Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Ryszard_wpl, 13 Mar 2006, 17:37

Sorka ale ten wykres zawiera drobne przekłamanie- pomiar sumy obydwu głosników i woofera robiony był przy mniejszej sample rate i sample size a tweetera przy wiekszej - stąd wiecej ,, energii " dotarło do głosnika wysokotonowego i wykres wyszedł wyżej. Cała tajemnica. Noramalnie by sie pokryły przy 3,5kHz i dalej szły równo .

...there is no spoon...

A tu przykład innego głosnika- bez tego chwytu technicznego. Pokrywają się niemal idealnie . Minimalne odstepstwa to wpływ filtra oraz fazy głośnika średnio/niskotonowego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

ArturP ----->

"Widzisz kochany, jakbyc był tak mocny kolo jak mag to p.Albecki robiłby zwrotnice na twoje indywidualne zamówienie jak to było w przypadku tamtej zwrotki ."

Widzisz "kolo" tak się składa, że Pan Witold szykuje dla mnie zwrotki do tego projektu i uwagi jakie tu zamieściłem odnośnie Twojego podziału nie są wyssane z palca tylko pochodzą z merytotycznych informacji.

Więcej - przy zwykłej 2-way tweeter jeszcze wyrabia mocowo przy takim podziale, przy symetrycznej konstrukcji skonczyłby jak w Twoich Tannoyach :)

Dalej twierdzę, że przyciąć ten woofer na 2 kHz to marnotrastwo.

jaro4444

Z czym do ludzi ? Przeciez ci którzy czytaja twoje wpisy wiedza ,że nigdy nie zrobiłeś sam kolumny, nie masz o tym pojęcia , twoja wiedza w tym zakresie to popłuczyny bo bajaniu megakonstruktora .

Jak możesz pisac o cz. podziału głosnika , który widziałes na zdjęciach ?? Czy ty zupełnie rozum dzieciaku postradałeś , nie wstyd ci ? Ludzie sie smieją .

...there is no spoon...

McGyver, 13 Mar 2006, 19:50

Patrz, ty go bronisz a on wybrał akkus'a - kolejny wielbiciel po cichu odszedł do powaznych konstruktorów. Nie smutno ci ? Ciekawe jakie mieli powody ? Nie byli zadowoleni ?

...there is no spoon...

ArturP ---->

"Z czym do ludzi ? Przeciez ci którzy czytaja twoje wpisy wiedza ,że nigdy nie zrobiłeś sam kolumny, nie masz o tym pojęcia , twoja wiedza w tym zakresie to popłuczyny bo bajaniu megakonstruktora ."

Chory z nienawiści człeku zrozum, że nie masz monpolu na wiedzę i prawa pouczać i oceniać innych. Opinie na temat podziału tego głośnika nie miały nic wspólnego z MG tak jak i wiele innych spraw. Ale Ty tego nie zrozumiesz bo nienawiśc Cię zaślepia. Ideą forum jest konstruktywna krytyka.

Co do moich kolumn co możesz o nich wiedzieć? Parę osób je widziało, parę słyszało więc nie pie..... głupot.

Co do znajomości Ushera to Ty ani MG nie macie nawet 10% wiedzy na jego temat jaką posiada Pan Albecki, więc to jest przyczyną skorzystania z jego merytorycznej pomocy.

Masz jeszcze jakieś konstruktywne uwagi, czy dalej się będziesz tylko pienił? Swoją drogą chyba najbardziej zabolał Cię podany link do gotowej zwrotki, dziwnie podobnej w założeniach do Twojej...

Czy miłość do Heco minęła? Nie nadal uważam je za godne uwagi w swojej cenie. Ale robię to w co nie wierzyłeś bo ostanio stwierdziłeś, że nie będzie mnie przecież stać na Ushery.

arturp, 13 Mar 2006, 20:11

>McGyver, 13 Mar 2006, 19:50

>

>Patrz, ty go bronisz a on wybrał akkus'a - kolejny wielbiciel po cichu odszedł do powaznych

>konstruktorów. Nie smutno ci ? Ciekawe jakie mieli powody ? Nie byli zadowoleni ?

Jak zwykle nie czytasz ze zrozumieniem. Nie bronię nikogo, wyrażam jedynie dezaprobatę wobec twoich obraźliwych wpisów, uciekania od niewygodnych tematów, i ataków personalnych na każdego kto ośmieli się nie zgadzać z tobą.

