Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do klonów ProAc 2.5

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

"Kup głosniki , zbuduj obudowę a ja pożyczę ci pomiarówke i podpowiem jak to mierzyć. Sam sobie opracujesz zwrotnicę . I to jest dopiero zabawa ! To inny poziom świadomości niz modyfikowanie istniejących projektów ."

to jest to:-) DIY!

arturp 20 Sty 2007, 14:09

>"Kup głosniki , zbuduj obudowę a ja pożyczę ci pomiarówke i podpowiem jak to mierzyć. Sam sobie opracujesz zwrotnicę . I to jest dopiero zabawa ! To inny poziom świadomości niz modyfikowanie istniejących projektów ."

to jest to:-) DIY!

kubedes, 20 Sty 2007, 14:38

No ale średniotonowiec stosowany w Jamo to inny głośnik niz te do kupienia od Seasa, jest robiony na poptrzeby btej konstrukcji , o ile pamiętam ma membrane magnezowa nie aluminiowa tylko malowana na szaro i podwójny magnes ale co jeszcze zrobili z cewka , zawieszeniami itd tego nikt nie wie.

Mozna oczywiście dodac magnes do stansdardowego głosnika i wtedy efektywnosc wzrośnie o jakies 2db ale to i tak wyjdzie 87.

...there is no spoon...

chyba odpadają na razie takie dziwadła...

chyba przeniesiemy się do wątku o Trójdrożnych DIY co? i opracujemy wspólnymi siłami coś co rozniesie Thiela CS2.4 i Cremony co?

;)

czy charakterystyka głośnika nowego jest taka sama niż po wygrzaniu? przecież nowe skany zupełnie nie grają..

to jak to mierzyć.. aż się wygrzeją? czy jak sa nowe?

Nigdy tego specjalnie nie mierzyłem ale np w przypadku moich revelatorów 8531 było tak ,że podczas pomiarów kiedy głosniki były jeszcze nowe wychodził mi lekki rezonans koło 3kHz a miesiąc później robiłem pomiary do nowej zwrotnicy dla tego głosnika i ta górka sie zmniejszyła o 2dB .

Czyli coś jest ale ile mozna czekać , miesiąc grać na ,, czymkolwiek" aby przystąpić do projektowania ?

PS

ja szukam czegos taniego do zbudowania dobrych trójdrożnych ale niełatwo znaleźć dobre za niska cene . no chyba ,że kupic nowe Seasy w polinku - 22RNX i MCA15, MCA12 - papierowe a do tego np TBFC/G ale to lekko powyżej 1kPLN za komplet .

Troels popełnił coś w tym stylu , tylko ta obudowa jest cholernie pracochłonna i trudna :http://www.troelsgravesen.dk/PMS.htm

albo taki klasyczny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Popatrz na projekty z jego strony - jest tam kilkanaście trójdroznych , moze coś ci wpadnie w oko .

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to ma też wyglądać ;)

Ukryta Zawartość

Ja zrobiłem dwa jego projekty i obydwa brzmiały kiepsko - ciemne , zamulone . Ale chodzi o inspiracje i pokazanie na realnych pomiarach co wychodzi bo opieranie sie na danych producentów niedaleko by nas zaprowadziło.

No i jak zagra to domek dla nich tez sie zrobi ładny.

PS

Za kilka dni pierwsze pomiary moich Eminence beta 8 i Beyma T2030 , dwudrożny monitor o efektywności około 93dB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Artur, dokladnie taki komplet:

22RNX

MCA15

27TBFC/G

mam od grudnia i teraz sie nim bawie.

Powiem tak: głośniki sa fajne - lekkie, efektywne(przy 8 ohm) i niby dają się filtrować prostymi filtrami, niby hehe.

Kopulka z tego trio jest bardzo fajna i jej aplikacja jest praktycznie dowolna - natomiast reszta to już trzeba sie moim zdaniem troche narzeźbic, to tyle z pierwszych kilku tygodni słuchania. Ten 15cm np jest fajny w sensie analityczny, ale bez kombinowania jest raczej po chłodno-analitycznej stronie mocy, czego osobiście nie lubię.

Chociaz może sie podobać;)

Na początek zrobilem dla nich zwrotkę ala Troels(wysokotonówki mają podobny przebieg SPL iimpedancji, nie wiem na ile faza jest zbieżna) i ten dźwięk mi sie nie podobał, trochę jak piszesz przyciemniony, ale też brakowało mi energii w średnicy.

