Skocz do zawartości
IGNORED

Usher 6311 kontra Thiel cs 1,6

PILOT

Rekomendowane odpowiedzi

poslugiwanie sie autorytetem Pana X, ktory ten autorytet zbudowal na wymysleniu idei Y jest zalosne przy probie stwierdzenia, ze produkt do ktorego reke przylozyl Pan X a nie zawierajacy idei Y jest lepszy od produktu podobnego.

Nie wchodze w temat DIY i czy ktos uwaza Akkus, Argon, RLS, GLD, Amplifon, Ancient Audio itd. za produkt DIY i czy DIY jest gorsze od masowki...

ponadto napisalem: Zaznaczam, ze nie neguje, ze ten czlowiek potrafi skonstruowac dobra zwrotnice.

Mialem na mysli zwrotnice inna niz MTM oczywiscie (czyli w podtekscie te w usherach 6311).

d'appolito z tego co sie zorientowalem jest po prostu uznanym dobrym konstruktorem kolumn, a ze przy okazji ma swoje autorskie rozwiazanie/pomysl to jest inna sprawa. nadal widac twierdzic, ze skoro nie umieszcza uparcie w kazdej kolumnie tego swojego ukladu glosnikow, to juz wogole nie warto faceta zatrudniac, ze caly d'appolito konstuktor to jest wlasnie MTM i tyla. lol

gostek stworzyl wiele kolumn dla ushera, m.in. z najwyzszej serii. nie ma tam jego autorskiego ukladu glosnikow. czyli po co zatrudniali d'appolito. powinni go wywalic z pretensjami jak tylko sie zorientowali, ze nie upycha wszedzie MTM LOL - to jest ten tok rozumowania hiehie. no daj spokoj...

a odnosnie np. Akkusa byla mowa o produkcie na konkretne zamowienie (sam poddales taki pomysl), wiec skad te rozwazania o tym co jest a co nie jest DIY, ktora firma jest a ktora nie jest? tu chodzilo o zatrudnienie konstruktora by na konkretnych przetwronikach cos sklecil. jednostkowe zamowienie.

oczywiscie wiemy, ze np. akkius ma gotowe projekty na przetwornikach ushera, i nie tylko. kwestia czy sie samemu je skreca, czy kupi gotowe. a mozna tez zamowic cos pod wlasne preferencje (jak np u Mcgyvera i innych)

Ja nie twierdze, ze faceta nie warto zatrudniac, wrecz przeciwnie, warto bo tak znane nazwisko przyklejone do produktu powoduje wzrost sprzedazy.

Wymyslenie dobrej zwrotnicy do jednostkowego produktu jest tak samo skomplikowane jak wymyslenie zwrotnicy do produktu masowego. Co ma piernik do wiatraka. Poza tym nikogo "usilnie nie namawiam" do niczego.

Dodatkowo powiem, ze uwazam, ze pewne male ograniczenia usherow 6311 wynikaja z bardziej z uzytych przetwornikow niz ze zwrotnicy i obudowy (te sa b. dobre). Wiecej trudno jest wycisnac, trzeba by raczej zastosowac np. lepszy tweeter jak seas millenium. Tyle, ze to nie w tej klasie cenowej :)

Dodatkowo powiem, ze uwazam, ze pewne male ograniczenia usherow 6311 wynikaja z bardziej z uzytych przetwornikow niz ze zwrotnicy i obudowy (te sa b. dobre). Wiecej trudno jest wycisnac, trzeba by raczej zastosowac np. lepszy tweeter jak seas millenium. Tyle, ze to nie w tej klasie cenowej :)

> PILOT

Przemysl to bo wydaje mi sie, ze d'appolito tylko firmuje caly ten interes

i raczej z biazaca konstrukcja nie ma wiele wspolnego.

Za ta cene a z tego co wiem 6311 kosztuja 2000EUR w audiofast

kupisz spokojnie podobnej klasy (gorsze obudowy) kolumny od akkusa

(ktorych pewnie bedziesz mogl posluchac) i dobry wzmak

Gdzies widzialem ceny w usa glosnikow ushera i sa tansze od cen w polsce o okolo 30%

policz to sobie same glosniki, zwrotki, gniazda kosztuja max 2500PLN/komplet

moim zdaniem nie warto placic 4500 za obudowy....i znak firmowy d'appolito

Zdecydowanie bardziej jakosc/cena wychodzi monitor X-718 ushera ok 920EUR

Tych juz np. nie oplaca sie za bardzo robic samemu.

A w twoich 16m2 wcale nie byly by za male

Adrian => troszkę mylisz pojecia , cena głośników , a gotowa dobra kolumna to dwie różne sprawy.