Sam zachęcałem Jaro4444 do prób z usherami 8945P. Byłem jednym z pierwszych ludzi na forum polecającym te głośniki, pisałem o nich już rok temu. A że zdecydował się na projekt od p. Albeckiego, to co? Różne wzgledy na tym zaważyły. Choćby to, że robi skrzynki u siebie w Warszawie, a ja mieszkam na Śląsku, w mieście odległym o 300km i nie będzie się tłukł ze skrzynkami do mnie przez pół Polski, a potem nie będzie musiał jeszcze raz przyjeżdżać po gotowe kolumny. Albo to, że zamawiając w Akkusie komplet głośników dostaje do nich projekt zwrotnicy gratis.

>Jaro4444

Ja prosiłem Artura, żeby zrobił taką zwrotkę jak w lince. Poza tym odpalimy głośnik na zwrotce którą mam obecnie w innych (tak, przy której skorzystałem z sugestii p. Albeckiego - w sumie nawet nie wiem z kim gadałem, rozmowa była ktrótka ale konkretna). W zasadzie zwrotka jest raczej prosta i niewiele się różni od tej jak jest w głośnikach Adriana (o ile nic nie pomyliłem). W zasadzie zwrotnica jest całkiem niezła (na słuch), ale jeśli Artur znajdzie jeszcze torchę czasu i będzie miał ochotę zrobic pomiary, to wszystko wyjdzie. W/g mnie gra nieżle.

Nawet z Misomorem udało mi sie kiedyś zamienić kilka zdań na forum. Uwazał, że głosnik ten może się dziwnie zachwywać ( zwłaszcza w obudowie jaką sobie wymyśliłem) na średnicy, ale zrobiłem jakąś symulacje przedniej ścianki i wyszło, że nie ma jakichś dużych różnić w odpowiedzi. Jak cię interesuje temat, polecam wyszukiwarkę.

Pozdrawiam.

Matthew rozkaz ;)

Przekaż proszę swojemu znajomemu (bo mnie nie czyta) czym zakończyłem polemikę w wątku o Usherach:

"Przystaję na propozycję po męsku i tak będzie łatwiej dla innych. Kiedyś może jak ochłoniesz i spotkamy się na neutralnym gruncie bez uprzedzeń to może okaże się, że te niesnaski nie były wcale potrzebne..."

Pozdrawiam "Nietoperku" ;)

Magazynier ----> też pisałem z Missiomorem i odradził mi taki podział dla układu symetrycznego bo rozwalę gwizdek ze względu na moc jaką dostanie przy takim podziale. Tak przypuszczałem, że obecna zwrotka to ta z linku i nie mam w tym nic zdrożnego chyba, że sobie przypisuje się autorstwo.

Pan Albecki obiecał mi przejrzeć od nowa projekt Adriana i wprowadzić ewentualnie modyfikacje na podstawie nowych swoich doświadczeń.

Planuję gdzieś za miesiąc skończyć to wówczas zapraszam do porównania brzmień naszych nowych kolumn.

Pozdrawiam Magazynier ;)

apropos, to dzis grało u Maga.. uch ;))) Artur.. wpadnij posłuchać swoich skanów u Maga ;)) jutro coś napiszę o tym transporcie Zorro... niezłe, tzn mnie się podobało ;)

mag,

daj znak życia na priva. Czas na pierwszy odsłuch i ostatnie ustalenia ( podstawa, kable itp ).

Dzisiaj juz słuchałem z godzinę obydwu głośników :)

Ja osiągnąłem zamierzony cel .

Jesli ich nie chcesz to zostaw sobie moje scan speaki ...ja się zaopiekuję. No juz trudno ,niech stracę .

...there is no spoon...

No i skontaktowąłem się z Arturem. Oczywiście jakieś odsłuchy zrobiliśmy u niego, ale przeciez nie o to chodziło, celem zabawy było setawienie kolumn z miom zestawem. No i zestawiliśmy. Głośniki ciężkie, tak na "rękę" to ze 20 kilogramów sztuka, może więcej. Objętość tak jak zamawiana, 18l, zwrotka tak jak w umowie - na desce poza głośnkiem. Jedynym odstępstwem było zastosowanie przez Artura ceweczek taśmowych :) oraz innego (bynajmnije tak mi się zdaje) forniru (ale dobrze, bo tamten byłby za bardzo czerwony :)).

