Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

znalezione na internecie ... Zwrotnica tym razem orginalna ProAc 2.5

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

reszta już widoczna ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam,

zrobiłem "klony" p2.5 tylko na vifach i zmniejszyłem obudowę do 18l. Zwrotnice dałem lekko zmodyfikowana ostinato 2000 i jest ok ale chyba jednak da się to zrobić lepiej. Niestety Jig i pomiary przerosły trochę moje możliwości więc mam pytanie.

Czy jest ktoś w warszawie, kto pomógł by dopracować te zwrotnice?

Mam wrażenie, że cały czas jest w nich niewykożystany potencjał.

Witam klonowiczów,ja jestem w trakcie budowy R2.5 właściwie już się kleją(w kuchni) :)

Mnie zainspirował najbardziej odsłuch u Matthew,czyli to co pokazały przy towarzyszącym sprzęcie.

Chce zrobić skrzynie z możliwością zmiany wylotu bassreflex,więc będzie od spodu i z tyłu a w zależności jak mi będzie bardziej pasować to któryś poprostu zatkam korkiem...:)

>DAMPER-gratuluje wykonania,bardzo ładne.Napisz coś za jakiś czas o wrażeniach z odsłuchów,ja też robie zwrotnica bez notch filtra.

Pozdr.

nie znam się ale czy przypadkiem nie trzeba by robić nowej zwrotki pod obudowę, jesli będziesz miał gdzie indziej BR? to już nie będą w pełni r2.5, niemniej jednak chyba taki BR od spodu moze dać ciekawe efekty.. kolumienki mogą być bliżej ścian tylnych, szybszy basik, nie wiem.. ale.. odsunięcie ich na 1m daję lepszą głębię sceny no chyba że ma się jakieś niesamowite ustroje..

Matthew ma troche racji z tym ustawieniem . Klon ma duzy bas ( moze nawet za duzy w pomieszczeniach do 20 m2)więc musi stac 1m od ścian inaczej dudni i przeciąga , zamula średnicę oraz kurczy sie scena . BR do dołu to będzie dudnienie a do przodu może spowodaowac ,że basu będzie za dużo w każdym ustawieniu .

PS

Jesli to nie musi byc koln w 100% to wiem ze producent zaleca stosowanie 8535 w 28 litrach a nie w 34 - jak jest w oryginalnych Proac 2,5. Moje klony były w 28 litrach i grały ,,szybciej" niz oryginały.

...there is no spoon...

a ja mam pytanie takie jedno, ponieważ zrrobiłem tak że mogę odkręcić spód i mam dostęp do dolnej komory, mam w niej wszystkie ścianki wypełnione watą 4cm... niektórzy zalecają wyjęcie jej i zostawienie tej komory pustej, podobno cos dobrego robi się z bassem, wiem że najlepiej sprawdzić samemu ale może ktoś miał z tym doświadczenia..?, natomiast komora górna a przedewszystkim za midwooferem powinno być silnie wytłumiona...

>>Matthew, 6 Wrz 2006, 11:12

tak jak Artur napisał masz już i tak większą obudowę niż zalecaną (34l) a silne wytłumienie dodatkowo "zwiększa" objętość widzianą przez głośnik. Ogólnie BR nie powinno się silnie wytłumiać. Za głośnikiem owszem daje to bardzo dobre efekty, ale z resztą trzeba uważać. Proponuję wyjść nadmiar wytłumienia i sprawdzić efekty, powinno być lepiej, chociaż czasami bas może stracić na swojej barwie. Jeśli masz dostęp, próbuj, to nie boli :)

Matthew,zrób to proszę ,bo jak zakleje to już będzie koniec:( nie przewidziałem opcji odkręcanego spodu,a przez otwór BR nic nie zrobie później ;)

Wiem że BR z dołu da coś innego od orinału,ale odsunę na 1m od ściany(czyli meblościanki) i kolumny będe miał 1.2m od siebie,czyli prawie przy nosie;)pokój bez aneksu kuchennego ma 18m2,potestuje to coś powiem!

Może ktoś coś doradzić w sprawie długości tej rury od spodu?czy taka jak na tylnej ściance zestroij tak samo?

Zawsze można odkręcić woofer, i przez otwór wyjąć lub dołożyć wytłumienia.

Z objętością można eksperymentować wsadzając do środka do prób 1,5 lub 1 litrowe butelki PET wypełnione wodą. Po uzyskaniu pożądanych rezultatów właściwą objętość można wydzielić przez wklejenie przegrody.

