Skocz do zawartości
IGNORED

Kącik lampowy

Carlo

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz dać i J i K i M, tylko wtedy miernikiem pojemności podobieraj parami (lewy kanał - prawy kanał) żeby miały takie same wartości (nie jest to specjalnie istotne, ale warto).

Jeżeli nie masz miernika, to użyj tych z J.

Duże litery to tolerancja wykonania:

B = 0,1%

C = 0,25%

D = 0,5%

F = 1%

G = 2%

J = 5%

K = 10%

M = 20%

N = 30%

Osobiscie nigdy nie widziałem żeby były (w starych telewizorach z których je wydłubywałem ;) ) stosowane precyzyjniejsze niż J, najczęściej są stosowane J i M.

Krystian Majer przesłał mi wszystko co miał na temat prosiaka x10 musical fidelity, schemat, płytka fotki itp. Zamieszczam linka na moim ftp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy jak by ktoś z was ściągnął by ten plik .zip to by nie zadawał tych pytań ponieważ tam są fotki zrobionego układu i mail kolegi co to zrobił, i plik z wydrukiem płytki a więc rozmiary.

Da radę ktoś powiedzieć czy zamieszczony tam wzór pcb jest kopią oryginalnej płytki MF-X10?

Staram się porównać, ale coś dziś słabo mi to idzie ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już jestem po urlopie, mam pytanie, lampy przyszły z allegro ale jedna jest troszkę inna jak druga :( jedna jest niższa z ma troszkę inne zakończenie szklane, jedna jest tesla a druga nie wiem bo napis zmazany, tylko widać z E88CC, czy to ma duże znaczenie jak bym chciał je dać w kopi prosiaczka x10, czy mogą być rożne?

Dziś wspólnie z kolegą wykonaliśmy bufor na elementach z starych tv itp, jeden kanał puściliśmy normalnie drugi przez bufor nawet na jego wieży było słychać znaczną różnice dźwiękową, ci co jej nie słyszą to chyba głusi są, nawet daliśmy jakaś lampę od tv unitra i tez grało :D O dźwięku napisze jak zrobię bufor na kupnych nowych elementach ale to niebawem. Nie jestem wstanie stwierdzić czy to grało lampowo czy jak bo nie słyszałem nigdy samego wzmacniacza lampowego, ale słyszałem różnice miedzy kanałem podpiętym przez bufor i kanałem drugim bez bufora. Tez buforem miał mniej góry i ładniejsze średnie tony, ten bez bufora grał basem z mniejsza ilością średnich a z większa wysokich.

Płytka mie musi być taka sama - w końcu nie istnieje jeden sluszny dposób prowadzenia sćeiżek w danym ukladzie, byle była poprawna.

Co do lampusa - mniej góry a więcej średnicy to chyba efekt tego, że lampy nie mają gwałtownego wzrostu THD jak półprzewodniki na wyższych częstotliwościach - co może psuć średnicę i przydawać góry.

kondrax, 6 Sie 2007, 23:00

>Dziś wspólnie z kolegą wykonaliśmy bufor na elementach z starych tv itp, jeden kanał puściliśmy

>normalnie drugi przez bufor nawet na jego wieży było słychać znaczną różnice dźwiękową, ci co jej

>nie słyszą to chyba głusi są, nawet daliśmy jakaś lampę od tv unitra i tez grało :D O dźwięku

>napisze jak zrobię bufor na kupnych nowych elementach ale to niebawem. Nie jestem wstanie stwierdzić

>czy to grało lampowo czy jak bo nie słyszałem nigdy samego wzmacniacza lampowego, ale słyszałem

>różnice miedzy kanałem podpiętym przez bufor i kanałem drugim bez bufora. Tez buforem miał mniej

>góry i ładniejsze średnie tony, ten bez bufora grał basem z mniejsza ilością średnich a z większa

>wysokich.

Chyba cię zmartwię: spartoliliście ten wtórnik. We wtórniku, jak sama nazwa wskazuje, sygnał wyjściowy wtóruje sygnałowi wejściowemu. On nic z sygnałem nie robi, jedyne jego zadanie to transformacja impedancji.

Jak słychać na ucho róznicę w dźwięku to technicznie jest to knot, kicha, nie wtórnik.

Albo urządzenia z nim wspólpracujące kichą są!

Wszyscy piszą ze bufor daje mniej góry i tak było, średnica wyraźniejsza, na pewno nie spieprzony układ jedynie części vintage. Zrobię na nowych opisze fotki dam. A jeżeli was ciekawi na elektrodzie poczytajcie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeden gość dawał lampy rońże i mówi ze na jednej z nim miął taka różnice jak by wcisnął loudness, gdzieś na elektrodzie czytałem.

A dodam że kolega mocno zorientowany jest w elektronice, także nie spieprzone na pewno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Apetyt rośnie w miarę jedzenia, powiedzcie czy można dać preamp miedzy denon pma 1500ae a cd dcd 700ae. Chodzi żeby troszkę lampowości dać. Wzmacniacz ma pre aut ale nie ma main in. Jedyne podpięcie to miedzy wyjście w cd i wejście w wzmacniaczu. Czy można dać miedzy to jakiś preamp, tak by dawał lampowośći nie zwiększał sygnału, na lampach ECC82 czy ECC83. Czy tak można czy jest sens? Jak tak to jakiś schemat projekt ktoś ma dla początkującego ???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.