Słuchałem wczoraj zestawu ok. godziny. Pierwsza rzecz, niesamowita przestrzeń. Głośniki bardzo wyrównane i analityczne.

Więcej napiszę, jak trochę to pogra. Na obecną chwilę jestem bardzo zadowolony z nich. Aha, bas zupełnie inny, nie wzbudza sie, nie dudni, czasem nisko zamruczy ;)

mag,

ja prosto od ciebie pojechałem na poczte na Targową ( całodobowa ) odebrać Audaxy 13HM, które tam na mnie czekały . Atmosfera jak z filmów Barei, Prażka sie nie zmieni. Dostapiłem zaszczytu o 23,45 i po drodze piwko nabyłem. Tak sie z nimi zabawiałem ,że spałem parę godzin ;/

To nie hobby to choroba.

...there is no spoon...

tak sobie przeglądam internet i napotkałem na rozebrane Response 3.8 ..

Ukryta Zawartość

zwrotkę widać.. i nie szaleją z dobrymi elementami ;)

...

post-5385-100004913 1170287815_thumb.jpg

post-5385-100004914 1170287813_thumb.jpg

post-5385-100004915 1170287812_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proac lubuje się w cewka rdzeniowych jego dewiza to mało(tanio)wsadzić dużo zarobić.

No chyba ,że ma to jakieś podstawy wyższej szkoły konstruowania i jakiś wymiar ideologiczno-filozoficzny.

idea jest prosta.

Dajesz rdzeń - mniej krecisz zwojów drutu (przy okazji grubszego bo wejdzie...) i efekt jest taki że masz bardzo małą rezystancję cewki ! powietrze to u=1, rdzen np 33 (ferrytu tu chyba nie dajemy ;) to 33 razy mniej zwojów tak jakoś... Nie łapcie mnie za cyfry. Porównajcie po prostu ofertę np Polinka - te same wartości cewek.

Poza tym te THD - a wzmaki lampowe nie mają żelaza i histerezy? Zawsze można amorf dać.

dokałdnie jest tak jak napisał McGyver

Oto przykład takiej cewki PCR (Cewki o bardzo niskiej rezystancji (DC) nawinięte na rdzeniu ze sproszkowanego żelaza (PERMITE 75) do budowy profesjonalnych zwrotnic głośnikowych)

do kupienia tu:

Ukryta Zawartość

Inna sprawa, zresztą bardzo ciekawa to to , że ów ARTONAUDIO nie potrafił mi odpowiedzieć do jakich max mocy może pracować któraś z tych cewek bez znacznych zniekształceń....Jakieś nieuki to to sprzedają....

Ukryta Zawartość

saczek_XTRM, 17 Mar 2006, 23:12

Arton to ciekawa firma. Maja tam taki projekt z wstęgowym expolinearem NDRL 82 i 18 cm aluminiowym Alconem . Kupiłem te Expolineary od nich ( nawiasem mówiąc każdy był z innej partii a charakterystyki różniły się o 4 dB ! ) Potem wysłałem do p. Albeckiego do pomiarów z filtrem jaki Arton daje w tym projekcie z Alconem. Okazało się ,że -6dB z 3 rzędem było na 2200Hz !Producent zaleca min 2800 z 3 rzędem a rozsądek nakazuje 3kHz.

...there is no spoon...

>>ArturP

heh ! ;))

zgadza się ... 0 pojęci o czymkolwiek. Kolejne tego potwierdzenie jest tu, dokładnie na ich stronie...:

Ukryta Zawartość

gdzie czytamy..: "Subwoofer aktywny - głosnik Peerless SLS 315 o średnicy zewnętrznej 313 mm umieszczony w optymalnej dla niego objętości 160 litrów napędza wzmacniacz basowy Detonation DT150 z programowanym basem.

Duży ale zgrabny. "

Niby nc szczególnego SLS na suba... a objętość? 160 ltr? Fajne to ma "siodło" na ch-ce mocowej ;)). No ciekawe jak duże. Ale co tam BR jest zrobione z drewna !! Czymś zaimponować trzeba było :))

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.