Mnie się bas z 8535 nie podobał nawet w małym, 15l BR, nadal był jak dla mnie zbyt powolny, choć już nie miał takiego podbicia jak w oryginale. Z tym głośnikiem można uzyskać interesujący rezultat w 10-12l closed.

panowie tylko prosze pamietac!!!!!!!!!!

R2,5 wymaga mega spawary zeby zagralo z byle jakim wzmakiem zagra byle jak.

mi osobiscie ten dzwiek nie odpowiadal i dlatego przerobilem je na cos innego co prawda dalej nie jestem zadowolony w 100% ale cuz trzeba gonic swojego kruliczka

>Mnie się bas z 8535 nie podobał nawet w małym, 15l BR, nadal był jak dla mnie zbyt powolny, choć już nie miał takiego podbicia jak w oryginale. Z tym głośnikiem można uzyskać interesujący rezultat w 10-12l closed.>

A to ciekawe:/muszę to przetestować,zamknę przegrode wsadze butelki...a zwrotnica standard?

McGyver, chyba kiedyś zachacze o Sosnowiec ,jak będe do domu jechał:)bo zżera mnie ciekawość,co do Twoich poczynań.

Obecnie 8535 mamy wsadzone do układu czterodrożnego, i robi jako niższy środek. Wyższy srodek obsługuje kopuła Dynaudio D52, górę Dynaudio D260Esotec, a bas Skan 21cm. Środek z 8535 jest naprawdę piękny. Szkoda że nie dali mu większego magnesu, wtedy i bas byłby do rzeczy. Chociaż... na rynku niemieckim pojawiały się 8535-05 z większym magnesem. Te mogłyby być obiecujące.

Jako midbas w 2 way obecnie ćwiczymy Skana 8542 (to ten znany z ProAców Studio 100), tylko nie możemy się zdecydować co za tweeter mu dać.

Matthew, 6 Wrz 2006, 11:12

>a ja mam pytanie takie jedno, ponieważ zrrobiłem tak że mogę odkręcić spód i mam dostęp do dolnej

>komory, mam w niej wszystkie ścianki wypełnione watą 4cm... niektórzy zalecają wyjęcie jej i

>zostawienie tej komory pustej, podobno cos dobrego robi się z bassem,

Maciek > poniżej wklejam fotki wnętrza Virgo. zobacz jak jest, a właściwie nie jest, wytłumiona komora basowców.

PZDR

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Ja własnie niedawno próbowałem z wytłumieniem. Za radą Lancastera wyrzuciłem ze środka większość wytłumienia. Miałem za duże wytłumienie. Żaden wzmak nie mógł ruszyć tych głośników. Wywaliłem większość wytłumienia i sprawdzałem. Jak wytłumiłem tylko przegrodę za głośnikiem, dół pozostawiając nie wytłumiony to bas za bardzo burczał, stracił kontrolę i się snuł. Teraz mam tak że wytłumiłem przegrodę za głośnikiem a na dół dodałem trochę wytłumienia. W mojej konfiguracji na dzień dzisiejszy wydaje się być najlepsze rozwiązanie. Ale u każdego zapewne będzie inaczej w zależności od wzmaka i pomieszczenia.

Nie jest to problem basu tylko dojrzałes do tego ,że klony 2,5 ci nie wystarczają .

Normalka , nie martw się - sa lepsze , zbudujesz sobie ;p

Nie sądziłeś chyba ,że na tych klonach sie skończy...

...there is no spoon...

no.. coś w tym jest Artur.. kurde... ;/

chłopaki walczą z odgrodą i szerokopasmowcem... Rogus milczy, jak kamień w wodzie znikł ;)) na dniach obadam sprawę WNIKLIWIE ;) heh zasłuchany, podobno pewne aspekty (hehe lubie to słowo też) brzmienia są wybitne, tylko nie ma dołu i góry hehe... powiększają odgrodę ;)

Niech od razu włożą głosniki w ścianę - to jest rozwiązanie na problem baffle step , basu nie zabraknie ;p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

I wyrozumiałą żonkę .

Wyobraż sobie minę szanownej małżonki gdy jej macho wywala młotem pneumatycznym dziury w ścianie świezo wykończonego saloniku nowego mieszkanka , potem bierze gęsty cement i zasmarowuje otworki przy głośnikach, że nie wspomne o zwisających swobodnie kablach i zewnętrznej zwrotnicy ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.