Skocz do zawartości
IGNORED

8-ścieżkowe magnetofony kasetowe

manix

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie... 8-ścieżkowe magnetofony i specjalne kasety do nich,przypominające trochę kasetę magnetowidową.System nazywany TC8,STEREO 8 lub 8 TRACK (takie nazwy spotkałem) ,dość popularny w USA w latach 70-tych,w Polsce chyba zupełnie nie znany.Czy ktoś miał z takimi urządzeniami do czynienia ? a może ktoś jeszcze używa? Proszę o opinie.

Chyba takze Elcasette. Tasma byla w nich zwinieta w petle bezkoncowa. Kompletna egzotyka na rynku europejskim a w Polsce za czasow komunistycznej posuchy to juz wogole. Byly zdaje sie odmiany wykorzystujace te szersza tasme na zapis dwusladowy stereofoniczny z wielka dla dzwieku korzyscia. Ale skoro to moglo byc lepsze od zwyklej kasety - to musialo przegrac.

Witam, miałem kiedyś taki magnetofon w samochodzie. Firmy AIKO. Był problem z taśmami, mały repertuar - do dzisiaj pozostało mi tych kilka sztuk (Tommy, Jesus Christ Superstar, Mario Lanaza, Humperdinck itp). Odtwarzacz miał skomplikowaną mechanikę, elektromagnes i system popychaczy przestawiał wysokość głowicy i w ten sposób następowała zmiana ścieżki. Bywało, że coś się przycięło i odtwarzał po kawałku z sąsiednich ścieżek... Tak w ogóle to były to 4 scieżki po dwa kanały - stereo. Jakość dźwięku lepsza od kasety Philipsa z tamtych czasów. Taśma o szerokości 1/4cala pracowała w obiegu zamkniętym - zwiajanie odbywało się na zewnętrznej strtronie zwoju, a taśma do odtwarzania wywlekana była ze środka zwoju. Nie wiem jak działały stacjonarne urządzenia, ale wiem, że były takowe. Ktoś sprzedawał taki magnetofon na Allegro, niestety nie wiem z jakim skutkiem.

Zajrzyj na stronę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest tam sporo informacji o tych sprzętach.

Ukryta Zawartość

• 5 lat później...

Właśnie... 8-ścieżkowe magnetofony i specjalne kasety do nich,przypominające trochę kasetę magnetowidową.System nazywany TC8,STEREO 8 lub 8 TRACK (takie nazwy spotkałem) ,dość popularny w USA w latach 70-tych,w Polsce chyba zupełnie nie znany.Czy ktoś miał z takimi urządzeniami do czynienia ? a może ktoś jeszcze używa? Proszę o opinie.

Kupiłem taki magnetofon w latach 70 w japonii. Był to deck, do dziś mam mechanizm z głowicą odtwarzającą mało urzywaną z powodu małej (4) ilości taśm jakie wtedy kupiłem. Jakość dzwięku mówiąc krótko "powalająca", a miałem niezły kaseciak firmy TRIO, nic dziwnego 9,5cm przesuwu i kasety nagrywane studyjnie. Były też wersje z możliwością nagrywania, ale nie stać mnie było na taki model.

Mam radio samochodowe z lat 70-tych, chyba Forda na zwykłe kasety CC i 8 track, niestety nie mam takich kaset, ale CC odtwarza i radio też odbiera, gra całkiem nieźle, niestety nie pasuje gabarytami do naszych samochodów :-(

• 1 rok później...

Jeśli ktoś chce odkupić, to mam na sprzedanie 2. Jeden to ten, którego opisałem powyżej, i mam też sam odtwarzacz chyba z lat 60-tych. Jeśli ktoś jest chętny, proszę pisać na priv.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Mój zestaw 8-Track, magnetofon z możliwością nagrywania Panasonic RS-808.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.