Pozdrawiam

to pierwsza wersja zwrotki pod 8545+D2010, narazie na kiepskich elementach poniewaz nie wiedzialem jak sie bedzie sprawowalo...

schemat przyslal arturp

na oscyloskopie widac ze dziala i dzieli gdzies okolo 2500-3000.

nie wiem tylko czy cewki sa dobrze ulozone, w odpowiednich kierunkach. ponoc ma to znaczenie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lancaster,

przez pewien czas planowałem zrobić taki zestaw jak masz na Seasach. Chodziło mi o 8 omowa impedanacje i relatywnie wysoką efektywność . Niestety nie wiem czy w praktyce te 90dB przy 2,83V/1m jest mozliwe . Mam do ciebie pytania :

- jak GC radzi sobie z napedzeniem tych zestawów ? Nie ma spowolnienia , braku kontroli basu itd .

- słuchałeś ich z naprawdę słabym wzmacniaczem , takim kilkuwatowym ?

- czy słychać wzrost efektywności w stosunku do Mite ?

PS

Ja zrobiłem dwa zestrawy Troelsa i obydwa grały ciemno .On tak lubi ale przyznaje ,że jego strona to kopalnia informacji , szczególnie pomiary , które wychodza podobnie do moich i są ,, rzeczywiste" a nie takie wyidealizowane jak te prezentowane przez producentów czy dealerów ;p

...there is no spoon...

Artur

"- jak GC radzi sobie z napedzeniem tych zestawów ? Nie ma spowolnienia , braku kontroli basu itd ."

Nie słyszę klopotów-żadnego buczenia, przeciągania itp. To jeszcze pewnie nie jest wersja finalna zwrotki, ale dźwiek jest jest równy w sensie, ze całosc wybrzmiewa na czas. W tej chwili Lenny Kravitz "5" :)

BAsowiec jak dla mnie jest miodzio: 20g wagi /90dB/8ohm w sam raz do GC. Zestaw jest szybszy niż Mite...

"- słuchałeś ich z naprawdę słabym wzmacniaczem , takim kilkuwatowym ?"

Nie, ale jak tylko bede miał obudowy(narazie to gra w "pociętym" i sklejonym wikolem mdf) to postaram sie posłuchać z np. 300B

"- czy słychać wzrost efektywności w stosunku do Mite ?"

Bez problemu.

Pozdrawiam

Acha ten basowiec przez pierwsze kilkanaście godzin mi ciagnął bas, byłem załamany. Z Mite mialem w miare szybki bas i całosć zwarta, a tu jakieś buuu wklejone nie w to miejsce w które trzeba.

Teraz jest OK, ale nadal walczę z całoscią ;)

To dopiero niecały miesiac.

Zanim kupilem te głośniki to 27TBFC/G słuchalem u salmo w zestawach i spodobał mi sie od razu.

Tego 22cm(w wersji OEM - nie powlekanej) słyszalem w moniorach wraz z alu Seasem (w wersji bez ferrofluidu) i wtedy też postanowilem go kupić.

A średnica to była loteryjka, chcialem malego(12-15cm) średniaka, ale ten seas na średnicy brzmi lekko chłodno niestety, chociaż analitycznie i żywo - pierwszy raz usłyszałem u siebie na niektórych plytach jak klejone są nagrania(przerobilem na razie chyba z 4-5 zwrotek w tym Troelsa - gdzie tak jak piszesz nie było za jasno)

Pozdrawiam

chcialbym prosic o pomoc. mam zestawik 8545+d2010, dzisiaj odpalony. okazalo sie jednak ze nie ma basu...zwrotnica dobrze podlaczona, kabelki tez, fazy ok...

obudowy ktore mam - wczesniej myslalem ze maja 25 litrow, jednak okazuje sie ze maja okolo 20 litrow(moje pomylki w pomiarze). wymiary wewnetrzne to 30cm glebokosci, 38cm wysokosci, 17,5cm szerokosci, przednia scianka 5 cm reszta po 3 cm, BR srednicy 6cm i dlugosci 18 cm...i brak basu.

po wyjeciu BR okazalo sie ze jest dosc dziwnie umieszczony...dziura ma 8,5 cm...BR jak napisalem wczesniej mial 6 cm srednicy a roznica wypelniona zywica...tak to jest jak sie nie ma na obudowy wystarczajacych pieniedzy. w kazdym razie reszta jest bardzo pozadnie zrobiona i masywna.

po odsluchu zadzwonilem do goscia z firmy akustyk i powiedzial ze problem w zle zestrojonym BR.

w tej chwili jest dziura 8,5 cm. jak napisalem obudowa ma 20 litrow. jak zestroic BR w takim wypadku?

BARDZO prosze o pomoc poniewaz juz nie moge wytrzymac.

dywan102

Dla tego dłośnika 20 litrów, to jest w zasadzie górna granica objętości obudowy.

Przy takiej objętości oraz średnicy tunelu BR jak podałeś musiały być to długi tunel (w zależności od strojenia - nawet 35-40 cm) a pewnie ma nieco mniej.

