Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

damper spoko, jak za szybko McGyver nie zrobi zamówienia to na właśną rękę będę zamawiał zatem każdy dodatkowo mile widziany...

A66 nie kumam nic z tych linków ;)

hehe, rogus po opisie w Omnie widze ze ci się pass śni ;) .. służę pomocą w budowaniu go ;) ale proponuję lampę taką jak Mag ma, prosta sprawa, max 200-250zl ;) widziałeś ! a potem passa, by mieć preamp odrazu, któy jest niezbędny do Alepha..

sorry za offtopic ..

czyli muszę w dolne przegrodzie i matę dać i wełnę, albo piankę, albo watę???? normalna wata?

Matthew:

"na właśną rękę będę zamawiał"

Bedziesz coś brał z audiocomponents? Jak bedziesz zamawiał jakieś głośniki to ja chętnie się przyłącze.

Witam.

Jak by ktoś naprawde zorganizował zamówienie z audiocom.. to też się zapisuję na wysokotonowce. Nie ma co ale ceny elementów elektronicznych, w tym audio, w Polsce są nieco zawyżone :/

Wie może ktoś jak uzyskać taki kolorek jak na zdjęciu co widać zwrotnice ?

Nie tyle dostawał, co zamawiał. Do Response 3,8 z całą pewnością. Do Tablette 2000, Studio 125, 130, 140 zamówił z kolei mocno "okradzione" wersje Seasów W17PPI (pozbawione korektorów fazy, i z malusimi, ale za to zaekranowanymi diabli wiedzą po jaką cholerę magnesikami zamiast dużych) W Studio 100 jedyną modyfikacją przetworników było nadrukowanie na nich loga ProAc. Natomiast w Response 2,5 głośniki były standardowe, a przynajmniej wszystko na to wskazuje. W wątku o skrzynkach ProAca była nawet dyskusja na ten temat. Inna sprawa że Skany 8535 z pierwszych serii dość wyraźnie różniły się od późniejszych produkcji. Tutaj prawdopodobnie powodem jest przeniesienie części produkcji do Chin. Istnieją plotki, nie wiem na ile miarodajne że węglowe membrany dla ScanSpeaka od jakiegoś czasu wytwarza Usher. Nie wiem tego, wiem natomiast (sprawdzałem) że węglowy Usher z korektorem fazy gra w całym zakresie lepiej niż ScanSpeaki 8535 i 8545.

no bardzo podobene te ushery i mają podobną charakterystykę, ale są bardziej dynamiczne...

zatem skoro mówisz ze się prawie nie różnią to zrobię zwrotnicę Krystjana Mayera, potem ew zmniejszę pojemność na wooferze ...

McGyver, czy dawać watę w obu komorach?

Pozdr

Matt

>Matthew

Nie wiem jak sprawdzają się te Auricap'y, ale myślę, że szkoda kasy i zachodu (chcesz je chyba ściągać od Petera?).

Za parę złotych kupisz ruskie olejowe kondensatory, które biją na głowę wszystkie "rozdmuchane" marki.

No, chyba, że chcesz wydać parę stówek na jakiegoś mundorfa silver/oil.

Poszukaj wpisów Bartka1 na temat kondów. Pisał, że ruskim olejakom można wytknąć parę wad, ale dopiero w porównaniu z kondensatorami za jakieś 300zł/szt. Ja osobiście nie porównywałem z tak drogimi elementami ale ich dźwięk zadowala mnie w 100%.

Pewnie jak to bywa do czasu, ale to jak będę już miał duuużo kasy na drogie eksperymenty.

pozdrawiam

pawcio

• 2 tygodnie później...

Witajcie !

Przy doborze zwrotnicy do swojej poprzedniej konstrukcji ktora przypominala proaca 2.5 (18w8535 w 38L rez32Hz + 9300) bardzo pomocne bylo takie rozwiazanie. Polecam !

Tomar

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ogromna zaleta bylo to ze moglem doslownie w 10sek zmieniac pojemnosci, indukcyjnosci, rezystancje elementow zwrotnicy, lacznie z ukladami korekcyjnymi RC i RLC , faze , a takze rzad filtrow 6/12/18dB/okt.

Efekt byl taki ze zwrotnica docelowa ktora zbudowalem ( juz na porzadnych oczywiscie elementach ) roznila sie dosyc znacznie od proponowanych schematow. Ale tak jak napisalem na gorze pracowal 9300.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NickSon- to jest oczywiście bardzo dobry pomysl. Juz wcześniej widziałem gdzieś tego typu produkt.

mam jednak pytanie- ile Ciebie to kosztowało. Zastanawiam się, czy jest to opłacalne gdy w planach ma się zaprojektowanie np. jednej zwrotnicy:)

Jest to oczywiscie pytanie czysto teoretyczne.

Hmm... Czy sie oplacalo ? Ciezko odpowiedziec. Dla mnie na pewno gdyz wiem ze nie mogl bym spac spokojnie myslac ze mogloby byc lepiej na innej zwrotnicy, szczegolnie gdyz nie zadawalaly mnie proponowane schematy i ciagle cos korygowalem. Mialem po prostu dosyc wyjmowania zwrotnicy i jej modyfikowania. Tym bardziej ze czasem nie bylem pewien czy ide w dobrym kierunku i nie mialem mozliwosci szybkiej weryfikacji. Jesli chodzi o koszty to nie liczylem ile mnie to w sumie kosztowalo bo nie lubie sobie psuc humoru. Wiem jednak ze zaoszczedzilem mnostwo czasu. Najdrozsze byly oczywiscie kondensatory 30szt ( same polipropyleny ) oraz cewki powietrzne 1.4mm - 2mH , 1.8mH , 1.5mH , 1mH , 0.82mH , 0.68mH ,

1.0mm - 0.47mH - 2 pary , 0.33mH - 2 pary , 0.22mH -2 pary

Oprocz tego rezystory metalizowane ok 40szt oraz cztery podwojne gniada. No i dodatkowy przewod 4x3m tak abym mogl bawic sie zwrotnica bedac w optymalnym miejscu do sluchania.

Tomar

wczoraj urządziliśmy sobie odsłuch klonó proacka u mnie i poraz kolejny utwierziłem się w przekonaniu że powinienem je zbudować

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.