Jak by tak było jak mówisz, to byśmy wszyscy w domku mieli HI ENDOwe kolumny.

Zwróć uwagę , jak wiele na rynku jest kolumn za duże pieniądze z przeciętnymi - stosunkowo tanimi głośnikami, ale za to świetnie grającymi, a bywa i odwrotnie.

Zresztą i tutaj na forum koledzy się przekonali,że nie tak łatwo skopiować Proacki ;-)

A Ushery niestety grają i to jak ! Nie wiem czy pan d'appolito maczał w tym palce, ale myślę ,że chyba tak ,

albo świat staje do góry nogami i skośnookie umieją robić kolumny - niestety.

>gutekbull

Zgadzam się w pełni. Chyba nawet na ostatnim Audioshow grało coś Akkusa na głośnikach Ushera ( V2 ?) i jakoś nie chciało to grać tak samo jak 6311. Jakby budowa kolumn była tak prosta, że wystarczyłoby zmontować gotowe elementy to w naszym kraju sklepy nie miałyby racji bytu :) Wszak Polak potrafi, więc czemu miałby przepłacać ? Zresztą mnie nie interesuje nazwisko konstruktora, a jedynie brzemienie produktu. A Thiele i Ushery grają i stąd zainteresowanie nimi :) Natomiast ciekawą jest kwestia wartości dźwięku. Czy np. 6311 są dwa razy więcej warte od X-718 biorąc pod uwagę różnice w brzmieniu ? Mi osobiście wydaje się, że nie są, bo podłogówki mają tylko lepszy bas. Pozostałe aspekty brzmienia z zasadzie są na tym samym poziomie.

PILOT=> rozmowa trochę potoczyła się w złym kierunku, bo nie powinno się dyskutować - porównywać rzeczy które porównywalne nie są.

Thieli 1.6 i Usher CP 6311 to skrajnie inne granie i tutaj należy ustalić czego się słucha najwięcej i jaki dźwięk się preferuje - lubi.

Jeśli mówimy o ciepłym , plastycznym ,bogatym w barwy dźwięku o niesamowitej wprost spójności o dźwięku ,który przykuwa do fotela i pozwala się zapomnieć, o długich wybrzmieniach, gdzie są hektary przestrzeni to wybrałbym Ushery. Na nich to usłyszałem chyba najlepsze pianino i saksofon. Ciepłe granie ! Oczywiście! I choć pitdog nie chce się z tym zgodzić ;-) ,ale jeśli Ushery nie są ciepłe to jakie kolumny są ;-)

Natomiast jeśli chcemy ,aby było dużo informacji z płyty ,dynamiki, powietrza, aby dźwięk był również szybki, przestrzenny, aby pokuj był wypełniony rytmem, basem to Thiel 1.6 ( troche ciężko mi sie pisze o nich bo niestety nic więcej u siebie nie usłyszałem ;-( ,a i to dość mocno naciągnąłem ) ale wierzę ,że wiele potrafią.

W każdym bądź razie to są przeciwieństwa.

Można by było np. porownać jakieś Proacki i Ushery, Spendory czy Harbethy ,myślę ,że to prędzej.

A Thiel może bliższy jest B&W, Zoller Imagination.

To są moje odczucia, które z takich czy innych powodów mogą być mniej lub bardziej prawidłowe.

> gutekbull

Nie ma to jak trafne i dojrzałe podsumowanie :) W 100 % zgadzam się z Twoim odbiorem brzmienia Usherów i Thieli. Jednak człowiek to bestia nienasycona i chciałby mieć wszystko. I muzykalność i szczegółowość, i barwę i dynamikę, itd. I chba zawsze trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, jakie wady łatwiej zaakceptować lub jakie zalety bardziej doceniamy. Czyli jak to w życiu, zawsze jakiś kompromis. Coś się zyskuje kosztem czegoś. Chyba będę musiał jeszcze raz posłuchać obu konstrukcji i zdecydować się co mi bardziej odpowiada, a nie co jest lepsze, bo to rzeczywiście dwie różne szkoły brzmienia, choć obie bardzo interesujące, bo w innych aspektach zbliżające się do prawdy.Mam tylko pytanie, które kolumny uważasz za bardziej "kapryśne" w stosunku do elektroniki i trudniejsze do wysterowania ?

PILOT

jak chcesz miec ten ideal o ktorym piszesz to sprawdz konfiguracje thiel + dobra niedroga lampa chinska jak podalem wczesniej. I skoncza sie te spekulacje i bedzie jasne, ze tylko thiel. CS1.6 sa dosc wymagajace, ale od wzmakow tranzystorowych. Czy to tak trudno zrozumiec? Te thiele sa wyjatkowo latwe dla lampek z odczepem 4 Ohm.

