Skocz do zawartości
IGNORED

Czy to jest coś warte ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

jestem laikiem w dziedzinie analogu.

i zastanawiam się czy remontować tego pioniera 122 ? może lepiej kupić coś nowego ?

czy warto w niego inwestować, a jeśli tak,

to co trzeba zrobić i jaki byłby ewentualny koszt ?

[obrazekLUKASZ-292714_1.JPG] [obrazekLUKASZ-292714_2.JPG] [obrazekLUKASZ-292714_3.JPG]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-870-100008699 1170266708_thumb.JPG

post-870-100008700 1170266706_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/17390-czy-to-jest-co%C5%9B-warte/

Wkładkę chyba musiałbym kupić nową , napęd paskowy, on jest chyba sprawny ,tylko nie umiem go ani ustawić, ani wyregulować.

A czego oczekuje, słucham jazzu z CD Accuphase i jestem ciekaw brzmienia z gramofonu.

Przyznam się moja zabawa z nim skończyła się w latach 70.

Wygląda dość sensownie ale po tylu latach nieużywania na pewno przed uruchomieniem wymagać będzie nie tylko wymiany paska ale i gruntownego przeglądu. Możesz oddać do warsztatu i zapytać ile sobie zażyczą za doprowadzenie go do stanu używalności. No chyba, że chcesz to zrobić sam ale wtedy to pytanie byłoby chyba inaczej sformułowane.

Nie wiem, czy jest to sprzęt na miarę tego, o którym piszesz w "o mnie" - i tu przydałby się głos kogoś, kto jest lepiej ode mnie zorientowany.

To bardzo popularny model z pierwszej połowy 70-ych,nie będzie się raczej nadawał do grania z wkładkami MC.Ma on silnik typu "od pralki" ,ale pierwsze próby analogowe możesz przeprowadzić spokojnie na tym sprzęcie,i tak zagra lepiej niż każde CD

Gość vasa

(Konto usunięte)

Daj sobie spokój, słuchsz na sprzęcie z górnej półki i możesz się tylko zrazić.

Niestety sam podniosłeś sobie poprzeczkę.

Minimum kosztów to jakiś Thorens (600) + remont (300) + pre (1000) + wkładka (600 ->).

Oczywiście można lepiej ale przy takim minimum powinno Ci się podobać.

vasa => dzięki spodziewałem sie takiego wpisu, ale jestem sentymentalny i lubie stare zabawki.

Chciałem się upewnić bo w kwestii gramofonów nie mam zielonego pojęcia.

Widzę ,że będę musiał coś poszukać.

>>gutekbull>> mam taki gramofon :-) Jeden z kilku, ktore posiadam.

Naped paskowy silnikiem pradu przemiennego jest, jak dla mnie, bardzo dobrym rozwiazaniem. Dobry silnik (asynchroniczny zwarty) jest zrodlem minimalnych wibracji. Dziala nieco ciszej od silnika pradu stalego. Nie ma koniecznosci regulacji obrotow. Jesli pasek i silnik sa w dobrym stanie to obroty sa zgodne wymaganiami. Odpada sprawdzanie obrotow przed sluchaniem i regulacja jak w przypadku silnikow na prad staly.

Ten gramofon jest zawieszony miekko. Ma to korzystny wplyw na tlumienie wibracji otoczenia - przydaje sie w przypadku dzieci :-).

Przy zmianie plyty talerz szybko sie rozpedza i hamuje. Mam gramofon w ktorym musze zmieniac plyty w locie - talerz jest ciezki, rozpedzenie i wybieg trwaja z zbyt dlugo.

Nie wiem jak zagra z wkladka MC. Z MC mam tylko DL 103 Denona. Nie zakladalem jej. Ale moge sprawdzic....

Generalnie zgadzam sie z opina, ze do Twojego systemu pasuje jak kwiatek do kozucha. Ale moze zagrac z systemem numer II.

Co do wartosci to tego gramofonu - ja kupilem za 120zl :-)

Kurde, Gutekbull, doświadczony forumowicz, a tytuł wątku jakby pampersiak pisał. Dobrze że chociaż ortografów nam oszczędziłeś :-)))

Co do gramofonu, to jest on lepszy od większości polskich, może też zawstydzić niektóre mniej udane Duale czy Thorensy i jest nawet ładny, ale to niestety nie jest sprzęt wyrafinowany. Wkładka powyżej 100 euro do niego to już będzie rozpusta.

Miłej zabawy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.