Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

usher zagrał większa niższą średnica czyli cieplej , no i bardzo fajnym basem - kontrolowanym , nisko schodzącym bez buczenia , przeciagania itp.

Nie wiem niczego o wzmacniaczach do ushera ale mój meridian oddaje 65 W przy 8 omach i nie jest mistrzem basu a grało świetnie.

Rewelator gra najwiekszym i najpełniejszym basem ale wymaga duzej obudowy wentylowanej rzędu 30 litrów.

Co do średnicy to nie wypowiadam sie jeszcze bo nadal stroję . Jest mały rezonas około 3,5kHz , widoczny przy cz. podziału powyżej 2kHz ale poza tym to wspaniale liniowy przetwornik - pod warunkiem zastosowania filtra 3 rzędu . Od 200Hz do 1,5kHz udało mi się uzyskac liniowość rzędu +/- 0,5dB ! No ale nie chwalmy dnia przed zachodem słońca...prace trwają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• 3 tygodnie później...

myślę, że najwyższy czas powrócić do tematu tego wątku. Poniżej zwrotnice R2.5 w moim wykonaniu

- czekam na uwagi

P.s

w torze twettera chwilowo Jantzen w miejscu docelowego Solena (pomyłka w zamówieniu u Petera)

Ukryta Zawartość

post-8690-100002340 1170291769_thumb.jpg

post-8690-100002341 1170291767_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

właśnie zabieram się za budowę zwrotnicy do R2.5

mam pytanie:

Czy w przypadku cewek taśmowych optymalne położenie to takie by ich osie były prostopadłe do płytki z pozostałymi elementami?

Czy są jakieś zasady których trzeba się trzymać układając elementy na płytce?

Gość kaszio

(Konto usunięte)

A ja mam takie calkiem powazne pytanie. Jaki jest sens montowania w torze twetera cewki tasmowej. Mnie sie wydawalo ze tasmowa to jak najbardziej do sekcji basowej. Prosze o konkretna wypowiedz z przykladami.

>mae

podaję link, który nota bene zamieszczałem już w tym topicu:

Ukryta Zawartość

Genaralna zasada rozmieszczenia cawek na płytce zwrotnicy jest taka, by osie strumienia magnetycznego nie przecinały się (dla 3-ech cewek x, y, z , przestrzeni ) a ich maksymalny strumień magnetyczny nie był wycelowany w bezpośredniej bliskości w pozostałe elementy ( głównie kondensatory). Oczywiście bardzo istotna jest odległość między cewkami w celu redukcji odzdziaływania wzajemnego strumieni magnetycznych.

Ukryta Zawartość

damper,

sens stosowania cewek rdzeniowych jest dwojaki - niskie koszty i niska rezystancja poprawiająca klarownośc średnicy i kontrolę basu . Cena cewki z drutu jaki zastosowałes jest niewiele niższa od cewki rdzeniowej z drutu 1,4 mm a rezystancja tej drugiej sporo niższa - zwłaszcza ,ze mamy tu dwie cewki w szeregu z wooferem .

...there is no spoon...

idea jaka mi przyświęcała podczas budowy zwrotnic do R2.5 - to trzymać się jak najbliżej oryginału. Oczywiście opierałem się na materiałach zamieszczonych w necie, osobiście nigdy tych kolumn nie rozbierałem. Jedynie mogłem ich posłuchać (pierwszy raz, ponad 12 lat temu na Nowogrodzkiej 44 z zestawem Krella). Ich brzmienie zapadło w pamięci. Pomijając dywagacje na temat modyfikacji głosników robionych specjalnie dla S. Tylera przez ludzi z Videbaek, postanowiłem trzymać się oryginalnych wartości i typów elementów. Nie sposób jednak pogodzić się z faktem upływu czasu i postępem technicznym, toteż nastąpiły drobne modyfikacje.

Wracając do cewek jakich użyłem to oferta Polink (pomijam taśmówkę) :

z rdzeniem walcowym *2065 1,5mH 0,2ohm drut 1,2mm

z rdzeniem walcowym *2101 0,83mH 0,14ohm drut 1,2mm (cewka robiona specjalnie na moje zamówienie - teraz jest w ofercie)

P.s

>artrup

zastanawiam się, jak ze zdjęć odczytałeś przekrój drutu nawojowego cewek?

Polink nie oferuje cewek z rdzeniem walcowym z drutu 1.4 mm ( pewnie by takie wykonał, ale w moim przypadku, biorąc pod uwagę rezystancję, nie było takiej potrzeby. Cewki z rdzeniem walcowym i tak są najlepszą alternatywą dla cewek powietrznych, czy taśmowych w niektórych aplikacjach (clon-patrz- oryginał).

Swoją drogą, czekałem na opinię człowieka, który "zna się na rzeczy"

P.s

kolumny jeszcze nie grają, ponieważ ich skrzynki czeka jeszcze kolejny bój z pistoletem naładowanym lakierem.

magazynier ,

odtwarzacz gra swietnie, czasem lepiej niz Roksan chociaz jego charakter ulega zmianie pod wpływem wygrzewania i moze moich ,,modów"- zlikwidowałem rezystory przed kondensatorami na wyjściu i dołozyłem do tych istniejących po jednym 6,8 mF MKP SCR . Detale są wszechobecne , barwa wyśmienita , b. dobry bas i góra . Nic nie jest chowane - typ bezpośredni ale bez przesady- no chyba ,że podłaczam przez Cardasa- wtedy słyszę jak w gardle Cohena sie gotuje kiedy spiewa ,,In my secret life"- lekko przerażające kiedy mam niedparte wrażenie ,że zaglądam mu do krtani. Ten kabel bardzo realistycznie oddaje pierwszy plan- przejście na weglówki Van den Hula czy Kontecha powoduje ,że wraca dystans i wiem ,że to muzyka z CD a nie gardło wokalisty;p .

Ten biały kabelek wypadł średniawo - niczego mu nie brakuje tylko namacalności i troche sie maże tło - w sumie nie wciąga . Cardas wciąga nosem- pełne zaskoczenie , myślałem ,że to kolejny forumowy pic na wodę ale stawiam go śmiało obok Van den Hula the First , inny charakter ale ta sama klasa.

Czas na odsłuchy , niestety ja mam taki bałagan ,że chyba tym razem sie wproszę do kogoś.

Pozdrawiam

...there is no spoon...

• 2 miesiące później...

Do budowy R2.5clone zainspirował mnie wątek "Skrzynki ProAc ukończone..Piekne...", ale postępy moich prac w budowie clonow biegły równolegle z rozwojem tego tematu, dlatego też wyniki moich poczynań postanowiłem umieścić w tym topiku.

Pozdrawiam wszystkich budowniczych R2.5

damper

... bez zdjęć nie byłoby o czym pisać...

Ukryta Zawartość

post-8690-100008703 1170296880_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

..i kolejne..

Ukryta Zawartość

post-8690-100008699 1170296886_thumb.jpg

post-8690-100008700 1170296884_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>pawcio

te łączówki to poprostu końcówki kablowe oczkowe fi 4 na przewód 2,5 mm. usunąłem z nich jedynie niebieską izolację. Są do kupienia w każdym sklepie elektrycznym

pawcio,

zmien juz info o sobie ( ,,o mnie " )

Aurum Cantus ? Jak to gra w porównaniu do klona 2,5?

Te Tannoy'e trzeba będzie schować do piwnicy...albo na efektowe do kina domowego .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.