Rozumiem tez postawe sceptycyzmu do konstrukcji firm takich jak akkus, to bardzo modna postawa, pokazuje jakim to sie jest "wyrobionym" audiofilem. Tylko, ze wiekszosc z was nie zadala sobie trudu aby zrobic porownanie A/B na solidnym wzmacniaczu i nie na audio show. Okazaloby sie, ze akkus v2 za 3300 zl nie ustepuje usherom 6311, troche inaczej, ale nie gorzej. Reszta to wasza wyobraznia, nagrody, recenzje, zaplacone pieniadze i uzasadniona obawa przez utrata wartosci przy odsprzedazy, chec uzasadnienia trafnosci wyboru post factum.

Jako alternatywe do tych thieli widze raczej kolumny takie jak sonus faber electa amator 2 (ale z uwagi na nizsze zejscie basu, tak samo jak ushery - do wiekszego pomieszczenia).

gutek napisal: "ale jeśli Ushery nie są ciepłe to jakie kolumny są ;-)"

otoz np. niektore KEFy :) to dopiero bylo cieplo, tutaj mam do czynienia z neutralnoscia (ale nie sterylnoscia jak np. w nautilusach), wraz z barwna srednica jest wypelniony barwny bas - stad wrazenie "ciepla". jednak srednica jest raczej neutralna z minimalnym moze ociepleniem. dlatego milo sie ich slucha :). acha, przy odpowiednim polaczeniu pelno powietrza, jako bonus do swietnej przestrzeni.

i fakt faktem, to mnie uderzylo juz na poczatku watku - tu nie ma co porownywac, to jest wybor miedzy jednam a drugim, w wielu aspektach te kolumny to sa przeciwienstwa (tak jak np. usher vs nautilus, zupelnie co innego).

Co do kwestii ciepla, to na najlepszych systemach jakie slyszalem nie ma zadnego ciepla, jest za to geste i czyste wypelnienie tonalne, klarownosc i rewelacyjna mikrodynamika, niektorzy nazywaja to "dynamika tonalna". Zaden szczegol nie ucieka, zaden oddech, musniecie skrzypiec, wybrzmienie echa. Naturalne wymiary instrumentow stabilnych w przestrzeni.

Co do Kef, to jednak sie dziwie, bo we flagowych konstrukcjach z serii Reference dokladaja supertweeter :) psujac cala koncepcje tweetera wspolosiowego (!!!). Dlaczego? Bo moim zdaniem kef-y z serii Q maja zbyt lagodna i zduszona gore, troszke jednak brakuje i nie trzeba sie odnosic do kolumn takich jak avalon eidolon, zeby to obiektywnie stwierdzic... Co nie znaczy, ze nie mozna zlozyc swietnego zestawu na nich.

PILOT

Mieli w audiofilu na Boya jak bylem w Polsce. Sugeruje tylko abys naprawde SPRAWDZIL taka konfiguracje, a potem dokonasz wyboru z czystym sumieniem. Moze sobie sciagniesz thiele z USA taniej.

A gdyby tak sie zlozylo, ze w konfiguracji w Cayin na thielach bedzie jeszcze za malo ciepla dla Ciebie, to sproboj na intekonekcie cardas, np. golden cross (bardzo cieply). Zobaczysz jakie zmiany beda (!) i ze kwestia "ciepla" to w znacznej mierze sparwa rownowagi tonalnej calego zestawu.

PILOT=> w zeszłym tygodniu słuchałem Cayin 30 bardzo ładna lampka z piękną barwą - podobała mi się,

tylko jedno , "ale "

tak naprawdę zaczynała grać po blisko dwuch godzinach i dla mnie było to zbyt irytujące.

Włączasz taką lampę - wzmaka , jedziesz na ryby , wracasz i możesz słuchać ;-)

Zgadza sie, ale ja bym okreslil tak: najwieksze zmiany pierwsze 20min, pozniej wolniej, po ok. godzinie jest juz prawie maks.

Wygrzewanie dotyczy wszystkich elementow toru, poza tym wzmacniacze tranzystorowe tez sie wygrzewaja, na wspanialym accuphase A-50V gladko robilo sie po ok. 30 min a maks. po ponad godzinie (czar lampy z tranzystora tyle, ze za ok. $18.000). Na avalonach bylo slychac jak zmieniala sie struktura skrzypiec w miare wygrzewania.

americano=>

"Rozumiem tez postawe sceptycyzmu do konstrukcji firm takich jak akkus, to bardzo modna postawa, pokazuje jakim to sie jest "wyrobionym" audiofilem. Tylko, ze wiekszosc z was nie zadala sobie trudu aby zrobic porownanie A/B na solidnym wzmacniaczu i nie na audio show. Okazaloby sie, ze akkus v2 za 3300 zl nie ustepuje usherom 6311, troche inaczej, ale nie gorzej. Reszta to wasza wyobraznia, nagrody, recenzje, zaplacone pieniadze i uzasadniona obawa przez utrata wartosci przy odsprzedazy, chec uzasadnienia trafnosci wyboru post factum."

