra, to byłbym pierwszym wrogiem tegoż materiału:):):) Ziljidian wygrzewaj:):)

Zydelek> zależy, który Siltech, w jakiejś wolnej chwili i przypływie nudy, polecam odsłuch, ale tylko 88, gra inaczej niż cała reszta Siltechów. A stereovoxa mus jest posłuchać,może dam radę na długi weekend pożyczyć ze sklepu. Cena vs Transparent jest fenomenalna...

A z pozamiataniem to trochę przesadziłem, po prostu TA daje bardzo ładnie wypełniony dźwięk, reszta parametrów bardzo zbliżona do 88ki.

Zobaczymy, a bardziej:posłucham...

zildjian- jak druty. pewnie juz wygrzałeś. Napisz więc jak wrażenia.

70Marcin- czekamy więc na Twoje odczucia po odsłuchach Stereovoxa. Ja jutro będę miał metrówki Argentuma. Też skrobnę jak pasują pomiędzy pre a power.

Zydelek,

długi weekend mija, wszystko się kiedyś kończy, w radiu podczas weekendu usłyszałem: długi weekend musi się skończyć, tak jak kończą się nawet najdłuższe nogi :))))))))

Sterevoxa mam od piątku, pogrzał się chudzina (w porównaniu ze średnicą mojego SQ 88 G3). No i dzisiaj deathmatch... Zapięty pomiędzy pre amp phono, a wzmacniacz. No i... jestem pod wrażeniem ! Kabelek za nominalne 1000 PLN, a gra fajnie, bardzo fajnie !!! W porównaniu do Siltecha: na minus - minimalnie gorsza przestrzeń i minimalnie gorsze wypełnienie wypełnienie instrumentów, trochę mniej powietrza wokół instrumentów, trochę gorsza góra. W związku z tym mam podobną do Twojej koncepcję: dziabnąć go na pół i się 2 bardzo fajne kabelki za niedużą kasę robią... Jakich użyłeś wtyków ? Konfekcja samodzielna, czy na jakiejś maszynce ? Będę wdzięczny za info. A i tak jestem wdzięczny za wpis o tym kabelku - cena vs wartość "muzyczna" -> prawdziwa rewelacja !!! Pierwszy kabel, obok TA, który wytrzymał porównanie z SQ 88

Czy ktoś z forumowiczów miał okazję porównać różne modele interkonektów Argentum?

Myśle o wypróbowaniu któregoś z nich w wersji XLR. Tylko nie wiem, na który sie zdecydować. To ważne, bo producent wykonuje ten kabel na zamówienie. Teoretycznie wyższy powinien być lepszy.

Tylko, czy zwiększanie przekroju przewodników - bo na tym polega gradacja - to jest prosty sposób na lepszy dźwięk? W modelu 6/4 na 1 kanał zastosowano przekrój 3mm2, w modelu 4/4 - 2mm2, w modelu 2,4 - 1mm2 na kanał.

Dla porównania topowy AQ Sky ma 0,52mm2 na kanał.

Stąd wzięło się moje pytanie. Bezpośrednie porównanie byłoby najlepszym testem. Wynik krótkiego testu z AudioVideo znam. Nie jest jednoznaczny. Może ktoś jeszcze to robił?

Miałem kiedys kabelek ARGENTUM 4/4 - jak dla mnie , to miał za słabo zaznaczony bas. Poza tym bardzo dobry kabelek za rozsądne pieniadze. Poniewaz producent to człowiek życzliwy, wiec po krótkim odsłuchu wymieniłem go na interkonekt 6/4 ( za dopłatą) , który uzupełnił w pełni niedostatek na basie i jestem z niego bardzo zadowolony - uzytkuje go juz ponad 2 lata .

Zydelek

Miałem przyjemność wpiąć głośnikowy 2/4, najtańszy (nie piszę "najniższy,bo wraz z epitetem "najwyższy" drażni mnie mocno) z serii SCG. Grzany z przerwami ponad zalecane 30 godzin(co by przedwzmacniaczowe lampki i około nich "kondzia" i in. odpoczywały).

Wrażenia w pośrednim porównaniu z XLO Ultra 6 - dół /Audiograde - góra bi-wiring, materiał muzyczny: głównie 3 tj Jarek Śmietana - A story of Polish Jazz, Mary Chapin Carpenter - Stones in the Road, John Scofield - Grace under Pressure:::

spektakl przybliżony w stosunku do facjaty,

przestrzeń horyzontalna - szersza

przestrzeń wertykalna - nie odnotowałem specjalnych różnic

bas schodzący niżej, z lepszą czytelnością, wybrzmieniem,

świetna namacalność niższego środka i od niego w górę - trochę "cieniej" i to pod względem jakości i ilości, mniej barwy,ciała,harmonicznych, ciut nadto sssyczący damski wokal, w trzech słowach: za dużo "srebra" a za mało "złota" if you know what I mean.

Zapewne lepiej sprawiłby się w systemie z nadto ocieplonym i tłustym przełowmem środka i góry,KEF ? Wharfedale? Roksan? Starszy Sugden ?

Cena o ok. połowę niższa od mojej pary,więc osiąg moim zdaniem niezły. Do tej pory jedynie incydentalnie miałem okazję słuchać na srebrnych kablach,ale 1-sze wrażenie versus cena zachęca mnie do dalszych kontaktów z Panem Szafrańcem. Nie zaakceptuję jednak zakupów w ciemno, "bo droższe modele wykonuje się na zamówienie". Producent winien mieć komplet oferty do testów potencjalnych nabywców.

zildjian- dzięki za test i opinię. Z tego można zrozumieć filozofię firmy. Czym wyższy model, tym wieksze wypełnienie, dokładnośc i gładkość. Uczciwe i rzetelne podejście. Szczytowy interkonekt pomiędzy pre a power sprawdza się wyśmienicie:):)

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.