Stąd te problemy - tak jak powiedział Pan Kisiel (Akustyk)

--------------------------------

tutaj maszt cytat ze strony Akustyka na temat strojenia 8545:

Rekomendowana obudowa:

18W8545 przeznaczony jest do umiarkowanej wielkości obudów bas-refleks. Można zaczynać już od 12 litrów, a więc od małej konstrukcji podstawkowej, i dojść do 20 litrów, co oznacza już kolumnę wolnostojącą.

Zawsze jednak pojawia się wyzwanie - przy optymalnej częstotliwości rezonansowej obudowy fb, i przy odpowiednio dużej (wobec wspaniałego wychylenia objętościowego głośnika) powierzchni otworu,

tunel okazuje się kłopotliwie długi. Dobry kompromis polega na ustaleniu możliwej do realizacji długości tunelu - 25 cm, minimalnej jego średnicy - 5,5 cm, i uzyskiwane wówczas częstotliwości fb

okazują się już bardzo bliskie początkowo zakładanym (tylko ok. 10% wyższe). Tunelem takim dostrajamy 20 litrów, fb=35Hz, spadek -6dB przy 34Hz, w 15 litrach fb=40Hz, -6dB przy 39Hz, wreszcie w 12 litrach fb=45Hz, a -6dB przy 44Hz.

Założenie tunelu 25-cm może być najbardziej kłopotliwe właśnie w 12-litrach, i dlatego polecamy wariant 15 litrów, który również nadaje się do projektu konstrukcji podstawkowej.

Wersję K można stosować w podobny sposób, w zakresie 12 - 20 litrów, przy podobnym strojeniu, ale w tym przypadku bardziej rekomendujemy objętości od 15 do 20 litrów.

Obydwie wersje można zastosować w bardzo małych obudowach zamkniętych - w objętości ok. 10 litrów spadek -6dB pojawi się w zakresie 50 - 55Hz (Qtc=0,58).

Wersja 4-omowa najprawdopodobniej jest dopasowana do objętości 10 - 15 litrów, bas-refleks.

----------------------------

Jeśli chcesz bardziej zagłębić się w zagadnienia strojenia tej 18, to możesz przeczytać artykuł tego samego Pana pt. Osiemnastki Scan-Speaka. Tam jest sporo informacji, które powinny naświetlić obraz.

Ze swojej strony mogę podpowiedzieć, że w takiej sytuacji oprócz dobrania tunelu BR próbowałbym chyba zmniejszyć trochę objętość obudowy ... ale szystko zależy od Twoich preferencji :-)

Jeśli chcesz ten artykuł, to napisz - wkleję scany na forum.

dywan102

Sorry, ale nie mogę znaleść tego artykułu w kompie - przy formacie pewnie skasowałem.

O ile dobrze pamiętam,to ukazało się to w jednej z gazet wydawnictwa AVT - w 3 częściach.

pan kisiel napisal ze przy 20 litrach trzeba tunel 5,5 cm srednicy i 25 dlugosci - moj mial 6/18 cm...i kompletny brak basu. roznica miedzy tymi dwoma tunelami jest niewielka, prawda? nie ma go w ogole jakby wycieto zakres 50-100hz.

dywan102, 30 Sty 2007, 10:24

cos mi tu nie gra . wydłużenie tunelu z 18 do 25 cm da mniej basu a nie więcej tyle ,że niżej schodzący.

Moim zdaniem problem jest inny i moze byc ich wiele :

- za duże pomieszczenie ( optymalnie to 15m2 )

- głosniki za daleko od ścian ( max 70cm )

- kable głośnikowe lub sygnałowe nie mają basu

- żródło nie ma basu

- wzmacniacz nie ma basu

- pomyłka podczas podłączania głośników ( kabli wewnetrznych ,zwrotnicy itp ) spowodowała ,że woofery pracują w przeciwfazie w stosunku do siebie - mozna to sprawdzic podłączając 9V baterie do terminali i patrząc czy membrany wooferów poruszają sie wtym samym kierunku

- za duże wytłumienie wewnątrz obudowy - wystarczy jedna warstwa

Proponuje przenieć głośniki do innego pokoju , podłączyc inny CD , wzmacniacz i okablowanie. właczyć płytę ,,So" Petera Gabriela - utwór 2 i słuchać basu.

...there is no spoon...

podlaczenie zwrotnicy jak na rysunku.

pokoj ma 10 m2

fazy sie zgadzaja - sprawdzone bateryjka podpieta na chwile do terminala.

wytlumenia malo - tzn jest pianka samoprzylepna na sciankach wewnatrz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

usuń tymczasowo pułapkę z toru niskotonowego tj,4,7mh 12 uF 8,2 R szeregowo,masz dwie cewki szeregowo z niskotonowym 0,15 mH w plusie i 1,8 mH w minusie, 0,15 mH w torze niskich tonów to chyba trochę za mało

cos nie tak - 0.15 jest na wysokotonym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.