Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

591-0 VITROHM 47R, 5W

tak wyglądają .. mają dziurki po bokach... ;)

Pozdr

Matt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

damper, TAK w Eltonie na Targowej koleś ma IDEALNE, proste, nie zwężające i 7,5mmm średnica wewnętrzna i na długość 150mm, więc trzeba przyciąć, po 10zł/szt...

zapomniałęm zdjęcia porobić, wszystkie elementy do paczek są u stolarza...

Pozdr

Matt

Matthew,

doczytałem ,że ty dopiero czekasz na głosniki z audiocomponents - czyli jeszcze nie wiesz ,że te przetworniki ( 8535) mają małe otwory na wkręty montazowe-3,5mm a w kraju mozna kupic imbusowe tylko min.4 mm - nie wejdą. pozostają kiepskie kręty z okrągłym łebkiem ale i te trudno kupic czarne . ja kupiłem szare i pomalowałem na czarno. Pomyśl o tym zanim wywiercisz otwory na wkręty aby nie były zbyt luźne! gwint moze nie łapać MDF-u i głosnik bedzie się słabo trzymał.Cienkie wiertło- tez trudno kupić.

...there is no spoon...

Jeśli się komuś nie podobają srebrne wkręty jest na to prosty sposób. Jak macie dostęp do jakiego palnika, rozgrzejcie śrubę do czerwoności i wrzućcie ją do przepalonego oleju silnikowego. Materiał przybierze piękną czarną barwę. To jest coś a'la oksydowanie stali.

Powiekszasz otwory w glosniku wiertlem do metalu 4.0 - 4.2mm i po sprawie. Kosz glosnika jest aluminiowy wiec wchodzi jak w maslo. To najlepszy sposob wedlug mnie. Zawsze tak robie , z reszta wiele innych osob rowniez i nie ma zadnych problemow.

Panowie, jak powinienm mocować cewki taśmowe, tzn czy wszystkie na płasko? dośc oddalone od siebie?

czy może tak jak na zdjęciu, czy muszę przewidzieć oddziaływanie cewek na siebie?

Pozdr

Matt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie zamierzam rozwiercać otworów poniewaz zakładam ,że kiedys sprzedam te przetworniki - jak wszystkie inne do tej pory :)

Ten olej ma być przepalony? A to niefart ! Mam tylko nowy .

Właśnie skończyłem zwrotkę do 8545+9300. Głośnik wysokotonowy to poezja do strojenia- zawsze dobrze wychodzi ale węglowa 18 to bydle wredne. W rezultacie poszedłem w kierunku filtra Tylera z ProAc 2,5. Pozostawiłem obydwa peaki - 800 Hz i 2000 Hz. Obydwa maja po około 3dB więc i tak średnia wychodzi +/-1,5dB.W całym pośmie +/- 2dB. Częstotliwośc podziału 2kHz udowodniła jakość 28 mm Scan Speaków- super, żadnych słyszalnych zniekształcen ( co ciekawe Seas Millennium z cz. podziału 2,5kHz gra szorstko w porównaniu ze SS 9300 przy 2kHz ), idealna liniowośc charakterystyki. Sybilanty są rewelacyjne- nic z agresji typowej dla większości Vify czy Seasów, jednak z drugiej strony nie jest to głosnik szybki i dardzo dźwięczy w najwyższej górze. 8545 daje to typowe ocieplenie równiez w tym projekcie ale to ma swój urok. Nie potrafie załaczyc wykresów ale jesli mi ktoś podpowie to postaram się.

...there is no spoon...

>Matthew

zajrzyj tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Damper, zaj..cie dzięki ;)))

zamieszczam fotki postępów prac na skrzynkami.. jutro jadę zobaczyć przygotowane próbki laieru na moim fornirze.. ale chyba będzie głęboki mat i mat ze strókturą czy jakoś tak to się nazywa...

zdecydowałem ze stolarzem zrobić tak żeby cokół na dole bym na stałe przytwierdzony do spodu i caość na śruby by wchodziła w spód, dzięki temu mam dostęp do dolnej komory !!!

Pozdr

Matt

Ukryta Zawartość

post-5385-100008225 1170282711_thumb.jpg

post-5385-100008226 1170282709_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne..

Ukryta Zawartość

post-5385-100008223 1170282713_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne pytanie, jakie okablowanie wewnętrzne byście poradzli? zwrotki będą na górze więc raczej krótkie odcinki ale z dośćwiadczenia wiem ze mają znaczenie i lepiej zainwestować w coś lepszego..

możę Cardas na dół a na górę co? Rogus zastosował CV-4

jakie typy macie?

mam szybkie pytanie odnośnie kondensatorów do zwrotnicy (pilna sprawa)

co jest lepsze:

AudynCap QS

AudynCap Q4

AudynCap Q6

SCR,

te Q4 od Q6 różnia się chyba tylko napięciem pracy. Oba są tańsze od QS. W sumie to pozostaje pytanie, czy lepse będą SCR, czy Audyny QS.

QS zamawiane z zagranicy są troszke tańsze od SCR, ale tam ogólnie taniej, więc się zastanawiam. Nie znam się na tym, więc cena w tej chwili jest dla mnie jedynym wyznacznikiem jakości :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.