Mniej wiecej w tym samym czasie w sasiednim wątku wpisałem;

"Tak to jest ogólny problem.

Było parę klocków ,które mi się podobały ,ale jak pomyślałem, że prędzej czy później będę chciał coś zmienić odsprzedać je , to zrezygnowałem.

Decydując się na np. takie zresztą bardzo dobre Akkusy ! - niestety zostaje się z nimi ,albo traci bardzo dużo przy ewentualnej sprzedaży.

A sprzedaje się zawsze, choćby dla odmiany i nie koniecznie dlatego ,że źle grają.

Ile razy słyszałem ,że "to już zostanie na dłużej "......;-)

Dlatego dobrze jest kupowac sprzęt sprzedawalny - niestety ;-( "

Takie są nasze realia. Ale nie przesadzajmy z tą genialnościa Akkusa w kolumnach za 3300zł, ja słuchałem znacznie droższych modeli i mimo niewątpliwych zalet były troszkę niedopracowane i nie było to tylko moje zdanie ,był ze mną Andrea 29.

Wiesz gutekbull, daleki jestem od nazywania kolumn akkusa V2 za 3300 zl genialnymi, tak samo jak daleki jestem od piania z zachwytu nad usherami 6311. Tak samo nie pieje z zachwytu jak slucham tanich ProAc, choc 5-ki sa bardzo fajne. Kwestia ew. odsprzedazy jest zawsze istotna, ale mysle, ze dobre i niedrogie kolumny zawsze sie sprzeda w atrakcyjnej cenie tracac mniej ja na drozszych (przykladowo akkusy za 2000 zl (60%) - tracimy 1300 zl , ushery za 5500 zl (68%) tracimy 2500 zl). Gorzej jesli kupujemy bardzo drogie kolumny w sklepie, tu trzeba juz myslec na lata do przodu. Kilka lat temu mialem kolumny DIY 3-drozne na topowych scan-speakach. Poniewaz wiedzialem, ze graja swietnie, nie gorzej jak SF Amati, ktore znalem doskonale, kupilem je za 12 tys. zl. Po 2 latach odsprzedalem za 10 tys. (trwalo to niecale 2 tyg.) czlowiekowi, ktory jak uslyszal na swoim Gryphonie, to kupil bez zawahania.

Czlowiek u ktorego sluchalem avalonow eidolon 2 dni temu kupij je nowe. Wie, ze moze je sprzedac ale z duza strata. Mial takie mysli, zwlaszcza jak weszla wersja Diamond $10 tys. drozsza, bo w firma Avalon Acoustics nie robi upgradu do wersji Diamond. Przez wiele miesiecy byl sfrustrowany z tego powodu, ale wreszcze zadecydowal, ze nie bedzie sprzedawac swoich, bo musialby dolozyc ok. $20 tys. aby miec wersje Diamond. A tak naprawde, to te Avalony sa tylko troche lepsze od Thieli CS3.6 (nie chcialem go podlamywac, poza tym uwazam, ze sa swietnie ALE NIE WARTE tych pieniedzy), thieli, ktore mozna kupic na second handzie za $2000 ;), a pewnie thiele CS3.7, ktore maja sie ukazac lada moment beda lepsze od avalonow. Nie sadze, ze beda drozsze jak $6000. Wszystko zalezy od tego, czy podchodzimy racjonalnie do tematu i nie sugerujemy sie gazetkami audio i opiniami zaslepionych emocjami "audiofilow", otoczka tajemnicy i "niedostepnosci".

americano=> nie wiem czy zauważyłeś, ale poruszamy się w troszkę innej kategorii cenowej w tym watku ;-)

Także, każdy jak to nazwałeś " pieje z zachwytu " na tyle na ile go stać.

A przy Akkusach (zaznaczam podobały mi się) trudno mówić o jakiejś stracie przy ewentualnej odsprzedaży,

bo one niestety one są niesprzedawalne.

Dziś bardzo trudno jest cokolwiek sprzedać i życzę powodzenia komuś kto będzie w sytuacji o jakiej mowa.

americano -> twoja miłośc do Thieli jest niestrudzona :-) ale nie wszyscy lubią wieszakowate brunetki ;-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.