Skocz do zawartości
IGNORED

Inflacja

privaten

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie

Pragnę poruszyć jeszcze jeden temat z dość nieszczęśliwego, jak się okazuje, numeru ze stycznia 2005. Chodzi o przedostatnią stronę 'Inflacja".

Podobnie jak we wstępniaku P. Stryjecki, tak teraz P. Alek Rachwald nie pokusił się o dostrzeżenie powodów całej sytuacji, ani też nie interesują go sposoby wyjścia z impasu. Wygląda na to że cały numer zamienił się w nasze polskie beeeeeeeeeeeeeee....

Ale w czym problem ? Ano w tym że kiedyś faktycznie było faknie. Pamiętają to wszyscy lampowcy i winylowcy. Jak kiedyś pisałem nawet nasze Altusy brzmiały świetnie, przynajmniej jak na tamte czasy i na tle tamtej konkurencji, zasilone dobrą czarną płytą z lampowego wzmacniacza. Problem pojawił się dopiero z chwilą nadejscia epoki 16 bitowej płyty CD, pierwotnie przeznaczonej dla jamników i po dziś dzień nie zaakceptowanej przez analogowych audiofilów, w tym przeze mnie. Jednak stało się i jakoś trzeba było z tym żyć. A jak się żyło ? Ano tak jak wielu do dziś dnia. Coraz droższe odtwarzacze, coraz droższe kable itd. Wszystko po to aby choć o włos zblizyć się do jakości jaką już dawno zapewniał analogowy sprzęt zasilany winylem. Oczywiście w tym miejscu można by przejść do wniosków że srebrny krążek ewoluuje, że w postaci gęstej płyty za niewielkie poieniądze dosciga winyl, ale o tym juz pisałem, zresztą w innych wypowiedziach redaktorzy to potwierdzają.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/17411-inflacja/

A jak Ty wyobrażasz sobie dalszą drogę ewolucji płyty winylowej? Bo możliwości techniki analogowej też sie gzieś kończą i taki zapis przy kontakcie z mechanicznym odczytem i z czasem ulega degradacji. Szumiące i trzeszczące wynalazki pokrywa kurz muzeów techniki i bo pewnych kwestii nie da się analogowo przeskoczyć.

https://www.audiostereo.pl/topic/17411-inflacja/#findComment-293432

Miałem cos napisać na temat takich fantazji o super jakości niedoścignionej przez płytę LP w porównaniu do kiepskich CDA, że o formatach DVDA nie wspominając... Ale, inni mnie uprzedzili, nad czym boleję ;)

Tylko dlaczego tytuł "inflacja" ?

https://www.audiostereo.pl/topic/17411-inflacja/#findComment-293472

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.